Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Чому Македонія стала Північною

Чому Македонія стала Північною

Александр Македонський, НАТО і конфлікти з сусідами.

Автор — Ірина Козюпа
14 октября, 15:50
86
Чому Македонія стала Північною

Від редакції: сьогодні збірна України зіграє проти Північної Македонії у матчі відбору Євро-2024. В цей день ми підіймаємо текст, який вперше вийшов на сайті у листопаді 2020-го про те, як взагалі Македонія стала Північною.

Коли Македонія змінила назву?

12 лютого 2019 року – історичний день для маленької балканської країни з населенням трохи більше двох мільйонів людей. Колишня югославська республіка Македонія з цього моменту офіційно стала Північною Македонією. Хоча мова і національність залишилися просто македонськими.

Це не просто зміна назви, а завершення тривалого дипломатичного конфлікту з Грецією, який країни не могли розв’язати більше як чверть століття.

«Сьогодні може бути початком довгої дружби між Грецією і Північної Македонією. Влада двох країн не в силах змінити минуле, але Скоп’є і Афіни можуть формувати своє майбутнє дружби, партнерства і співпраці», – сказав тоді міністр закордонних справ Північної Македонії Нікола Димитров.

Що не поділили Греція і Македонія?

Ще на уроках історії у школі ви могли чути про Стародавню Македонію, Александра Великого, його легендарні походи і трагічну смерть у 32 роки. З часом царство занепало і його поглинули інші держави. Територія Македонії входила до складу різних імперій – Римської, Візантійської, Османської. А після Балканських воєн на початку ХХ століття давню Македонію поділили між собою Сербія, Болгарія та Греція.

Тепер історична та географічна область Македонія розташована на території сучасних Греції, Північної Македонії та Болгарії. Зокрема, грецька Македонія займає 25,9% території країни та є її адміністративною одиницею з центром у Салоніках. Грекам дуже не сподобалося, коли після Другої світової війни одну з республік Югославії назвали Македонією. Але через дружні стосунки обидвох країн особливих суперечок це питання тоді не викликало.

Все змінилося у 1991 році після проголошення незалежності. На додаток – Македонія викинула з офіційної назви країни приставку соціалістична. І тут почалася холодна дипломатична війна між Грецією та Македонією.

Греки не хотіли, щоб сусідня балканська країна називалася так само, як їхній північний регіон на кордоні з Македонією. Вони остерігалися можливих територіальних претензій та підриву свого суверенітету з боку новопроголошеної республіки. Також у Греції вважали, що ця фейкова Македонія привласнює їхню історичну спадщину.

Влада Македонії запевнила, що немає жодних планів щодо територій інших країн, але разом з тим активно використовувала символи грецької Македонії. Наприклад, Віргінську зірку на своєму державному прапорі. «Такими темпами скоро підуть розмови про возз’єднання територій», – бідкалися в Афінах.

Греція зайняла жорстку позицію і блокувала вступ країни в ООН, НАТО, Євросоюз поки Македонія не змінить назви. Хоча 142 держави світи визнали республіку Македонія. До вирішення проблеми знайшли компромісне рішення і почали називати країну – Колишня югославська республіка Македонія або КЮР Македонія.

В середині 90-х між країнами почалося потепління. Македонія прибрала зі свого прапора Віргінську зірку, а греки погодилися не перешкоджати сусідам реалізовувати свої міжнародні амбіції.

Чому конфлікт пішов на загострення?

Пам’ятник Александру Великому у Скоп’є

Греція заблокувала вступ Македонії в НАТО у 2008 році. Це була відповідь на тривалу і агресивну політику антиквізації країни. У пошуках своєї ідентичності молода республіка просувала концепцію, згідно з якою сучасні македонці – не слов’яни, а прямі потомки македонців часів античності. Тобто, нащадки того самого Александра Македонського, якого греки вважають своїм національним героєм. Це було наче показати Греції середній палець.

У Македонії почала діяти програма «Скоп’є-2014», на яку виділили 80 мільйонів євро. Хоча в підсумку витратили 200 мільйонів. За ці кошти у місті спорудили нову культурну айдентику – музей боротьби за Македонію, Македонську оперу, тріумфальну арку Македонія, Національний театр, новий міст через річку Вардар і, звісно, пам’ятники (Александру Македонському, його батьку Філіпу II та іншим історичним персонажам).

Коли Україна грала з Македонією у відборі на Євро-2016, то наша збірна прилетіла в аеропорт імені Александра Великого (тепер – Міжнародний аеропорт Скоп’є) і грала на стадіоні Філіпа ІІ Македонського (тепер – стадіон «Тоше Проескі»).

Така політика злила не тільки греків, але навіть самих македонців, мовляв, це вже занадто антично. Хоча прихильники дій влади стверджували, що завдяки Александру Великому у Македонії значно виріс туризм.

Чому Македонія пішла на поступки Греції?

Курс країни змінився з приходом до влади нової політичної сили. У травні 2017 року прем’єр-міністром став соціал-демократ Зоран Заєв. Ще до виборів він розставив пріоритети – вступ в НАТО та Євросоюз. Заради цього він готовий домовлятися з Грецією і навіть змінити назву країни.  

Як доказ своїх слів нова влада перейменувала безліч об’єктів. Тепер у Грецію можна їхати автострадою Дружби, а не Александра Великого.

Чому саме Північна Македонія?

Протести в Афінах

Переговори між країнами тривали кілька місяців. Головне питання – як назвати Македонію? У Греції проходили акції протесту, де вимагали не йти на жодні поступки у македонському питанні і взагалі заборонити сусідові використовувати слово Македонія у назві країни. До протестів приєдналась навіть грецька православна церква. В Салоніках на вулицю вийшли 300 тисяч людей. Це були одні з найбільших протестів у країні за останні роки. В Македонії теж протестували і говорили, що назвою країни не торгують. 

В офіційному грецькому діловодстві і на місцевих картах Македонію позначали, як Скопія (за назвою столиці). Була на матчі «Металіста» проти ПАОКа в Салоніках. В розмові з місцевим журналістом згадала збірну Македонії. Він образився і відповів, що такої країни не існує.

Грецька влада запропонувала компромісний варіант – Республіка Македонія-Скоп’є. В ООН теж намагалися креативити – Республіка Нова Македонія. У шортлист також ввійшли Верхня Македонія і Північна Македонія. Зоран Заєв вибрав останній варіант.

Крім того, в договорі на 20 сторінок прописали, що македонська мова слов’янського походження і немає жодного стосунку до античної культури.

«Дороги назад немає», – сказав тоді Заєв.

«Ми домовилися», – підтвердив прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас.

Влада Македонії організувала референдум, щоб затвердити доленосний договір з Грецією, але на ньому була занадто низька явка – 36%, тому його не зарахували. А македонський парламент рішення схвалив – за Північну Македонію проголосували необхідні дві третини депутатів. Після цього змінили текст конституції і навіть на номерних знаках автомобілів почали писати «NMK».

У березні 2020 року Північна Македонія приєдналась до НАТО.

Чому Болгарія конфліктує з Північною Македонією?

Тільки македонці розібралися з одним довготліючим конфліктом, як отримали інший. Тепер вже Болгарія заблокувала початок переговорів про вступ країни в Євросоюз через питання мови та ідентичності.

Болгарська влада називає македонську мову діалектом болгарської, а македонців – етнографічною групою болгар, яку в часи Югославії оголосили окремим народом.

Якщо Північна Македонія визнає, що її національність і мова мають болгарські корені, то в самій Болгарії зникне питання окремої македонської нацменшини. Офіційний Скоп’є наполягає, що македонці – окремий народ зі своєю мовою.

Також дві країни не можуть поділити одного національного героя Георгія Дельчева. В Болгарії він лідер боротьби балканських країн проти Османської імперії, а в Північній Македонії – один із засновників національного руху. Переговори істориків, дипломатів і політиків тривають.

Фото: goal.com; Федерація футболу Північної Македонії, AFP

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты