Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Збірна України буде у FIFA 22. А коли чекати там УПЛ?

Збірна України буде у FIFA 22. А коли чекати там УПЛ?

Переговори з Electronic Arts вже тривають.

Автор — Ірина Козюпа
6 июня 2021, 10:09
35
Збірна України буде у FIFA 22. А коли чекати там УПЛ?

Переговори з Electronic Arts вже тривають.

Збірна України буде представлена в ігровому симуляторі FIFA 22 від Electronic Arts. Вихід новинки запланований на осінь цього року. Зокрема, називають дату релізу – 24 вересня. Появу нашої збірної у FIFA ще у травні анонсував президент УАФ Андрій Павелко.

«Хочу привітати шанувальників електронного футболу з тим, що з наступного року популярний симулятор FIFA матиме національну збірну України», – сказав Павелко.

Поки у симуляторі від EA є лише дві українські команди – «Динамо» і «Шахтар». Розбираємось, коли у FIFA з’явиться вся УПЛ.

«Видавцям ігор у першу чергу цікавий ринок»

В останні роки УАФ активно зайнялася розвитком віртуального футболу. З 2020-го в Україні функціонує асоціація електронного футболу, створена перша збірна країни з кіберфутболу та проводяться турніри в дисциплінах FIFA та Pro Evolution Soccer.

Саме асоціація електронного футболу та її президент Владислав Шовковський вели переговори з Electronic Arts про включення збірної України у FIFA 22.

«Минулого року Україна прийняла рішення взяти участь у чемпіонаті світу з кіберфутболу FIFAe Nations Cup. Цей турнір офіційно проводить ФІФА. Ми почали відбір у збірну України, але через коронавірус ФІФА повністю скасувала всі змагання. Втім, це був перший крок, щоб почати вести серйозний діалог з видавцями щодо появи тих чи інших речей в їхніх іграх. Мова йде про збірну України та УПЛ», – розповів Шовковський Tribuna.com.

Наприкінці 2019-го року в Україні провели перший кіберфутбольний турнір від УПЛ, який офіційно визнав Electronic Arts. Це стало поштовхом, щоб розвивати появу чемпіонату в симуляторі.  

«Після створення УАЕФ ми почали активніше спілкуватися з видавцями, запустили кіберфутбольну лігу в симуляторі FIFA, а також змагання з Pro Evolution Soccer. Другий рік поспіль беремо участь у віртуальному аналогу Євро на симуляторі PES. Такими кроками ми почали розгойдувати історію з видавцями ігор.

Це дало свої результати і на нас почали звертати увагу. Але треба розуміти, що видавцям у першу чергу цікавий ринок. У них не має політичних мотивів. Їхній єдиний мотив – економічний. Тому шляхом проведення змагань і створення ліг ми відкриваємо потенціал українського ринку для видавців. Після цього вести розмови стало набагато простіше», – пояснює Шовковський.

Як результат, у симуляторі FIFA 22 з’явиться збірна України.

«Наша мета – зробити так, щоб у FIFA 23 була, як збірна України, так і УПЛ»

Щодо УПЛ, то поява нашого чемпіонату в ігрових симуляторах – це питання часу. Цим Шовковський займається разом з менеджментом ліги.

«Права на УПЛ належать УПЛ, тому в наших переговорах я завжди стою в копії. Я можу почати діалог, а далі його вже продовжують директори ліги або ми разом ведемо цю розмову.

Зі свого боку ми можемо робити тільки одну річ – проводити змагання, в яких люди братимуть участь і будуть їх дивитися. Так ми показуємо видавцям, що в нас є запит та цікавість до їхнього продукту. На решту у нас не має впливу. Багато що залежить від технічних можливостей Electronic Arts.

Наприклад, коли минулого літа ми домовлялися про появу збірної України у FIFA 22, то вони відповіли, що у них вже не має технічної можливості додавати щось у нову версію гри, адже процес виробництва вже завершений і перебуває на стадії пост-продакшину. Тому УПЛ не буде у FIFA 22. Просто тому, що цього вже ніхто не встигнув би зробити.

Додати збірну – це не так важко. Тим більше, що більшість наших гравців представлені в «Динамо», «Шахтарі» та європейських клубах, які вже є в симуляторі. Їхні обличчя, імідж, фігурки не потрібно малювати з нуля. Просто треба одягнути їх у нову форму. А щоб додати нову лігу – потрібно вписати її в існуючі формати, промалювати клуби, вибудувати систему потрапляння в єврокубки, яких з цього сезону буде аж три. Чисто технічно – це важче завдання. Тому наша мета – зробити так, щоб у FIFA 23 була, як збірна України, так і УПЛ».

Окрім топ-ліг у FIFA є чемпіонати Польщі, Румунії та Норвегії. Вся справа тут не у силі ліг, а більше у платоспроможності ринку.

«Плюс кількість геймерів. Західна Європа – дуже багато грає у FIFA. У тій же Польщі не найсильніший чемпіонат, але у них великий запит на футбольні симулятори. Для Європи кіберспорт – це щось абсолютно прийнятне та нормальне. А коли УАЕФ прийняли у колективні члени УАФ, то посипався хейт, мовляв, кіберфутбол – це вбивця футболу. Але кіберспорт має чимало переваг перед класичним спортом.

Наприклад, у віртуальному футболі жінки і чоловіки перебувають у рівних умовах. Тут не має поділу за гендерним принципом. Те саме стосується людей з обмеженими можливостями. Тут всі у рівних умовах. Комп’ютерні ігри – це не щось погане. Це можливість реалізувати себе».

«Підхід видавця і їхні методи монетизації симулятора об’єктивно нечесні»

Тепер зайдемо з іншого боку. Часто українські гравці скаржаться на відсутність сервера для країн Східної Європи. Гра банально зависає.

«Якщо говорити про сервер, то є невеличка шпаринка, яку ми використовували, коли проводили відбір на FIFAe Nations Cup. Це варіант з’єднання напряму. Наші гравці не скаржилися. Але загалом, так, проблема сервера актуальна – як для FIFA так і для PES. Це вже розмова з видавцями на зовсім іншому рівні. Тут мова йде не просто про те, щоб додати у гру лігу чи збірну. Йдеться про те, щоб побудувати чи орендувати дата-центр, який стане сервером для гри. Процес набагато складніший.  

Ми вже контактували з Electronic Arts з приводу цього питання. Але рішення поки висить у повітрі. Наразі вони не бачать у цьому сенсу. Ми в будь-якому разі продовжуємо працювати у цьому напрямку. Це дуже важливо для наших гравців, щоб бути в рівних умовах зі своїми колегами із країн Західної Європи».

Ще один момент – режим Ultimate Team, коли треба донатити чималі суми (як для України), щоб бути успішним у симуляторі FIFA.

«Підхід видавця і їхні методи монетизації свого продукту об’єктивно нечесні. Ми говоримо про те, що електронний футбол має бути одним з конкурентів класичних видів кіберспорту Dota 2 і CS:GO. А вони – безкоштовні і не мають у собі принципу Pay-to-win. Тобто, не потрібно платити гроші, щоб отримати якусь перевагу чи щось покращити.

А у симуляторі FIFA в режимі Ultimate Team є і те, і інше. Ти кожного року повинен купувати нову версію гри і витрачати кошти, щоб вийти на новий рівень. Звісно, коли ти професійний гравець чи блогер, то ти відбиваєш витрачені гроші. Але особисто я проти такої системи монетизації. Коли ми проводимо турніри в областях, то робимо це у звичайному режимі, а не в Ultimate Team. Тобто, граємо тими складами, які є в грі. Це робимо для того, щоб нові гравці та любителі не витрачали кошти зі старту на свій склад, відчули гру і зрозуміли чи готові вони далі інвестувати.

Комп’ютерні дисципліни та весь геймінг – це ігри великих міст. Тому загалом вважаю, що люди, які хочуть цим займатися, мають кошти, щоб донатити. Питання в тому, що кількість грошей, які вони можуть виділити – абсолютно різна. І до недавнього часу це не мало ніякої монетизації. А зараз у нас є дві ліги з дисципліни FIFA (аматорський та професійний дивізіони), де можна заробити якісь кошти.

Сподіваюсь, що колись світовій спільноті вдасться переконати видавців відмовитися від цієї системи монетизації чи якось її змінити. Думаю, у найближчі кілька років нас чекають серйозні зміни у цьому напрямку».

Деякі зрушення вже відбуваються. Наприклад, недавно на ринок вийшла безкоштовна гра FIFA Online 4 для комп’ютерів. А одним з її амбасадорів став гравець «Манчестер Сіті» та збірної України Олександр Зінченко. 

«В Україні FIFA популярніша, ніж PES»

Українська асоціація електронного футболу не обмежується лише симулятором FIFA, а веде також переговори з KONAMI про появу УПЛ у Pro Evolution Soccer. На цьому симуляторі вже є збірна України.

«Ми хочемо, щоб чемпіонат України був доступний на обидвох симуляторах. А якщо говорити про популярність, то в Україні FIFA популярніша, ніж PES. Коли ми починали працювати, то співвідношення було 5 фіферів на одного користувача PES.

Першу збірну України ми створили саме з дисципліни Pro Evolution Soccer. І на початок цього сезону співвідношення вже стало 3 до 1. Це лише питання часу, коли відношення стане 2 до 1 чи 1 до 1. Ми розвиваємо обидві дисципліни і хочемо, щоб у людей був вибір. В Європі ситуація дещо інша – там популярність обидвох симуляторів плюс-мінус на одному рівні».

Додамо, що півзахисник «Аталанти» Руслан Малиновський потрапив на обкладинку симулятора PES. Наприкінці травня клуб підписав партнерську угоду з KONAMI. І саме українець буде обличчям тематичної клубної обкладинки для версії гри на PlayStation 4.

«Ultimate Team домінує у світі FIFA»

А наскільки взагалі цікава українським геймерам буде УПЛ у FIFA? Запитали про це в одного з найкращих наших гравців у FIFA Євгена «Yozhyk» Мостового.

«Років 10 тому було б надзвичайно цікаво. Зараз – все ще приваблива думка, але вже не так сильно. Так чи інакше майже всі грають в Ultimate Team, де в будь-яку форму одягаєш будь-який набір гравців на свій власний розсуд. А враховуючи потенційний рівень карточок гравців УПЛ – ними майже ніхто не буде грати.

Тим не менш, форми і емблеми улюблених команд – радість для багатьох прихильників. Мені особисто, правда, без «Карпат», радості буде мало. Може хтось грає ще в якийсь режим типу кар‘єри. Але це рідкість на сьогоднішній день. Всі в онлайні, бо живі суперники – це в рази цікавіша гра. Ultimate Team домінує у світі FIFA.

Мінусів у цьому точно нема. Лише плюси і в якісь степені популяризація нашого футболу (а саме футболістів з їхніми особистими карточками)», – вважає Yozhyk.

Тепер залишилось дочекатися УПЛ у футбольних симуляторах. Тим більше, що самі клуби зацікавлені у розвитку кіберфутболу. Наприклад, гендиректор «Шахтаря» Сергій Палкін нещодавно заявив, що в УПЛ обговорюють появу кіберкоманди у кожному клубі.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты