Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Лобановський для дітей, історія ультрас «Динамо» і стадіони України. Спорт на Книжковому Арсеналі

Лобановський для дітей, історія ультрас «Динамо» і стадіони України. Спорт на Книжковому Арсеналі

Перший за два роки фестиваль.

Автор — Ірина Козюпа
28 июня 2021, 17:45
2
Лобановський для дітей, історія ультрас «Динамо» і стадіони України. Спорт на Книжковому Арсеналі

Перший за два роки фестиваль.

У Києві пройшов перший з часу початку пандемії коронавірусу Книжковий Арсенал. Ірина Козюпа побувала на фестивалі і пошукала там книжки про спорт.

Вибір спортивної літератури у нас традиційно не великий, але видавці підготували кілька цікавих новинок. 

Біографія Лобановського для дітей, комікси про Олімпійські Ігри

Почнемо з книжок для найменших. У серії «Видатні українці» знайшлося місце для Валерія Лобановського. Тут коротко і доступно викладена вся біографія легенди «Динамо». Рекомендовано дітям від восьми років. 

Цього року на фестивалі був великий вибір коміксів – від «Дракули» і «Відьмака» до «Врятувати Олімпійські Ігри». Компанія друзів подорожує в часі, переживає різні пригоди і за одно знайомиться з історією світу.  

Філософський трактат про футбол, менеджмент Фергюсона та історія фанатського руху «Динамо»

Мені дуже сподобалася назва «Про що ми думаємо, коли ми думаємо про футбол». Купила цю книжку не сумніваючись.

Філософ і фанат «Ліверпуля» Саймон Кричлі дивиться і описує футбол, як соціальне та культурне явище, а не просто гру, коли 22 людей бігають полем за одним м’ячиком. 

«Як стати чемпіоном» від Алекса Фергюсона – це вже класика спортивної та навіть бізнес літератури. Якщо ще не читали, то цей той випадок, коли таки варто це зробити. 

Книжки про футбол – це не тільки біографії топ-футболістів чи історії великих матчів. Це також і вболівальники та їхня фанатська культура. «Більше, ніж гра» – пригоди і літопис ультрас «Динамо». «Читати дуже цікаво, але я б так не змогла їздити на виїзди, як фанати», – жартують видавці.

Ще одне атмосферне чтиво про фанатів. Роман про ультрас «Динамо» писали з реальних історій. Більше про цю книгу та її автора ми вже розповідали раніше. 

Справжня знахідка для граундхоппера. Тут зібрані, якщо не всі стадіони України, то більшість з них так точно. Про кожну з арен є коротка інформація та кольорове фото. 

На стенді білоруських видавців теж було трохи спорту та футболу. 

Фотоальбом відомого спортивного фотографа Юхима Шаїнського «Легенди» презентували саме на Книжковому Арсеналі. Це величезна збірка вже культових фотографій зірок спорту. Більшість з тих світлин Лобановського, Блохіна та всього легендарного «Динамо», які ви бачили в мережі, це все роботи Шаїнського. 

Історія боксу і байки Михайла Зав’ялова, Еверест

Цього разу на стендах серед діячів культури та політики з подивом знайшла цілих три книги на боксерську тематику. Дві з них про легенду українського боксу Михайла Зав’ялова та його боксерські історії. 

А тут зібрана вся історія українського боксу з часів незалежності. 

Це історія альпіністки Тетяни Яловчак, яка другою з українок підкорила Еверест і перша українка, яка здійснила сходження на сім найвищих вершин світу. Описує не тільки особистий досвід, але й мотивує піднятися з дивану. 

Прикро і навіть дивно, що в період Євро-2020 в Україні не вийшло нічого тематичного під чемпіонат. Андрій Шевченко випустив свою біографію в Італії, але у нас поки навіть її перекладу не має. 

***

Але Книжковий Арсенал – це не тільки книжки. Це цілий фестиваль, де є зустрічі з авторами, інтерактив, круті фото-зони, фудкорт і розривний рок-концерт Сергія Жадана та його групи «Жадан і Собаки» на завершення. Бракувало, мабуть, лише екрану з трансляціями матчів Євро-2020. 

Фото: Ірина Козюпа/Tribuna.com

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты