Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Пандєв дебютував за збірну Північної Македонії 20 років тому. А зараз забив перший гол своєї країни на Євро

Пандєв дебютував за збірну Північної Македонії 20 років тому. А зараз забив перший гол своєї країни на Євро

Легенда.

Автор — Ірина Козюпа
17 июня 2021, 12:31
5
Пандєв дебютував за збірну Північної Македонії 20 років тому. А зараз забив перший гол своєї країни на Євро

Легенда.

Капітан збірної Північної Македонії Горан Пандєв – герой першого матчу на Євро для своєї команди. Він в дебютному для себе топ-турнірі на рівні збірних (в 37 років!) забив перший гол македонців на Євро – підстеріг помилку воротаря Австрії і закотив м’яч у порожні ворота. Так, Австрія однаково перемогла (3:1), але Північна Македонія провела дуже бойовий матч і іншим суперникам (Україні та Нідерландам) спуску не дасть.

Пандєв ще перед стартом турніру розповів про амбіції команди на дебютному для них чемпіонаті Європи. Ніхто не збирався здаватися без бою. 

«Вихід збірної на Євро – величезне джерело гордості для всіх нас. До недавнього часу було неможливо уявити, щоб така збірна, як Північна Македонія, могла брати участь у такому турнірі. Це покоління пише історію. У нас і до цього були сильні гравці в складі, але тільки цим футболістам вдалося зробити справжній подвиг. У нас великі амбіції. Плануємо добре виступити і виграти кілька ігор. Наша мета – як мінімум вийти з групи.

Це буде нелегко, але ми усвідомлюємо, на що здатні. У нашій групі три дуже сильні команди. Очевидно, що вони вважаються фаворитами, але ми знаємо, чим можемо відповісти і в чому наша перевага», – сказав Пандєв перед стартом Євро.

37-річний форвард – більше, ніж головна зірка македонської команди. Він улюбленець всієї нації.

Перший матч за збірну зіграв у 17 років

Роман Пандєва зі збірною почався ще у 2001 році. Якраз тривав відбір на ЧС-2002. Головний тренер македонців Сречко Катанець вирішив випустити молодого форварда у виїзному матчі з Туреччиною. Горан вийшов на поле у другому таймі, а матч сенсаційно завершився з рахунком 3:3. Дебютанту було тоді 17 років і 10 місяців.

Тепер вже історичний факт: Пандєв дебютував за збірну ще до дня народження англійця Джуда Беллінгема, який 13 червня 2021-го став наймолодшим гравцем в історії Євро. В цей же день Горан і сам провів свій перший матч на Євро в кар’єрі.

Але до цього моменту пройшла ціла кар’єра. Стабільно Пандєв почав грати за збірну через два роки після дебюту. Перший гол прийшов у товариському матчі проти Боснії того ж 2003-го. А вперше з капітанською пов’язкою він вийшов у спарингу проти Мальти у 2010-му. Цікаво, що Горан жодного разу не грав проти України. У всіх чотирьох матчах, коли команди перетиналися на полі, форварда не було у заявці.

У липні Пандєву виповниться 38 років. Зараз він абсолютний рекордсмен збірної Північної Македонії. Ветеран зіграв найбільшу кількість матчів – 120. І забив найбільше м’ячів – 38. Не скоро хтось зможе дотягнутися до його показників.

Два роки не виступав за збірну, повернувся і вивів на Євро

Прем’єр-міністр Північної Македонії Зоран Заєв і Горан Пандєв

Статистика могла би бути ще кращою, якби не дворічний період в кар’єрі Горана без збірної. Наприкінці 2013-го Пандєв зі скандалом завершив кар’єру у першій команді країни. Йому набридла байдужість до футболу у рідній Македонії і провальні результати у відборі на чемпіонат світу.

«Більше не можу мовчки дивитися на те, як низько впала збірна Північної Македонії. Останнє місце у групі – ганьба. Як капітан я несу відповідальність за цей результат і не шукаю виправдань. Саме я винен в тому, що збірна не потрапила на чемпіонат світу. Я єдиний, хто винен в останньому місці у відбірній групі. І тому я більше не буду грати за збірну.

Соромно літати дешевими авіалініями, їздити по 4-5 годин на автобусах і їсти в закладах на шосе. Збірна – це святе, а ті, хто відповідає за організацію, працюють не на належному рівні. Федерація зіпсувала свій імідж, намагаючись заощадити на нас і викидаючи гроші на інші непотрібні речі. У нас немає умов для роботи. Ні я, ні інші гравці не прагнемо до розкоші, але ми заслуговуємо нормального ставлення.

Ми роками жили помилковими ілюзіями і надіями, хоча правда і реальність фатальні. У нас не має навіть літери «ф» від футболу, але перед кожним циклом ми хочемо потрапити на Євро або чемпіонат світу. Це обіцяють люди, які використовують виступу збірної для пропаганди».

Втім, на старті 2016-го найкращий футболіст в історії македонського футболу повернувся у збірну. Його переконав новий тренер Ігор Ангеловські, який і працює з командою до тепер.

Праця і терпіння принесли свій результат. Збірна Північної Македонії таки змогла досягти успіху і вперше в історії вийшла на великий футбольний турнір. І саме Пандєв забив єдиний і переможний м’яч у ворота Грузії, який вивів крихітну балканську країну на Євро. Після фінального свистка капітан македонців просто сів на газон і не стримував сліз щастя. Майже через 20 років після дебюту його велика мрія нарешті здійснилася. Горан став не просто героєм для збірної, а й для всього народу.

На Євро біля трапа літака команду особисто проводжав прем’єр-міністр Північної Македонії Зоран Заєв у футболці з прізвищем «Пандєв» на спині. А місцева преса красиво описує його вплив та значення для наших суперників: «Горан – лідер, батько і брат для всіх у команді. Він – все для збірної Північної Македонії». Краще і не скажеш. 

Має свій клуб в Македонії, один з його гравців зіграє на Євро

Пандєв – не з тих, хто бідкається і розводить руками. Його турбував низький рівень футболу у рідній країні, тому він вирішив створити свою футбольну школу.

«Я дуже хочу, щоб мій приклад став корисним для дітей. Для цього я і створив власну академію. Щороку ми, я і мої партнери, виділяємо по 700 тисяч євро. Сподіваюся, що все не дарма: коли-небудь ми будемо пишатися виступами македонських клубів в єврокубках».

Горан організував академію у своєму рідному містечку Струмиця (більше 35 тисяч жителів) ще у 2010-му році. Згодом в його школи з’явилася професійна команда, яка з 2017 року виступає у вищій лізі чемпіонату Північної Македонії.

Поки найбільш топовим роком для «Академії Пандєва» став 2019-й. Його команда виграла кубок країни і стала бронзовим призером ліги. Більше того, частково здійснилася мрія Горана. Його дітище дебютувало в єврокубках. «Академія Пандєва» зіграла в Лізі Європи, але вже у першому раунді кваліфікації вилетіла від боснійського «Зринські» (двічі по 0:3).

Але важливо інше – у команді дають шанс македонським гравцям. У клубі дуже мало легіонерів. Капітан – молодший брат Горана Сашко Пандєв. А найцікавіше, молодий клуб підготував гравця для збірної. Півзахисник «Академії Пандєва» Мар’ян Радескі потрапив у фінальну заявку на Євро. По-своєму унікальна ситуація і приклад того, як можна самому змінювати футбол на краще.

***

Феномен Пандєва доволі точно описав його тренер у «Лаціо» середини 2000-х Деліо Россі.

«Є два типи гравців. 98% завжди потребують мотивації, підтримки, вони можуть звинувачувати інших, коли щось іде не так. І є 2% футболістів, яким байдуже на тиск, вони нічого не бояться і люблять приймати виклики. Горан – один з них».

Перед Євро у капітана македонців запитали чи збирається він прощатися зі збірною після турніру. Остаточного рішення гравець ще не прийняв.

«Думаю завершити кар’єру після Євро, але ми ще нічого не знаємо напевно. Я з усіх сил намагався оговтатися після останньої травми. Я все ще насолоджуюся собою і відчуваю себе добре. Подивимося».

У збірній сподіваються, що їхній лідер залишиться грати і допоможе поборотися за ЧС-2022.

Фото: ФФМ

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты