Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Називали Львів польським, билися з ультрас «Динамо», влаштовують круті шоу. Хто такі фанати «Легії»

Називали Львів польським, билися з ультрас «Динамо», влаштовують круті шоу. Хто такі фанати «Легії»

Суворі хлопці, для яких будуть грати Шабанов та Русин.

Автор — Ірина Козюпа
23 февраля 2021, 21:25
69
Називали Львів польським, билися з ультрас «Динамо», влаштовують круті шоу. Хто такі фанати «Легії»

Суворі хлопці, для яких будуть грати Шабанов та Русин.

Артем Шабанов офіційно дебютував за «Легію» у чемпіонаті Польщі. Орендований у «Динамо» захисник вийшов на заміну у матчі з «Віслою» Плоцьк, яку варшавська команда перемогла на своєму стадіоні з рахунком 5:2. 28-річний українець виступатиме за польський клуб на правах оренди до кінця цього сезону.

«Знаю цього гравця, адже дивився багато матчів з його участю. Радий, що він показав свою стабільність і хорошу гру, яку ми мали можливість побачити раніше в спарингу з нами. Він дав спокій і володіння м’ячем. У новій схемі, яку ми використовували в декількох матчах, дуже важливо, щоб лівша грав лівого захисника з трьох центральних.

Ми не хотіли ставити його в основний склад просто з аеропорту, щоб дати йому час познайомитися з клубом і гравцями. Однак ситуація в цьому матчі змінилася настільки кардинально, що появу Артема ми визнали необхідністю. Він показав, на що здатен. Я радий, що він тут з нами», – прокоментував дебют Шабанова головний тренер «Легії» Чеслав Міхнєвич.

Сьогодні «Легія» оголосила про оренду Назарія Русина до кінця 2021 року з правом викупу. 

«Щасливий, що перейшов у «Легію». Пройшов два збори з «Динамо», тому вважаю, що добре підготувався і можу грати на 100%. Команда – на першому місці. Мої цілі спрямовані тільки на команду, щоб перемагати і вигравати трофеї», – сказав український форвард.

Ірина Козюпа розповідає про головну силу варшавської команди – їхніх фанатів.

Зв’язок з кримінальним світом, праві погляди, нападали на власних футболістів

«Попросіть будь-якого європейського любителя футболу назвати найжорстокіших фанатів на континенті, і в першу трійку він обов’язково включить польських хуліганів» – так писав автор сценарію культових «Хуліганів Зеленої вулиці» Дугі Брімсон.

За польськими ультрас вже давно закріпилася репутація хлопців, які самі диктують правила гри і створюють проблеми всюди, куди приїжджають. Перші фанатські фірми в Польщі з’явилися в 1970-х у «Легії» та лодзького ЛКС. Бійки між ультрас стали звичним явищем, а на будь-який виїзд фанати збиралися, наче на війну, і заздалегідь планували маршрут, склад і план нападу.

У 1980 році на фіналі Кубка Польщі між «Легією» і «Лехом» сталося масове побоїще. Сім тисяч уболівальників з Познані і дві тисячі фанатів з Варшави з ножами, камінням і палицями в руках влаштували бійки на стадіоні і вулицях Ченстохови. Поліція не змогла нічого з цим вдіяти і покликала на підмогу спецназ. Тоді 100 уболівальників отримали серйозні поранення, а один фанат з Варшави загинув.

Коли впала залізна завіса, то головними фанатськими центрами у Польщі стали Варшава і Краків. Зараз навіть краківські хулігани вважаються найбільш хардкоровими. У 2018 році фанати «Вісли» напали на 18-річного вболівальника «Краковії» з ножами і мачете. Хлопця врятувати не вдалося, а його батько закликав ультрас не мстити за смерть сина – не хотів, щоб через фанатські війни ще одна сім’я зазнала горя.

Фанатські групи пов’язують з кримінальним світом – торгівлею наркотиками та розбоями. Ще одне ноу-хау від ультрас – вони почали позиціонувати себе, як фірми, які забезпечують охорону. Наприклад, лідер фанатів міг піти до керівника клубу і сказати, що варто мати охорону, бо різні речі можуть трапитися.

Взагалі, польські ультрас хочуть мати вплив на клуб і часто конфліктують з власниками. Тому багаті люди Польщі не завжди охоче вкладають свої кошти у футбол. Відомий випадок, коли фанати погрожували доньці президента клубу «Вісли» і це стало однією з причин, чому він залишив команду, хоча мріяв про Лігу чемпіонів і вкладав чималі гроші. 

Польські фанати (як і українські) дотримуються правих поглядів. Коли прем’єр-міністром Польщі був Дональд Туск, він оголосив війну хуліганам. Перед Євро-2012 деяких з них навіть затримували за зберігання та розповсюдження наркотиків, а вони називали себе політичними в’язнями. Після того, як до влади прийшла консервативна партія Право і Справедливість ставлення до фанатів змінилося на кардинально протилежне. Вся справа в ідентичному націоналістичному світогляді ультрас та політиків – Польща для поляків, виступають проти ЛГБТ, Волинська трагедія – геноцид польського населення.

У 2017 році світ облетіла новина, що фанати «Легії» напали на своїх футболістів після поразки від «Леха» – 0:3. Коли гравці вийшли зі стадіону до припаркованого автобуса, то побачили, що на них чекають близько 50 ультрас. Фанати від слів відразу перейшли до справ. За інформацією польських ЗМІ, вони били гравців так, щоб не завдати травми. У бійці дісталося навіть клубній легенді і помічникові тренера Александару Вуковичу. Офіційний сайт «Легії» повідомив, що бійка тривала близько восьми хвилин. Після інциденту хулігани сказали гравцям: «Якщо будете так само грати, ми прийдемо знову».

Але не все так страшно і надміру демонізувати польських фанатів теж не варто. Якщо говорити про тих же ультрас «Легії» з точки зору підтримки під час матчів та різні шоу, то тут вони у топі. Попри праві погляди за ними не помічені расистські скандали чи особиста неприязнь до українських футболістів. Якщо ви забиваєте гол, то ви – герой «Жилети» (фанатська трибуна «Легії») і фанати скандуватимуть ваше прізвище, не залежно від походження та кольору шкіри гравця.

Польські колеги і фанати в особистій розмові запевнили, що Шабанову і Русину абсолютно нічого не загрожує через те, що вони українці. Якщо вони добре гратимуть за «Легію», то стануть для фанатів такими ж улюбленцями, як польські гравці чи футболісти інших національностей. Більше того, прихід гравців із самого «Динамо» у Варшаві сприймають дуже позитивно – чекають, що вони допоможуть команді вийти на новий рівень. 

Лідер фанатів «Легії» вдарив захисника своєї команди, йому забороняли відвідувати стадіон чотири роки, вивчав культурологію

У варшавських ультрас є свій харизматичний лідер – Петр «Старух» Старуховіч. На перший погляд, це брутальний хуліган з ультракороткою стрижкою, який може накричати і навіть вигнати з трибуни фаната, який слабо підтримує команду. За ним тягнеться цілий шлейф скандалів. У квітні 2011 року Старух вдарив захисника «Легії» Якуба Жежнічака по обличчю після програного матчу. Футболіст не висував офіційних обвинувачень, але фаната все одно затримали.

Через кілька років Старуху заборонили відвідувати матчі чемпіонату Польщі протягом чотирьох років. У день гри «Легії» він мав відзначатися у місцевій поліцейській дільниці. Це було покарання за те, що він проігнорував прохання охоронців стадіону злізти з огорожі у зустрічі з «Віслою».

Попри стереотипи, які існують щодо фанатів, Старух походить з інтелігентної родини: його батько – відомий журналіст, а мама – вчителька польської мови. В його будинку завжди було багато книг, сам він навчався в Академії мистецтв, вивчав культурознавство, але залишив науку, бо деякі речі суперечили його поглядам.

Також доводилося читати, що Старух не палить і не п’є навіть пива. А лідером «Жилети» став, тому що був найбільш інтелігентним серед фанатів. Переглянула кілька його інтерв’ю – розумний хлопець з милою посмішкою, який говорить цікаві речі. Як завжди – в однієї медалі є дві сторони. 

Називали Львів польським, співали про Бандеру і билися з ультрас «Динамо»

За останні кілька років «Легія» двічі перетиналася з українськими командами в єврокубках. І кожного разу ці зустрічі супроводжувалися скандалами на трибунах і поза межами стадіону.

«Металіст» потрапив в одну групу Ліги Європи з «Легією» у 2014 році. Матч проходив у Києві на стадіоні «Динамо» імені Валерія Лобановського. Коментатор телеканалів «Футбол» Кирило Круторогов написав у соцмережах, що перед грою фанати «Легії» забрали у нього шарф із символікою «Металіста». На стадіоні вони ображали та плювали в українських вболівальників, палили рози «Динамо», «Карпат» та «Металіста». А також вивісили провокаційний банер, який зображав Львів і Вільнюс, як польські міста. Після окупації Криму та початку війни на Донбасі такі речі сприймалися в Україні дуже болісно.

Наступного року жереб звів «Легію» із «Зорею» у кваліфікації Ліги Європи. Матч знову грали у Києві на стадіоні Лобановського. Напередодні гри поляки побилися з ультрас «Динамо» біля станції метро Гідропарк у форматі стінка на стінку.

За версією ультрас «Легії» у бійці брали участь по 50 осіб з обох сторін, а сама бійка тривала менше хвилини. У фанатів польського клубу були постраждалі від ножових поранень. За версією ультрас «Динамо» – «Зідзвонились, домовилися, побилися. Всі живі, всі задоволені». Також сутички були у центрі Києва на Майдані Незалежності.

Ще одна бійка трапилася у Львові, де польські фанати були проїздом. Вони спровокували сутичку негативними висловлюваннями про Львів та його мешканців. Тут сили були такі – 20 українців проти 8 поляків.

У день матчу українські силовики зробили все, щоб уникнути сутичок. Вони навіть супроводжували фанатів «Легії» на стадіон живим коридором. Інакше там була би бійня. А під час матчу поляки, як і рік тому, скандували «польський Львів» і «Бандера – х**».

Неймовірні модульні шоу – Варшавське повстання, протести про УЄФА та поліції

При всій своїй неоднозначності ультрас «Легії» створюють фантастичні перфоманси та модульні шоу на матчах команди. Деякі з них – справжні шедеври. Колись читала інтерв’ю одного з фанатів варшавської команди, який зізнавався, що перед великими матчами вони на вживають алкоголь, щоб бути у формі і не зіпсувати хореографію.  

«Ми готували акції, оформляли трибуни, робили шоу, які викликали здивування в Польщі, а пізніше і в Європі. Але спочатку було зовсім не так легко і просто. Мало хто розумів сенс підняття картонок та інших елементів, але нас швидко почали поважати. На багатьох матчах ми демонстрували навіть по чотири перфоманси за гру.

Картонки, банери, стікери, піротехніка – це був наш хліб насущний. Колись рідше карали за використання піротехніки. Кожен з членів нашої групи спалив сотні фаєрів, ракетниць, димових шашок та інших піротехнічних засобів», – анонімно розповідав один з ультрас «Легії» порталу про навколофутбол.

Згадаємо кілька топових шоу зі стадіону Війська Польського імені маршала Юзефа Пілсудського за останні кілька років.

Варшавське повстання

У 2017 році «Легія» вдома приймала «Астану» у матчі кваліфікації Ліги чемпіонів. Зустріч проходила наступного дня після 73-ї річниці початку Варшавського повстання. Польські ультрас вивісили гігантський банер з нацистом, який приставив пістолет до голови дитини. Зображення супроводжував напис: «Під час Варшавського повстання німці вбили 160 000 осіб, з яких тисячі були дітьми».

Для поляків ця тема болісна і героїчна водночас. Варшавське повстання стало символом боротьби за свободу. Навіть чоловіки зізнаються, що від цього перфомансу ультрас у них клубок підкочувався до горла. 

УЄФА – мафія

В єврокубках «Легії» постійно прилітають штрафи за витівки своїх фанатів. Ультрас не стали мовчати і відповіли яскравим шоу – зобразили умовного чиновника УЄФА в образі свині.

Такий перфоманс поляки провели під час матчу проти «Шерифа» з Тирасполя і після штрафу у 35 тисяч євро за модульне шоу Варшавського повстання.

Повернення у Лігу чемпіонів

«Легія» 21 рік не грала у груповому етапі Ліги чемпіонів. На перший матч проти «Боруссії» Дортмунд фанати влаштували грандіозний перфоманс – піротехнічне шоу і великий банер з написом «Guess who’s back» («Вгадайте, хто повернувся»).

Правда, закінчилася гра не так весело, як починалася – «Легія» програла 0:6, а фанати влаштували безпорядки ще в середині матчу.

Протест проти поліції

А цим шоу з феєрверками фанати передали привіт польським поліцейським. Головний елемент перфомансу – величезне зображення фаната з рупором. Він знаходиться спиною до поля і має напис на футболці ACAB – «All Cops Are Bastards» («Всі поліцейські – сволочі»).

Це був матч 2019 року проти «Краковії» у чемпіонаті Польщі.

«Легія» або смерть

Фантастичне шоу на матчі Екстракласи проти «Ягеллонії».

Ще більше краси в іншому тексті Tribuna.com.

Фото: «Легія»; ТСН, Tribuna.com, Ultras; globallookpress.com/Foto Olimpik/ZUMAPRESS.com

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты