Tribuna/Бадминтон/Блоги/Апельсинова кава/Збірна України в Токіо: Середа – наймолодший, Харлан – найтитулованіша, п’ята Олімпіада Костевич

Збірна України в Токіо: Середа – наймолодший, Харлан – найтитулованіша, п’ята Олімпіада Костевич

Головні цифри.

Автор — Ірина Козюпа
23 июля 2021, 19:17
11
Збірна України в Токіо: Середа – наймолодший, Харлан – найтитулованіша, п’ята Олімпіада Костевич

Головні цифри.

Сьогодні в Токіо офіційно стартують літні Олімпійські Ігри. Україна представлена на турнірі найменш численною делегацією за часів незалежності – 157 спортсменів. Зібрали в одному посту головні цифри нашої олімпійської команди.

Українці виступлять у 30 видах спорту. Найбільше наших спортсменів буде представлено у легкій атлетиці – 47. А найменше у сучасному п’ятиборстві та тріатлоні – по одному. 

Цю Олімпіаду вже називають першою в історії рівною за гендерною ознакою. Майже 49% від усіх учасників Ігор – жінки. МОК навіть прийняв рішення, що прапороносців на відкритті змагань буде двоє – спортсмен і спортсменка. У нас цю роль виконають олімпійська чемпіонка з кульової стрільби Олена Костевич і чемпіон світу з фехтування Богдан Нікішин. Тим часом у збірній України переважають жінки. Спортсменів-олімпійців у нас на 23 учасники менше.   

Олексій Середа у свої 13 років став наймолодшим чемпіоном Європи зі стрибків у воду. А тепер у 15 років він наш наймолодший учасник збірної України в Олімпіаді. Наш найстарший олімпієць Олександр Сітковський старший від Середи на 28 років. Для марафонця це вже четверті Ігри в кар’єрі. Раніше він змагався в Пекіні, Лондоні та Ріо. 

Для Олени Костевич та Наталії Семенової Токіо – це п’ята Олімпіада в кар’єрі. Вони – головні ветерани збірної України. Дівчата виступали ще в Афінах-2004. Там 19-річна Костевич виграла свою першу олімпійську медаль. І відразу золото у пневматичному пістолеті з 10 метрів. 

Для дев’яти спортсменів ці Ігри стануть четвертими в житті. 

Найтитулованішою чинною спортсменкою у збірній України є Ольга Харлан. У нашої Барбі з шаблею чотири олімпійські медалі – золото з Пекіна-2008, бронза з Лондона-2012, бронза і срібло з Ріо-2016. В Олени Костевич – три медалі. Ще сім учасників мають змогу здобути в Токіо свою другу олімпійську нагороду. 

Всього в України за часи незалежності 120 олімпійських медалей. Найбільше бронзових – 56. 

А найбільш успішними для України стали дебютні Ігри. Тоді наша команді привезла з Атланти 23 медалі (зокрема, 9 золотих нагород). За чотири роки в Сіднеї кількість медалей повторилась, але золота вже було значно менше – всього три. В Афінах і Пекіні українці тримали планку – по 22 нагороди. А от Ріо поки найменш успішна для нас Олімпіада – всього 11 медалей. 

Яна Клочкова – найтитулованіша олімпійська чемпіонка в історії України. У золотої рибки – чотири золота. По дві такі нагороди в Лілії Подкопаєвої, Василя Ломаченка та Юрія Чебана. Останній поїхав в Токіо вже в якості тренера. 

Держава встановила винагороду за перемоги та призові місця у трійці. Олімпійське золото оцінили в 125 тисяч доларів, срібло – 80 тисяч, а бронзу – 55 тисяч. 

Найбільше в Токіо представників Києва та Київської області – 48. Але тут є один важливий момент – мова не про місце народження спортсменів, а про регіони, які вони представляють. Наприклад, Ольга Харлан та Олексій Середа народилися в Миколаєві, а за списком НОК вони приписані до Києва та Луганської області відповідно. І таких прикладів багато. 

Також цікаво, що 60 учасників Олімпіади належать до Збройних сил України. Серед них – лейтенант Жан Беленюк, солдат Станіслав Горуна, молодший лейтенант Ярослава Магучіх, капітан Богдан Нікішин. Решта спортсменів представляють фізично-спортивні товариства «Динамо», «Освіта», «Колос», «Спартак» та «Україна».

Попередні змагання в Токіо вже стартували. Завтра на Олімпіаді пройде перший повноцінний змагальний день і розіграють перші нагороди. Триватимуть Ігри до 8 серпня. 

Другие посты блога

Все посты