Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Трансфери «Львова» – українська версія Moneyball у футболі

Трансфери «Львова» – українська версія Moneyball у футболі

Шукаємо логіку у діях львів’ян.

Автор — Ірина Козюпа
29 ноября 2020, 11:21
24
Трансфери «Львова» – українська версія Moneyball у футболі

Шукаємо логіку у діях львів’ян.

Якщо аналізувати трансферну кампанію «Львова» цього сезону, то можна уявити культову сцену з фільму Moneyball. Сидить керівництво клубу і ламає собі голову, як знайти якісне підсилення, не витрачаючи на це взагалі коштів. 

«Є багаті клуби і є бідні команди. Далі йде 50 метрів лайна. Під ним ми», – говорить хтось з менеджерів і пропонує зробити так, як герой Бреда Пітта. Тобто, зібрати команду з футболістів, яких списали інші клуби. Так у Львові замість бразильського вектора з’явилися вільні агенти з усіх можливих регіонів та чемпіонатів. На перший погляд здається, що це рандомні трансфери, дивні та позбавлені логіки підписання, ігри агентів, які привозять гравців готових грати за тарілку супу. Але насправді це все глибокий математичний аналіз і революційний підхід до формування складу. 

Новий час і коронавірусна криза вимагають нової стратегії. А у «Львові» не побоялися піти на ризик і зібрали свою супер команду з ноунеймів. Навіть Біллі Бін так не зміг би.  

Фране Чирьяк, хорватський пiвзахисник

25-річний футболіст грав за боснійський «Зринські». Також має досвід виступів у чемпіонатах Швейцарії («Люцерн») та Хорватії («Задар»). Контракт підписаний за схемою 2+1. Фране перейшов у «Львів» на правах вільного агента.

«У мене було кілька інших пропозицій. Деякі з них навіть кращі у фінансовому плані. Вибрав «Львів», тому що ліга, в якій команда виступає, дуже конкурентоспроможна і високо оцінюється в Європі. Тут також є багато хороших клубів. Я зможу зіграти у великих матчах і підняти власну гру на якісно новий рівень», – пояснив Чир’як свій трансфер.

В Україні вже встиг зіграти п’ять матчів і віддати одну результативну передачу.

Маруан Міхоубі, французький захисник

21-річний центральний оборонець має подвійне громадянство – Тунісу та Франції. Маруан – вихованець «Монако», з яким виступав у Юнацькій Лізі чемпіонів 16/17. Відіграв два матчі проти однолітків з «Тоттенгема» та «Баєра».

Також виступав за дубль «Німа», туніський «Стад Тунізьєн», а останнім клубом футболіста був «Убань» із четвертого дивізіону Франції. Контракт підписаний на три роки, перейшов у «Львів» на правах вільного агента.

«Я дуже радий, що зіграв свої перші хвилини в новому чемпіонаті. Результат, звичайно, був дуже невтішним, але одягнути футболку з емблемою «Львова» було предметом гордості», – сказав Міхоубі після дебюту проти «Колоса».

На його рахунку 9 матчів за «Львів», гол у ворота «Маріуполя» і вилучення у матчі з «Динамо» за відмашку рукою в обличчя Циганкову.

Мікель Айнсалу, естонський півзахисник

Футболістові – 24 роки. «Львів» – це його перший іноземний досвід. До цього він усю свою кар’єру провів у рідній Естонії, де грав за «Німме Калью» та «Флору». З цією командою він тричі став чемпіоном Естонії і двічі володарем Кубка. Гравець національної збірної.

Контракт зі «Львовом» підписаний на три роки. Перейшов на правах вільного агента. Зіграв в УПЛ 10 матчів.

Енес Махмутович, захисник з Люксембурга

23-річний футболіст встиг чимало поїздити Європою. Виступав за «Фолу» з Люксембурга, де його помітили скаути «Мідлсбро». Підписав з англійським клубом контракт на три роки, але не зміг там заграти. Грав на правах оренди за «Йовіл Таун» з четвертого англійського дивізіону та «Маастрихт» з другої ліги Нідерландів. Після завершення контракту з «Мідлсбро» перейшов на правах вільного агента у «Львів». Контракт розрахований на два роки.

Енес мав право виступати за збірні Косова, Сербії або Чорногорії, але вибрав Люксембург, куди переїхав з батьками у дитинстві із території сучасного Косова.

Зіграв вже 6 матчів в УПЛ.

Ернст, ганський форвард

Тут взагалі цікава ситуація. Футболіст перейшов у «Львів» на правах вільного агента з іншого львівського клубу. До цього ганець виступав за «Рух», де звинуватив арбітрів матчу проти «Маріуполя» в расизмі. I взяв урок української мови в Ірини Фаріон.

«Вибрав «Львів», тому що люблю нові виклики. Хочу допомогти своєю грою залишитися команді в УПЛ. Сподіваюся, вдасться продемонструвати свою найкращу гру і відповідно показати разом з командою хороший результат», – пояснив свій вибір футболіст.

До України Ернст грав у Португалії та Гані. Цього сезону 25-річний форвард провів 6 матчів в УПЛ і одну зустріч в Кубку України. Контракт з «Львовом» підписаний на два роки.

Макс Челіч, хорватський захисник

24-річний футболіст підписав зі «Львовом» контракт на три роки, а перейшов на правах вільного агента. Челіч – вихованець загребського «Динамо». Виступав за хорватські команди і молодіжку «Дуйсбурга». Останнім клубом була «Горіца».

«Умови для тренувального процесу трохи кращі таки в Хорватії. Втім, тут краща організація клубу: тренер, персонал і навіть клубний автобус. Тут все на високому рівні. Я бачу класну команду людей, які хочуть показати хороший результат», – говорив хорват після підписання контракту.

В УПЛ Макс зіграв 4 матчі і забив один м’яч.

Донатас Казлаускас, литовський півзахисник

26-річний футболіст виступав у рідній Литві («Жальгіріс», «Атлантас», «Рітеряй») та Польщі («Лехія»). Гравець національної збірної Литви.

Контракт зі «Львовом» підписаний за схемою 2+1. Вже встиг зіграти 8 матчів в УПЛ.

«Львів» грає у дуже хорошому чемпіонаті. Це добре для розвитку моєї кар’єри. Крім того, Україна не надто далеко від рідної Литви. Моя сім’я зможе часто відвідувати мене. Загалом, Україна мені завжди подобалася», – сказав Казлаускас після свого переходу.

Українські футболісти

Також «Львів» підписав ще кількох українців – Юрія Захарківа (останній клуб – латвійська «Елгава»), екс-хавбека «Карпат» Володимира Якимця, Максима Грися («Черкащина», «Карпати», «Рух»), Ігоря Кошмана (виступав в Україні, Словенії, Грузії). А воротар Орест Костик, захисник Максим Комарець, форвард Назарій Нич пішли на підвищення з другої команди «Львова».

За даними сайту Transfermarkt загальна вартість команди оцінюється в 4,15 мільйонів євро. Це найменший показник серед клубів УПЛ. В «Миная» – 4,25 мільйонів євро.

Поки «Львів» йде на передостанньому місці в УПЛ. Якщо команда з цим складом не вилетить у першу лігу, то у клубі і справді випадково придумали свій Moneyball по-українськи. 

Фото: «Львів», «Рух»

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты