Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Постили Мудрика і Харатіна, інвестор – екс-футболіст, на них підписаний Роналду. Як 433 став топовим пабліком

Постили Мудрика і Харатіна, інвестор – екс-футболіст, на них підписаний Роналду. Як 433 став топовим пабліком

35,7 мільйонів підписників в інстаграм за 8 років.

Автор — Ірина Козюпа
4 апреля 2021, 16:46
8
Постили Мудрика і Харатіна, інвестор – екс-футболіст, на них підписаний Роналду. Як 433 став топовим пабліком

35,7 мільйонів підписників в інстаграм за 8 років.

Ви точно чули про 433. Його називають найпопулярнішим і найбільшим інстаграм-аккаунтом у світі футболу. Зараз у сторінки майже 36 мільйонів читачів. Футболісти з усього світу стежать за проектом і мріють туди потрапити. Розповідаємо історію успіху 433.

Все почалося з твіттера, інвестором став Демі де Зеув

Демі де Зеув

Все почалося у 2012 році з твіттера. Аккаунт у цій мережі створив житель Амстердама і колишній журналіст Роже Деєлстра. Йому не подобався традиційний підхід більшості спортивних ЗМІ, тому він вирішив створити медіа, де можна бути веселим. Назва – це не просто набір цифр, а відсилка до улюбленої тактичної схеми Йоганна Кройффа 4-3-3. За короткий час сторінка набрала практично 100 тисяч підписників, але у нього були глобальніші плани. Роже хотів перейти в інстаграм і там підкорювати світ. А для цього були потрібні фінансові та людські ресурси.

Паралельно розвивалася інша історія. Демі де Зеув, який на ЧС-2010 дійшов до фіналу зі збірною Нідерландів, мучився з наслідками травми. У півфіналі турніру він отримав по зубах від Мартіна Касереса з Уругваю, а в лікарні Йоганнесбурга підхопив купу інфекцій. До кінця кар’єри грав через біль і поступового втратив кайф від футболу.

Зате почав реалізовувати себе як бізнесмен. Де Зеув разом з партнерами створив фірму одягу та аксесуарів BALR. Зараз це популярний бренд, який носять зірки футболу, НБА та НФЛ. З українців одяг цієї марки можна було побачити в Олександра Зінченка. Але у 2013 році компанію-новачка потрібно було якось прокачати.

Так інтереси BALR і 433 перетнулися і почалася їхня спільна колаборація. Де Зеув ризикнув і вклав кошти в проект, який постив в інстаграм веселі відео та картинки. Тепер, окрім основного контенту, сторінка просувала речі BALR. Згодом підтягнулися інші компанії, а штат 433 почав розширюватися.

У 2016 році аудиторія сторінки вже мала 8 мільйонів підписників. Ось так це виглядає на прикладі телефону де Зеува

Футболісти мріють потрапити в 433, на паблік підписані Роналду і Салах

433 робить ставку на два типи відео – вірусні і ті, які викликають емоції

Зараз 433 – це величезна медіа-спільнота. Сумарно аудиторія проекту сягає більше 44 мільйонів фолловерів. Тут ідеться про сторінки в інстаграм, твіттер та фейсбук. В інсті окрім головного аккаунту також розвиваються ще близько 15 майданчиків. Наприклад, суто про жіночий футбол чи відео із симулятора FIFA – 433nl, 433fifa, 433skills, 433kids, the433app і 433girls.

Версія 433 в Youtube поки не така успішна. Там всього 186 тисяч користувачів. Хоча автори і знімають розважальний контент з топовими гравцями. Загалом проект розростається у різних напрямках. Один лише мобільний додаток має вісім мов – нідерландська, німецька, данська, турецька, іспанська, португальська, індонезійська та арабська.

Ком’юніті проекту – не лише фанати футболу, але й більше 15 тисяч професійних футболістів. Серед них Роналду, Рамос, Погба, Мбаппе, Салах, Дібала та інші зірки. Чимало гравців мріють, щоб їхнє відео потрапило на паблік і навіть самі відправляють нарізки зі своїми голами чи якимось успішними діями. Девіз проекту: «433 – від гравців і для гравців».

Штаб 433 базується в Амстердамі, а команда налічує вже більше 40 людей 10 різних національностей. Частина працівників розкидані по всьому світу. У компанії кажуть: «Наші очі є всюди». Паблік намагається зацікавити якомога більше молодої аудиторії, тому видає контент в режимі 24/7 якраз завдяки роботі людей в різних часових поясах.

Щоденний приріст нових користувачів становить 10-20 тисяч підписників. В 433 постійно придумують нові механізми та фішки, які дозволяють збільшити кількість переглядів. Через це спосіб подачі контенту може змінюватися 3-4 рази за рік. Ставку роблять на два типи відео – вірусні і ті, які викликають емоції. Команда проекту намагається працювати швидше за інших і подавати інформацію та відео першими. А головне – у хорошій якості. Ще один важливий момент – відео в пабліку публікуються з дозволу правовласників.

«На публікацію всіх наших відео у нас є дозвіл, навіть якщо це аматорські ліги. Ми завжди намагаємося дістатися до першоджерела», – розповідав про принципи роботи 433 колишній менеджер з партнерських зв’язків Авів Шошан. Зараз він працює головним по соцмережах у «Барселоні».

Шалена популярність зробила з 433 не просто майданчик для реклами, а партнера для світових брендів. Коли вони тільки набирали обертів, то оббивали пороги великих компаній, але ті їх відшивали. А тепер вони самі пропонують співпрацю. Зараз партнерами 433 є Nike, adidas, Puma, Sony, Audi, Hilton, Budweiser, Football Manager. А найбільші клуби світу та зірки футболу відкривають двері для працівників пабліка. Персони рівня Хаві і Андреса Іньєсти відповідають через хвилину після повідомлення від 433 в дірект.

433 постили Мудрика і Харатіна, Вербич і Тете знімали для них сторіс, плутали київське «Динамо» з московським

Відео на 433 збираються по кілька мільйонів переглядів і можуть зробити з героя ролика зірку. Сам факт потрапляння в їхній інстаграм – це вже локальний успіх.

В Україні деякий час з пабліком асоціювався Михайло Мудрик. Його регулярно постили на головній сторінці проекту в інстаграм через фантастичну техніку. Для молодого гравця така увага – це однозначно плюс. Проблема була в тому, що на 433 Мудрик потрапляв частіше, ніж в заявку «Шахтаря» на матчі.

Минулого квітня зіркою пабліка став Ігор Харатін з веселим відео, як він влучив тенісним м’ячиком в келих на восьмий день карантину.  

«Після репостів моїх відео від 433 стало більше підписників в інстаграм на кілька тисяч. Це прикольно, але за кількістю фолловерів не женуся. Я не вигадую нічого спеціально для інстаграма. Можливо, в майбутньому будуть більше звертати увагу на імідж спортсмена в соцмережах і це стане одним з головних пунктів успішності», – сказав Харатін в ефірі інстаграму Tribuna.com.

Але не лише наші футболісти потрапляли на основний аккаунт 433. Минулого року паблік запостив удар української футзалістки Ксенії Гриценко. Вона розбила камеру оператору, який знімав тренування.

Гравець «Динамо» Беньямін Вербич 2018-го став гостем традиційної рубрики «День з футболістом» і показав у сторіс, чим займається зранку і до вечора. А на початку цього року своїми розповідями на 433 ділився Тете з «Шахтаря». Показав збори гірників в Туреччині і розіграв футболку з автографом.  

Зовсім нещодавно в 433 переплутали київське «Динамо» з московським. На картинці з результатами матчів Ліги Європи проти «Вільярреала» помістили стару емблему російського клубу. Коли у коментарях почали писати про помилку, то адміни вибачилися перед киянами. Одним з тих, хто помітив фейл став відомий український телеведучий і фанат «Шахтаря» Андрій Бєдняков.

Більше того, 433 самі створюють двіж. Коли коронавірус поставив практично весь світовий футбол на паузу, паблік запусти віртуальний турнір з FIFA 20 під назвою «Plan B». Така собі альтернатива Євро-2020. Україну представляв Зінченко і дійшов до півфіналу, де програв португальцеві Діого Жоту.

«Ми вважаємо футбол веселим і не сприймаємо його занадто серйозно» – така філософія пабліка 433, який за 8 років з маленької історії перетворився на величезне і впливове футбольне медіа.

Фото: 433, інстаграм Демі де Зеува

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты