Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Тренер Фінляндії в 90-х викладав математику в школі та паралельно грав в групі ЛЧ

Тренер Фінляндії в 90-х викладав математику в школі та паралельно грав в групі ЛЧ

Маркку Канерва здобув для Суомі першу перемогу на Євро в історії.

Автор — Ірина Козюпа
16 июня 2021, 12:24
5
Тренер Фінляндії в 90-х викладав математику в школі та паралельно грав в групі ЛЧ

Жахлива історія з Крістіаном Еріксеном затьмарила важливу новину для цілої країни – в цьому матчі Фінляндія здобула свою першу перемогу в історії на Євро.

До цього команді ніяк не вдавалося навіть пробитися на великий футбольний турнір. Одним із творців цього успіху став головний тренер Суомі Маркку Канерва, який пройшов шлях від шкільного вчителя до національного героя.

Текст вперше було опубліковано на Tribuna.com 28 березня 2021 року

«Мені сказали, що це лише тимчасова заміна вчителя першого класу». Працював учителем і грав за збірну Фінляндії та ГІК у Лізі чемпіонів

На чемпіонаті світу-1970 у Мексиці збірна Бразилії з Пеле втретє стала чемпіоном. Тим часом, на іншому кінці планети 6-річний Маркку Канерва грав у дворі з хлопчаками у футбол. До нього тоді приклеїлося прізвисько Ріве – на честь бразильця Рівеліно, який забив три голи на мексиканському турнірі.

«Я чекав своєї черги, щоб пограти на асфальтовому полі. Мабуть, щось тоді було у моїй грі, що хлопці почали називати мене Рівеліно. Потім я став просто Ріве. Власне, з цього почалася моя кар’єра», – розповідав через багато років Канерва, якого і тепер кличуть Ріве. 

Асфальт змінився на піщані поля. Через два роки хлопчик скаржився батькові, що дворового футболу йому недостатньо. Так він потрапив у систему клубу ГІК, де доріс до першої команди і за яку відіграв вісім сезонів, як основний захисник. Але тоді фінський футбол був бідним і чимало гравців поєднували спорт з якоюсь цивільною роботою чи навчанням. Канерва був одним з таких футболістів.

Після армії він хотів навчатися на фізіотерапевта і навіть подав потрібні документи, але пропустив момент вступу. А згодом отримав пропозицію про роботу. Знайомий директор початкової школи, з яким Маркку познайомився ще у 1974 році на скандинавських шкільних змаганнях, запросив його вчителювати.

«Я навіть не думав про викладання. Мені сказали, що це лише тимчасова заміна вчителя першого класу на кілька днів. Мовляв, нічого складного. Але заміна розтягнулася на тижні, а потім і на роки», – згадував потім тренер.

Тепер Канерва подав документи до Гельсінського університету, щоб стати дипломованим вчителем. Лектори хвалили його за стиль і зміст викладання, але критикували за сленг. Навчання в університеті почалося в 1986 році, коли Маркку був гравцем першої команди ГІК і виступав за національну збірну Фінляндії. Наступного року його клуб став чемпіоном країни. Половина гравців ГІК були студентами (серед них і Канерва), один футболіст працював геозедистом, а інший встановлював телефони. Всього за свою клубну кар’єру захисник п’ять разів виграв чемпіонат Фінляндії, тричі брав кубок і чотири рази був володарем кубка фінської ліги.

Тренер і зараз виступає за поєднання спорту і навчання. Пояснює це тим, що кар’єра у футболі може обірватися і треба бути готовим реалізувати себе в іншій сфері. Плюс, навчання допомагає зосередитися на тому, що ти робиш. Канерва не розуміє футболістів, які говорять, що їм важко висидіти 30-40 хвилин на розборах матчів чи установках.

«У матчі треба бути зосередженим всі 90 хвилин і вміти швидко реагувати на різні ситуації. Як це можна зробити, якщо вони не можуть витримати навіть півгодини?»

Канерва завершував навчання, коли грав у Швеції. У 1991 році він перейшов у «Ельфсборг», де провів два сезони. І навіть там поєднував футбол з роботою вчителя – спочатку викладав фінську для шведських дітей, а згодом фізкультуру та математику у середній школі. Спочатку йому було непросто знайти підхід до деяких учнів, які більше мали вигляд скінхедів.

«Цілий тиждень я зустрічав опір кількох зухвалих юнаків. Один з них заявляв: «Ти – х#####й фін, я нічого не зроблю, з того що ти мені говориш». Тоді я запитав директора школи чи можу я скласти індивідуальні програми навчання для учнів. Він дав мені повну свободу дій – головне, щоб діти відвідували заняття».

Маркку зустрівся з підлітками і запитав, які види спорту їх цікавлять. Після цієї розмови на уроках фізкультури додалися робота в залі, пінг-понг і біг підтюпцем.

Після повернення до Фінляндії Канерва продовжив працювати у тій самій початковій школі, куди прийшов на заміну. Паралельно грав за команди «ФіннПа», ГІК, «Гонку» та збірну Фінляндії. Крім того, на той час він вже був батьком двох дітлахів.

У 1998 році ГІК зіграв у груповому етапі Ліги чемпіонів. Досі він залишається єдиним фінським клубом, якому це вдалося. Фіни потрапили в одну групу з ПСВ, «Бенфікою» Сергія Кандаурова та «Кайзерслаутерном», де зайняли четверте місце. Але у домашньому матчі змогли обіграти «Бенфіку» з рахунком 2:0. Напередодні гри португальське телебачення прийшло до початкової школи, щоб зняти сюжет про вчителя, який грає у футбол.

«У Португалії газети вийшли з гучними заголовками, мовляв, «Бенфіка» програла аматорській команді. Хоча я був єдиним футболістом, який займався іншими справами. Футбол вже став тоді професійним у ГІК».

Футболісти називають Маркка Канерву професором

Працювати у школі Канерва продовжував навіть тоді, коли перейшов на тренерську роботу. Переломним став 2004 рік. Маркку запропонували очолити молодіжну збірну Фінляндії.

«Я хотів допрацювати рік із шостим класом, в якому я тоді викладав. Наприкінці весняного семестру я взяв відпустку».

Коли контракт з тренером продовжили, він остаточно залишив школу і зосередився на тренерській роботі. З молодіжкою він зміг вийти на Євро-2009. Це трапилося вперше в історії фінського футболу. Тоді його визнали тренером року у Фінляндії. З 2011 року Канерва перебуває у національній збірній. Він пройшов шлях від асистента та виконувача обов’язків до головного тренера. Зізнається, що робота у школі допомогла йому досягнути фантастичного результату з Суомі.

«Позитивна атмосфера має бути, як у класі, так і в команді. Ми можемо бути найкращими у світі саме у командному дусі. Ісландія двічі їздила на чемпіонати, і однією з її сильних сторін став величезний командний дух. Якщо є довіра, то гравець ділиться своїми думками. Тоді ви можете впливати на нього. Якщо футболіст не довіряє, то він нічого не скаже, і тренер не зможе зрозуміти, в чому проблема».

Канерва дуже цінує прямолінійність. Навіть якщо гравець перед матчем скаже, що хворий на грип і не може вийти на поле. «Хороший футболіст – чесний. Він думає про успіх усієї команди, а не тільки про себе».

Тренер любить ставити перед гравцями виклики та давати їм свободу дій. Наприклад, наступного дня після перемоги над Йорданією 2:1 він розділив футболістів на групи, попросив проаналізувати гру і поділитися своїми коментарями. «Спочатку гравці були вражені, бо звикли, що тренер завжди говорив їм, що треба робити», – зізнавався Канерва.

Футболісти між собою називають його професором, але для тренера це зовсім не таємниця. Вчителі завжди знають свої прізвиська.

«Він дуже відкритий, – розповідає Тім Спарв, який працював з Маркку ще в молодіжці. – Він хоче отримувати фідбек від нас і завжди запитує, чи є щось, що ми хочемо змінити. Це класно. Він був у цьому середовищі довгий час і добре знає гравців з молодіжних команд».

Фанат статистики. Якість гри для нього важливіша за результат

Канерва – фанат статистики. Він завжди повторює гравцям, що якість гри для нього важливіша за результат. Постійно моніторить в InStat показники фінських футболістів. А за вихідні може переглянути шість матчів по телевізору.

«Мені важко розслабитися під час перегляду футболу, бо я відразу починаю думати про тактичні речі», – каже тренер.

Але не статистикою єдиною. Маркку розглядає збірну, як велику корпорацію, де кожен відповідає за свою ділянку роботи. Дієтолог займається харчуванням, а психолог – ментальним здоров’ям і так далі.

Футбол змінився з часів дитинства Канерви. Гра стала швидшою, а грошей – більше. У Фінляндії зареєстровано 140 тисяч футболістів станом на 2018 рік.

«Я сподіваюся, що у Фінляндії також буде сильна футбольна культура. З точки зору ентузіастів, ми є наймасовішим видом спорту в країні, але відстаємо від хокею за висвітленням у медіа. Географія та суворий клімат вже не такий великий мінус, як раніше. Умови для футболу покращились завдяки залам та полям зі штучним покриттям. І все-таки потрібно ще більше полів, щоб мати можливість весь рік грати і тренуватися по всій Фінляндії».

Канерва часто використовує слово «виклик». Він став першим тренером, який вивів збірну Фінляндії на Євро. Першим тренером, який здобув там перемогу з фінами. Що далі?

*** 

Сьогодні збірна Фінляндії зіграє свій другий матч на Євро – проти Росії. Зустріч розпочнеться о 16.00.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты