Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Тисячі людей, великі екрани і «Дякуємо» футболістам. Як за збірну вболівали у Києві

Тисячі людей, великі екрани і «Дякуємо» футболістам. Як за збірну вболівали у Києві

Пост щастя.

Автор — Ірина Козюпа
30 июня 2021, 20:29
20
Тисячі людей, великі екрани і «Дякуємо» футболістам. Як за збірну вболівали у Києві

Пост щастя.

Мінімум 5,8 млн глядачів побачили вчора перемогу збірної України в матчі зі Швецією по телебаченню. Тим кому не сиділося вдома біля телевізору чи в пабі, зібралися у фан-зони своїх міст. Ірина Козюпа дивилася на історичний вихід в 1/4 фіналу Євро-2020 у Києві на Спортивній площі. 

Символічне місце – на Євро-2012 Україна обіграла шведів на «Олімпійському», який знаходиться зовсім поряд. Тепер близько семи тисячі вболівальників зібралися біля ТРЦ Gulliver у фан-зоні від Parimatch, щоб подивитися на великих екранах, як команда Шевченка знову обіграла скандинавів. 

Після обіду Київ накрили дощі з градом, але до матчу погода заспокоїлася і дала українцям повболівати за збірну під відкритим небом за нормальної людської температури. 

Перед матчем можна було спокійно продавати замість пива корвалол. Удари Форсберга у поперечку і штангу воріт Бущана коштували всім нам великих нервів. Сподіваюсь, після цього матчу не знайду в себе перших сивих волосин. Лаятися після промахів Сидорчука і Ярмоленка починали навіть ті, хто взагалі не використовує слова, які ми так любимо писати через решітки. А ті, хто лається, просто зривали голос на емоціях. 

Хто прийшов раніше, зайняв місця на травичці поближче до екрану. Більшість провела весь матч на ногах, граючи разом зі збірною. Ніколи не забуду виразу обличчя людей, які не зводили погляду з екрану – широко відкриті очі з надією та тривогою, руки складені наче в молитві і одне слово на репіті «Давай!»

А ще від хвилювання люди дуже багато курили – буквально сигарета за сигаретою. 

Дивитися великі матчі потрібно на великому екрані. У фан-зоні їх було два і матч можна було глянути навіть з іншого боку вулиці. А голос Віктора Вацка було чути на кілька кварталів. Напруга від матчу була така шалена, що у другому таймі екрани двічі вимикалися. На щастя, нічого важливого ми не пропустили. 

Вчора футбол об’єднав усіх – люди різної статі, віку, віри та політичних поглядів класно провели час разом. Разом кривилися від болі, коли великим планом показували коліно Бєсєдіна, разом божеволіли після голів збірної України і сварили гравців, коли вони транжирили свої моменти. 

Через матч збірної зупинився рух машин. 

І час від часу зупинялися наші серця. 

Гімн України вся фан-зона співала разом з гравцями. А після матчу – оплески і «Дякуємо» за перемогу.  

Українські вболівальники не з тих, хто зривають голосив до хрипоти, співаючи весь матч, але коли всі починають скандувати «Україна» чи інші наші гасла, то аж мурашки по шкірі біжать.

Коли Зінченко забив, то одна пара навіть вибігла з тролейбуса, який якраз під’їхав до зупинки. Вчасно припаркувався. 

А це вже радість від голу Довбика. І це ще одна красива історія цього Євро. Артем вийшов на заміну і у першому ж своєму матчі на чемпіонаті забив дебютний м’яч, який вивів збірну в наступний раунд. За це ми і любимо футбол.  

Те що з усіма відбувалося після фінального свистка – це було неймовірно. Величезна колективна ейфорія, щастя і сльози радості. А ще гордість за команду. Футболісти зробили все, щоб цей рік ми згадували з посмішками попри коронавірус, війну і всі наші проблеми. 

Після такого матчу ніхто навіть не думав спати. Особливо витривалі ще святкували у пабах, а ті, хто на колесах, влаштували просто тут і зараз парад – сигналили і махали синьо-жовтими прапорами, висунувшись у вікна. 

О першій ночі на телефон посипалися вітання, як на Новий рік чи день народження. Колеги та друзі з різних країн раділи перемозі збірної України. 

«Ну, що? Буде півфінал між Бельгією та Україною? Було б чудово! Вітаю з виходом у чвертьфінал Євро. Україна має набагато більше, ніж класну музику», – написав колега з Бельгії. Раніше він розповів, що «Шум» Go_A його абсолютний фаворит на Євробаченні і в Україні фантастичні виконавці. 

О другій ночі на Спортивній площі весела компанія ще співала «Червону руту», а мозок просто розривався від усвідомлення того, що збірна України справді це зробила.

І яким би не вийшов матч з Англією у чвертьфіналі Євро-2020, ми ще раз скажемо їм «ДЯ-КУ-Є-МО». 

Фото: Сергій Нужненко/Радіо Свобода, Parimatch, Tribuna.com

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты