Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Лагерта з «Вікінгів» – українка за походженням: належала до «Пласту», має чорний пояс з карате і тхеквондо

Лагерта з «Вікінгів» – українка за походженням: належала до «Пласту», має чорний пояс з карате і тхеквондо

Кетрін Винник до 8 років говорила тільки українською.

Автор — Ірина Козюпа
4 января 2021, 16:05
47
Лагерта з «Вікінгів»  – українка за походженням: належала до «Пласту», має чорний пояс з карате і тхеквондо

Кетрін Винник до 8 років говорила тільки українською.

Серіал «Вікінги» називають найпопулярнішим проектом телеканалу History. За розмахом цю скандинавську сагу про Рагнара Лодброка, його завоювання, дружин та синів порівнюють з «Грою престолів» тільки без драконів. Всього вийшло шість сезонів цього драматичного епосу. А творіння Майкла Херста (серіал «Тюдори», фільми «Єлизавета» і «Золота доба») вже давно входить у різні топ-підбірки історичних фільмів.  

Роль войовничої красуні Лагерти і першої дружини Рагнара зіграла канадська актриса українського походження Кетрін Винник. Вона також стала режисером одного з епізодів фінального сезону.

Предки Кетрін походять з Галиччини, прадід був січовим стрільцем, мама – учасниця Конгресу українців Канади

Кетрін з батьками, сестрою і братами

Винник народилася в Канаді і ніколи не була в Україні, але в її сім’ї тісний зв’язок з історичною батьківщиною, який передався дітям. Сама акторка відкрито визнає своє українське походження і пишається ним. 

Предки Кетрін по матері Лесі народилися на Галичині: бабуся походить з Львівщини, а дідусь – з Тернопільщини. Рідня тата Романа – вихідці із Старого Самбора і Борислава. Прадід – січовий стрілець Іван Винницький, поручник 1-ї Запорізької дивізії армії УНР. Дід Володимир Винницький народився у 1902 році. У 16 років обманом записався до січових стрільців. Сказав, що йому вже виповнилося 18.

«У 40-х роках родичі втікали від радянської влади. Тож батько Катрусі і я народилися в Німеччині, а до Канади нас привезли ще дуже маленькими», – розповіла в одному з інтерв’ю мама Леся Винник, яка веде в Канаді активне соціальне життя – належить до Конгресу українців Канади в Торонто.

Весілля Лесі і Романа Винників

«Можу точно сказати, що в різних українських організаціях були задіяні не тільки родина Винницьких, а також і сторона дружини. Після війни батько доклався до створення організації колишніх січових стрільців у Канаді. Він мав там поважні позиції», – це вже слова Романа Винника – батька Кетрін.

У Канаді у подружжя народилося четверо дітей – Кетрін, Маркіян (теж актор), Дарія та Адам (канадський військовий, служив в Афганістані). Акторка часто постить у своєму інстаграм фото родини і з особливою любов’ю звертається до батька – Tato.

Кетрін – пластунка, ходила в українську недільну школу, з семи років займалася східними єдиноборствами

Кетрін Винник – пластунка

Леся і Роман виховували своїх чотирьох дітей в українських традиціях – віддали у скаутську організацію «Пласт» та українську недільну школу. До восьми років дівчина розмовляла тільки українською мовою. Вже потім була англійська школа.

«Я була як у новацтві (скаути 6-11 років), так і в юнацтві (скаути 11-18 років) «Пласту». Дуже любила ці табори. Відійшла від цього, коли мала 17 років. Тоді я активно почала займалась тхеквондо. Хотіла боротись з хлопцями.

Перебування в скаутському русі допомогло здобути унікальні навички для виживання. Ці знання можуть стати в нагоді, коли ти сам у лісі, чи просто не маєш доступу до води. Про це все забувається, коли дорослішаєш. Але маєш знати такі речі, особливо коли ти вікінг.

«Пласт» дає добрі знання. Я думаю, що зараз всі молоді українці повинні бути пластунами. Мої батьки завжди заохочували до участі у «Пласті», тому що це було чудовим знаряддям для виховання та розвитку лідерських навичок. Цей досвід дав мені багато користі в дорослому житті. Перш за все, допоміг сильний дух української громади, в якій я зростала. Також скаутинг виховав у мені дисципліну та режим.

Ці лідерські навички дозволили мені почати і вести мою власну школу бойових мистецтв тхеквондо», – розповідала Кетрін у 2015 році.

Дівчина у 7 років почала професійно займатися бойовими мистецтвами. За п’ять років вже отримала свій перший чорний пояс (3-й дан) з тхеквондо та чорний пояс (2-й дан) з карате. І далі продовжувала розвиватися у цьому напрямку.

На чемпіонаті Канади з тхеквондо Винник завоювала срібну медаль. А в 20 років отримала ліцензію охоронця. У такий спосіб Кетрін потрапила на знімальні майданчики кіностудій, де консультувала кінозірок. А згодом сама почала вивчати акторську майстерність у Нью-Йорку.

Лагерта – улюблена роль Кетрін, Винник грала українську танцівницю і росіянку Свєту

Зараз Винник – 43 роки. Її акторська кар’єра почалася з епізодичних ролей та ролей другого плану у фільмах і серіалах «50 перших поцілунків», «Мисливці за старовиною», «CSI: Місце злочину», «Доктор Хаус», «Темна вежа», «Кістки» та інших стрічках. У 2005 році Кетрін вперше отримала головну роль. Це був фільм жахів «Повсталий з пекла 8: Пекельний світ». 

У картині «Холодні душі» акторці запропонували зіграти роль росіянки Свєти. Кетрін потрібно було вивчити діалоги російською мовою.

«Коли надійшов сценарій, мені зателефонував агент та запитав чи вмію я розмовляти російською. Я відповіла, що ні, проте можу говорити українською. Більшість людей різниці не помітять, тому все буде нормально.

Коли в місто приїхала режисер та кіносценарист стрічки Софі Бартез, я весь час розмовляла українською. Вона глянула на свого хлопця Андре і сказала: «Ми не розуміємо жодного твого слова. Ми знаємо лише російську». Тому я таки була змушена записатись на 4-денний інтенсивний курс російської мови», – згадувала про ту роль Винник.

Кетрін разом з братом Маркіяном, який також зіграв у «Вікінгах»

У фільмі «Мистецтво крадіжки» зіграла українську танцівницю та подругу героя Курта Рассела. Але справжнім проривом та успіхом для Кетрін стала роль Лагерти у «Вікінгах». Тепер фанати по всьому світу просять набити їм тату із зображенням Лагерти-Винник. А преса називає цей жіночий персонаж одним з найбільш захопливих феміністичних образів на телебаченні.

«Дуже подобалось зніматись у цьому серіалі. Моя героїня є близькою мені по духу. Вважаю, що наш сценарист добре робить свою роботу, бо класно підібрав акторів. Роль жінки-воїна мені дуже підійшла на основі мого життєвого досвіду. На сьогодні це, напевно, моя найулюбленіша роль з тих, яких доводилось грати», – зізнається Кетрін.

Саме заняття акторкою східними єдиноборствами стали важливим фактором при затвердженні її на роль войовничої Лагерти. 

Всього у Винник більше 60 фільмів. Зараз у виробництві перебувають три картини.

Кетрін святкувала Різдво у маминій вишиванці, фліртувала на телешоу українською і вітала Україну з Днем незалежності

У мережі можна знайти красиве фото Лагерти в українській вишиванці. У 2015 році Кетрін привітала всіх з православним Різдвом, одягнувши мамину вишиту сорочку. Пост був з хештегом #proudUkie.

«І друзі, і колеги знають про моє походження. Це саме те, що робить мене унікальною з-поміж інших актрис у Голлівуді.

Я пишаюся бути пластункою і мати українське коріння. Вірю, що всі українці світу повинні, особливо зараз, триматися разом – для того, щоб розвивати державу. І щоб діти наших дітей теж були пластунами. І якщо моя роль акторки цьому якось може допомогти, то я завжди готова», – каже Винник, в якої 4,9 мільйонів підписників в інстаграм.

«В англомовній пресі постійно пишуть, що Кетрін Винник – славна українка. Вона завжди згадує у різних інтерв’ю про своє особливе походження і ніколи цього не приховує», – додає мама Леся.

На одному з телешоу Кетрін відверто говорить, що народилася і виросла в Канаді, але коріння в неї українське. І навіть каже, що у ведучого дуже гарне волосся українською.

А на цьому відео акторка вітає Україну з Днем незалежності: «Добрий день, Україно! Я – Катруся Винницька з «Вікінгів».

«Думаю, що Україна переживає дуже важливі часи. Головне, що українці тримаються один одного, борючись за свободу та демократичні цінності. Сильно вболіваю за і підтримую ваше прагнення. Вірю, що це все зробить Україну сильнішою, і все завершиться тріумфом», – говорила Кетрін 2015-го.

Поки їй так і не вдалося побувати на історичній батьківщині своїх предків. Але це лише питання часу, бо Винник налаштована рішуче зустрітися зі своїми українськими фанами і місцевими пластунами.

***

У Канаді досі функціонує школа тхеквондо Кетрін, де жінки можуть записатися на курси самозахисту. «Кожна жінка має вміти себе захистити», – переконана акторка. Але східні єдиноборства – не єдині спортивні захоплення Винник. Вона також грає в гольф, обожнює лижі, багато працює у спортивному залі і ходить на матчі НБА. 

І, звичайно, дуже вправно б’ється на мечах.

Фото: сторінка Кетрін Винник в Інстаграм

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты