Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Афера століття. Як фанати «Динамо» Бухарест таємно влаштували шоу на матчі головного суперника

Афера століття. Як фанати «Динамо» Бухарест таємно влаштували шоу на матчі головного суперника

I ще 5 топових перфомансів від них.

Автор — Ірина Козюпа
26 марта 2021, 12:00
24
Афера століття. Як фанати «Динамо» Бухарест таємно влаштували шоу на матчі головного суперника

I ще 5 топових перфомансів від них.

Нещодавно ми писали про товариський матч двох «Динамо» – Києва та Бухареста. Ця гра має величезне значення для румунського клубу, який переживає важкі фінансові проблеми. І вболівальники команди зараз роблять все можливе, щоб зберегти його.

Фанати «Динамо» також відомі своїми фантастичними модульними шоу та хореографією на трибунах. А у 2016 році вони організували румунську аферу століття, про яку говорив весь світ.

«Ультрас «Динамо» вийшли на зв’язок з власником «Стяуа»: «Містере Бекалі, ми б хотіли запропонувати вам свої послуги»

Проект вболівальників «Динамо» – Doar «Dinamo» Bucuresti (Тільки «Динамо» Бухарест) функціонує вже кілька років. Відомим це гасло стало після матчу «Стяуа» та «Манчестер Сіті» в Лізі чемпіонів.

«Коли ми зрозуміли, що «Динамо» можуть загрожувати фінансові труднощі, то почали думали над проектом, який допоможе врятувати клуб. Назвали його Doar «Dinamo» Bucuresti, – розповів Tribuna.com Томас Роберт, який відповідає за комунікації DDB. – Ми хотіли красиво і голосно заявити про нього, щоб ця назва стала брендом. І найкращий спосіб зробити яскраве промо DDB – це залучити до цього суперника.

Уявіть ситуацію, ніби «Шахтар» грає матч Ліги чемпіонів проти «Манчестер Сіті». А вболівальники гірників мають провести на стадіоні модульне шоу, але не знають, що саме це буде. Їм говорять, що це сюрприз. Справа у тому, що хореографію готують ультрас «Динамо». Коли арбітр дасть стартовий свисток матчу, за яким стежать по всьому світу, 20 тисяч фанатів «Шахтаря» одягнуть кольорі накидки і утворять картинку на всю трибуну – «Тільки «Динамо» Київ» у біло-синіх кольорах. І навіть не зрозуміють, що сталося.

Власне, все це ми насправді зробили зі «Стяуа» Бухарест – нашим головним суперником. Історично, це був армійський клуб і фаворит сім’ї комуністичного диктатора Чаушеску».

Спочатку цю хореографію хотіли провести на матчі «Стяуа» – «Динамо». Але плани змінилися, коли стало зрозуміло, що команда серед тижня зіграє у Бухаресті прости «Манчестер Сіті» у раунді плей-оф Ліги чемпіонів.

«Ми поміркували, що «Стяуа» буде дуже важко виграти в «Сіті» і на дербі прийде мало їхніх вболівальників. А нам потрібен повний стадіон, а не половина. До всього, гру Ліги чемпіонів транслюють на весь світ».

Більше того, армійці якраз відзначали 30 років з моменту перемоги в Кубку чемпіонів-1986 над «Барселоною». Матч мав стати святом для клубу і нагадати всім про той грандіозний європейський тріумф. 

«Власник «Стяуа» Джіджі Бекалі – дуже багатий, але зарозумілий чоловік. Ультрас «Динамо» вийшли на зв’язок з ним і сказали: «Містере Бекалі, ми компанія з Німеччини, яка займається модульними шоу для клубів. У нас це дуже добре виходить. Хоч ми і працюємо в Німеччині, але ми румуни і вболіваємо за «Стяуа». Нам дуже прикро, що на ваших матчах не проводяться перфоманси. Або шоу дуже скромні. Ми б хотіли запропонувати свої послуги і допомогти вам у матчі проти «Манчестер Сіті».

Бекалі погодився, але уточнив скільки це все коштуватиме. Наша людина відповіла йому: «Ні, перший раз безкоштовно. Якщо вам все сподобається, тоді обговоримо ціну».

«Шеф поліції запитав у «Стяуа»: «Ви впевнені, що це не якийсь жарт ваших суперників?»

Керівництву «Стяуа» показали кілька варіантів модульного шоу. Зупинилися на картинці, яка зображала ювілейну дату. Хореографію готувала невелика група людей, адже дуже важливо було зберігати секретність.

«Ми до останнього моменту не були впевнені, що все вийде і наш задум не відкриють. Делегат УЄФА, який працював на матчі, був стурбований тим, щоб на трибунах не було ніяких расистських месиджів, а все пройшло в рамках фейр-плей.

Його непокоїло майбутнє модульне шоу, але представники «Стяуа» наголосили, що готують сюрприз і показали, як все виглядатиме на папері. Він сказав, що це все дуже добре, але попросив принести два рандомних пакети, які наші люди вже розклали на сидіннях стадіону. Він хотів переконатися, що там не має нічого підозрілого.

Поліцейські виконали його вказівку. Коли відкрили пакети, то побачили там дві футболки – білого і червоного кольорів. Шеф поліції запитав у президента «Стяуа»: «Ви впевнені, що це не якийсь жарт ваших суперників? Тут червоний і білий кольори». Йому відповіли, щоб він не хвилювався, адже у клубі знають, що роблять. Це був дуже тонкий момент, коли нас могли викрити.

Все трималося у великому секреті. Єдине, що ми говорили людям: «Будь ласка, подивіться матч «Стяуа» – «Манчестер Сіті». Нічого більше не розпитуйте, просто гляньте його». Нам відповідали: «Але чому? Ми не хочемо дивитися «Стяуа».

Мій друг не захотів переглядати матч, але його дружина увімкнула телевізор, коли гра почалася. Вона покликала чоловіка: «Юліане, «Динамо» грає». А він відповідає: «Та ні, це бісове «Стяуа». А тоді він побачив наш сюрприз».

Ще одна річ, яка могла піти не так – вболівальники «Стяуа». В «Динамо» хвилювалися чи зможуть вони успішно провести модульне шоу.

«Ми називаємо їх вівцями. Все через Бекалі. Зараз він дуже багата людина і бізнесмен, а в дитинстві був простим пастухом. Дуже важко ідеально провести хореографію на своїм матчах, а що вже говорити, коли це мають зробити вівці. Кажу це не для того, щоб образити їх. Просто, у них справді не має таких традицій і досвіду.

Тому ми попросили диктора стадіону за годину до матчу кожні 5-10 хвилин повторювати, наскільки важливо не знімати накидок і не залишати свої місця, незалежно від погоди, рахунку чи реакції інших людей. Адже кожна людина – це піксель великої мозаїки».

Вболівальники знайшли на своїх місцях чорні пакети з поліетиленовими накидками червоного, чорного і білого кольорів та вказівками, що з цим робити.

«Ми написали – коли арбітр почне гру, одягніть на себе цю футболку-накидку і не залишайте своє місце. Так ви станете учасником найважливішого перфомансу в історії. Весь світ про нього говоритиме. Люди не знали, яке зображання вони створили на трибуні. А там було «Тільки «Динамо» Бухарест». Всі світові медіа, думаю, українські також написали про цей саботаж. Нашу акцію навіть назвали найкращою рекламою року».

Для «Стяуа» свято перетворилося на справжню катастрофу. Команда програла 0:5 від «Сіті» (Агуеро – хет-трик і два нереалізовних пенальті). В підсумку, армійці не змогли вийти у груповий етап Ліги чемпіонів. А на трибунах взагалі було божевілля.

«Перед початком матчу Бекалі попросив своїх друзів та інших віп-гостей поберегти заряд на телефонах, щоб зняти на відео сюрприз на трибунах. Сюрприз справді став величезним. Весь перший тайм атмосфера на стадіоні була жахливою – глядачі невдоволено свистіли, а учасники модульного шоу не могли зрозуміти, що відбувається.

Після першого тайму Бекалі залишив стадіон – він був дуже розлюченим. А коли журналісти запитали, що трапилося з шоу, він пояснив всю історію: «Це все хлопці з «Динамо», але я не платив їм. Вони все зробили безкоштовно».

Про цю історію в Румунії знімуть художній фільм для Netflix з назвою «First time is free»

Реакція на це шоу була різною. Деякі з діючих та колишніх гравців «Стяуа» визнали, що вийшов хороший жарт і віддали належне гумору та креативності вболівальників «Динамо». А інші футболісти були дуже засмучені і розлючені через цю витівку. Справа ще й тому, що Бекалі програв в суді право на назву, емблему та титули команди. Клуб змінив назву на ФКСБ.

«Якщо заглянути в офіційний реєстр торгових марок, то абревіатура розшифровується не як «Футбольний клуб Стяуа Бухарест», а «Футбольний клуб Спортінг Бекалі». Фанати «Стяуа» після рішення суду продовжили вболівати за команду Бекалі. Але після нашої авантюри вони відхрестилися від команди, мовляв, це ви зробили не з нашим «Стяуа», а з ФКБС».

Зараз в Румунії працюють над художнім фільмом для Netflix з назвою «First time is free» (Перший раз безкоштовно).

«Це не буде комедія чи ще одна спроба принизити суперника та їхнього власника. Це розповідь про терпіння та любов вболівальників, які намагаються врятувати свій клуб і роблять для цього все можливе. Продаємо віртуальні квитки на матч «Динамо» на Національному стадіоні в Бухаресті, щоб оплатити виробництво цього фільму. Також допомагають спонсори. Але поки важко сказати, коли фільм буде готовий.

Зараз наше головне завдання – врятувати «Динамо». Багато людей в Румунії хвилюються, що клуб може зникнути. Тоді наш футбол вже не буде таким, як раніше. Це так само, як неможливо уявити український футбол без київського «Динамо». Навіть наші суперники виступають за те, щоб зберегти команду. Румунський футбол і так вже тратив кілька великих команд – «Рапід» та історичний «Стяуа». Ось чому для нас такий важливий матч з «Динамо» в Києві».

***

Ще п’ять вражаючих модульних шоу вболівальників «Динамо» Бухарест.

«Каталін Хілдан та Флоря Думітраке – завжди в наших серцях»

Понад 25 тисяч вболівальників «Динамо» взяли участь у хореографії 2013 року. Перед дербі зі «Стяуа» фанати вшанували пам’ять двох своїх легендарних футболістів – Каталіна Хілдана та Флоря Думітраке. Гравців зобразили ангелами, які наче злітають над трибуною під музику «Самотній пастух» Джеймса Ласта.

«Наступні покоління мають пам’ятати тих, хто писав історію «Динамо» – такий напис супроводжував цей перфоманс.

Каталін у свої 24 роки був капітаном «Динамо», з дитинства перебував у системі клубу. Помер під час матчу від зупинки серця у 2000 році. У роздягальні команди є крісло Хілдана, на котре ніхто не сідає, а 11-й номер пожиттєво закріпили за ним. Північна трибуна домашньої арени клубу отримала офіційну назву – Peluza Catalin Hildan. Також так себе називають фанати «Динамо».

На матчі були присутні батько, брат і племінник футболіста. Кристіан Хілдан (брат Каталіна) – президент DDB і тренер регбійної команди «Динамо». Флоря Думітраке був легендою «Динамо» 70-х. Він помер у 2007 році. Цей перфоманс зайняв перше місце у змаганнях серед вболівальників зі всього світу.

«У симфонії стадіону ми завжди були композиторами»

Ще одне дербі зі «Стяуа». Фанати «Динамо» дуже вишукано потролили вболівальників суперника: «У симфонії стадіону ми завжди були композиторами. А ви – завжди асистували нам, як глядачі».

«Коли ми проводимо такі шоу, то я перебуваю на трибуні і бачу, що з іншого боку не має хореографії або є щось дуже бідне. Натомість вболівальники «Стяуа» знімають на свої мобільні телефонами наші перфоманси. На їхньому секторі сотні спалахів від смартфонів, коли вони фотографують нас», – каже Томас Роберт.   

Це шоу провели у супроводі симфонічного оркестру, який виконав на стадіоні «Болеро» Моріса Равеля. На трибуні вболівальники різнокольоровими модулями почергово викладали написи – FCD (Football Club «Dinamo») і PCH (Peluza Catalin Hildan). А на картинках зображені собаки з «Тома і Джеррі», які грають на скрипці та барабанах. Це відсилка до прізвиська «Динамо» – червоні пси. 

«Звісно, що ніхто не проводить ніяких репетицій – не має стільки вболівальників і доступу до стадіону. У нас є лише одна ніч перед грою. За цей час нам потрібно розкласти на сидіннях матеріали для шоу. Цим всю ніч займаються 40-50 людей. Деякі з них альпіністи. Вони кріплять мотузки до даху стадіону, а потім по них під час хореографії піднімаються фігури та намальовані картинки», – розповідає Роберт.   

Запуск програми DDB в румунському театрі опери та балету

Вболівальники орендували театр опери, щоб презентувати проект Doar «Dinamo» Bucuresti. І це був той випадок, коли співали всі присутні у залі. Такого перфомансу румунська опера ще не бачила. 

«Щасливої дороги, Патріку»

Під час фіналу Кубку Румунії вболівальники «Динамо» вшанували пам’ять Патріка Екенга. 26-річний футболіст втратив свідомість під час матчу чемпіонату, а через дві години помер у лікарні – інфаркт.

Цього разу хореографію влаштували на дві трибуни. На одній розмістили величезний портрет гравця, а на іншій виклали модулями напис французькою – «Bon voyage, Patrick». На стадіоні грав похоронний марш у виконанні військового оркестру. А коли музика зупинилася, то заспівали фанати.

«Ми можемо все подолати, коли пси тримаються разом»

Одне з шоу присвячене вболівальнику «Динамо» Дану Куку, який завжди допомагав готувати хореографії ночами напередодні матчів. У нього діагностували рак, а лікування коштувало дуже дорого.

«Ми організовували різні концерти, інші заходи, продавали футболки, щоб зібрати кошти для Дана. Лікування пройшло успішно. Зараз з ним все добре. Коли ризик смерті минув і лікарі сказали, що найважче вже позаду, ми організували цей перфоманс».

На картинках зображені сам Дан, собаки, які женуть смерть подалі від нього і вона відступає. А модулями показали, як день змінює ніч.  

«Ми можемо все подолати і побороти смерть, коли пси тримаються разом. День завжди перемагає ніч», – такий напис розмістили знизу та зверху трибуни.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты