Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/«Ребров – найкраще, що могло трапитися з «Ференцварошем». Що думають про українця в Угорщині

«Ребров – найкраще, що могло трапитися з «Ференцварошем». Що думають про українця в Угорщині

Вивів команду в Лігу чемпіонів вперше за 25 років.

Автор — Ірина Козюпа
3 октября 2020, 08:55
55
«Ребров – найкраще, що могло трапитися з «Ференцварошем». Що думають про українця в Угорщині

Вивів команду в Лігу чемпіонів вперше за 25 років.

Сергій Ребров продовжує писати історію угорського «Ференцвароша». Українець прийшов у клуб у серпні 2018-го року. Під його керівництвом команда двічі стала чемпіоном країни, вперше за 15 років зіграла у груповому етапі Ліги Європи, а тепер вперше за 25 років вийшла в Лігу чемпіонів. «Фраді» (так ще називають команду) потрапили в одну групу з «Ювентусом», «Барселоною» і його рідним «Динамо».

Після таких досягнень фанати «Ференцвароша» скандують прізвище українця, а журналісти називають найбільшою зіркою клубу.

Оскар Рецагі, Player.hu

Призначення Реброва – це найкраще, що могло трапитися з «Фраді». У клубу були великі плани. Попередник українця Томас Долль не робив свою роботу погано, але він не зміг вийти на новий рівень. Гравці і фанати любили німецького тренера. Однак, «Ференцварош» під його керівництвом не був достатньо професійним, щоб успішно виступати в єврокубках. Долль і клуб застрягли на одному місці і не могли зробити прорив.

Приїзд Реброва став не тільки кроком вперед у професійному розвитку команди. Вся система функціонування клубу зазнала змін. Раніше найкращих гравців завжди продавали. Тепер роблять все, щоб втримати їх у команді і проводять якісні трансфери для підсилення.

Однією з найсильніших сторін Реброва є його вміння точно і доступно пояснювати футболістам хто, коли, куди має бігти і що робити на полі. І він чекає чіткого виконання від своїх підопічних. Через це на початку своєї роботи у нього виникали конфлікти з деякими гравцями. Але у клубі стали на його бік. Коли всі працюють в одному напрямку, то результат прийде швидше.

Раніше гра «Ференцвароша» не була видовищною. Але з часом рука Реброва стала все помітнішою, фізична форма гравців покращувалася, а футбол «Фраді» ставав видовищнішим та ефективним. У першу чергу він налагодив гру у захисті. Купив швидких гравців групи атаки і вивів їхню гру на міжнародний рівень за основними показниками – швидкість, перехоплення і відбір.

Ребров не боявся приймати непопулярні рішення. Наприклад, посадив на лавку капітана та улюбленця фанатів Даніеля Боде та італійського легіонера Давіде Ланцафаме. Обидва форварди не підходили під багатоступінчатий і динамічний футбол українця. Фанати у конфлікті підтримали футболістів, але Сергій – не такий тренер, який буде шукати схвалення від людей і намагатися всім догодити. Він вірить у свою роботу. Наскільки я знаю, він і його сім’я чудово почуваються в Будапешті.

Результати «Ференцвароша» тільки підтвердили правоту його дій. Ребров став неймовірно популярним серед фанатів. Навіть найбільш відома група ультрас «Фраді», яка співає весь матч, тепер скандує його прізвище. Зараз можна з упевненістю сказати, що Ребров – найкращий трансфер клубу. У «Ференцвароші» немає нікого популярнішого за українського тренера».

Каролі Пор, Nemzeti Sport

Ребров – дуже хороший тренер. Він працював під великим тиском, коли тільки приїхав у «Ференцварош». Все через єврокубки – клуб не грав на груповому етапі Ліги чемпіонів чи Ліги Європи з 2004 року.

У своєму першому сезоні він змінив ключових футболістів і навчив команду грати у різних стилях. У чемпіонаті Угорщини «Ференцварош» використовує схему 4-2-3-1. Це атакувальний варіант. Команда багато володіє м’ячем і створює багато гольових моментів. Але в єврокубках «Фраді» грають 4-3-3 з трьома центральними півзахисниками, які здатні виграти багато єдиноборств і боротьби за м’яч.

Українські легіонери Ігор Харатін та Олександр Зубков грають головну роль у системі Реброва. Харатін – один з найкращих центральних півзахисників чемпіонату, а Зубков – один з найкращих вінгерів.

«Ференцварош» – найуспішніший клуб в історії угорського футболу. Це єдина команда з Угорщини, яка вигравала європейський трофей – Кубок ярмарок-1965. Команда, яку створив Ребров, всього третя угорська команда, яка зіграє у груповому етапі Ліги чемпіонів. Це не тільки велике, але й історичне досягнення».

Річард Кечо, Goal Magyarország

У Реброва чудовий імідж у «Ференцвароші». Він переписав історію клубу – вперше за 25 років «Фраді» кваліфікувалися у груповий етап Ліги чемпіонів.

Коли він тільки прийшов у 2018 році, то всіх цікавило, якою буде його філософія. Тепер очевидно, що він виконав велику роботу в команді. Футболісти, преса і фанати люблять його.

Його стиль роботи чудово підходить «Ференцварошу». До всього, Ребров – не тільки сильний тренер, але й хороша людина.   

Арон Буда, журналіст-фрілансер

Ребров – найкраще, що трапилося з Фраді за останні три декади. Який же він професіонал – чудово знає тактичний бік футболу, має великий ігровий досвід, оскільки був чудовим футболістом, проводить хороші трансфери, знайшов спільну мову з пресою. У нього хороші стосунки з ультрас.

Ребров – справжня зірка «Ференцвароша». І так думає більшість людей в Угорщині.

***

Попри загальну ейфорію від успіхів команди є ті, хто стриманіше говорить про Реброва. Одна з двох найбільших груп ультрас  «Ференцвароша» Green Monsters згодні розповідати про себе та свої акції, але вони не коментують для преси роботу тренерів чи гру своїх футболістів. Такі у них корпоративні правила. Про Реброва вони коротко відповіли Tribuna.com: «Очевидно, що ми задоволені поточною ситуацією». Навіть такі скромні слова від ультрас, які ще на старті роботи українського тренера були незадоволені його кадровими рішеннями, дорого коштують. 

А за словами угорського колеги, який поспілкувався з нами на правах анонімності, досягнення «Ференцвароша» стали можливими завдяки потужним фінансам і щедрості власників «Фраді», які мріяли про успіхи в Європі. Особливо після поразок слабким командам типу албанського «Партизані» чи боснійському «Желєзнічару». Ще й головний суперник у внутрішньому чемпіонаті «Фехервар» зміг потрапити у групу Ліги Європи у 2018 році і лідирував у чемпіонаті Угорщини. Правління клубу звільнило Томаса Долля і знайшло тренера, який зможе все змінити. 

«Вони заманили Реброва в Будапешт ніколи раніше не баченою сумою бонусних грошей у випадку, якщо він виведе клуб у груповий етап єврокубка. Звісно, мова йде про рівень Угорщини. Українець швидко зібрав хороший склад. Він має репутацію, контакти і все, щоб досягти успіху. В той час «Фехервар» вважав, що має укомплектований склад і був ощадливим на трансферному ринку. А Ребров отримав стільки грошей, скільки йому було потрібно на нових гравців. Не дивлячись на те, що у «Ференцвароша» був сильний склад влітку-2019 і взимку 2019/20, клуб продовжував витрачати кошти на новачків».

Президент команди Габор Кубатов – політик, член парламенту від провладної партії «Фідес», лідером якої є прем’єр-міністр Угорщини і великий любитель футболу Віктор Орбан. Наш співрозмовник вважає, що власником «Ференцвароша» фактично можна називати державу, яка стоїть за клубом. «Тому у них немає реального обмеження – лише власна совість та его».

З Ребровим клуб почав грати у швидкий та ефективний футбол, підписав сильних новачків, позбувся від тих, хто не зміг інтегруватися у нову систему. В угорській пресі писали, що минулого сезону вони перевищили свій xG на 30 голів, що набагато краще, ніж те, що робив «Ліверпуль» з гравцями світового класу. Цього сезону «Ференцварош» отримав найсильніших з можливих суперників у кваліфікації Ліги чемпіонів і пройшов «Юргорден», «Селтік», загребське «Динамо» і «Мольде». А тепер привезе в Угорщину Ліонеля Мессі, Кріштіану Роналду і «Динамо», яке перемогло «Фраді» у фіналі Кубка володарів Кубків-1975. 

Якщо все підсумувати, то виходить наступне: Ребров – харизматичний лідер, який отримав таку фінансову підтримку, якої раніше в Угорщині ніколи не було. У Будапешті йому створили всі умови для роботи і він свою місія успішно виконав. «Якщо він мудро обиратиме, то у майбутньому може зайняти місце на лавці команди з топ-чемпіонату. А у «Ференцвароші» він вже забронював собі місце у Залі Слави клубу».

З останнім твердженням згодні навіть вболівальники «Фехервара».

Фото: Gettyimages.ru/Mark Runnacles; REUTERS/Svein Ove Ekornesvag/NTB/via REUTERS

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты