Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/«Людина, яка змінила все» – співвласник АЗ. Консультує суперника «Динамо» з 2015-го, а тепер купив пакет акцій

«Людина, яка змінила все» – співвласник АЗ. Консультує суперника «Динамо» з 2015-го, а тепер купив пакет акцій

Біллі Бін несе Moneyball у футбол.

Автор — Ірина Козюпа
15 сентября 2020, 18:52
6
«Людина, яка змінила все» – співвласник АЗ. Консультує суперника «Динамо» з 2015-го, а тепер купив пакет акцій

Біллі Бін несе Moneyball у футбол.

Біллі Бін і Бред Пітт

«Є багаті клуби і є бідні команди. Далі йде 50 метрів лайна. Під ним ми», – говорить Біллі Бін у культовому фільмі Moneyball. Якщо раптом ви ще не бачили цього шедевру, то обов’язково подивіться.

В українському перекладі фільм вийшов з назвою «Людина, яка змінила все», а головного героя просто неперевершено зіграв Бред Пітт. Цю роль навіть називають однією з його найкращих робіт у кіно. Moneyball отримав позитивні відгуки світових кінокритиків, шість номінацій на «Оскар», чотири номінації на «Золотий глобус» і абонемент на місце у всіх підбірках спортивних фільмів.

Ви можете взагалі не цікавитися бейсболом, але ви точно чули про «Людину, яка змінила все». У прокат стрічка вийшла 2011 року за мотивами бестселера Майкла M. Льюїса, який побачив світ на сім з половиною років раніше.

У центрі історії реальні події та персонажі – бейсбольний клуб «Окленд Атлетікс» та його генеральний менеджер Біллі Бін. У нього немає великих фінансових можливостей, але він хоче створити конкурентоспроможну і бойову команду. Тому починає шукати альтернативні варіанти комплектації складу – за допомогою статистичного аналізу та свого асистента набирає команду зламаних іграшок. Тренер та скаути шоковані. Не відразу, але ця схема починає працювати і приносить «Окленду» результат. Інші клуби MLB теж починають використовувати методи Біллі.

Філософія Moneyball має ще один важливий аспект. Бін та його історія відкрили консервативний професійний світ бейсболу для людей, які раніше не могли туди потрапити – блогерам, гікам, аналітикам-самоучкам. Щось схоже в українському футболі зараз реалізовує проект PASS.

«Не так вже й рідко тексти блогерів опиняються в стрічках твіттерів генеральних менеджерів. Ще десять років тому було просто неможливо уявити собі щось подібне. Але навіть тоді, в 1997 році, на зорі інтернету, ми з Полом Де Подестою періодично черпали інформацію з маленького аматорського сайту «Baseball Prospectus», – зізнавався реальний Біллі Бін, який зараз є виконавчим віце-президентом «Окленда» з бейсбольних операцій.

Ось вам ще одна важлива причина завести блог на Tribuna.com, якщо ви ще цього не зробили.

Біллі Бін – фанат АПЛ, називає Арсена Венгера своїм кумиром, вважає, що Moneyball можна повторити у футболі

Але не бейсболом єдиним. Біллі Бін ще 2003 року разом з дружиною відвідав Лондон, де побував на кількох футбольних матчах. Магія АПЛ зачарувала його настільки, що він почав стежити за англійським футболом. Кажуть, він дивиться, як мінімум, по три матчі прем’єр-ліги кожні вихідні. Навіть якщо для цього потрібно ставати о четвертій ранку за місцевим часом.

Більше того, Бін має тісні зв’язки з європейським футболом. Він товаришує з власниками «Бостон Ред Сокс» та «Ліверпуля» Fenway Sports Group і топ-менеджерами «Челсі» та «Арсенала». А одним із своїх кумирів вважає Арсена Венгера.

Поширена думка, що Moneyball неможливо застосувати в інших видах спорту, але Біллі так не вважає.

«У будь-якому виді спорту можна знайти ключові метрики і статистичні показники. Питання в тому, як зрозуміти, які з них важливіші за інші. Якщо ви вважаєте, що у футболі неможливо знайти цифри, які дійсно щось означають, то ви просто дурень. Було б повним божевіллям не красти хороші ідеї з інших видів спорту», – каже людина, яка зробила революцію у бейсболі.  

Бін реалізовує свої слова на практиці – він є консультантом клубу МЛС «Сан-Хосе», має невеликі пакети акцій «Ніцци», «Барнслі» і суперника «Динамо» у кваліфікації Ліги чемпіонів – АЗ.

Став акціонером АЗ, генеральний директор Алкмара – легенда бейсболу Нідерландів, минулого сезону команда боролася з «Аяксом» за чемпіонство

2015 року Біллі Бін отримав пропозицію з Нідерландів. АЗ Алкмар хотіли бачити його своїм консультантом. Генеральний директор клубу Роберт Ейєнхорн у минулому сам грав у бейсбол. Навіть став другим європейцем, який виступав в MLB – грав за «Нью-Йорк Янкіз» і «Лос-Анджелес Енджелс». Вдома він взагалі легенда цього виду спорту. За свої успіхи навіть отримав титул лицаря. Також Ейєнхорн – фанат статистики. 

«Принципи Moneyball зацікавили наш клуб багато років тому. Ми з Біллі давно знайомі. Коли я запропонував йому цю посаду, він відразу ж погодився. В Америці йому вдалося скоротити відстань між багатими і бідними клубами завдяки інноваційним ідеям, тому ми неймовірно раді тому, що він буде нам допомагати. Біллі даватиме поради з США і прилітатиме в Алкмар кілька разів на рік», – розповідав Роберт Ейєнхорн у 2015-му.

Бін вважає, що АЗ і «Окленд» дуже схожі. Команда з Алкмара конкурує з «Аяксом», «Фейєнордом», ПСВ і «Твенте», в яких більші можливості. Тому клуб постійно шукає нові ідеї, щоб випередити своїх суперників.

«Коли ми були дітьми, спорт здавався нам романтичним, але це бізнес. Мені плювати, чи грає моя команда у привабливий бейсбол. Я хочу перемагати. Людям подобається «Барселона», тому що вона красиво грає. Але коли ви програєте, то останнє, про що ви думаєте – це красива гра. Жозе Моурінью в «Челсі» перемагав з рахунком 1:0 і вигравав чемпіонат. І це головне. Перемога – це головне», – вважає функціонер.

На початку вересня офіційний сайт АЗ повідомив, що Бін придбав 5% акцій клубу.

«Щасливий, що ми зробили наступний крок у розвитку майбутнього команди. Останні п’ять років були неймовірним досвідом для мене. Я пишаюся всім, що зробив АЗ за останні роки. Не можу дочекатися початку нового етапу роботи», – сказав Біллі після того, як став акціонером алкмарців. До цього моменту всі акції належали лише клубу.

АЗ називають командою інновацій, а самі «сирні фермери» вважають свою академію найкращою в Європі. За останні п’ять років клуб не опускався нижче шостого місця у чемпіонаті. У минулому сезоні АЗ був близький, щоб виграти золоті медалі, але в Нідерландах лігу так і не дограли через пандемію коронавірусу. Карантин застав команду на другому місці у турнірній таблиці. Вони поступалися лідеру «Аяксу» тільки за додатковим показником – гіршою різницею забитих і пропущених м’ячів. У Нідерландах вирішили взагалі не визначати чемпіона і володарів інших медалей.

Але місця в єврокубках все ж розподілили за місцями в таблиці. АЗ був дуже незадоволений цим рішенням. Якби чемпіонат продовжили, у них був би шанс поборотися за перше місце і пряме потрапляння у групу Ліги чемпіонів. А так довелося починати вже у другому кваліфай-раунді. Пройшли чеську «Вікторію», а тепер зіграють у Києві з «Динамо».

За красивими, але загальними фразами важко оцінити реальний вплив Біллі Біна на АЗ в якості радника клубу. Скептики його теорії взагалі вважають, що Moneyball не підходить для футболу. Можливо, скоро на прикладі Алкмара ми побачимо, як Бін знову стане людиною, яка змінила все.  

Фото: АЗ, Rex, Getty Images

Другие посты блога

Все посты