Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Вхід на стадіон з тестами на ковід і любов фанатів до Петракова. Нічия з Боснією засмутила, але не зіпсувала свята

Вхід на стадіон з тестами на ковід і любов фанатів до Петракова. Нічия з Боснією засмутила, але не зіпсувала свята

Ірина Козюпа зі Львова.

Автор — Ірина Козюпа
13 октября 2021, 23:05
29
Вхід на стадіон з тестами на ковід і любов фанатів до Петракова. Нічия з Боснією засмутила, але не зіпсувала свята

Ірина Козюпа зі Львова. 

«Добрий вечір! Будь ласка, квиток на матч, тест на коронавірус або сертифікат вакцинації і документ, який підтверджує особу. І одягніть маску», – так стюарди зустрічають вболівальників на вході біля «Арени Львів». До старту матчу України з Боснією та Герцеговиною залишалося більше години, але черг біля входів ще не було.

«Треш почнеться ближче до початку гри», – посміхалася очима через маску стюард Юлія. Вона в кожного, хто хоче потрапити на стадіон, перевіряла всі вище перелічені документи. Погода у Львові була прохолодна і дехто з вболівальників ще до старту вирішив зігріти душу і тіло. Один чоловік чув, що йому говорять, але ніяк не міг зрозуміти, який тест від нього вимагають. Показував квиток і дивувався, чому цього замало.

На стадіоні очікували 24 тисячі глядачів – на всі доступні квитки. І це перший матч в Україні, коли вболівальників пускали на арену з тестами на ковід чи вакцинованих. Про це написали заздалегідь, а біля стадіону встановили пункти, де можна зробити швидкі експрес-тести. Ціна питання – 300 гривень. Це зі знижкою. Так тест коштує 600 гривень. Хоча деякі лабораторії ще за два дні до матчу пропонували в себе таку таку спецропозицію для фанатів.

Цікаво, що такі карантинні заходи не викликали якось великого невдоволення серед вболівальників. Принаймні, практично всі з ким говорила, тактовно відповідали, що позитивно ставляться до такого рішення.

Кожен вирішував це питання по-своєму – хтось вакцинований, хтось зробив тест наперед, хтось мав фейковий паспорт вакцинації, а були такі, які сподівалися пройти без тесту. Таких стюарди на моїх очах відправляли робити експрес-тест. Дехто ж стояв до останнього і думав, що коли почнеться наплив людей, можна буде легко проскочити без тесту. 

Загалом експрес-тест займав не багато часу – всього 15 хвилин очікування результату. Але то система зависала, то важко було зареєструватися, то ще якийсь збій. Втім, коронавірус з нами так давно, що люди не надто болісно реагують на нові реалії. Україна взагалі на порозі локдауну, тому тести на корону і паспорт вакцинації скоро стануть невід’ємною частиною нашого повсякденного життя. Я вже постійно ношу з собою в сумочці про всяк випадок. 

***

«Вибачте, що запізнилися. Ми потрапили в корок, водій намагався їхати швидко і нас зупинила поліція, – розповідає прес-аташе збірної Боснії та Герцеговини за день до матчу. – А так, то це була одна з найбільш душевних наших прес-конференцій».

До журналістів разом з тренером Івайло Петевим прийшов Едін Джеко. Капітан боснійців згадав про свого кумира дитинства Андрія Шевченка.

«Для мене було несподівано, що він вже більше не тренер збірної України. Не знаю причини, можливо, непорозуміння з федерацією. Є новий тренер – з фінами Україна показала чудовий результат», – сказав Джеко.

І навіть амбіційно заявив, що його команда переможе з різницею у два м’яча. А тренер взагалі посягнув на святе – захотів протистояти магії Львова і перервати безпрограшну серію України у цьому чудовому місті. З такими речами не жартують.

На прес-конференцію Петракова не встигла доїхати з Києва. Шкода.

***

Збірна Боснії та Герцеговини жила в готелі неподалік від нашої. Якби команди разом вийшли на прогулянку, то навіть могли б зустрітись на вуличках Львова. Сподівалася виловити Едіна Джеко десь на площі Ринок, але зустріла лише двох боснійських фанатів.

Хотіла дізнатися, якими шляхами вони дісталися в Україну, але чоловіки навіть не зрозуміли прохання дати прогноз на матч. Лише кілька разів повторили, що вони з Боснії і що в них усе супер. Шкода, що так і не вдалося порозумітися. 

А от на «Арені Львів» була одна мова – мова любові до збірної України. Тут справді особлива атмосфера. Кожного разу в цьому переконуєшся ще більше. Нещодавно Сергій Панасенко з «Вереса» так виконав гімн України, що це стало серйозною заявкою на те, щоб робити це перед матчами збірної. Але поки в нього серйозний конкурент – спів DZIDZIO змушує сердечко битися швидше.

***

Такі моменти, як гол Ярмоленка – безціні. Ти починаєш вірити в усе – в перемогу над Боснією і навіть вихід на чемпіонат світу. Хоч на стадіоні була низька температура, але дуже тепла атмосфера. Далеко не кожному тренеру присвячують персональні банери чи скандують його прізвище. Петраков вчора отримав багато уваги.

На старті другого тайму на фан-секторі вболівальників збірної України вивісили банер «Українська – рідна мова. Бери приклад з Петракова». А потім кілька разів проскандували «Петраков, Петраков». Раніше так респектували Андрію Шевченку.

Роман Яремчук дуже хотів забити у рідному місті – не вийшло. Але коли він залишав поле, то трибуни проводжали його оплесками і кричали його прізвище.

Після яскравого першого тайму збірну України почали залишати сили і побільшало помилок, чим скористалися боснійці. Олег Барков вже чітко розписав, що призвело до голу Ахмедходжіча. Як же емоційно його святкували боснійці – як на полі та лавці запасних так і на гостьовому фан-секторі, де фанати на емоціях навіть футболки познімали.

Після фінального свистка емоції у двох команд були різними – Боснія раділа та святкувала, а Україна відчувала жаль за втраченою перемогою та очками. Трибуни повеселив один з фанатів, який вибіг на поле і навіть примудрився привітатися за руку з Кривцовим. На його перехоплення вибігла ціла команда стюардів. А з поля чоловіка виводили під оплески трибун. 

Петраков отримав чимало критики за свої рішення в матчі. Цього не уникнути, якщо результат не перемога. Якби забили той самий штрафний наприкінці гри і вирвали перемогу, то реакція була б зовсім інша. А так у всіх питання – а що якби на полі був Маліновський. Про це ми так і не дізнаємося. Але на стадіоні збірну проводжали з поля оплесками.

А під час прес-конференцій обидвох тренерів з вулиці було чути, який футболіст виходить з роздягальні, настільки голосно скандували прізвища наших збірників.

Івайло Петев пообіцяв, що в Боснії на збірну України чекає дуже непроста гра. А потім побажав усім присутнім щастя та успіхів. Петраков та Забарний говорили українською. Тренер, здається, знайшов баланс у спілкуванні з пресою. Говорив так само щиро, але не кидався у крайнощі. І кілька разів дякував Львову та фанатам за чудове ставлення. 

«Для мене це все стало несподіванкою. Після того як люди вигукували моє прізвище, а ми зіграли 1:1 — у душі десь навіть соромно. Велике дякую Львову та вболівальникам. Я не очікував такого прийому. Якщо говорити про наші шанси на вихід з групи, то ми будемо битися до кінця, це я вам обіцяю. Усі хлопці це розуміють».

Попереду у нас залишився останній і вирішальний матч групового етапу – зустріч з Боснією на їхній території.

***

Люблю «Арену Львів», але як же важко з добиранням на цей стадіон. Іноді здається, що вже простіше примирити Петракова та Маліновського, ніж викликати таксі після гри. Двічі водії самі скасували поїздку, один їхав, а потім зателефонував і попросив скинути поїздку мене, бо у нього впаде рейтинг. Ще два рази пошук машини взагалі завершився нічим.

На щастя, виручив Ендрю Тодос. Поки їхали в його таксі в центр Львова, він розповів круту історію. Під час одного з перших своїх виїздів в Україну він у шароварах з іншими фанатами дві години йшов на «Арену Львів» маршем.

Але мораль в цій історії інша – допомога завжди приходить в той момент, коли ти цього найбільше потребуєш. Не знаю, що там точно трапилося в Петракова та Маліновського, але прийшов час миру. Збірній України це дуже потрібно.

Фото: Андрій Лічко/Tribuna.com, УАФ

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты