Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/У 20 років Карлос Бакка працював водієм автобуса і ловив рибу, а потім двічі виграв Лігу Європи

У 20 років Карлос Бакка працював водієм автобуса і ловив рибу, а потім двічі виграв Лігу Європи

Поклав дубль у фіналі «Дніпру», а тепер його «Вільярреал» зіграє з «Динамо».

Автор — Ірина Козюпа
11 марта 2021, 15:20
7
У 20 років Карлос Бакка працював водієм автобуса і ловив рибу, а потім двічі виграв Лігу Європи

Колумбієць поклав дубль у фіналі «Дніпру», а тепер його «Вільярреал» зіграє з «Динамо».

Зараз форварду «Вільярреала» 34 роки. За свою кар’єру Карлос Бакка успішно пограв у рідній Колумбії, а після переїзду в Європу – феєрив у Бельгії, Іспанії та Італії. З «Брюгге» він став найкращим бомбардиром та гравцем чемпіонату. Із «Севільєю» двічі виграв Лігу Європи.

В Італії взяв Суперкубок, хоча й іронізував, що грав в найгіршому «Мілані» за всю історію. З «жовтою субмариною» став п’ятим у минулому сезоні Прімери і вийшов в єврокубки. Якщо говорити про збірну Колумбії, то тут Бакка має бронзу Кубку Америки.

А найцікавіше, що у 20 років Карлос міг лише мріяти про все це. 

Працював водієм автобуса, ловив рибу, професійну кар’єру почав у 23 роки

Батько майбутнього футболіста ловив рибу, а мати допомога продавати вилов. Так сім’я заробляла гроші на життя. Коли маленький Карлос підріс, то теж почав допомагати татові і ловив рибу на продаж.

Але найбільше йому подобалося грати у футбол. За спогадами матері, син вже з трьох років не розлучався з м’ячем. У 9 років його взяли у футбольну академію містечка Пуерто-Коломбія, що неподалеку від мегаполісу Барранкілья. Але футбол ще не скоро став його основним заняттям. Довгий час Бакка заробляв рибальстом, а згодом став водієм автобуса.

«Було дуже важко. У нас не було ніяких засобів, щоб хоч якось зробити життя кращим. Я розумів, що з часом мені доведеться забезпечувати сім’ю. На щастя, мої батьки дали мені хороші життєві уроки, і завдяки їхнім порадам я не кинув улюблене заняття і вирвався з бідності», – згадував через багато років колумбієць.

Карлосу було вже 20 років, він грав на аматорському рівні і думав залишати спорт. Але допоміг щасливий випадок. В одному з матчів його гру помітив тренер одного з найстаріших та найкращих клубів Колумбії «Атлетіко Хуніор». Спочатку футболіста прокачали в кількох орендах і лише за три роки підписали з ним перший у кар’єрі професійний контракт.

В «Атлетіко» форвард розігрався настільки, що двічі став чемпіоном Колумбії і найкращим бомбардиром чемпіонату. На нього почали звертати увагу в Європі. В 25 років Бакка перейшов у «Брюгге» за 2,5 мільйона євро. За півтора року в Бельгії вартість Карлоса виросла уп’ятеро. «Севілья» у 2013-му заплатила за забивного нападника 10 мільйонів євро.

Двічі забив «Дніпру» у фіналі Ліги Європи, плакав після матчу

У своєму першому сезоні в Іспанії Карлос взяв європейський трофей. У фіналі Ліги Європи проти «Бенфіки» колумбієць реалізував пенальті в серії 11-метрових. Але справжнім героєм для своїх вболівальників Бакка став наступного року.

«Севілья» знову вийшла у фінал Ліги Європи. Суперником став сенсаційний «Дніпро», який вже пройшов «Наполі», «Брюгге», «Аякс» та «Олімпіакос». Лідер атак севільців забив другий і третій м’ячі команди. У першому таймі Карлос вийшов сам на сам з Бойком, обіграв воротаря і закотив м’яч у порожні ворота.

Переможний гол у матчі прийшов у другому таймі. Гравці «Дніпра» програли боротьбу у своєму штрафному майданчику, м’яч підхопив Вітоло, відправив на партнера, а Карлос пробив повз Дениса – 2:3. Федецький нічого не зміг з ним зробити. Бакка взагалі міг оформити хет-трик, але Бойко дивом перевів м’яч на кутовий.

Після матчу Карлос сидів на лавці запасних, затуливши обличчя долонями і плакав від щастя. Ще 9 років тому він був аматором і ловив рибу. А зараз вдруге підніме трофей Ліги Європи.

«Я шалено радий цьому успіху. Ми змогли досягнути своєї мети. Присвячую цю перемогу богу, всім жителям Колумбії, моїй дружині і всій сім’ї. Другий рік поспіль ми перемагаємо в Лізі Європи – це унікальне досягнення. Зараз мені хочеться насолодитися цим моментом. Я дуже радий, що два моїх голи допомогли нам досягти перемоги, але головне не особисті досягнення, а успіх всієї команди», – скромно сказав тоді Бакка.

Того року про Карлоса говорив весь футбольний світ. Влітку він перейшов у «Мілан» за 30 мільйонів євро. Це була його найвища трансферна вартість у кар’єрі. За два роки він повернувся в Іспанію – став гравцем «Вільярреала». 

Спільно з «Вільярреалом» безкоштовно годував людей під час пандемії коронавірусу

Слава і гроші не зіпсували футболіста. Бакка залишився простим хлопцем з тією ж самою щирою та відкритою посмішкою. Після забитих голів він часто піднімає руки до неба і дякує богові. А великі перемоги завжди святкує з прапором Колумбії. 

«Коли ти починаєш заробляти великі гроші, всередині ніби щось змінюється і ти думаєш тільки про свою платіжну відомість. Слава богу, мені вдалося залишитися собою. Я робив помилки, але мені вистачало розуму вчитися на них», – зізнається колумбієць.

В Карлоса дуже позитивний і добрий інстаграм – там багато сім’ї, футболу і благодійності. У нього навіть є свій фонд. Футболіст одружився ще у 2010 році зі своєю давньою подругою. Зараз сім’я виховує трьох дітей – дві доньки і сина.

«Перш за все, я людина, а потім вже футболіст. Думка моєї дружини – для мене найважливіша. Ми разом 12 років. Коли ми познайомилися, я був ніким, мене ніхто не знав. Але вона полюбила мене, незважаючи на те, що це не сподобалося її батькам. Вони хотіли кращого для своєї дочки. А я був молодий і хотів веселитися. Зараз я набагато спокійніший, але в молодості був не таким», – говорив Бакка в інтерв’ю 2016 року.

Під час локдауну через пандемію коронавірусу «Вільярреал» і фонд Бакки об’єднали зусилля і разом забезпечувати обідами 200 людей на день. Участь в акції взяли також інші гравці «жовтої субмарини», а клуб надавав приміщення свого стадіону для приготування їжі.

«Я з бідної сім’ї. Мені доводилося працювати, щоб допомагати родичам. Я не соромлюся цього», – відкрито говорить Бакка, який тепер готовий допомагати іншим людям. 

А ще він мріє про перемогу в Лізі Європи – цього разу з «Вільярреалом».

Фото: «Вільярреал», Омар Момані, Reuters, інстаграм Карлоса Бакки

Другие посты блога

Все посты