Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Арнаутович – головний псих збірної Австрії. Друг Балотеллі, відмовив «Динамо» і називав Ярмоленка братом

Арнаутович – головний псих збірної Австрії. Друг Балотеллі, відмовив «Динамо» і називав Ярмоленка братом

Форвард повертається після бану за образу македонців.

Автор — Ірина Козюпа
21 июня 2021, 16:27
9
Арнаутович – головний псих збірної Австрії. Друг Балотеллі, відмовив «Динамо» і називав Ярмоленка братом

Форвард повертається після бану за образу македонців.

Перший матч збірної Австрії на Євро завершився скандалом для Марко Арнаутовича. Форвард забив у ворота Північної Македонії і поскандалив з футболістами суперника. За інформацією преси, під час святкування він закричав: «Я можу купити всю ****** Македонію», а потім сказав Аліоскі: «Я **** твою албанську маму». Капітан австрійців Давід Алаба навіть закрив рот рукою партнеру по команді, щоб той ще гіршого не наговорив.

У підсумку, УЄФА дискваліфікував Марко на один матч Євро. Сам футболіст вибачився за свою поведінку і пообіцяв витратити 25 тисяч євро на свій благодійний проект. Тренер і гравці збірної Австрії стали на захист Арнаутовича, мовляв його весь матч провокували, хоча йому все одно не варто було так емоційно реагувати.

Матч проти Нідерландів форвард дивився на трибунах, а з Україною головний траблмейкер збірної Австрії вже зможе зіграти. Згадуємо головні епічні історії, які супроводжують всю кар’єру Арнаутовича.

Страждає комплексом неповноцінності

Новий Ібрагімович, як часто називають футболіста, народився у Відні у сім’ї австрійки та серба. І вже з дитинства Марко показав свій непростий і зривний характер.

«Ми спеціально дивилися людям в очі, щоб спровокувати їх на бійку. Але я не був якимось гангстером і нікого не вбивав», – говорив вже дорослий Арнаутович про свій підлітковий період.

А ще він випробовував нерви дитячим тренерам. Хлопець примудрився змінити шість молодіжних команд за 11 років. Всюди, куди б він не приходив, створював собі і всім навколо проблеми – не слухався тренерів і порушував дисципліну.

«Мене викидали звідусіль, але мені було пофіг. Хотілося дати в пику тренерам, які на мене кричали. Ненавидів це! Завжди хотілося відповісти: «Ти хто такий, щоб кричати на мене? Мій батько?»

У школі «Аустрії» намагалися змінити складний характер свого талановитого, але вкрай нестабільного вихованця. За словами фахівця, який працював з Арнаутовичем, у нього проблеми ментального характеру.

«Марко страждає комплексом неповноцінності. Тому йому було б корисно звернутися до психолога. За своїми ігровими якостями він нагадує гравців «Барселони». Але вони не опиняються у центрі скандалів. У цьому різниця між ними», – говорив Оттмар Лариш.

Остаточний перехід з молодіжного футболу у дорослий відбувся вже у Нідерландах. Там Марко феєрив у складі «Твенте». Наприклад, за команду U-19 забив 22 м’ячі у 24 матчах. І вже у 18 років австрієць дебютував за основу «Твенте». Але тут також не обійшлося без скандалів. Арнаутович розбив клубну машину через два дні після того, як отримав її. «Це всього лише я», – розводив руками футболіст.

Вже тоді форвард любив поговорити з суперниками. В матчі проти «Віллема ІІ» назвав захисника Ібрагіма Каргбо (батько Ібрагіма Каргбо-молодшого, який зараз належить «Динамо») нігером.  

«Я просто хотів потиснути йому руку і подякувати за гру. Але Арнаутович послав мене, супроводжуючи це расистськими висловлюваннями», – сказав Каргбо.

А це були ще квіточки.

«Марко – чудовий хлопець, але у нього склад розуму, як у дитини»

Футбольний талант поки йшов попереду слави бедбоя і Арнаутовича покликали в «Інтер» Жозе Моурінью в той сезон, коли команда виграла требл – Лігу чемпіонів, Кубок Італії і Серію А. Правда, сам футболіст зіграв лише три матчі за команду і запам’ятався більше своїми перфомансами за межами поля.

«В Абу-Дабі ми зупинилися у величезному готелі. Спочатку я проспав сніданок. Потім запізнився на клубні збори, тому що довго чекав ліфт. Мене поселили на 75-му поверсі, я тиснув і тиснув на кнопку, але він не приїжджав. Катастрофа!», – згадував про свої пригоди Арнаутович.

А Моурінью лаконічно описав, що не так з Марко. «Він – чудовий хлопець, але у нього склад розуму, як у дитини», – сказав Жозе. І це багато, що пояснює.

Після оренди в «Інтер» форвард підписав контракт з «Вердером». Про цей період взагалі можна окрему книжку писати. На перше ж тренування Арнаутович прийшов у бутсах з написом CL WINNER 2010 («Переможець Ліги чемпіонів – 2010»), хоча «Інтер» взяв трофей без допомоги австрійця. Той не зіграв жодної хвилини у турнірі.

На одному з тренувань він зчепився з Сократісом Папастатопулосом. Дійшло навіть до бійки між одноклубниками. А тренеру він відмовлявся тиснути руку. Бремен називав дірою, а «Вердер» – жопою. Тоді команда боролася за виживання в бундеслізі і програла 0:6 «Штутгарту».

Одного разу Марко зупинили поліцейські за перевищення швидкості. Він заявив їм, що може купити їхні життя за свою зарплату. А якось він разом з Елджеро Еліа вирішили перевірити скільки можна витиснути з Lamborghini і розігналися під 300 км/год десь між Німеччиною та Нідерландами. І ще одна історія у стилі Арнаутовича. У 2012 році форвард отримав травму зв’язок правого коліна, граючи зі своєю собакою в саду. Відновлення зайняло близько шести тижнів.

«У мене була пропозиція від «Динамо», але кар’єра важливіша за гроші»

Наступного року Марко міг опинитися в «Динамо». За інформацією ЗМІ кияни пропонували футболісту зарплату в 3 мільйони євро. Угода начебто зірвалася, оскільки український клуб пропонував за австрійця тільки 8 мільйонів євро, а «Вердер» просив двозначну суму.

«Вердер» дав чітко зрозуміти, що не відпустить мене і хоче продовжити зі мною контракт. Так, у мене була пропозиція від київського «Динамо» і я серйозно її розглядав, але для мене кар’єра важливіша за гроші», – сказав футболіст.

Віктор Скрипник, який тоді працював у структурі «Вердера», порівняв Марко з Маріо «Why always me?» Балотеллі. І розповів, що футболіст став серйознішим після народження доньки.

«Гравець не бажає залишати Бремен. Він – сімейний хлопець. Грає, а його рідні займаються бізнесом у Німеччині. Влітку у нього народилася донька.

У Моурінью в «Інтері» Марко в основу не пробився, але це пристойний гравець. У схемі 4-3-3 або 4-3-2-1 грає правим нападником. Швидкий, з хорошим ударом і передачею. Не суперзабивний – у цьому сезоні у нього всього п’ять голів. Але, якщо відчуває довіру тренера, грає з користю для команди. Так, у нього непростий характер. Але у багатьох хороших гравців так є. Чимось Марко схожий на Балотеллі», – розповів Скрипник.

До речі, сам Маріо якось сказав про свого друга: «Він найбожевільніша людина, з якою мені доводилося спілкуватися». Якщо сам Балотеллі так говорить, то це дуже показовий факт.

Перший гол в АПЛ Ярмоленко забив після передачі Арнаутовича

Того ж року Арнаутович переїхав в АПЛ. І в Англії йому наче як вдалося приборкати своїх демонів. Про Марко знову говорили, як про футболіста, а не дивака-скандаліста. Максимум, що вдалося дізнатися журналістам The Sun – одного разу австрієць побачив у ванній павука, розлютився і зателефонував у клуб, щоб йому допомогли позбутися непроханого гостя. Це було в часи виступів за «Сток Сіті», де форвард зіграв більше, ніж 120 матчів.

Далі був перехід у «Вест Гем», який Арнаутович назвав амбіційнішим проектом за свій попередній клуб. Коли команди зустрілися на полі, фанати згадали футболісту ці слова і весь матч його ображали. Той у відповідь показав схрещені над головою руки зі стиснутими кулаками. Тренер «Сток Сіті» дуже образився на цей жест і назвав гравця мерзотником.  

У «Вест Гемі» Арнаутович грав разом з Андрієм Ярмоленком. І здається, футболісти досить добре спілкувалися. Наприклад, коли українець отримав травму і з поля його виносили на ношах, то Марко був поруч біля нього. А після матчу побажав йому якнайшвидшого одужання: «Ти нам потрібен, мій брате».

У матчі проти «Евертона» Ярмоленко відзначився дублем, а перший гол він забив після передачі Арнаутовича. Це був дебютний м’яч українця в АПЛ.

«Андрій хвилин десять кричав мені, що він відкритий. Він продовжував голосити, і я побачив, що він біжить зовсім один і знаходиться у кращій позиції, ніж я, тому як м’яч був у мене під лівою ногою. Я щасливий, що він забив перший гол. І радий за його чудову гру, адже вона допомогла команді», – сказав тоді Марко.

Одного разу Ярмоленко і Арнаутович навіть позмагалися в знанні історії АПЛ. Австрієць вірно відповів на всі свої питання в той час, як Андрій кілька разів помилився. Коли журналіст сказав, що не очікував такої чистої перемоги Марко, той спокійно відповів, що це нормально, бо він перемагає у всьому.

Після двох хороших сезонів у Лондоні форвард отримав спокусливу пропозицію з Китаю. Як наслідок, пересварився з усіма у «Вест Гемі» і відправився в Шанхай.

«Я не тренувався і не дбав про своє тіло. Багато їв і пив газовану воду. Лягав спати о 6-7 ранку, прокидався під вечір», – відверто розповів Арнаутович про свою адаптацію в Азії. Втім, Марко зміг взяти себе в руки заради Євро і збірної Австрії. Це по-справжньому особлива команда в його житті.

***

Якось Арнаутовича попросили розповісти про свою роль у збірній Австрії. Він подумав кілька секунд і сказав доволі неочікуване: «Я – гівнюк». Марко став дорослим настільки, щоб зрозуміти і прийняти себе таким, яким він є.

Арнаутович – необхідне зло і головний псих у збірній Австрії на противагу доброму та розсудливому Давіду Алабі. Але їхній тандем успішно доповнює один одного і дає команді необхідний баланс. У тому ж матчі з Північною Македонією Марко забив м’яч, а Давід – стримував його емоції.

У будь-якому разі, з ним ніколи не буває сумно.

Фото: фейсбук Марко АрнаутовичаREUTERS/Justin Setterfield

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты