Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Чому фіни називають себе Суомі

Чому фіни називають себе Суомі

А талісманом збірної став пугач.

Автор — Ірина Козюпа
9 октября 2021, 11:10
31
Чому фіни називають себе Суомі

А талісманом збірної став пугач.

Вперше цей текст був опублікований 28 березня 2021 року.

Весь світ:

Фінляндія:

У фінській мові не було літери «F»

Суомі – це зовсім не прізвисько збірної Фінляндії. Це назва країни фінською мовою. Офіційно – Suomen tasavalta (Фінляндська Республіка). Тобто, для фінів слово Фінляндія – чуже. Його використовують інші держави. Більше того, у фінській мові раніше навіть не було літери «F». Її пізніше принесли в мову запозичені слова. Але що саме означає Суомі і яке походження цього слова, точно ніхто не знає. 

«Країна боліт»

За однією з найпопулярніших версій, Суомі – «Країна боліт». Начебто, колись існувала місцевість за назвою Suomaa. Фінською suo – «болото», а maa – «земля». Переселенці з цієї території перенесли назву на південно-західну Фінляндію, яка стала називатися Suomi.

Кочове плем’я оленярів

На території фінської Лапландії мешкають саами – кочове плем’я оленярів. На думку етимолога із Фінського інституту мов Клааса Руппеля, слова «саами» і «суомі» походять від прабалтійського źemē – «земля», а також люди, які там мешкали.

«Риб’яча луска»

Ще одна легенда говорить, що в основі назви країни лежить слово – «suomu». У перекладі воно означає «риб’яча луска». Фінів могли так називати за те, що вони носили одяг із риб’ячих шкірок.

Фінляндія – «Земля мисливців»

Найцікавіше, що походження назви Фінляндія також овіяне легендами. Найпопулярніша з них говорить про шведське Finland, що означає «земля мисливців».  

Справа у тому, що країна 600 років перебувала під владою Швеції (а згодом і Російської імперії). Досі шведська мова має статус державної разом з фінською. Нею розмовляють 5,2% громадян. А весь світ так за звичкою і продовжує називати Суомі Фінляндією.

За іншою версією, назва походить від давньоанглійського слова finna. Цим терміном колись називали всіх скандинавів.

«Переважну частину історії ми перебували під владою або шведів, або росіян. Лише в останні 100 років ми маємо змогу повністю вважати себе suomi. Фінська – наша мова, а Suomi – це слово фінською, яке означає Фінляндію. То чому би нам не використовувати назву нашої країни рідною мовою?» – говорять самі фіни.

Пугачі – прізвисько і талісман збірної Фінляндії

В Україні збірну Фінляндії більше звикли називати Суомі, а не їхнім офіційним прізвиськом – пугачі. Фіни відомі своїм трепетним ставленням до природи і тварин. І футбол не став винятком. Навіть офіційні сторінки у соцмережах збірної називаються Huuhkajat – пугачі. Зображення цього виду сов використовують всюди, де тільки можна – екіпіровці, чашках, масках, програмках та анонсах матчів.

Хоча талісманом збірної сова стала не так і давно. Фіни грали вдома проти Бельгії у відборі на Євро-2008. Кваліфікація проходила не надто успішно – у попередніх матчах команда, яку тоді тренував Рой Годжсон, програла Азербайджану та Сербії. А тепер на Суомі чекала непроста зустріч з Бельгією в Гельсінкі.

У першому таймі на стадіон залетів пугач. Візит непроханого гостя зупинив гру. І гравці, і фанати на переповненому стадіоні спостерігали за маневрами птаха. Пугач пролетів над полем, сів на поперечину воріт Бельгії, а тоді перемістився у бік воріт Суомі. Футболісти обидвох команд разом з арбітрами скористалися паузою, щоб попити води і відпочити. Більшість відреагували на ситуацію з посмішками. Організатори заметушилися і думали, як відновити гру. Розглядалися такі варіанти – вимкнути світло на арені і накинути на птаха сітку. Глядачі, яких повеселила ця пригода, підтримали пугача оплесками. Зрештою, сова, яка стала справжньою зіркою матчу, сама полетіла. Пауза у грі тривала близько семи хвилин. 

Суомі перемогли тоді 2:0. Другий гол забив Олексій Єрьоменко (виступав за «Металіст»), а його брат Роман дебютував у цій зустрічі (чемпіон України з «Динамо»). Приліт пугача назвали фартовим і зробили його маскотом збірної. У нього є своє ім’я – Бубі. Згодом його навіть вибрали  жителем року в Гельсінкі настільки ця історія стала хайповою. 

Після візиту птаха результати у збірної Фінляндії покращилися, але команда так і не змогла вийти на Євро-2008. Зате у фінів з’явився новий талісман з красивою історією. За однією з версій він жив на стадіоні. Пугача ще кілька разів бачили на арені, але після кількох галасливих рок-концертів, він зник. 

«Одного разу цей птах прилетів на стадіон, а збірна перемогла. З того часу і пішла легенда, а у команди з’явилося прізвисько. А тепер у нас ще є Теєму Пуккі, який багато забиває і також став талісманом для Суомі», – розповів в одному з інтерв’ю рекордсмен збірної Фінляндії за кількістю матчів і голів Ярі Літманен.

Фото: globallookpress.com/Tomi Hänninen/Newspix24; Huuhkajat; Suomen Palloliitto

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты