Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Македонці відмовилися від нової форми через протест Пандєва та фанатів, а Греція вимагала змінити герб

Македонці відмовилися від нової форми через протест Пандєва та фанатів, а Греція вимагала змінити герб

У наших суперників своя історія з футболками.

Автор — Ірина Козюпа
17 июня 2021, 14:05
5
Македонці відмовилися від нової форми через протест Пандєва та фанатів, а Греція вимагала змінити герб

У наших суперників своя історія з футболками.

Наприкінці травня президент Північної Македонії побував на аудієнції в Папи Римського. Стево Пендаровські разом з дружиною подарували Франциску нову футболку збірної. Вже після цього відбулася офіційна презентація екіпіровки, в якій команда мала зіграти на своєму першому в історії Євро.

Головною фішкою форми став контур балканської рисі, але зникли традиційні кольори

Формою займався технічний спонсор збірної німецька компанія Jako, яка підготувала три комплекти – білий, чорний і бордовий. З екіпіровки зникли кольори національного прапора Північної Македонії. А головною фішкою став контур балканської рисі. До слова, одне з прізвиськ команди – червоні рисі.

Через загрозу зникнення найбільша кішка Балкан занесена до Червоної книги. Рись вважається одним з національних символів Північної Македонії і навіть зображена на грошах (монеті у 5 денарів). А тепер могла би бути ще й на формі збірної на Євро. Але щось пішло не так.

Фанатам нова екіпіровка не сподобалася від слова зовсім. Лише білий комплект назвали більш-менш пристойним. Македонців розізлило, що з форми прибрали традиційні кольори, які є на прапорі країни.

До всього, форма нагадувала їм нову екіпіровку збірної Албанії, де замість рисі були контури орла. Хоча і виробник в албанців інший – французька компанія Macron.

Фанати були налаштовані більш, ніж рішуче. У соцмережах почали збір підписів за повернення старої форми. До протестів приєднався капітан збірної Північної Македонії та легенда македонського футболу Горан Пандєв. Він запостив у сторіс фото старої форми і македонський прапор. Ігнорувати головну зірку збірної не стали і вже через добу повернули команді футболки, в яких вони і вийшли на Євро.

Президент Федерації футболу Македонії Мухамед Сейдіні пояснив мотиви такого рішення.

«Мені щиро шкода, що колір нової форми викликав таку негативну реакцію. Футболка національної збірної – це амбіції і честь для кожного футболіста раннього дитинства. На жаль, колір не відповідає нашим вимогам.

ФФМ бере на себе відповідальність, але ми також вимагаємо відповідальності від технічного партнера. У мене була впевненість у виконанні послуги в плані дизайну нової футболки, але це не означає, що ми повинні мовчати, коли громадськість висловлює свою думку».

В УЄФА дозволили команді грати у старій формі, яку македонці використовують ще з 2017 року.

Пандєв забив перший м’яч збірної на Євро у старій формі

Офіційну фотосесію перед Євро гравці збірної Північної Македонії провели саме у футболках, які фанати відвоювали перед турніром. На них від емблеми федерації футболу розходяться промені, наче від сонця.

Це пряма аналогія з національним прапором країни. Стяг Північної Македонії – це червоне полотнище із зображенням сонця жовтого кольору по центру та вісьмома променями, які йдуть від нього. Прапор уособлює «нове сонце свободи» для македонців.

На своєму дебютному матчі на Євро збірна зіграла у білому комплекті форми. Програли Австрії – 1:3, але дали бій супернику і Пандєв забив перший гол македонців в історії Євро. Теж непогано.

До речі, на сторінці збірної Північної Македонії в фейсбук можна спокійно онлайн купити форму команди. Футболка коштує 36,26 євро.

Греки поскаржилися в УЄФА через герб збірної Північної Македонії

Ми вже писали раніше, чому Македонія раптом стала Північною. Зміна назви відбулася ще у лютому 2019-го року, але відлуння цієї історії заскочило збірну просто на Євро. Грецькій федерації футболу не сподобався герб на формі македонської команди, оскільки там не має слова «Північна». Греки направили скаргу в УЄФА, що вони проти використання назви Федерація футболу Македонії (ФФМ).

За команду вписалося Міністерство закордонних справ Північної Македонії. Там пояснили, що назва ФФМ не підлягає виправленню відповідно до договору між країнами.

«Федерація футболу Македонії – це незалежна і некомерційна організація, зареєстрована в центральному реєстрі і не отримує державних грошей. Преспанська угода охоплює установи, які отримують державні кошти. Оскільки ФФМ не отримує державних грошей, вона не зобов’язана коригувати назву відповідно до угоди», – заявив міністр закордонних справ Північної Македонії Буяр Османі.

Сьогодні македонці вийдуть на матч з Україною якраз у своїй основній червоній формі. А ми будемо грати у жовтому комплекті. Матч двох команд, чиї форми наробили галасу на Євро і дуже не сподобалися сусідам.

Другие посты блога

Все посты