Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Всі півфінали українських команд в єврокубках: Лобановський, «Шахтар» – «Динамо», сенсація «Дніпра»

Всі півфінали українських команд в єврокубках: Лобановський, «Шахтар» – «Динамо», сенсація «Дніпра»

Великі матчі.

Автор — Ірина Козюпа
17 августа 2020, 15:44
11
Всі півфінали українських команд в єврокубках: Лобановський, «Шахтар» – «Динамо», сенсація «Дніпра»

Великі матчі.

Сьогодні «Шахтар» зіграє у півфіналі Ліги Європи проти «Інтера». Згадуємо всі випадки, коли українські клуби грали на цій стадії єврокубків.

«Динамо» – ПСВ 3:0 (другий матч – 1:2), Кубок володарів кубків-1975

Як це було: Перший єврокубковий півфінал в історії для української команди. Ще у першому матчі на Центральному стадіоні (сучасний НСК «Олімпійський») суперкоманда Валерія Лобановського знищила представника країни тотального футболу ПСВ – відзначилися Колотов, Онищенко, Блохін.

На виїзді «Динамо» програло – 1:2. Матч запам’ятався помилкою Рудакова під час першого голу ПСВ і красивим голом Буряка в падінні головою.

Цитата: Головний тренер ПСВ Рейверс заявив після прильоту до Києва: «Динамо» ми бачили по телебаченню в матчі з «Айнтрахтом». Це сильна і швидка команда. Ми сподіваємося, що покажемо хороший спектакль, глядачі нудьгувати не будуть. Не заперечував би проти рахунку 2:2, 3:3, 4:4».

Ходить легенда, що гра забрала у гравців ПСВ стільки сил, що дехто в роздягальні після матчу запитував, який рахунок.

Момент, який ми не забудемо: Після голу Колотова завжди стриманий Лобановський зірвався з лавки і радів разом зі 100 тисячами глядачів на стадіоні.

Що було далі: Того сезону «Динамо» виграло Кубок кубків. У фіналі кияни обіграли «Ференцварош» завдяки дублеві Онищенка і голу Блохіна, якого потім нагородили «Золотим м’ячем»-1975. 

«Динамо» – «Боруссія» Менгенгладбах 1:0 (другий матч – 0:2), Кубок європейських чемпіонів-1977

Як це було: У ті роки саме «Боруссія» була хедлайнером футболу у Західній Німеччині. За команду виступали Фогтс, Штіліке, Юпп Гайнкес, данець Сімонсен, який того року візьме «Золотий м’яч, а тренував цей дрім тім Удо Латтек. У Києві «Динамо» атакувало весь матч, але змогло забити лише раз – відзначився Онищенко на очах у 102 тисяч глядачів.

На виїзді кияни зіграли не так впевнено – перший гол пропустили з пенальті, а другий – після розіграшу кутового. І бувайте, мрії про фінал найпрестижнішого клубного турніру Європи.

Цитата: Удо Латтек після матчу не приховував емоцій. «Ми перемогли, хоча я пережив у другому таймі, мабуть, найважчі хвилини у своєму спортивному житті. Команда «Динамо» – один з найсильніших клубів Європи. Ми дуже щасливі, так як вперше у фіналі». У вирішальному матчі трофей виграв «Ліверпуль».

Момент, який ми не забудемо: У чвертьфіналі кияни вибили «Баварію» з Беккенбауером, Румменігге, Хенессом і Майєром. Завдяки своїм успіхам «Динамо» стало топ-командою в Європі.

Що було далі: Наступного півфіналу єврокубка довелося чекати 9 років.

«Динамо» – «Дукла» 3:0 (другий матч – 1:1), Кубок володарів кубків-1986

Як це було: Результат «Динамо» забезпечило ще у першому таймі – красивий дубль Блохіна і гол Заварова не залишив шансів супернику. На виїзді зіграли внічию, хоча за грою кияни переважали і мали забивати більше.

Цитата: Валерій Лобановський про перший матч з «Дуклою». «У перерві матчу за рахунку 3:0 я підходив в роздягальні до кожного гравця, нахилявся над ним і говорив, щоб чув тільки він, одні і ті самі слова: «Рахунок 0:0. Нічого не змінюємо в тактичних побудовах. Рахунок 0:0. Увага і ще раз увага! В жодному випадку не пропустити. Як і раніше чергуємо пресинг, вибухи з паузами, спокійною грою». Перед тим як команда пішла на другий тайм, я ще раз сказав це всім».

Момент, який ми не забудемо: Вихід у перший єврокубковий фінал за 11 років.  

Що було далі: У фіналі «Динамо» перемогло мадридський «Атлетико» – 3:0 і вдруге в історії виграло цей трофей. Матч зіграли за кілька днів після катастрофи на Чорнобильській АЕС.

«Порту» – «Динамо» 2:1 (другий матч – 2:1), Кубок європейських чемпіонів-1987

Як це було: «Порту» сприймали, як прохідного суперника, але дракони двічі перемогли киян – 2:1. Виділявся польський воротар Йозеф Млинарчик, який зіграв проти «Динамо», як стіна. Плюс помилка арбітра, коли скасували чистий гол Блохіна у першому матчі. Суддя побачив там офсайд, а про ВАР тоді ще навіть не мріяли.

У другому матчі в Києві «Динамо» ніяк не могло реалізувати свою перевагу. Михайличенко забив на 13-й хвилині, але до того гравці «Порту» відзначилися вже двічі. Дракони у тому сезоні виграли Кубок чемпіонів, Суперкубок Європи і Міжконтинентальний кубок.

Цитата: Валерій Лобановський відкрито говорив, що хотів би краще зіграти проти «Баварії», ніж з «Порту».

«Після жеребкування знайомі і незнайомі люди підходили і вітали нас, немов «Динамо» вже у фіналі. За спиною я чув сміх після того, як публічно, в телевізійному інтерв’ю, заявив, що нам дістався, мабуть, найсильніший з усіх суперників. Я розумів тих, хто сміявся. Їх інформація вичерпувалася відомостями про «Реал» чи «Баварію». А що таке «Порту»? Якби мені самому запропонували вибирати, я б обрав «Баварію».

Момент, який ми не забудемо: Лобановський так і не зміг виграти Кубок чемпіонів.

Що було далі: Українські команди вже представляли в єврокубках незалежну Україну.

«Динамо» – «Баварія» 3:3 (другий матч – 0:1), Ліга чемпіонів-1999

Як це було: Просто космічний сезон «Динамо». У чвертьфіналі ЛЧ остання велика команда Лобановського пройшла «Реал», у півфіналі киянам протистояла «Баварія».

Перший матч грали на «Олімпійському». До 77-ї хвилини рахунок був вже 3:1 на користь «Динамо». Дубль оформив Шевченко, ще один м’яч забив Косовський. Але Оттмар Хітцфельд ризикнув і кинув всі сили на атаку. Кияни не реалізували кілька своїх моментів, а мюнхенці відіграли два м’ячі і  повезли додому нічию.

У Німеччині «Баварії» вистачило одного голу Баслера, щоб вийти у фінал. Всі пам’ятають, чим там все закінчилося?

Цитата: Олександр Шовковський знає, чому «Динамо» тоді не вдалося пройти «Баварію». «Півфінальне протистояння з «Баварією» – це яскравий приклад, коли результат поєдинків вирішила індивідуальна майстерність. «Динамо» було сильніше від «Баварії», як команда. У цьому немає ніяких сумнівів. Однак, у них грали такі гравці, які при найменшій можливості могли вирішити результат зустрічі на свою користь – Еффенберг, Янкер, Маттеус.

Ті емоції для мене безцінні. Команда виконала величезну роботу для досягнення результату, але в кінцевому підсумку залишилося величезне розчарування, адже нам не вдалося пробитися до фіналу. «Динамо» того зразка було здатне на це».

Момент, який ми не забудемо: Те фантастичне «Динамо», якого боялася Європа.

Що було далі: Це перший і поки єдиний для української команди півфінал Ліги чемпіонів.

«Динамо» – «Шахтар» 1:1 (другий матч – 1:2), Кубок УЄФА-2009

Як це було: Цей сезон Кубка УЄФА вийшов українським. В 1/8 фіналу «Динамо» пройшло «Металіст». А у півфіналі жереб звів команду Юрія Сьоміна з «Шахтарем».

Перший матч в Києві зіграли внічию – гол Мілевського (або автогол Чигринського) у першому таймі і м’яч Фернандіньо у другому. Все вирішувалося у Донецьку. Там теж довгий час трималася нічия. Забили Жадсон і Бангура. Переможний м’яч і квиток у фінал забезпечив точний удар Ілсіньо на 89-й хвилині. Ух і розв’язка!

Цитата: Після матчу Жадсон прокричав просто у камеру фразу, яка стала культовою. Цитуємо мовою оригіналу: «Где, «Динамо», где?»

Через 10 років після того матчу бразилець пояснив, що це був жарт. «Ми перемогли і вийшли у фінал. Це була важлива зустріч. Я так пожартував, оскільки тоді «Динамо» лідирувало у чемпіонаті. Це було більше, щоб підколоти їх».

Момент, який ми не забудемо: Унікальність ситуації – український півфінал єврокубка.

Що було далі: «Шахтар» виграв останній в історії Кубок УЄФА. У фіналі гірники перемогли «Вердер» – 2:1.

«Наполі» – «Дніпро» 1:1 (другий матч – 0:1), Ліга Європи-2015

Як це було: «Наполі» вважали головним фаворитом Ліги Європи, а «Дніпро» був андердогом. Ніхто тоді ще не знав, що клуб вже відчуває проблеми з фінансуванням – Маркевич сам платив гравцям преміальні, а Ротань з Русолом купували форму на фінал.  

На виїзді дніпряни відскочили – 1:1. Більше того, Селезньов забив з офсайду. Домашні матчі в Лізі Європи «Дніпро» грав у Києві на «Олімпійському». Денис Бойко знову багато і красиво тягнув рятував після ударів гравців «Наполі». А переможним голом відзначився Селезньов. Одним словом, Цар! Потім ще був удар Матеуса в поперечку, але і рахунку 1:0 вистачило, щоб команда і стадіон зійшли з розуму від щастя.

Цитата: «Гонсало Ігуаїн обіцяв, якщо «Наполі» не вийде у фінал, то він завершить кар’єру. Чекаю. Сказав – повинен зробити, подивимося. Вони думали, що «Дніпро» – не команда, а ми показали зуби» – сказав Артем Федецький після того яскравого півфіналу.

Тільки от Ігуаїн ніколи такого не говорив. Це головний міф того протистояння.

Моменти, які ми не забудемо: Шалені емоції Маркевича, вболівальників, які вибігли на поле «Олімпійського» і велику гордість за той «Дніпро».

Що було далі: «Дніпро» програв варшавський фінал ЛЄ «Севільї». А за чотири роки команда припинила своє існування.

«Шахтар» – «Севілья» 2:2 (другий матч – 1:3), Ліга Європи-2016

Як це було: Той сезон «Шахтар» проводив у Львові. Нічия у першому матчі вселяла обережний оптимізм. Але вдома «Севілья», за яку виступав Євген Коноплянка, не залишила гірникам жодних шансів – дубль Гамейро і гол Маріано.

Цитата: «Дуже приємно, як мене тут зустрічали і проводжали вболівальники. Усім дуже дякую. Я люблю Львів! Під час матчу я намагався не показувати емоції, потрібно було зосередитися на грі. Хоча насправді емоції переповнювали.

Хотів би, щоб повторився результат зустрічі «Шахтаря» і «Севільї» 2007 року і ми пройшли далі» – сказав Коноплянка після першого матчу. Разом із «Севільєю» він виграв ту Лігу Європи. А тепер виступає за «Шахтар».  

Момент, який ми не забудемо: Аншлаг та атмосферу на «Арені Львів», яка вперше приймала півфінал єврокубка.

Що було далі: Це був останній сезону Луческу в «Шахтарі». Він залишив команду після 12 років роботи. Тепер гірники вийшли у півфінал Ліги Європи вже з Луїшем Каштру.

Фото: Getty Images, «Динамо», «Шахтар», блог «Фотоблог На берегах Днепра» на Tribuna.com

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты