Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Рідні брати-українці з «Баварії»: старший грав в одній команді з Ламом, молодший – бігав під керівництвом Шолля

Рідні брати-українці з «Баварії»: старший грав в одній команді з Ламом, молодший – бігав під керівництвом Шолля

Історія Євгена і Віктора Боппів.

Автор — Ірина Козюпа
23 августа 2020, 14:56
17
Рідні брати-українці з «Баварії»: старший грав в одній команді з Ламом, молодший – бігав під керівництвом Шолля

Історія Євгена і Віктора Боппів.

Сьогодні «Баварія» зіграє у фіналі Ліги чемпіонів. Згадуємо історію братів-українців Євгена та Віктора Боппів, які перебували у системі мюнхенського клубу.

Євген Бопп

Народилися у Києві, мама – чемпіонка світу з гандболу, тато займався футболом

Першим у сім’ї українки і німця народився син Євген. За шість років у подружжя знову відбулося поповнення у родині – ще один хлопчик, якого назвали Віктором. Шансів не займатися спортом у братів майже не було. Мама – чемпіонка світу з гандболу у складі збірної СРСР, а батько грав у футбол.

У 1990 році сім’я переїхала в Німеччину, де почалося нове життя для братів Боппів.

«Мама була дуже хорошим гравцем. Багато людей знають її в Києві, – розповідав Віктор в інтерв’ю 2012-го року. – Мій тато і брат грали у футбол. Коли мені виповнився один рік, ми переїхали на постійне місце проживання до Німеччини.

Три роки тому приїжджав до Києва. Мені дуже подобається місто, до того ж, вся сім’я моєї матері живе там».

Брати – вихованці «Баварії», виступали за юнацькі збірні Німеччини, Євген грав разом з Філіпом Ламом, Віктора тренував Мехмет Шолль

Віктор Бопп

Ніщо так не допомагає в адаптації у новій країні, як спорт. Зокрема, футбол. Євген та Віктор потрапили у систему «Баварії». I хоч обидва не зіграли за основу жодного офіційного матчу, але є вихованцями мюнхенського клубу.

Євген вже у 17 років залишив «Баварію». Оттмар Хітцфельд мало довіряв молоді клубу, тому півзахисник почав шукати інші можливості пробитися у великий футбол. Зіграв кілька матчів за збірну Німеччини U-19. У зустрічі проти Туреччини Боппа після перерви замінив майбутній капітан «Баварії», збірної Німеччини і чемпіон світу Філіпп Лам.

***

Молодший з братів виграв бундеслігу з командою U-19. Потім виступав за другий склад «Баварії» у третій лізі Німеччини – зіграв 9 матчів і забив 3 м’ячі. Діяв на позиції центрального півзахисника. Хоча міг так само зіграти у захисті. Однаково добре грав правою та лівою ногами. У «Баварії» ІІ Віктор працював під керівництвом Мехмета Шолля.

«Мені він завжди подобався, як гравець. До того ж, він і хороший тренер, з яким ми дуже плідно попрацювали. Я багато чому в нього навчився. Взагалі ж, за 15 років в «Баварії» (з часів дитячих команд і до дорослих) мені довелося перетнутися з багатьма авторитетними фахівцями», – говорив Бопп.

Віктор пройшов частину підготовки разом з першою командою «Баварії» до сезону 2007/08 років, але пробитися в основу так і не зміг. У 2007-2009 роках грав за юнацькі збірні Німеччини – від U-18 до U-20.

«Ноттінгем Форест» заплатив за Євгена 500 тисяч євро, провів 5 років у клубі, міг зіграти в АПЛ за «Портсмутом», догравав у нижчих лігах Англії

Євген Бопп разом із сім’єю на матчі «Ноттінгем Форест»

У 2001 році в житті старшого Боппа почався новий етап – переїзд в Англію. Вихованця «Баварії» купив дворазовий переможець Кубка європейський чемпіонів «Ноттінгем Форест». За хлопця заплатили 500 тисяч євро. Спочатку Євген пройшов школу команди U-19. Там німецький українець грав разом з майбутнім футболістом збірної Англії і команд АПЛ Джермейном Дженасом.

За п’ять років у «Ноттінгемі» Бопп провів 89 матчів і забив 11 м’ячів у всіх турнірах. У 2005 році клуб вилетів з Чемпіоншипу у лігу один, а футболіст отримав статус вільного агента. Фанатам «Ноттінгема» Євген запам’ятався шедевральним голом наприкінці матчу останнього туру сезону 2004/05 у ворота «Джиллінгема».

Далі у кар’єрі були скромні «Ротергем» (тут він теж забивав фантастичні голи) та «Кру Александра». Аж раптом доля подарувала Євгену шанс зіграти в АПЛ. «Портсмут» лихоманило через фінансові проблеми, клуб шукав вільних агентів. Боппа запросили на перегляд, він зіграв у кількох товариських матчах, але так і не зміг скористатися подарунком долі. Завадили бюрократичні перепони. На «Портсмут» наклали заборону на трансфери і реєстрацію нових футболістів через борги клубу. Півзахисника так і не вдалося заявити за першу команду. Він грав за резервний склад, але його пізніше розформували.

Після невдачі з «Портсмутом» Бопп повернувся в Німеччину, де півроку побігав за «Карл Цейс» у третій лізі Німеччини. Але догравав він в англійській трясовині. Виступав за «Йорк Сіті» в Національній лізі, травмувався і взяв дворічну паузу. Після відновлення кар’єри був на перегляді в «Гартлпул Юнайтед». Ще за рік опинився у клубі «Данкірк», де був граючим тренером, а остаточно зав’язав з футболом у «Басфорд Юнайтед» з прем’єр-ліги Півдня.

У своєму iнстаграмi Євген часто постить фото сім’ї – дружини і двох синів. Про себе пише: колишній професійний футболіст, тренер з ліцензією УЄФА, бізнесмен і перекладач з англійської, німецької та російської. Підписаний на сторінки Олександра Зінченка та Андрія Шевченка. Бере участь у благодійних матчах, буває на іграх «Ноттінгема» в якості віп-гостя. А сини носять форму «Баварії» і збірної Німеччини.

Віктор грав за другу команду «Ганновера», виграв другий дивізіон Бельгії, був не проти виступати за збірну України

Молодший Бопп обрав інший напрямок. Після другої команди «Баварії» він опинився у резерві «Ганновера», за який відіграв 36 матчів і тричі забив. Наступний етап – виграв другий дивізіон Бельгії з «Шарлеруа». Але пограти у вищій лізі так і не зміг. Клуб вирішив не продовжувати з ним контракт.

«У мене був дуже хороший старт в «Ганновері», і вони хотіли залишити мене в команді, але потім я отримав травму. Не міг грати 4 місяці. Це був важкий час. Але я встиг кілька разів зіграти і за основну команду, правда, в неофіційних матчах.

Хотів би грати в українській лізі. Більше того, і за збірну України виступати теж не проти», – говорив уродженець Києва у 2012 році.

Після Бельгії Віктор повернувся в Німеччину, де грав за команди з нижчих ліг – «Вакер» та «Тюркгючу-Атаспор», де і завершив кар’єру у 2016 році.

Фото: «Баварія», Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images, інстаграм Євгена Боппа

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты