Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Бився з Рибкою та Алієвим, змусив арбітра відмінити пенальті. 5 історій про темний бік Юрія Максимова

Бився з Рибкою та Алієвим, змусив арбітра відмінити пенальті. 5 історій про темний бік Юрія Максимова

Скандали супроводжують тренера практично всю кар’єру.

Автор — Ірина Козюпа
28 июня 2020, 18:10
17
Бився з Рибкою та Алієвим, змусив арбітра відмінити пенальті. 5 історій про темний бік Юрія Максимова

Скандали супроводжують тренера практично всю кар’єру.

Юрій Максимов очолив «Ворсклу» у листопаді минулого року. Команда перебувала на самому дні турнірної таблиці, але з новим тренером справи у полтавців пішли значно краще – тільки чотири поразки у чемпіонаті, перемога над «Шахтарем», вихід у фінал Кубка України.

Особливо яскравим вийшов півфінал з «Маріуполем». Через дискваліфікацію Максимов дивився гру з трибуни, а коли 16-річний Павло Ісенко відбив три пенальті, то тренер перестрибнув через паркан і побіг святкувати разом з командою. 

Максимов має репутацію тренера, який вміє успішно працювати зі скромними можливостями і витягувати команди з безвихідних ситуацій. Але є  в Максимова і темний бік. Практично у кожній команді у нього виникали конфлікти – з гравцями, керівництвом та суперниками. 

Згадуємо найбільш скандальні історії Максимова. 

Змусив арбітра відмінити пенальті

Зовсім нещодавно в матчі проти «Дніпра-1» суддя Денис Шурман поставив пенальті у ворота «Ворскли». Рішення арбітра викликало шалений спротив у полтавців. До бунту гравців приєднався Максимов, який буквально знищив Шурмана: «Ти що сліпий?», «Розкажи для чого ти на полі?»

Тренер отримав спочатку жовту, а тоді червону карточку. Але домігся свого – арбітр відмінив рішення і призначив удар від воріт. ВАР на цій грі не працював. «Ворскла» перемогла 2:0 завдяки дублю Степанюка.

У огляд на телеканалах «Футбол» цей спіч Максимова не потрапив. Подивитись його ви можете тут.

«Максимов завжди відстоює команду, він справедливий, чесний, порядний. Його в таких моментах не зупинити. Вийшло, що відстояв, адже рішення було прийнято. Це внесло напругу у матч», – сказав після гри асистент Юрія Віктор Уляницький.

Після матчу офіційна сторінка «Дніпро-1» у фейсбук запостила фото Шурмана з Максимовим і підписом: «Коли модна зачіска в арбітра є, а характеру немає». Пізніше пост видалили. А Максимов не зміг бути на лавці запасних у матчі проти «Маріуполя».

Накинувся на футболіста команди суперника в Азербайджані

Максимов показав свій характер і в «Кешлі», де він працював до Полтави. Команда українця грала у півфіналі Кубка Азербайджану проти «Сумгаїта». В одному з епізодів гравець суперника ледь не відірвав ноги футболісту «Кешлі» у грубому підкаті просто біля лавки запасних.

Тренер вирішив самотужки розібратися з костоломом і вдарив його. Почалася штовханина за участю обидвох команд. Максимова вилучили з поля, а потім дискваліфікували на чотири матчі за агресивну поведінку. Матч завершився внічию, але за сумою протистояння «Кешля» пройшла у фінал.

«Найголовніше, що фінал Кубка Азербайджану не пропущу. Хотілося б посидіти і покерувати командою з технічної зони. А ось решту матчів прем’єр-ліги доведеться подивитися за воротами. Оскаржувати рішення не буду. Ніколи цього не робив і не збираюся. Заслужив це покарання», – заявив українець.

«Кешля» Максимова перемогла «Габалу» Романа Григорчука в українському фіналі Кубка Азербайджану. А наступного сезоні він залишив команду після поразки у першому матчі кваліфікації Ліги Європи мальтійському «Бальцану» – 1:4. Керівник клубу навіть назвав українця «неадекватною людиною».

Мав сутичку з Алієвим у Казахстані

Максимов тренував Олександра у казахстанському клубі «Тараз». Але Алієв затримався там ненадовго – зіграв всього 13 матчів. Залишив команду через сімейні обставини, а згодом стало відомо, що справжня причина – бійка з тренером. Хоча сам Максимов спростовував: «Вперше про це чую».

Про бійку журналістам розповів колишній тренер воротарів «Тараза» Мирослав Радованович.

«Я дізнався про все від самого футболіста. Головний тренер в аеропорту двічі вдарив Алієва перед камерами відеоспостереження. Бійка між ними була і на вулиці біля аеропорту, і перед автобусом. Алієв після цього на таксі поїхав в Тараз. Який Максимов тренер, самі бачите. Але ж він повинен бути педагогом, а не боксером. Футболіста можна оштрафувати, а не бити», – заявив Радованович.

Алієв нещодавно розповів деталі того конфлікту. Зараз вони у хороших стосунках з Максимовим.

«Це була не бійка, а швидше штовханина. Першим наїхав Віліч. Але він вчинив правильно, тому що він – тренер. Ми прилетіли з гри, яку програли. А після матчу посиділи, тому що попереду були два вихідних. Я був нетверезий. Ми поштовхалися. Зараз я його розумію як тренера – чому, що і як. Я повинен був акуратніше зробити все, щоб він і люди мене таким не бачили. Після цього випадку два роки з ним не спілкувалися.

Але одного разу побачилися. Я до нього сам підійшов. Ми потиснули руки, поговорили, забули ту ситуацію і не згадуємо. Телефонував йому, коли він став тренером «Ворскли», потім коли «Шахтар» обіграв. Ми спілкуємося», – сказав Алієв.

Бив Рибку кулаком в голову

Тоді Максимов тренував ЦСКА у першій лізі. У листопаді 2006 року його команда грала проти «Динамо-2». У другому таймі Олександр Рибка вийшов на перехоплення м’яча і отримав ногою в обличчя від форварда ЦСКА Сергія Матюка. Воротар киян зреагував жорстко – кілька разів ударив ногою лежачого суперника.

Рибку вже втихомирили гравці обидвох команд, але Максимов вибіг на поле з лавки запасних і вдарив кулаком воротаря у голову. Олександр опинився у лікарні з черепно-мозковою травмою.

А Матюк після матчу був вдячний Максимову: «Болить усе тіло. Рибка мене добряче побив. Хоч голову не зачепив, а тільки руки й ноги. Зараз пересуватися дуже важко, сильно шкутильгаю. Не знаю, правий Максимов чи ні, але вдячний, що заступився за мене».

Рибку і Максимова дискваліфікували до кінця сезону.

Сварився з Грозним під час матчу

Максимом-гравець теж не був ангелом. 2004 року широкий резонанс отримав конфлікт Юрія, який виступав за «Борисфен», проти головного тренера «Арсенала» В’ячеслава Грозного. Обидвоє на емоціях влаштували словесну перепалку. Від бійки їх врятували арбітри матчу.

Максимова дискваліфікували на 5 матчів, а «Борисфен» отримав тисячу доларів штрафу. На період відсторонення від футболу Юрій відмовився від зарплати.

«Не думав, що мене так надовго можуть дискваліфікувати. Я б не поліз з’ясовувати стосунки, якщо б для цього не було приводу. З телевізійних ефірів всі, напевно, чули, що Грозний обізвав мене клоуном. А ще протягом усього поєдинку наставник канонірів був чимось незадоволений. То арбітр не так судить, то «Борисфен» грає дуже грубо і це залишається поза увагою з боку суддівської бригади. Були ще деякі моменти. Шкодую лише тільки про те, що протягом місяця не зможу допомогти своїй новій команді», – пояснив колишній футболіст «Динамо» і збірної України.

Грозний заявив, що нікого не провокував.

«Звичайно ж, я неадекватно відреагував, коли він ззаду заїхав нашому гравцеві в ногу. Так, я сказав Юрію, що на це він не має ні найменшого права, адже всі футболісти їдять один і той же хліб, і ніхто не хоче через травму залишатися поза грою».

Тепер Максимов і сам захищає своїх гравців. Але іноді в нього це виходить надто брутально. 

Фото: «Ворскла»

Другие посты блога

Все посты