Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Знайомимося зі штабом Петракова: Шовковський, троє чемпіонів світу U-20 і двоє аналітиків

Знайомимося зі штабом Петракова: Шовковський, троє чемпіонів світу U-20 і двоє аналітиків

В збірної України нові тренери.

Автор — Ірина Козюпа
29 августа 2021, 18:55
29
Знайомимося зі штабом Петракова: Шовковський, троє чемпіонів світу U-20 і двоє аналітиків

В збірної України нові тренери.

В.о. тренера збірної України Олександр Петраков офіційно представив свій штаб. В його тренерській команді п’ятеро помічників. Олега Гусєва, про якого писали в ЗМІ, у збірній не буде. 

«Що стосується Олега Гусєва – я з ним не розмовляв. Звідки це журналісти взяли, я не знаю.

Контракт у мене підписаний. Мені дуже приємно, що ви за мене всі переживаєте – про контракт і про моє матеріальне забезпечення. Все нормально, не хвилюйтеся. Подальша інформація – конфіденційна», – сказав Петраков журналістам на експерт клубі Parimatch.

Андрій Анненков, асистент головного тренера

Андрій Анненков  – перший зліва 

З нового сезону тренер почав працювати в «Чорноморцеві», де допомагає Юрію Морозу. Анненков буде поєднувати роботу в одеському клубі з національною командою. Андрієві 52 роки. Грав на позиціях захисника та півзахисника. Народився у Вінниці, а футбольну кар’єру почав у місті Курськ, де з 17 років виступав за «Авангард». Згодом потрапив у Смоленськ на військову службу – три місяці провів у ракетних військах, а далі став гравцем місцевої «Іскра».

У 20 років приєднався до «Динамо» Валерія Лобановського.

«Прибув до Києва у грудні 1989 року. Валерій Васильович сказав: «Все залежить від тебе. Працюй». Всього пів хвилини розмови – не знаю чи вірили в мене настільки, що особливо не треба було нічого говорити, а чи просто дали можливість себе показати. Але, загалом, в команді мене прийняли добре», – сказав Анненков в одному з інтерв’ю.

Новачок став гравцем основної обойми киян першої половини 90-х. З клубом виграв чемпіонат СРСР та двічі брав золоті медалі в незалежній України. Один раз здобув національний кубок. Після «Динамо» виступав за ЦСКА-Борисфен, «Дніпро», «Кривбас», ЦСКА (Київ), «Арсенал» та «Борисфен», російські «Уралан» та «Сокіл». З «Іртишем» став чемпіоном Казахстану. За збірну України зіграв один матч – на виїзді у спарингу проти Угорщини. Українці тоді програли 1:2 через вилучення Віктора Леоненка.

Практично всю тренерську кар’єру працює помічником. З 2017 року (і до роботи в «Чорноморці») виховував молодь у системі «Динамо». На рівні юнацьких збірних причетний до двох великих перемог. Був у штабі Юрія Калитвинцева, коли збірна України виграла в Донецьку чемпіонат Європи U-19. А два роки тому Анненков допомагав Петракову на молодіжному чемпіонаті світу, який завершився перемогою збірної U-20.

«Перш за все – це заслуга головного тренера. Він створив цю команду. Його спілкування з цими хлопцями надихнуло їх прогресувати. Він їм так все пояснював, підносив, що вони були неймовірно заряджені на результат. І як раз ті гравці, які у своїх клубах не грали, ставали лідерами в збірній. Це – результат розборів, теорій, установок від Петракова. А ми допомагали йому в тренувальному процесі», – пояснював Андрій причини тріумфу України на тому ЧС.  

Олександр Шовковський, асистент головного тренера

Легендарного воротаря «Динамо» та збірної України особливо представляти не треба. Але про Шовковського-тренера поки відомо небагато. Він оголосив про завершення кар’єри наприкінці 2016 року – востаннє на поле вийшов проти «Зорі» у матчі УПЛ. Того ж року отримав тренерську ліценцію. В його групі були Едуардо, Ян Лаштувка та Андрій Воронін. Тренерську кар’єру почав у 2018-му – став асистентом Шевченка у збірній Україні. Але він не працював з воротарями, а мав ширші обов’язки.

«Мене часто запитують про це. Всі вважають, що я працюю з голкіперами, але у нас є відповідальний за воротарів – це Педро Харо. Думаю, він добре виконує свою роботу. Нас повністю влаштовують наші показники. А я помічник головного тренера – допомагаю йому з планом та стратегією на матч. Не можу сказати, що у мене є певна відповідальність за ті чи інші моменти. Ми можемо з головним тренером обговорювати все, рекомендувати йому все що завгодно. Але остаточне рішення повинен приймати він.

Ми даємо дуже багато інформації про готовність наших гравців, хто у кращій формі, хто з ким краще взаємодіє, статистичні дані. Всю цю інформацію одна людина не може тримати в голові. Тому важливою є робота всієї команди тренерського штабу», – пояснював Шовковський свою роль у команді Шевченка.

Більше про функції Олександра розповів в одному з інтерв’ю Андреа Малдера. Ідея полягала у тому, що Олександр сидів на трибунах з ноутбуком і відправляв відеофрагменти італійському фахівцеві.

«Під час матчу ми на зв’язку і відразу вирішуємо, які моменти будемо демонструвати: наш вихід з оборони, вихід суперника, стандарти. Він відправляв мені відео в той час, як я сидів на тренерській лаві під час першого тайму. У мене є айпад на якому я відразу вибираю моменти які показати команді у перерві.

Шовковський розуміє, які у нас вимоги, чого ми хочемо і наш план на гру. Для нас важливо, щоб були додаткові очі на трибунах, але не просто інформація наприкінці першого тайму. Різниця в тому, що ми маємо інформацію під час самого моменту. Він дивиться ігрову ситуацію, відразу обрізає відео, і через 20 секунд або трохи більше (залежить від вай-фай) мені приходить це відео», – говорив Малдера.

У свої 46 років Олександр у чудовій формі. Настільки, що минулої осені ледь не відновив ігрову кар’єру. Перед спарингом з Францією спалах коронавірусу практично залишив збірну без воротарів. І Шовковського внесли у заявку на матч в якості запасного – на поле він так і не вийшов. У воротах зіграв Бущан.  

Сьогодні Шовковський зізнався, що рішення Шевченка піти зі збірної стало для нього несподіванкою і застало у відпустці. 

«Причин я не знаю. А навіть якби знав, то не сказав би вам. Про це треба питати двох Андріїв (Шевченка та Павелка). Хочу подякувати Олександру Васильовичу, що запропонував мені увійти до тренерського штабу і продовжити працювати з командою. Думаю, отриманий мною досвід, стане в нагоді. Завдання ніхто не відміняв. Збірна підняла планку на високий рівень, і її потрібно тримати», – сказав Шовковський журналістам. 

У штабі Петракова Олександр відповідатиме за організацію гри команди у захисті. 

В’ячеслав Кернозенко, тренер воротарів

А за голкіперів у збірній тепер відповідатиме уродженець Гавани. В’ячеслав народився у столиці Куби, адже в той час його батьки працювати на Острові свободи. Через кілька років сім’я повернулася в Київ.

У сім років Кернозенко потрапив у школу «Динамо», Хлопець займався футболом у групі тренера Шпакова разом з Шевченком. Дебютував за перший склад під керівництвом Лобановського. З киянами чотири рази став чемпіоном України, але був дублером Шовковського. На поле виходив тоді, коли Олександр не міг грати через травми.

Після «Динамо» грав за ЦСКА, «Арсенал», «Дніпро» та «Кривбас». За збірну України провів 5 матчів. Тренерську кар’єру почав в «Динамо» у 2010-му. Працював у Казахстані з командою «Восток», а в Україні – з «Севастополем», «Дніпром» та «Колосом». Був тренером воротарів у збірній, яка виграла молодіжний чемпіонат світу. Тепер Петраков покликав Кернозенка працювати у національну команду.

«Він за своїх воротарів горою. Якщо головний тренер або помічники сварили воротарів, то він їх захищав: «Я сам розберуся, розповім і підкажу. Займайтеся своєю справою, у вас 20 гавриків бігають». Мужик дуже класний», – говорив про В’ячеслава Юхим Конопля після чемпіонату світу.

До вчорашнього дня Кернозенко був тренером воротарів у «Колосі», але після поразки від «Динамо» з рахунком 0:7 Руслан Костишин подав у відставку.

«До вчора я ще суміщав роботу у збірній та клубі, а зараз вже не знаю, скільки в мене робіт. Подивимося», – пожартував Кернозенко.

Іван Баштовий, тренер з фізпідготовки

Іван прийшов у збірну ще у 2016 році на запрошення Андрія Шевченка. До того працював у «Шахтарі» – спочатку в академії та з дублем, а згодом і з першим складом. З командою гірників U-19 дійшов до фіналу Юнацької ліги УЕФА. А з основою ставав чемпіоном України та двічі перемагав у Кубку.

До футболу Іван займався легкою атлетикою. У 2003 році став віце-чемпіоном Європи з бігу на 400 метрів.

На презентації був відсутній через роботу у «Шахтарі».

В’ячеслав Руженцев, тренер-реабілітолог

Починав у «Дніпрі-2» у другій і першій лігах разом з Русланом Ротанем, але не зміг пробитися у великий футбол. Завадили проблеми зі здоров’ям. Тривалий час виступав на аматорському рівні.

Після завершення кар’єри гравця Руженцев перекваліфікувався на реабілітолога і працював в «Оболоні», запорізькому «Металурзі», вірменській «Гандзасарі» та казахстанському «Окжетпесі».

Зараз він займається спортивною реабілітацією в Україні. Руженцев – автор методики, яка дозволяє гравцям швидше відновлюватися після травм. Два роки тому ми записали з В’ячеславом велике інтерв’ю. 

Так само як Анненков та Кернозенко був частиною штабу збірної України U-20, яка виграла чемпіонат світу.

«Діалог у команді був на найвищому рівні. Навіть в клубах таке рідко зустрінеш, а тут збірна, зібрана з клубів-конкурентів. Хлопцям сказали: «Забудьте з якого ви клубу. Тут немає «Шахтаря» або «Динамо». У збірній бракує часу на підготовку хлопців фізично. Наше завдання побачити, хто в якому стані знаходиться і підводити хлопців безпосередньо до гри», – говорив про секрет успіху команди в Польщі. 

Петракову допомагатимуть ще два аналітики

На презентації тренер збірної повідомив, що в його штаті також будуть двоє відео-аналітиків – Володимир Лазаренко та Авраам Кампомар. Вони будуть робити аналітику й розбір ігор.

***

Сьогодні збірна України проведе перше тренування з новим штабом. Воно пройде на полі стадіону імені Баннікова. Займатиметься лише частина футболістів. Наприклад, «Шахтар» сьогодні ще грає свій матч УПЛ проти «Минаю». Гра з Казахстаном відбудеться вже 1 вересня на виїзді. Францію приймемо через три дні у Києві. 

Президент УАФ Андрій Павелко на представленні нового штабу збірної України не був присутній. 

Фото: УАФ

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты