Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Родина англійця з «Астон Вілли» походить з Івано-Франківська, він може зіграти за збірну Польщі

Родина англійця з «Астон Вілли» походить з Івано-Франківська, він може зіграти за збірну Польщі

Неймовірна сімейна історія Метті Кеша.

Автор — Ірина Козюпа
2 октября 2021, 13:01
10
Родина англійця з «Астон Вілли» походить з Івано-Франківська, він може зіграти за збірну Польщі

Неймовірна сімейна історія Метті Кеша.

Цього хлопця звати Метті Кеш. Він правий захисник «Астон Вілли», англійцеві 24 роки, у нього польське походження, а його дідусь народився на території України.

Дідусь народився в Івано-Франківську у польській родині

Івано-Франківськ у 1936 році знаходився під владою Польщі і називався Станіславів. У сім’ї місцевого шефа поліції поляка Владислава Томашевського народився син Ришард. Саме його онук Метті Кеш зараз грає в АПЛ.

Коли вибухнула Друга світова війна і місто зайняла радянська армія, глава сім’ї загинув, а трьох його дітей та дружину депортували на Сибір. Там Ришард з двома сестрами та мамою провів два роки. Тоді отримали звільнення, і через Іран та Індію сім’я дісталася до Африки. Це був популярний напрям міграції поляків. У Танганьїці (сучасна Танзанія) створили чотири постійні польські поселення, де осіли понад шість тисяч поляків.

Місцеві племена привітно поставилися до біженців з Європи – допомагали будувати житло та облаштовувати побут. Там родина Томашевських провела шість років перед тим, як сісти на корабель з кенійського міста Момбаса до Ліверпуля. Ришарду тоді було 12 років.

Ришард і Яніна Томашевські – дідусь і бабуся Метті Кеша

На своїй новій батьківщині Ришард закінчив школу, згодом здобув освіту інженера. На початку 60-х зустрів дівчину Яніну, яка приїхала в гості до сестри з Польщі. Додому вона повертатися не хотіла, і пара після короткого знайомства швидко одружилася. У шлюбі народилося двоє дівчат. Старша донька Барбара Томашевська вийшла заміж за англійського футболіста та тренера Стюарта Кеша. У сім’ї троє дітей – Метті, Адам та Ханна. Барбара інколи називає сина польським іменем Матеуш.

Метті та Адам стали футболістами. І якщо один з братів бігає в напівпрофесійній лізі, то інший підкорив АПЛ.

Кеш збирає папери, щоб отримати польський паспорт

Метті з батьками, братом і сестрою

Хлопець народився неподалік Лондону. Футболом почав займатися в клубі «Віком Вондерерс». Згодом вступив до коледжу і навіть підробляв у вільний час в магазині іграшок.

Як футболіст сформувався в «Ноттінгем Форест», де одного разу навіть став гравцем сезону. Саме тоді його перевели з позиції правого півзахисника в захист. Восени 2020-го «Астон Вілла» заплатила за гравця з Чемпіоншипу майже 16 млн євро. Зараз Transfermarkt оцінює його вартість в 22 млн євро.

Кеш проводить свій другий сезон на рівні АПЛ і хотів би засвітитися на рівні збірних. В Англію його поки не кличуть – на його позиції шалена конкуренція. А розмови щодо Польщі почалися ще перед Євро-2020. Питання в польському паспорті, якого у гравця немає.

«Зараз ми збираємо необхідні папери, щоб Метті міг отримати польське громадянство. Почали цей процес кілька місяців тому і скоро маємо його завершити», – розповідав батько гравця польським журналістам у вересні цього року.

За найоптимістичнішими прогнозами футболіст може отримати паспорт до кінця цього року чи на початку наступного. Тоді вже тренер Кадри зможе викликали його на збір та заграти в команді. Отримання громадянства футболістом відбувається на загальних засадах. 

Тим часом в Польщі думки розділилися – одна частина не проти дати шанс гравцеві, якщо він дійсно хоче грати за збірну Польщі, а не шантажує таким чином англійську сторону. Інші побоюються, що Метті Кеш може стати черговим фарбованим лисом. Так свого часу називали гравців, яких заграли за Кадру через їхнє польське походження.

Наприклад, Обраньяк, Перкіс, Бьоніш виступали за збірну Польщі, але не були надто успішними. Також їм діставалось за те, що вони не знали польської мови. За часів Збігнєва Бонека в PZPN це стало обов’язковою умовою, щоб потрапили у команду. Поляки припинили натуралізовувати гравців – навіть тих, які мали зв’язок з історичною батьківщиною.

Вболівальники і журналісти намагаються розгадати наскільки бажання Кеша грати за збірну Польщі щире. Чи це просто запасний план, якщо не буде виклику від Гарета Саутгейта. Поки ж Метті ще не отримав паспорт з орлом на обкладинці, тому в найближчих матчах збірної Польщі його точно не буде.

Міг би скласти конкуренцію в збірній України

У Метті Кеша є формальний зв’язок з Україною. Тому ми пофантазували, чи міг би він бути цікавий нашій збірній. Але відразу тримаємо в голові, що це все тільки в теорії.

«Для мене він дуже корисний гравець. Стартував, як центральний півзахисник – виконував роль Шапаренка. Тоді у «Ноттінгем Форест» його зробили півзахисником – такий собі Зінченко на мінімалках.

Трохи маємо кризу на позиції правого захисника – Петраков вже не розраховує на Караваєва. Кеш створив би Тимчику конкуренцію – це 100%. Плюс, у Метті є досвід матчів АПЛ і вищий рівень гри, ніж у оборонця «Динамо», – сказав Tribuna.com журналіст Ендрю Тодос із Zorya Londonsk.

Якщо звертатись до правил, то регламент ФІФА (стаття 7, пункт 1, підпункт с) чітко пише:

«Футболіст може грати за збірну, якщо його бабуся чи дідусь народилися на території відповідної асоціації».

У випадку Кеша, довоєнний Івано-Франківськ належав Польщі і там діяли правила польської федерації футболу. Та і сам футболіст жодним чином не згадував про Україну. У пресі він підтвердив бажання грати за збірну Польщі.

Фото: інстаграм Метті КешаSportoweFakty, James Williamson/Getty Images

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты