Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Україна проти Іспанії: супергол Горшкова, труси Торреса і дебют Зінченка

Україна проти Іспанії: супергол Горшкова, труси Торреса і дебют Зінченка

Топові історії.

Автор — Ірина Козюпа
6 сентября 2020, 19:49
15
Україна проти Іспанії: супергол Горшкова, труси Торреса і дебют Зінченка

Топові історії.

Горшков дебютував за збірну України в 33 роки, його гол врятував команду від поразки, а Шевченко підтримував до гри

Україна та Іспанія потрапили в одну відбірну групу на Євро-2004. Домашній матч українці провели у березні 2003 року у Києві на «Олімпійському». Тоді на стадіоні зібралося 83 тисячі вболівальників, а квитки розкупили задовго до гри.

У нашої збірної були кадрові проблеми перед матчем з іспанцями – травмовані Ващук, Головко, Ребров і Скрипник, а Лужний два місяці був без ігрової практики. Але Леонід Буряк практикував масштабну селекцію і знаходив неочевидних кандидатів у збірну. Він викликав на цей збір півзахисника Олександра Горшкова із «Сатурна». На той момент уродженцю Луганської області було 33 роки. Плюс, він був заграний за Росію (два товариські матчі), не мав на руках українського паспорта і у минулому залишив «Чорноморець», бо не грав у Буряка. Але всі ці моменти вдалося вирішити. 

«Це зрілий майстер, лідер своєї команди, – пояснив своє рішення тренер збірної. – Він неодноразово потрапляв до збірної туру в російському чемпіонаті. Разом з помічниками ми протягом півроку спостерігали за ним. Він починав у Вінниці, потім грав у мене за «Чорноморець», виступав за «Зеніт». В Україні таких півзахисників зараз мало, його запрошення – це підсилення команди. Імовірність появи Горшкова в стартовому складі в матчі з іспанцями дуже висока».

Олександр вийшов на поле з перших хвилин проти Іспанії. Разом з Андрієм Гусіним і Сергієм Кормільцевим сформував трикутник у центрі поля. Півзахисник не випадав з гри, провів матч тактично грамотно. До 83-ї хвилини наша збірна перемагала завдяки швидкому голу Вороніна. А тоді іспанці за чотири хвилини зробили рахунок 2:1 на свою користь. Постаралися Рауль та Ечеберрія. І тут настав зірковий час дебютанта. Горшков на 90+2 хвилині забив свій перший м’яч у футболці збірної України. До всього, це вийшов ще й неймовірно красивий гол – з льоту з 23 метрів. Касільяс зреагував, але відбити цей потужний удар не зміг.

«Зрівняти рахунок пощастило після атаки, під час якої Андрій Гусін зробив передачу з флангу, – згадував пізніше Олександр. – Вона вийшла трохи назад, я вдало пробив і м’яч влетів у самий кут. У такі моменти рішення приходять спонтанно. Не думав ні про те, що у воротах Касільяс, ні про те, що, якщо промахнусь, то шансу відігратися вже не буде. Просто вдало розташувався перед штрафним майданчиком, побачив попереду простір і зарядив. Радість була невимовна. Кращого дебюту і бути не могло. Хоча ще за кілька днів до матчу не вірив, що на мене в збірній України дивляться серйозно». 

Україна врятувалася від поразки. I на той момент ще продовжувала боротися за вихід на Євро. 

«Так, ми налаштовувалися на перемогу і були близькі до неї. І в той же час все могло закінчитися для нас і поразкою. Що я відчув після голу Горшкова – словами не передати», – говорив після матчу Буряк.

Це був один із найбільш драматичних поєдинків збірної України. Але наша команда фінішувала на третьому місці у групі, пропустивши вперед Іспанію і майбутніх чемпіонів – Грецію. А Горшков зіграв ще три гри у складі національної команди, забив важливий м’яч у ворота збірної Вірменії. 

«Історично склалося, що кістяк збірної України складався з гравців «Шахтаря» і «Динамо». Я спочатку не вірив, що реально скласти їм компанію на полі в офіційних матчах. Думав, мій виклик – спосіб показати, що стежать за всіма, хто теоретично може виступати за збірну. На матч «Сатурна» з «Зенітом» в Пітері приїхав Буряк. Леонід Йосипович сказав, що розраховує на мене в офіційних матчах. Українська федерація вже всю підготовчу роботу провела і в УЄФА з’ясувала, що два товариські матчі за Росію не перешкода.

Шевченко тоді знаходився на піку. Він був компанійським і товариським. До цього з ним знайомі не були, а він невимушено під час пробіжки розповідав про Італію і «Мілан». Перед тією зустріччю з Іспанією підтримував мене як новачка збірної.

Коли повернувся в «Зеніт», то треба було боротися за місце у складі. А там крім високих завдань у чемпіонаті Росії ще і єврокубки. Разом зі збірною виходило б занадто велике навантаження. Розпорошуватися не хотілося. Інтерес до мене зберігався, але я бачив, що збірна України оновлюється і навряд чи на мене Блохін серйозно розраховує. Телефонував Григорій Суркіс. Хотів прояснити мою позицію. Я йому і пояснив, що в селекційних зборах і товариських матчах не готовий брати участь. Але якщо знадоблюся в офіційних – приїду. Суркіс мене зрозумів», – розповідав Горшков.

Матч-відповідь вже нічого не вирішував для збірної України. Команда втратила всі шанси на Євро-2004. На виїзді українці програли 2:1. За Іспанію двічі відзначився Рауль, у нас забив Шевченко, а Шовковський парирував удар Торреса з пенальті. Горшков знову зіграв весь матч. 

Коментатор Вакарчук, червона картка Ващука, труси Торреса, німецькі жаби

Наступна зустріч з Іспанією пройшла на ЧС-2006. Збірна України мегауспішно провела відбір і вийшла на турнір з першого місця у групі. Команда Блохіна відкривала для себе турнір якраз матчем проти іспанців.

Дебют на чемпіонаті світу вийшов так собі. Вже на 17-й хвилині Україна горіла Іспанії – 0:2. Забили Хабі Алонсо та Вілья (допоміг рикошет від голови Русола). А далі взагалі було трагікомічно. У другому таймі іспанці продовжили тиснути. Торрес виходив один на один із Шовковським, Ващук героїчно кинувся блокувати форварда і використав для цього оригінальний метод. Владислав потягнув Фернандо за труси, іспанець встиг пробити (Шовковський легко забрав м’яч), а тоді впав у штрафному майданчику.

Швейцарський арбітр Массімо Бузакка заплутався у своїй кишені, але зрештою дістав звідки червону карточку для Влада і поставив пенальті у наші ворота. Коментатори матчу Святослав Вакарчук та Віктор Вацко не могли повірити своїм очам. Лідер «Океану Ельзи» не стримував емоцій: «Ні-ні-ні! Куди? Ну як? Та шо ш таке? Звідки?» А Вацко звертався до вищих сил: «Боже мій!» Вілья забив свій другий гол у матчі, хоча Шовковський був близьким до того, щоб потягнути удар іспанця.

«Не хочу обговорювати суддівство на ЧС-2006, тільки зазначу, що іспанець очолював суддівський комітет ФІФА. Ну, а я вписав своє ім’я в історію футболу, як перший український футболіст, який отримав червону картку на чемпіонаті світу.

Коли Торрес вийшов один на один, я зрозумів, що не встигаю і треба рятувати ситуацію. Почав смикати його за труси. Той почав злитися, але зробити нічого не міг. Так я його потихеньку смикав до штрафного майданчика. Фернандо збився, добіг до штрафного і впав. Арбітр призначив пенальті. Я кілька разів переглядав запис матчу, з повною відповідальністю можу сказати – не було там пенальті. Ну і не було за що червону давати. У штрафному я до нього пальцем не доторкнувся. Але з суддями не посперечаєшся.

Після матчу ніхто з хлопців чи тренерів не дорікнув мені вилученням, ніхто не звинувачував, що я підвів команду. Тільки після гри зі Швейцарією хтось із пацанів запитав: «Владе, ну чому ти його за труси смикав, а не за футболку?». Чому-чому... Хотів подивитися в стрінгах він грає чи ні», – іронізував пізніше Ващук.

Для Бузакки це теж був дебют на матчах такого рівня. Після вилучення Влада він став об’єктом хейту українських фанатів. А особливо креативні передали арбітру символічну червону картку розміром 2x3 метри через посольство Швейцарії в Україні.

«Пам’ятаю, я показав Ващуку червону картку в дуже складній ситуації, коли гравець перервав гольовий момент. Це рішення було непростим. До сьогоднішнього дня ця червона картка у мене перед очима. Я не можу сказати, що помилився в тому моменті. Я не раз переглядав повтори, бачив, як натягується футболка гравця, який атакує. Навіть якби тоді була можливість використання відеоповторів, я б не зміг прийняти однозначного рішення. У мене досі сумніви. Це частина мого життя», – заявив швейцарець у 2016-му. 

Наприкінці матчу Україну добив Торрес – 4:0. Після такого результату Блохін навіть хотів залишити збірну і чемпіонат світу. Але наступного дня змінив свою думку і продовжив тренувати.

«Нам пощастило, що ми у стартовому матчі з великим рахунком програли іспанцям – відчули чемпіонат світу. Це нам допомогло. Після гри був невеликий конфлікт з Григорієм Суркісом. Так, я збирав речі. Це було на емоціях як з його боку, так і з мого, однак вдалося швидко вирішити конфлікт», – зізнався Блохін.

Після невдачі з Іспанією збірна України перемогла Саудівську Аравію і Туніс. Ми з другого місця вийшли у плей-офф і дійшли до чвертьфіналу свого дебютного чемпіонату світу, де поступилися чемпіону – Італії. Ващук особливо відзначає роль Григорія Суркіса, який тоді був президентом Федерації футболу України.

«Після програшу збірної Блохін сказав: «Все. Задовбали. Дзвіночок продзвенів, збирайте речі додому. Нічого вам тут робити». Настрій у команди був не те що пригнічений, а всі були просто вбиті. Не хотілося вже нічого. І тоді Григорій Суркіс зібрав у коло основних гравців і сказав дуже потрібні в той момент слова підтримки: «Це перша гра. Нічого страшного, ще дві попереду. Головне зараз – не розклеюватися, взяти себе в руки. Я вас прошу – зберіться. У вас все вийде, зрозуміло?»

А історія з трусами отримала яскраве продовження. Взимку 2007-го Воронін перейшов у «Ліверпуль», за який грав Торрес. І привіз для Ващука персональний презент від іспанця.

«Фернандо постійно травили, що з нього на чемпіонаті світу труси знімали привселюдно. Ось він через Андрія і передав мені червоні трусєля. На них він під диктовку Вороніна написав: «Дроворубу Владу найкращі побажання». Труси Андрій з нього після гри зняв, так що оригінальність підтверджена брудними плямами. До речі, стрінгів на Торресові не було. Правильний пацан».

Ващук запам’ятався не тільки через спіднє Торреса, але й епічною історією про квакаючі німецькі жаби.

«Чемпіонат світу загалом був багатий на курйозні ситуації. Наприклад, після гри з Іспанією в пресі пішла інформація наче я дав інтерв’ю, що українській збірній перешкодили підготуватися до гри жаби. Нібито біля готелю була річка і жаби квакали всю ніч, не даючи спати гравцям. Річка біля готелю була. Жаби, напевно, теж були. Квакали чи ні – не пам’ятаю. Але ось інтерв’ю я такого точно не давав».

Хоча Блохін зізнався, що йому жаби подобається – під їхні співи добре засинати. 

А Вакарчук більше не коментував матчі збірної України на чемпіонаті світу. Йому теж дісталося через поразку – співака вважали нефартовим. «Намагаюсь дивитись всі матчі національної команди. На стадіоні – рідше, а по телевізору – завжди. Так мені легше, бо на стадіоні я дуже переживаю», – зізнавався Святослав.

І ще кілька фактів про той матч, щоб оцінити масштаб його значення для країни.  

  • Українцям дозволили вболівати за збірну на робочому місці. Кабінет міністрів України рекомендував підприємствам, установам і організаціям створити сприятливі умови для своїх працівників для перегляду матчу.
  • Гру транслювали у прямому ефірі на великому екрані на Майдані Незалежності.
  • У день старту України на чемпіонаті світу в країні підняли державні прапори , щоб створити святкову атмосферу.
  • Кабмін збирався у повному складі дивитися матч в пабі, але в підсумку в.о. прем’єр-міністра Юрій Єхануров переглядав гру у студії «5-го каналу».  

Зінченка випустили на п’ять хвилини проти Іспанії, вiн заперечує, що міг отримати паспорт РФ, Палкін назвав це махінацією всім відомого клубу

Україна та Іспанія знову потрапили в одну кваліфікаційну групу. Цього разу команди боролися за Євро-2016. Перша зустріч пройшла у Севільї і завершилася мінімальною перемогою іспанців завдяки голу Альваро Морати. Значно цікавим вийшов домашній матч у Києві. Це була завершальна гра відбору. Україна приймала Іспанію на переповненому «Олімпійському». Гості перемогли – 1:0, а забив захисник Маріо Гаспар. Пізніше Кучер заробив пенальті, але П’ятов парирував удар Фабрегаса з точки.

Втім, матч перш за все запам’ятався дебютом Олександра Зінченка, якого обговорювали в рази більше, ніж саму гру. Тоді 18-річний півзахисник виступав за російську «Уфу». Раніше він був ледь не головним талантом в академії «Шахтаря», капітаном команди U-19, але зі скандалом залишив клуб. Гірники звинувачували гравця у тому, що він розірвав контракт в односторонньому порядку, вимагали шість місяців дискваліфікації для нього.

Олександр разом з молодіжкою готувався до матчу проти Франції, але раптово отримав виклик у першу команду від Михайла Фоменка. Матч проти Іспанії він розпочав у запасі. Вийшов на поле замість Руслана Ротаня на 87-й хвилині гри. Неочікуваний вихід Зінченка проти Іспанії викликав чимало питань, теорій і критики. Мовляв, збірна боролася з Іспанією, могла вирвати позитивний для себе результат, але тренер на останні хвилини матчу випустив 18-річного дебютанта. Традиційно небагатослівний Фоменко так чітко і не пояснив своє рішення.

«Чому я не повинен був заграти в національній збірній футболіста, на якого претендували інші команди? Я що, повинен закрити дорогу в збірну перспективним футболістам? Не бачу в цьому нічого такого. Якщо вони талановиті, нехай грають за збірну України», – відреагував тренер на питання по Зінченку.

Олександр теж був дипломатичним: «Моя справа грати у футбол. Мене викликали на матч проти Іспанії, я вийшов на своїх кілька хвилин. Решта мене не стосується».

Найпопулярніша версія – хлопця терміново заграли, щоб його не перехопила збірна Росії. Такі розмови підігрівали слова російських експертів. «Мутко з квітами повинен їхати зустрічати Зінченка і вмовляти його грати за Росію поки не пізно», – говорив Олександр Бубнов.

«Це все чутки. Ніяких пропозицій від росіян я не отримував. Завжди вважав себе українцем. Я люблю Україну і хочу виступати саме за неї», – переконував Зінченко.

У генерального директора «Шахтаря» була своя теорія. Сергій Палкін навіть звинуватив «Динамо» в тиску на Фоменка. Він вважав, що кияни хочуть підписати Зінченка. Якщо футболіст буде заграний за збірну України, то вважатиметься легіонером у Росії і стане менш привабливим для тамтешніх грандів.

«Дебют Зінченка – це чистої води махінація, проведена одним всім відомим клубом, який сьогодні нібито зацікавлений у Зінченку. І нібито вони мотивували це тим, що збірна Росії може його вкрасти.

А найголовніше – вони обдурили уболівальників всієї країни. Збірна грає, за великим рахунком, найважливіший матч відбірного циклу. І на цій позиції, на якій виступає Зінченко, у нас є 2-3 футболіста рівнем вище. Мені, чесно кажучи, соромно за тих людей, які впливають на тренерський штаб збірної і приймають такі рішення», – сказав тоді Палкін.

У пресі Зінченка порівнювали з іншими молодими талантами, які так і не розкрилися, мовляв, через рік про нього всі забудуть. Але за рік Олександр перейшов в «Манчестер Сіті». Зараз він один із лідерів збірної України та дворазовий чемпіон АПЛ. Україна через стики таки вийшла на Євро-2016. Зінченко потрапив у фінальну заявку збірної на чемпіонат у Франції, а на всі розмови про те, що колись хотів отримати паспорт РФ, відповідає коротко: «Бред».

Фото: Getty Images, сторінка Владислава Ващука у фейсбук, Dynamo.kiev.ua

Другие посты блога

Все посты