Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/«Рух» грав у першій лізі безкоштовно. Чому в УПЛ – ні?

«Рух» грав у першій лізі безкоштовно. Чому в УПЛ – ні?

Клуб переїхав на «Арену Львів» і робить шоу з матчів.

Автор — Ірина Козюпа
3 октября 2020, 18:32
16
«Рух» грав у першій лізі безкоштовно. Чому в УПЛ – ні?

Клуб переїхав на «Арену Львів» і робить шоу з матчів.

2017 рік. «Рух» Винники грає у другій лізі і готується вперше у своїй історії провести домашній матч на «Арені Львів».

«Робимо все, щоб ця історична для «Руху» подія всім запам’яталася, – говорив тоді президент клубу Григорій Козловський. – На жаль, зараз на футбольних матчах трибуни заповнюються глядачами не так активно, як нам усім цього хочеться. Але сам по собі уболівальник на футбол не повернеться. Його необхідно спочатку привчити до цього, щоб похід на футбол став для нього нормою життя. Саме тому зараз вхід на наші матчі на трибуни «Арени Львів» буде безкоштовним».

2020 рік. «Рух» переїхав до Львова, проводить свій перший сезон в УПЛ, підписав контракт з «Ареною Львів» і навіть в час пандемії коронавірусу робить шоу на своїх матчах.

«Вболівальники «жовто-чорних» матимуть змогу підтримати львів’ян безпосередньо на стадіоні. Інформація щодо продажу квитків на гру «Рух» – «Шахтар» з’явиться на нашому сайті згодом», – анонсували свою першу домашню гру в прем’єр-лізі України (потім матч перенесли через коронавірус).

На зустріч з гірниками прийшло майже вісім тисяч глядачів. Пізніше навіть легіонери «Шахтаря» зізнавалися, що було приємно нарешті бачити стільки вболівальників на трибунах. А перша домашня гра припала на матч з «Колосом», який почався з яскравого перформансу з Данилом Галицьким на коні, лицарями з палаючими факелами та іншими навколоматчевими розвагами (фотозони, конкурси, колона байкерів).

На області, у другій та першій лігах вхід на стадіон для вболівальників був безкоштовним. В УПЛ клуб почав продавати квитки. Запитали у «Руха», чому так.

«Продаж квитків – це правильно і логічно»

Все дуже просто. Перша і основна причина – команда почала орендувати «Арену Львів». А це задоволення не з дешевих. Раніше сайт Meta-Ratings писав про 150 тисяч гривень за один матч.

«У першій лізі ми грали у Винниках і на «Скіфі». Це зовсім інший рівень стадіонів і витрат. Зараз ми вже виступаємо в УПЛ. А це зовсім інший знак якості, – розповіли Tribuna.com у клубі. – З переїздом на «Арену Львів» витрати виросли в кілька разів. Ми не просто проводимо матч, а робимо шоу, організовуємо різні активності, а це також потребує затрат.

У нас не високі ціни на квитки. За 25 гривень ви можете потрапити на матч. Це символічна сума. Але люди повинні розуміти, що вони заплатили за чисте сидіння і комфорт. Є дорогі квитки у скай-бокс з харчуванням і переглядом повторів. Ці кошти клуб не забирає собі, а витрачає на кейтерінг, клінінг, організацію матчу та оренду стадіону. Хочемо ще відкрити фан-шопи».

Друге – у футболу має бути цінність, адже все безкоштовне не цінується. Продаж квитків – це нормальна європейська практика і еволюція клубу.

«В Англії та Іспанії ніхто не робить безкоштовний вхід для вболівальників. Тому продаж квитків – це правильно і логічно. Для дітей і воїнів АТО ми зробили виняток – вільний вхід. Наш клуб розвивається і рухається вперед поступово. Зараз ми ступили на сходинку вище – новий стадіон, нові вимоги, можливості і завдання», – пояснює «Рух.

Що каже регламент УПЛ та ПФЛ?

На презентації свого стадіону президент «Колоса» Андрій Засуха розповів, що перший сезон хоче зробити вхід для глядачів безкоштовним, а вже з наступного сезону продавати квитки.

Регламенти УПЛ і ПФЛ цінову історію описують розмито. Квитки мають бути, але ціну на них можна поставити і нуль гривень.

Регламент УПЛ:

«Керівництво клубу (стадіону) має самостійно визначити правила продажу квитків, особливо кількість квитків, яка може бути продана одній особі – в одні руки. Як правило, продаж більше 5 квитків одній особі можливий лише за пред’явленням документа, що засвідчує особу».

Регламент ПФЛ:

«Прохід глядачів на стадіон повинен здійснюватися тільки при наявності квитків з обов’язковим оглядом обслуговуючим персоналом або працівниками правоохоронних органів».

Через локдаун більшість матчів УПЛ все ще проходять без глядачів. У тому числі ігри «Динамо» та «Шахтаря» в Києві на «Олімпійському». Тому поки немає сенсу порівнювати цінову політику клубів. Але найдешевші квитки на футбол у команд УПЛ навряд чи перевищують вартість чашки кави.

Раніше був популярний тренд – буде гра, прийдуть фанати. Зараз власники починають розуміти, що клуб – це не лише гравці і тренери, а футбол давно програє конкуренцію кіно, концертам і фестивалям. Маркетинг і менеджмент також важливо розвивати, щоб не грати при порожніх трибунах і не залежати від якості футболу своєї команди.

Фото: «Рух»

Другие посты блога

Все посты