Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Історія стосунків «Динамо» та «Мілана»: трансфери Шевченка і Каладзе, два збори в Італії і матч на 80-річчя киян

Історія стосунків «Динамо» та «Мілана»: трансфери Шевченка і Каладзе, два збори в Італії і матч на 80-річчя киян

Ніколи не грали офіційних зустрічей.

Автор — Ірина Козюпа
28 июня 2020, 15:10
14
Історія стосунків «Динамо» та «Мілана»: трансфери Шевченка і Каладзе, два збори в Італії і матч на 80-річчя киян

«Динамо» і «Мілан» ніколи не грали офіційних матчів, але все одно тісно пов’язані: Шевченком, Каладзе і трьома спарингами.

«Динамо» провело збір в Мілані, фанати вивісили банер «Ласкаво проимо Андрій», скаути помітили Каладзе

У 1997 році про 21-річного Шевченка вже знала вся Європа. Після тих самих 3:0 і 4:0 в матчах Ліги чемпіонів з «Барселоною» до молодої зірки «Динамо» почали серйозно приглядатися європейські топ-клуби, в тому числі «Мілан». У пресі навіть називати ціну на талановитого форварда – 17 мільйонів доларів.

На «Камп Ноу» за Андрієм стежив один із скаутів «Мілана» Гальб’яті. Його звіт переписав історію футболу.

«Шевченко дуже сильний фізично. Швидкий. Моторний в дриблінгу, класно працює з м’ячем. Володіє хорошим ударом з обох ніг. Вміє забивати голи, сильний у грі головою. Може зіграти в атаці на декількох позиціях. Наприклад, відтягнутого форварда. Незважаючи на його юний вік, я був вражений тим, як легко йому все вдається. Він розвивається як гравець. Це футболіст нового типу. Буде шкода, якщо він перейде в якусь іншу команду».

На тому ж матчі за перформансом Шевченка спостерігав спортивний директор «Мілана» Арієдо Брайда. Він став першим представником клубу, який познайомився з українцем. Того ж року Брайда прилітав до Києва, щоб ще раз особисто подивитися на Андрія у справі. Ходить історія, що функціонер подарував Шеві футболку «Мілана» і пообіцяв пізніше повернутися до переговорів щодо трансферу.

Головний тренер «россонері» Альберто Дзаккероні наполягав на придбані українця.

«Шевченко був на радарі «Мілана» задовго до свого переходу в 1999 році. Ініціатива надходила ще від мого попередника Фабіо Капелло. Вони вели його. В якийсь момент Сільвіо Берлусконі подзвонив мені і сказав, щоб я їхав на «Вемблі» дивитися матч «Арсеналу» з київським «Динамо». Саме тому, що там грав Шевченко. Сільвіо попросив мене після зустрічі зробити висновок, чи потрібен Шевченко для «Мілана». Я відправився в Лондон на особистому літаку Берлусконі разом зі своїм помічником Стефано Агресті. На зворотному шляху в літаку я склав звіт і написав: «Абсолютно необхідно придбати».

Брайда і Галліані вели непрості переговори з Григорієм Суркісом. Трансфером також займався селекціонер «Мілану» Резо Чохонелідзе. З 2007 року він – генеральний директор «Динамо». Ще одна ниточка між клубами.  

Суму трансферу узгодили ще у 1998 році. Тоді ж клуби підписали всі необхідні папери. Домовилися, що Шевченко переїде в Італію після вильоту «Динамо» з єврокубків (сезон 1998/1999). У тому фантастичному сезоні кияни дійшли до півфіналу Ліги чемпіонів, де їх зупинила «Баварія». 

Ще одна легенда. Коли Берлусконі почув від Суркіса ціну у 25 мільйонів доларів, то написав на серветці: «Ви хочете мене розорити»? А 1 липня 1999 року «Мілан» презентував свого новачка. Шевченко підписав контракт на п’ять років і став легендою клубу.

Але окрім грошей кияни домовилися ще про збір в Італії і можливість зіграти з «Міланом». Матч пройшов 10 лютого 1999 року на «Сан-Сіро». Дзаккероні проти Лобановського. Шевченко проти майбутніх одноклубників.

«Динамо» перемогло «Мілан» 2:1. Рахунок відкрив Хацкевич, який найкраще зорієнтувався після подачі кутового. Шевченко мав забивати другий м’яч, але Сала заблокував його удар. Шовковський пропустив після добивання від Януцці. Переможний м’яч Каладзе поклав зі штрафного. У тому матчі на нього звернули увагу селекціонери «Мілана».

Гра стала своєрідною презентацію Андрія на «Сан-Сіро». Фанати «Мілана» дуже тепло зустріли Шевченка персональним банером: «Ласкаво проимо Андрій». Без літери «с», але українською. Через чотири місяці футболіст вже носив червоно-чорну футболку.

«Мілан» – «Динамо» – 1:2 (1:1)

Голи: Хацкевич, Януцці, Каладзе

«Мілан»: Фреззоліні, Костакурта, Ба, Донадоні, Януцці, Айяла, Леонардо, Бірхофф, Джунті, Гульєльмінп’єтро, Сала

«Динамо»: Шовковський, Лужний, Хацкевич, Головко, Ващук, Гусін, Каладзе, Белькевич, Косовський, Шевченко, Кардаш

Наступного дня кияни зіграли ще спаринг з «Монцою» (1:1, гол Каладзе). Це був етап підготовки до чвертьфіналу з «Реалом» у Лізі чемпіонів.

Шевченко забив у ворота «Динамо», але «Мілан» програв

За рік команди знову зіграли товариський матч на «Сан-Сіро». Це теж був збір киян в Мілані перед Лігою чемпіонів проти «Русенборга». Шевченко вже у статусі зірки «Мілана» побував на тренуванні динамівців, де душевно поспілкувався з тренерами та гравцями. Особливо цікавою вийшла розмова з Лобановським. Андрій розповідав про тренувальний процес у «Мілані». 

У першому таймі Дзаккероні виставив склад близький до оптимального, а після перерви вже грав резерв. «Динамо» зіграло без травмованих Реброва, Яшкіна, Дмитруліна, Ващука та Косовського.  

Шевченко красиво перекинув Шовковського вже на 11 хвилини після передачі Бобана. «Динамо» відігралося завдяки голам Хацкевича (один з найкращих в матчі) і Деметрадзе. Георгій був одним з найактивніших, але запоров чимало гольових моментів. За грою також виділявся Андрій Несмачний, який надійно закрив лівий фланг захисту, а також часто бігав в атаку.

Наступного року Каладзе перейшов у «Мілан» за 16 мільйонів євро. Свого часу «Динамо» заплатило за грузинського захисника 280 тисяч доларів.

«Перш ніж запросити мене, Лобановський переглянув відеозаписи з моєю участю. Я взагалі дуже йому вдячний. Невідомо, чи грав би я в «Мілані», якби не пройшов школу Лобановського», – скаже пізніше Каха.

«Мілан» – «Динамо» – 1:2 (1:1)

Голи: Шевченко (11), Хацкевич (41), Деметрадзе (65).

«Мілан» (перший тайм): Россі, Хельвег, Альбертіні, Гулі, Джунті, Сала, Агаццоне, Кавальєре, Леонардо, Бобан, Шевченко.

«Динамо»: Шовковський, Мамедов (Федоров, 87), Герасименко, Головко, Несмачний, Каладзе, Гусін, Хацкевич, Белькевич, Шацьких (Костюк, 69), Деметрадзе.

«Мілан» приїхав на святкування 80-річчя «Динамо», дебют Гармаша і кубок від Ахметова

Третя зустріч «Динамо» і «Мілана» пройшла у Києві на стадіоні Лобановського. Цей матч став частиною святкування 80-річчя клубу. У 2007 році Шевченко вже був гравцем «Челсі», але відвідав святкування в якості глядача. Також привітати «Динамо» прийшли Рінат Ахметов, Олександр Ярославський, Леонід Кучма, Віктор Ющенко та інші віп-персони. Президент «Шахтаря» подарував Ігорю Суркіс кубок і побажав покласти у нього медалі переможця Ліги чемпіонів.

«Відповів Ахметову: «Не бажаєш, щоб тут були медалі чемпіонату України?» Він сказав, що ні», – поділився тоді Суркіс деталями розмови з журналістами.

На той час всі акцентували увагу на тому, що Карло Анчелотті (помічником був теперішній асистент Шевченка у збірній України Мауро Тассотті) привіз у Київ резервний склад. Але з теперішньої перспективи команда виглядає досить бойовою – Кафу, Неста, Броккі, Пато і Джилардіно. Далеко не останні прізвища у футболі. 

У «Динамо» теж цікавий склад, хоча команда грала без збірників. Якщо Мілевський і Алієв вже були на слуху, то відкриттям матчу став 17-річний Гармаш. Це була його перша гра за основу киян. Денис вийшов на заміну, але навіть цього вистачило, щоб сподобатися Галліані. Почали говорили про зацікавленість «Мілана» у цьому трансфері, але далі розмов справи не пішли.

«Дай Бог, щоб Гармаш не перегорів. Шевченко теж починав у 17 років. Чому ми маємо шукати гравців на Заході за великі гроші, якщо у нас ростуть свої хлопці», – сказав тоді Суркіс. В підсумку, Денис провів за «Динамо» 12 років, але так і не зміг приборкати своїх внутрішніх демонів.   

Перший м’яч вже на 5-й хвилині забив 22-річний Мілевський – класно пробив головою. Далі Гавранчич скористався помилкою захисту «Мілана» після розіграшу кутового. Гості відігралися завдяки голу своєї нової сімки і юного бразильського таланта Пато. Ще один м’яч забив Джилардіно.

Після цього «Динамо» і «Мілан» на полі більше не перетиналися. Але зв’язок з Україною все одно є. Колишні тренери «Мілана» Тассотті і Малдера у 2016 році почали працювати з Шевченком у збірній України і вивели команду на Євро-2020. Малдера навіть зробив собі тату у вигляді прапора і герба України на спині.  

Здається, лише питання часу, коли Шевченко повернеться в «Мілан» в якості головного тренера. Можливо, тоді команди знову зустрінуться на полі. 

«Динамо» – «Мілан» 2:2

Голи: Мілевський, 5, Гавранчич, 21 – Пато, 45, Джилардіно, 50

«Динамо»: Рибка, Маркович, Гавранчич, Ващук, Федоров, Гіоане, Нінкович (Бельгазуані, 74), Юссуф (Гармаш, 60), Майкл (Алієв, 75), Шацьких (Белькевич, 68), Мілевський (Клебер, 63)

«Мілан»: Калач (Фіорі, 46), Кафу, Неста (Каралья, 79), Дігао, Фаваллі, Броккі (Давид Анчелотті, 88), Емерсон, Бонера, Пато (Рампіні, 88), Джилардіно (П’єрі Обамеянг, 87), Віллі Обамеянг (Костнер, 64)

Фото: Sport.ua, «Динамо»

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты