Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Мхітарян – найкращий бомбардир, Фонсека конфліктує з Джеко. Що варто знати про «Рому»

Мхітарян – найкращий бомбардир, Фонсека конфліктує з Джеко. Що варто знати про «Рому»

«Шахтар» зіграє в Лізі Європи проти свого екс-тренера.

Автор — Ірина Козюпа
27 февраля 2021, 09:44
26
Мхітарян – найкращий бомбардир, Фонсека конфліктує з Джеко. Що варто знати про «Рому»

«Шахтар» зіграє в Лізі Європи проти свого екс-тренера.

«Шахтар» зіграє з «Ромою» в 1/8 фіналу Ліги Європи. Першу зустріч гірники проведуть на виїзді 11 березня, а матч-відповідь у Києві – 18 березня.

Розповідаємо про наступного суперника чемпіона України.

«Рома» серед лідерів Серії А, але програє топам, а Фонсека конфліктує з Джеко

Зараз «Рома» йде на четвертому місці у Серії А (зона Ліги чемпіонів), але ще буквально недавно Паулу Фонсека був за крок від звільнення. Італійські ЗМІ навіть писати про домовленості клубу з іншими тренерами. Зокрема, називали прізвища Аллегрі та Саррі. А нещодавно з’явилася інформація, що «Реал» стежить за ситуацією з португальським тренером.

Фонсеку критикують за те, що «Рома» програє у великих матчах з розгромними рахунками. Наприклад, були поразки від «Наполі» – 0:4, «Аталанти» – 1:4, «Лаціо» – 0:3. Хоча у порівнянні з минулим сезоном римляни перестали втрачати очки у зустрічах з командами з нижньої частини турнірної таблиці.

Паулу після свого приходу в «Рому» мав чіткий намір грати за схемою 4-2-3-1. Деякий час справи у команди йшли непогано, але після поразки від «Торіно» з рахунком 0:2 ця тактика перестала працювати. Тоді Паулу перевів «Рому» на схему з трьома центральними захисниками – 3-4-2-1.

«Це було найрозумніше рішення за весь час роботи португальця у клубі. Ця схема максимально розкриває всі сильні якості гравців. У нас багато якісних центральних захисників. І це, мабуть, найсильніша лінія в команді», – розповів Tribuna.com журналіст і великий вболівальник «Роми» Микита Черняк.

Але просто зараз у команди великі проблеми із захисниками через епідемію травм. Смоллінг, Кумбула, Ібаньєс перебувають в лазареті. 

До всього, у «Ромі» доволі токсичне середовище через довготліючий конфлікт Фонсеки та одного з лідерів команди Едіна Джеко. За словами тренера, непорозуміння вдалося владнати, але в це не всі вірять. Паулу забрав у форварда капітанську пов’язку і вже кілька разів намагався його продати, але кожного разу той залишався. У Джеко найбільша в «Ромі» зарплата – 7,5 мільйона євро на рік. І він не хоче йти на менші умови. Більше того, його дружині дуже подобається Рим, тому він відмовив «Челсі» та «Ювентусу». Туринцям ще й тому, що поважає і любить вболівальників «Роми».

Джеко, Манчіні, Пеллегріні та інші лідери роздягальні висловили невдоволення тренерському штабу та особисто Фонсеці через занадто легкі тренування та навантаження. Також у гравців були питання щодо тактики команди.

«Якщо у Фонсеки щось іде не за планом у матчі, то він губиться і не знає, що роботи. Зараз «Рома» грає від своїх сильних сторін. Тренерських ідей я не бачу», – вважає Черняк.

Позитивної атмосфери не додають також технічні поразки «Роми». Фонсека послухав свого помічника і провів шосту заміну у матчі 1/8 фіналу Кубка Італії проти «Спеції», що стало порушенням регламенту. Вовкам присудили технічну поразку. У вересні минулого року «Рома» також отримала 0:3 у матчі першого туру Серії А проти «Верони». Тоді Фонсека випустив на заміну хавбека Амаду Діавара, який не був заявлений за основний склад.

Мхітарян – найкращий бомбардир, Дзаньоло – найсильніший гравець, але зараз він травмований

За даними Transfermarkt вартість складу «Роми» 370,35 мільйонів євро. У «Шахтаря» – 158,70 мільйонів євро. Найдорожчий футболіст у складі вовків – 21-річний Ніколо Дзаньоло. Вартість атакувального півзахисника – 45 мільйонів євро. Але зараз він травмований – вдруге порвав хрестоподібні зв’язки. Буквально днями з’явилась новина, що він почав тренуватися і у квітні може повернутися на поле. Тобто, проти «Шахтаря» точно не зіграє. 

«За своїм потенціалом він не слабкіший за Тотті. Розумію, як гучно це звучить, але цей футболіст вміє все. Де б він не грав, він абсолютно найкращий на полі. Ніколо – найбільша зірочка «Роми». Дивлячись його матчі, можна почати вболівати за цю команду. Вболівальники його на руках носять», – каже Черняк.

Ще один давній знайомий гірників Генріх Мхітарян – найкращий бомбардир «Роми» в Серії А разом з Верету. У них по 9 голів, але у вірменина ще 9 асистів, що є найрезультативнішим показником у команді. У всіх турнірах у цьому сезоні Мхітарян зіграв 30 матчів, забив 11 м’ячів і віддав 11 результативних передач.

Також лідерами теперішньої «Роми» є Кріс Смоллінг та капітан Лоренцо Пеллегріні. Але італієць нещодавно потрапив в опалу вболівальників команди через спільне фото з форвардом «Лаціо» Чіро Іммобіле з його день народження. Ультрас «Роми» вивісили банер біля входу на клубну базу «Пеллегріні – не наш капітан».

У Лізі Європи «Рома» грала наполовину резервним складом, зберігаючи сили на Серію А. Команда Паулу Фонсеки виграла свою групу з «Янг Бойз», ЧФР та ЦСКА Софія. В 1/16 фіналу португалець пройшов свій колишній клуб – «Брагу».

«Шахтар» вже тричі зустрічався з «Ромою» у Лізі чемпіонів, одного разу пройшли вовків в 1/8 фіналу

Команди вперше зіграють між собою в Лізі Європи. Зате до цього у «Шахтаря» та «Роми» була багата історія зустрічей в Лізі чемпіонів. У 2006-му вони грали в одній групі, де обмінялися перемогами. Наступні протистояння відбувалися вже в 1/8 фіналу ЛЧ.

Найбільш пам’ятними для гірників були матчі 2011-го року. На «Донбас Арені» команда Мірчі Луческу здолала «Рому» – 3:0, а на виїзді була перемога – 3:2. У 2018-му жереб знову звів команди у плей-оф Ліги чемпіонів. У Харкові «Шахтар» виграв 2:1, але на виїзді перемогли вовки і пройшли далі. Всього в української команди чотири перемоги над «Ромою» проти двох.

З «Динамо» італійська команда двічі перетиналася в рамках групового етапу Ліги чемпіонів. Скандальним вийшов матч 2004 року в Римі. Тоді один з уболівальників римського клубу розбив лоб головному арбітру матчу Фріске, кинувши монету з трибуни. Суддя вирішив гру не продовжувати. Пізніше «Ромі» зарахували технічну поразку – 0:3.

Фонсека хотів купити гравців «Шахтаря» і провести товариський матч з гірниками в Україні

Паулу працював у «Шахтарі» з 2016 по 2019 рік. Португалець тричі перемагав у чемпіонаті України і виграв три Кубки України, одного разу вийшов з групи Ліги чемпіонів. Після перемоги над «Манчестер Сіті» у Харкові прийшов на прес-конференцію в костюмі Зорро.

Минулого сезону «Рома» фінішувала на п’ятій позиції в Серії А. В різний час з’являлась інформація про цікавість клубу до гравців «Шахтаря». Писали про Тайсона, Ісмаїлі, Коваленка та Мораєса.

«Я б хотів 1-2 гравців «Шахтаря», якби це було можливо, але на це складно розраховувати. У гірників чудові футболісти, які можуть виступати в будь-якому європейському гранді», – говорив португалець минулого року.

Зате Паулу забрав з собою менеджера «Шахтаря» Віталія Хливнюка. У розмові з Tribuna.com він говорив, що «Рома» могла провести товариський матч з «Шахтарем» в Україні, але ідею так і не вдалося реалізувати.

Наприкінці, минулого року в будинок Фонсеки проникли злодії, винесли три екземпляри годинників Rolex на приблизно 100 тисяч євро. Вдома тоді нікого не було – Паулу проводив тренування, а дружина і дитина ходили по магазинах. Португалець одружений з українкою Катериною Остроушко, яка працювала прес-аташе Ріната Ахметова. Пара виховує спільного сина.

Фото: «Рома», «Шахтар»; globallookpress.com/Fabio Rossi/As Roma/Keystone Press Agency

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты