Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Бущан до 25 років сидів на лавці, а завершив сезон першим номером «Динамо»

Бущан до 25 років сидів на лавці, а завершив сезон першим номером «Динамо»

Майже 10 років чекав на свій шанс.

Автор — Ірина Козюпа
26 июля 2020, 20:00
26
Бущан до 25 років сидів на лавці, а завершив сезон першим номером «Динамо»

Майже 10 років чекав на свій шанс.

Ми вже писали про хавбека «Десни» Єгора Картушова – одного з непомітних героїв сезону. Наш наступний текст про воротаря «Динамо» Георгія Бущана.

Він потрапив відразу у дві наші символічні збірні – без гравців «Шахтаря» та відкриттів сезону. Попри провал «Динамо» (навіть офіційні сторінки клубу в соцмережах так вважають) воротар провів сильний рік, вперше в кар’єрі зміг стати основним у команді.

Кумиром дитинства був Шевченко

Георгій народився в Одесі. В дитинстві обирав між футболом і плаванням. Хотів стати форвардом, а його кумиром був Андрій Шевченко. Але високого 9-річного хлопця поставили в захист, що йому не дуже сподобалося. Тоді Бущан заявив, що хоче бути воротарем.

У 15 років на талановитого голкіпера звернули увагу тренери юнацької збірної України і селекціонери «Динамо» та «Металіста». Так Георгій опинився у Києві. Вперше у заявку першої команди воротар потрапив ще у 2011 році, але дебюту на рівні УПЛ довелося почекати кілька років. У 2017 році Бущан вперше вийшов у стартовому складі основи «Динамо». Це був матч проти «Сталі» з Кам’янського. Того ж року воротар дебютував у Лізі Європи проти «Янг Бойз».

Але до початку сезону 2019/20 Бущан награв лише 13 матчів в УПЛ.

Став основним після травми Бойка

Зараз Георгію 26 років. Практично до 25 він сидів на лавці, а коли йому випав шанс, то він його не змарнував. У жовтні минулого року Денис Бойко отримав травму, випавши з гри до кінця року.

Бущану вдалося так замінити досвідченого колегу, що саме він став основним, а конкуренція за місце у воротах «Динамо» була однією з найгостріших у команді. І саме Георгій виглядав перспективнішою опцією. У нього не було якихось диких ляпів, він не пускав метеликів, а запам’ятався ефектними сейвами. Також він частіше страхує захисників, не боїться грати вище лінії воріт і впевненіше грає ногами.

«У нас два прекрасних воротаря – Бущан і Бойко. Перед кожним конкретним матчем у нас йде цілеспрямована підготовка. Знаємо сильні якості обох голкіперів і перед самою грою вирішуємо, хто з них гратиме», – говорив Олексій Михайличенко після рестарту УПЛ.

Всього за весь минулий сезон Бущан зіграв 28 матчів (10 сухих). У Бойка 17 матчів (5 сухих).

Найкращі воротарі сезону УПЛ 2019/20 за кількістю сухих матчів:

1. Андрій П’ятов («Шахтар») – 11 матчів на нуль (23 зустрічі в сезоні УПЛ)

2. Євген Паст («Десна») – 10 (30)

3-4. Юрій Паньків («Олександрія») – 8 (26)

3-4. Георгій Бущан («Динамо») – 8 (20)

5. Микита Шевченко («Зоря») – 6 (18)

«П’ятов – чудовий воротар, який добре виручає. Але дайте Жорі Бущану відіграти кілька сезонів. Чудак буде всі статуетки «найкращого» в Україні забирати», – дав свій прогноз колишній воротар «Динамо» Артур Рудько.

Вперше в кар’єрі відбив пенальті в УПЛ і виграв Кубок України

Згадаємо кілька крутих сейвів Бущана. Це справжня футбольна краса.

У 31-му турі «Динамо» зустрічалося з «Зорею» у надважливому матчі в боротьбі за друге місце. Георгій врятував команду після удару впритул від Юрченка. Божевільна реакція.

Денис Попов зіграв рукою у матчі проти «Колоса» і заробив пенальті у свої ворота. До м’яча підійшов Андрій Богданов, але Бущан відбив його на кутовий. Георгій вперше в кар’єрі взяв пенальті в матчі УПЛ.

Ще один матч проти «Зорі». У 26-му турі Бущан не дав забити Громову з 6 метрів.

Бущан зіграв у фіналі Кубка України проти «Ворскли», який закінчився драматичною серією пенальті. Воротар «Динамо» парирував удар Сапая, а потім змусив нервувати Баєнка, який зарядив вище воріт. Шабанов реалізував вирішальний удар і трофей поїхав до Києва.

Розривав інтернет своїми коментарями

Ще одна перевага Бущана – психологічна стійкість. Він ніколи публічно не скаржився на брак ігрового часу. А в потрібний момент вийшов і почав грати. Інколи в матчах давався взнаки брак досвіду, але він швидко вчиться на своїх помилках.

Плюс, від Георгія часто можна почути якісь небанальні коментарі. З почуттям гумору у нього теж все добре – часто тролить своїх партнерів по команді. 

Про критику «Динамо».

«Зараз в тренді обговорювати три речі: коронавірус, все, що відбувається в США, і «Динамо». Від цього нікуди не дінешся».

Про конкуренцію з Денисом Бойком.

«Дружба у воротарів є тільки тоді, коли немає конкуренції. Стосунки з Бойком абсолютно нормальні, робочі. Ми не зобов’язані бути друзями або ворогами».

Про поразку від «Шахтаря» в день народження.

«Грати в день народження або готуватися до матчу на базі доводилося вкрай рідко, оскільки зазвичай чемпіонат України, та й весь сезон закінчується до 31 травня. Тому відзначаю своє свято по-іншому, а не на полі.

Цього разу я зранку в день гри з «Шахтарем» відключив телефон і не відповідав на дзвінки. Несподівано було отримати подарунок у вигляді поразки. Це розчарувало і внесло корективи в плани: я хотів запросити друзів і відсвяткувати, але після гри був не той настрій, тому нічого не вийшло».

Про товариський матч з «Рухом» після рестарту.

«Два місяці була пауза і сьогодні відбулася перша гра. Я вважаю, що матч проти «Руху» вийшов досить інтенсивним. Так, не вийшло забити, але і не пропустили. «Динамо» не пропускає вже два місяці. Упевнений, голи ще прийдуть».

Про шанс в «Динамо».

«Дуже довго його чекав. Начебто як відразу скористався. Потім знову довго чекав. Головне – не розслабляти булки. Як тільки розслабився, відчуваєш самовпевненість, то життя тобі відразу стілець з-під дупи виб’є, і ти впадеш. І так завжди. Збірна, місяць поруч, в кишенях все є, інтерв’ю одне, інтерв’ю друге. А потім – «Добрий вечір». Не те, щоб зловив славу. Швидше, подумав, що все в шоколаді».

Був одружений з прима-балериною 

В 19 років Георгій одружився із зіркою українського балету Христиною Шишпор. Того ж року у пари народилася донька Юля. Минулого року стало відомо, що футболіст і прима-балерина Національної опери України розлучилися. 

«Дівчина у мене є, але я тепер нікуди не поспішаю», – каже Бущан про особисте. 

Під час карантину брав участь у записі уроку фізкультури «Руханка» разом з Тарасом Степаненком. А також побував на відкритому онлайн-уроці з біології для 8 класу.

«Це загально-розвиваючий проект для школярів, але було корисно і нам, футболістам. Те, що ми проходили на цьому уроці біології, я, на превеликий жаль, не пам’ятав зі шкільної програми, так як у нас був спортивний спецклас в академії. Ми постійно їздили на збори, тому деякі теми в шкільний час обійшли нас боком», – сказав Бущан.

Воротар добре спілкується з ультрас киян і часто представляє клуб на різних зустрічах з вболівальниками та благодійних акціях.

А ще має велику мрію – зіграти за збірну України. 

Фото: «Динамо», JetSetter

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты