Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Принцеса Анна у Києві 1973-го: змагалася на чемпіонаті Європи, впала з коня, а Іван Драч написав про неї вірш

Принцеса Анна у Києві 1973-го: змагалася на чемпіонаті Європи, впала з коня, а Іван Драч написав про неї вірш

Єдина донька Єлизавети ІІ обожнює коней і виступала на Олімпіаді.

Автор — Ірина Козюпа
2 января 2021, 08:42
9
Принцеса Анна у Києві 1973-го: змагалася на чемпіонаті Європи, впала з коня, а Іван Драч написав про неї вірш

Єдина донька Єлизавети ІІ обожнює коней і виступала на Олімпіаді.

Принцеса Анна на Олімпіаді в Монреалі

Четвертий сезон байопіку про правління Єлизавети ІІ та королівську родину Великої Британії «Корона» став одним із найбільш обговорюваних серіалів у 2020 році. Автори показали реформи прем’єр-міністра Маргарет Тетчер та весілля принца Чарльза з Діаною Спенсер. Але персонажі другого плану є не менш цікавими.

У першій серії четвертого сезону принц Філіп Единбурзький говорить зі своєю донькою принцесою Анною про її заняття конкуром і вмовляє не залишати спорт.

«Ми всі дуже пишаємось, що у нашій сім’ї є олімпієць. Ти найбільш талановита, мужня і цілеспрямована з усіх, кого я знаю», – каже екранний Філіп.

А потім разом з Єлизаветою підтримує доньку на відбірних змаганнях на чемпіонат Європи та Олімпійські ігри. Хоч у серіалі і є чимало художніх видумок, але любов королівської сім’ї до коней та заняття принцеси Анни кінним спортом – це історичний факт.

Єдина донька Єлизавети ІІ була чудовою вершницею і здобула золоту медаль на чемпіонаті Європи з кінного триборства. Представляла Велику Британію на Олімпіаді-1976 у Монреалі, де зайняла 24 місце в особистій першості з триборства. А за три роки до ігор принцеса Анна приїжджала на змагання до Києва разом з батьком та своїм нареченим.

Це був перший візит представників британської королівської сім’ї в СРСР, чемпіонат Європи перенесли з Москви до Києва

Міський голова Києва Володимир Гусєв і принц Філіп у перерві змагань з конкуру на ВДНГ

Чемпіонат Європи з триборства у 1973 році мала приймати Москва. Але за однією з версій члени британської королівської сім`ї категорично відмовились їхати у столицю СРСР. Тоді принц Філіп був президентом Міжнародної федерації кінного спорту (займав посаду 22 роки), а його донька Анна представляла Велику Британію на змаганнях.

Вся справа у тому, що мама Філіпа принцеса Аліса була племінницею російської імператриці Олександри Федорівни. Її разом з імператором Миколою ІІ та їхніми дітьми більшовики розстріляли у 1918 році. Щоб не зривати змагання, королівській родині пішли назустріч і перенесли чемпіонат до Києва.

«Після розстрілу імператорської родини Романових їхні англійські родичі поклялися в більшовицьку Росію ніколи не приїжджати. Тільки через величезну любов до коней принц Філіп таки порушив цю обіцянку. А можливо, ще й тому, що чемпіонат проводився в Україні – в Києві.

На користь політичної версії говорить і те, що звістка про проведення першості Європи з кінного спорту звалилося на Київ, як сніг на голову. Коли голова Спорткомітету УРСР Володимир Кулик повідомив своїм заступникам про рішення перенести турнір з Москви до нас, всі в один голос заявили, що швидко організувати такі змагання просто неможливо. Тільки щоб виростити трав’яне поле для конкуру, потрібно три роки, як і в випадку з футбольним газоном. Нам же на все про все відводилося лише три літні місяці.

В результаті неймовірних зусиль все встигли. Навіть президент Міжнародної федерації кінного спорту герцог Единбурзький залишився задоволений. Хоча, спостерігаючи з Лондона за підготовкою до змагань, він сумнівався в успіху нашого авралу», – розповідав голова Київського міськвиконкому в 1968-1979 роках Володимир Гусєв. 

Це був перший в історії візит представників британської монаршої родини в Радянський Союз. А також перший крок у зближенні королівського двору та радянської влади. 

Букінгемський палац хотів обмежити візит принца лише кінними справами, але Філіп погодився на запропоновану СРСР програму. Він таки відвідав Москву, де зустрічався з Леонідом Брєжнєвим у Кремлі, побував на державній вечері, яку влаштовувала Верховна Рада України, оглянув досягнення Радянського союзу у промисловості та космосі. Також заглянув на московський кінний завод №1.

Візит чоловіка Єлизавети ІІ продумали до деталей і навіть узгодили теми, які варто уникати в розмовах з місцевими:

– доля російської царської родини, внутрішня політика СРСР, націоналізм, радянські євреї, політичні в’язні та дисиденти, вторгнення до Чехословаччини, радянські шпигуни у Великій Британії.

Натомість можна було говорити про спорт, молодіжні піонерські табори, охорону навколишнього середовища, космос, наукову співпрацю, радянський флот і Другу світову війну.

Філіпу сподобався борщ і котлета по-київськи, принцеса Анна сама вичісувала свого коня

Принц Філіп нагороджує чемпіона Європи Олександра Євдокимова

Чемпіонат Європи проходив у вересні і тривав три дні. Принц Філіп прилетів з Лондона в аеропорт «Бориспіль» за штурвалом особистого літака. Це був не пасажирський лайнер, а перероблений військовий реактивний літак.

«Я побачив перед собою енергійного, худорлявого, елегантно одягненого чоловіка. На ньому був темно-сірий костюм за останньою модою. Принц невимушено сказав: «Мене в Англії називають веселим Філіпом». І це відповідало дійсності – він був дуже усміхненою людиною», – згадував Гусєв.

О шостій ранку принц виїжджав до бориспільського аеропорту, сідав на свій літак і цілу годину літав над Києвом.

«Його Високість був дуже цікавим співрозмовником. Він добре вивчив планування міста з висоти і зазначив, що прекрасна річка розділяє його на дві частини, а пляжі в центрі мегаполісу – це саме по собі диво.

Пам’ятаю, він сказав мені: «Ваше метро сплановано неправильно. Замість того, щоб будувати його через все місто, слід зупинитися на кільцевому варіанті». До речі, і звичний для українців режим харчування герцогу Единбурзькому здався теж неправильним: «В обідню перерву ви дуже щільно їсте – борщ, друге, третє. А після цього хочеться спати». Ось в Англії, за його словами, харчування організовано більш розумно, тому виразкою шлунку британці хворіють рідше, ніж українці», – говорив міський голова Києва, який всюди супроводжував принца. 

Втім, Філіп не нехтував місцевою кухнею. У перерві між змаганнями він обідав в ресторані «Прага» на ВДНГ. Принцу сподобалися наш борщ з пампушками і котлети по-київськи. За обідом він символічно випивав чарочку горiлки з перцем і жартував: «Найкращі келихи – довгі. Найкращі тости – короткі».

Але вся увага і любов українців дісталася молодій принцесі. Тоді Анні було 23 роки і вона приїхала до Києва захищати свій титул чемпіонки Європи. Разом з іншими членами британської делегації дівчина мешкала в готелі «Україна», що на Майдані Незалежності. Принц Філіп, як голова федерації, оселився в одному з маєтків на Липках.

Донька королеви Великої Британії здивувала всіх, коли на іподромі пішла до конюшні, одягнула фартух і сама почала мити та вичісували свого коня. В радянській збірній цю роботу здебільшого виконували конюхи.

Змагання проходили на території ВДНГ та Пирогово і зібрали аншлаг. Усі хотіли побачити справжню принцесу.

Принцеса Анна впала з коня під час кросу, Іван Драч написав про неї вірш

Британська принцеса була фавориткою змагань, але не змогла успішно подолати одну з трьох дисциплін – крос. Коли вона перестрибувала через чергову перепону, то впала з коня. Ця частина ділянки називалася «російський окоп» і там зійшли з дистанції 20 учасників із 43.

Глядачі та організатори відразу заметушися після падіння принцеси. До неї вже почали бігти медики в білих халатах. Але в її батька, який спостерігав за змаганнями, не смикнувся жоден мускул.

«Я сказав: «Ваша донька впала». І почув незворушне: «Вона не вперше падає». Тоді я запропонував поїхати на місце падіння. Герцог Единбурзький спочатку заперечив: «Там є лікарі». Але потім все-таки погодився. Почувши від медиків, що у принцеси немає перелому, а просто забій стегна, ми повернулися на пагорб», – розповідав Гусєв.

Анна справді сама швидко піднялася після падіння і пішла далі на своїх двох. Її коня повів наречений Марк Філліпс.

«Бачила її зблизька після травми. Йшла, трохи накульгуючи. Светрик-самов’язка, ношені штани, підтоптані чоботи. Мабуть, взула розношені через травму. Простий і зручний одяг. Дуже йшло врозріз із моїм радянсько-дівочим уявленням про принцесу. А ще впав в око чудовий ніжний колір обличчя і попелясто-золотаве волосся, перетягнуте зав’язочкою з маленькими перлинками», – розповідала киянка, яка була присутня на змаганнях.

Приїзд принцеси викликав великий інтерес до чемпіонату та кінного спорту. Потім чимало дітей захотіли ним займатися.

«Я добре пам’ятаю, як принцеса Анна на потужному коні летіла до перешкоди. І раптом, я навіть не встиг зрозуміти яким чином, вона опинилася на землі. Принцеса Анна лежала в двох-трьох метрах від мене. І я закохався. Не знаю тільки, в кого більше: в принцесу чи в кінний спорт», – це спогади 10-річного хлопчика, який у майбутньому став конюхом збірної СРСР.

А українського поета Івана Драча принцеса надихнула на вірш.

Романс на іподромі

Прийшли у Київ лондонські тумани,

Закутали у сиве білий світ.

Скажи мені, чому мене туманиш,

Свій одхиляєш білоцвіт?

Принцесо Анно, королівно Ганно,

Яка ж нам честь – Ви сіли на коня

І рветься за призом бездоганно,

Аж Ваша наполохана рідня.

Ви шкереберть лицем у наш чорнозем –

Спіткнувся кінь, бо ж рвався напролом.

Зафіксував Ваш королівський розум

Отак це дивне місто над Дніпром.

За результатами триборства чемпіоном Європи став радянський спортсмен Олександр Євдокимов, а командний залік виграли німці. Переможців нагороджував принц Філіп. Після змагань представники королівської родини відлетіли до Лондона. А Володимиру Гусєву герцог Единбурзький подарував на пам’ять золоті запонки з короною і вензелем PP (Prince Philip).

Анна вийшла заміж за олімпійського чемпіона, її донька Зара виграла срібло Олімпіади в Лондоні

Того ж року Анна вийшла заміж за Марка Філліпса, з яким познайомилася на Олімпіаді в Мехіко (або на вечірці любителів коней). Він також професійно займався кінним спортом і став олімпійським чемпіоном з триборства.

Спадкоємець британського престолу принц Чарльз іронічно заявив тоді: «Анна не могла вийти заміж за свого коня і тому вибрала Марка». А Єлизавета ІІ пожартувала про заміжжя доньки: «Мене не здивує, якщо їхні діти народяться з чотирма копитами».

Донька Анни Зара Філліпс теж пішла в кінний спорт і стала срібним призером Олімпіади-2012 в Лондоні. А її чоловік – колишній капітан збірної Англії з регбі Майк Тіндолл.

Цього року принцесі Анні виповнилося 70 років (її батьку Філіпу – 99 років). Її називають найбільш класною і працьовитою в королівській родині. І навіть «найкращою королевою, якої ніколи не буде у британців». Вона завжди близька до спорту – була президентом Міжнародної федерації кінного спорту, членом МОК, офіційним представником Великої Британії на Олімпіадах. Анна частіше за інших членів королівської родини бувала у Східній Європі і в Україні зокрема.

Після участі в чемпіонаті Європи і свого падіння з коня принцеса вдруге відвідала Київ у 1990 році в рамках Днів Великої Британії. Анна подивилася виставку «Британська промисловість сьогодні», познайомилася з історичними місцями української столиці, відвідала київський авіазавод і швейну фабрику. Але цього разу обійшлося без спорту.

Фото: AP, twitter Исторические фото

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты