Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/«Ми могли повбивати один одного, якщо б Суркіс не втрутився». 10 історій про бійки в українському футболі

«Ми могли повбивати один одного, якщо б Суркіс не втрутився». 10 історій про бійки в українському футболі

Від сутичок із суперниками – до фанатів та арбітрів.

Автор — Ірина Козюпа
20 июня 2020, 15:05
24
«Ми могли повбивати один одного, якщо б Суркіс не втрутився». 10 історій про бійки в українському футболі

Від сутичок із суперниками – до фанатів та арбітрів.

Футболісти б’ються з партнерами по команді, суперниками, фанатами і навіть арбітрами. В українському футболі теж є чимало таких випадків. Згадуємо скандали за участю гравців, які наробили найбільше шуму.

Ярмоленко vs Cтепаненко

«Динамо» достроково стало чемпіоном України у 2016 році, тому матч з «Шахтарем» вже не мав турнірного значення. Але це ж Класико. Едуардо забив третій м’яч гірників, а Тарас Степаненко вирішив демонстративно поцілувати емблему клубу перед фанатам «Динамо». Це дуже не сподобалося динамівцям. Особливо Андрію Ярмоленку, який вдарив опорника по нозі. І далі бурю вже було не зупинити. Масова бійка стінка на стінку і червоні картки. Вилучення отримали Ярмоленко, Степаненко, Кучер і Ракицький (обидвоє були на лаві запасних), а також головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу.  

А після матчу почалася словесна війна. Ярмоленко відмовився вибачатися перед Тарасом, а той заявив, що вони з Андрієм більше не друзі.

«Я просто показав емблему своєї улюбленої команди і побіг на свою половину поля. Спочатку мене вдарив один, потім другий. Я встав і побіг далі. Не знаю, за що отримав жовту картку. Провокація? Я ж не змушував нікого бити мене по коліну. А якби мені коліно зламали? Якщо не помиляюся, це був Ярмоленко. Тоді я на всю країну скажу, що моя дружба з ним закінчена. Я пробачив епізод з футболкою, не хотів конфлікту. Але зараз це було навмисне.

Динамівці всю гру ображали нас. Гармашу хочу порадити вивчити інші слова, крім матів. Хоч одну книгу прочитай», – сказав на емоціях Степаненко.

Відразу після матчу Шовковський порадив Тарасу подумати про свою безпеку, адже той живе у Києві. Клуб зреагував на цю заяву і виділив сім’ї футболіста охорону.

Через кілька днів Ярмоленко визнав, що вчинив неправильно.

«Потрібно вміти не реагувати на провокації і грати у футбол. А якщо вже зробив це, то необхідно відповідати за свій вчинок. І мені дуже неприємно, що все це сталося.

Загалом, вважаю, що в цій ситуації неправі багато людей. Неправильно вчинив Степаненко, який побіг до динамівських уболівальників, і він сам сказав, що шкодує про це. Неправильно зробив Тарас ще й після матчу, коли на всю країну висловився в адрес Гармаша. Неправильно повів себе Кучер, коли вибіг на поле з лави запасних. Неправильно робив Срна, коли після гри виспівував в літаку всі ці пісні. Битися на футбольному полі, як це зробив я, – теж неправильно».

Градусу ситуації додавало майбутнє Євро-2016. Президент УАФ Андрій Павелко навіть взяв на себе офіційне примирення футболістів. Андрій і Тарас перед журналістами потиснули один одному руки і сказали, що все вже у минулому. Хоча не всі повірили у щирість вирішення цього конфлікту. Його навіть вважали однією з причин провалу у Франції.

Минулого року Андрій згадав ці події і був дуже відвертим у своїй відповіді. «Шкодую про свій вчинок. Це недопустимо. Молодий, гарячий, тупий. Я просто не люблю програвати, в той момент просто заштормило, як кума (Дениса Гармаша) іноді.

Я дуже поважаю Степаненка за те, як він вийшов з цієї ситуації. Він потиснув мені руку, як справжній мужик. Якби він мене так вдарив, я не знаю, чи зміг би зробити так само. Але він потиснув мені руку і я його після цього дуже сильно поважаю».

Здається, тепер все точно у минулому. 

Зозуля vs Абдула

Ще гарячіше було у півфіналі Кубку України «Зоря» – «Дніпро». Арбітр Анатолій Абдула призначив суперечливий штрафний у ворота дніпрян на 5-й компенсованій хвилині. Тотовицький красивим ударом зробив рахунок 2:0. Гол Безуса рефері не зарахував. А «Зоря» перше в історії вийшла у фінал.  

Роман Зозуля не грав через дискваліфікацію, підтримував команду у фан-секторі «Дніпра», але кінець гри дивився біля поля. Після фінального свистка він на емоціях пішов з’ясовувати стосунки до суддів та гравців «Зорі». Почалася жесть – Зозуля схопив за шию резервного арбітра Олександра Дердо і дав стусана Абдулі. Руслан Ротань теж застосував силу до рефері – наступив обидвом на ахілл. Федецький грубо штовхав охоронця, який намагався врятувати арбітрів від розлючених футболістів. Піко з розбігу налетів на Караваєва, а потім бійка продовжилася у підтрибунному приміщенні без камер.

Як швидко Роман вибухнув, так само швидко заспокоївся.

«Хочу вибачитися перед усіма футбольними вболівальниками України за свою агресивну поведінку після закінчення матчу «Зоря» – «Дніпро». Усвідомлюю, що ніякі емоції не можуть виправдати мої дії після фінального свистка. Чесно кажучи, я дуже хотів допомогти своїм партнерам вперше за 12 років завоювати право грати у фіналі Кубка України, але змушений був дивитися матч серед уболівальників. Емоцій додало розчарування від результату гри.

Усвідомлюю, що моя нестриманість заслуговує покарання. Тому щиро прошу вибачення. Відразу після гри, коли спали емоції, я зайшов до суддівської кімнати і особисто вибачився перед арбітром матчу Анатолієм Абдуллою і всією бригадою за свою агресивну поведінку», – написав Зозуля на своїй сторінці у Фейсбук.

Ротань також вибачився, хоча своєї вини не визнав.

«Я зачепив арбітра, на що він навіть не відреагував. Ніякого удару ногою, як написано в протоколі, не було. Я думаю, суддя помилився. Можливо, у нього особисті образи. Ви ж знаєте, що у нас з ним складні стосунки. Він уже два фінали у нас відібрав.

Як капітан своєї команди, капітан збірної України, я прошу вибачення за свою поведінку і поведінку своїх колег перед уболівальниками і офіційними особами матчів. Я прошу колег: давайте будемо стриманіше, толерантніше по відношенню один до одного. Емоції іноді нас переповнюють, але треба вміти їх контролювати», – сказав Руслан.

Вибачення не врятували від покарання – КДК дискваліфікував Зозулю і Ротаня на шість місяців, а Піку на п’ять матчів. Хоча гравці «Дніпра» могли отримати куди суворішу кару – 12 місяців без футболу. Пізніше апеляційний комітет УАФ скоротив термін дискваліфікації до трьох місяців. Додаткові три місяці – умовно, а випробувальний термін – один рік.

Єзерський vs Бангура

2008 року «Шахтар» переміг «Динамо» у фіналі Кубка України – 2:0. Матч запам’ятався сутичкою між Володимиром Єзерським та Ісмаелем Бангурою наприкінці зустрічі.

Форвард «Динамо» вдарив захисника «Шахтаря» у підборіддя, штовхнув і спробував сховатися за спинами динамівців. Розлюченого Єзерського стримував Дмитро Чигринський.

«Я хотів, щоб обійшлося без жертв, хвилювався за Бангуру. Єзерський сказав, що у них потім була окрема розмова. А мені на емоціях він сказав, навіщо я їх тримав. Спочатку Володимир був ображений на Ісмаеля, але потім заспокоївся», – описав Чигринський той епізод.

Арбітр вилучив обидвох і тут вже Єзерського нічого не стримувало. Бангуру врятувати швидкі ноги та інстинкт самозбереження. Коли він побачив бажання суперника з’ясувати стосунки, то кинувся у підтрибунне приміщення. Володимир побіг за ним, але його перехопили охоронці президента України Віктора Ющенка.

Після гри власник гірників Рінат Ахметов відзначив швидкісні якості африканця і сказав, що йому пощастило втекти від Єзерського. Захисник «Шахтаря» раніше займався боксом. 

«Шкодую, що отримав дискваліфікацію, через яку я пропустив три або чотири гри в чемпіонаті. Добре, що потім не знайшов його, тому що дискваліфікація могла бути на багато більшою. Коли Бангура дізнався, що я можу прийти на допінг-тест, то здав його швидко», – згадував той матч Єзерський.

Практично жодне його інтерв’ю не обходиться без питань про той фінал. А Володимир лише зітхає: «Давайте краще про мої трофеї поговоримо».

Вукоєвич vs Кучер

Ще одне кубкове протистояння «Динамо» і «Шахтаря». У 2009-му у чвертьфіналі Кубка України в Донецьку драма розігралася між Олександром Кучером та Огненом Вукоєвичем. Кияни готувалися пробити штрафний удар, а гравці «Шахтаря» вибудували стінку перед своїми воротами. Хорват став за стінкою біля українця. Футболісти поштовхалися, після чого Кучер різко впав на землю.

Після такої ефектної симуляції арбітр показав Вукоєвичу червону картку. «Шахтар» забив ще один м’яч і виграв зустріч з рахунком 2:0. А фанати «Динамо» просто зненавиділи Олександра за його акторську гру.

«Кучер перший мене вдарив – ліктем в живіт, коли я став у стінку. Після цього я штуркнув його трохи в спину рукою, сказав: «Відчепись від мене, що ти своїм ліктем робиш?» Він побачив, що це я, схопився за голову і впав, ніби в нього вистрілив снайпер. Це була чиста симуляція. Але суддя показав мені червону картку. Я знаю, що таке fair play, я ніколи не був жорстоким гравцем. І це перша червона картка в моєму житті. Дуже засмучений. А Кучер вчинив некрасиво», – сказав після матчу Вуко.

Через п’ять років футболісти знову опинилися в епіцентрі подій. Цього разу «Динамо» і «Шахтар» грали у фіналі Кубка України 2014 року (перемогли кияни). Кучер грубо зіграв проти Вукоєвича біля центрального кола за кілька хвилин до фінального свистка. У колотнечі внаслідок цього фолу арбітр вигнав Ракицького та Ярмоленка. Андрій ніяк не міг змиритися з рішенням судді і довго залишав поле. А Гусєв щосили намагався втримати Гармаша, який рвався у гущу подій. Червоних і дискваліфікацій було б ще більше.

Мораєс vs захист «Шахтаря»

Зараз Жуніор – один із лідерів «Шахтаря» і вже фактично легенда клубу. А у 2016 році форвард «Динамо», наче термінатор, самотужки поклав весь захист гірників – Степаненка. Кучера, Срну. Після фірмового прийому Мораєса на ногах встояв лише Ракицький.

Жуніор отримав червону картку, а «Динамо» на засніженому полі «Олімпійського» програло «Шахтареві» – 3:4. Потім КДК дискваліфікував футболіста на п’ять матчів.

«Якщо переглянути той епізод, то я не бився, не бив кулаками, як в боксі, а тільки відштовхував суперника. Повністю визнаю свою помилку. Я винен. Хочу ще раз вибачитися і перед суперниками, і перед своєю командою. Це для мене повчальний урок.

П’ять матчів поза футболом – це занадто суворе покарання. Чому мене дискваліфікували на п’ять ігор, якщо я навіть не бився, а штовхався? У тій грі була моя помилка, але не тільки вона зламала гру. Помилялися всі», – відреагував Мораєс на свою кару.

Потім Жуніор грав у Китаї, перейшов у «Шахтар», чим розгнівав футболістів і фанатів «Динамо», прийняв українське громадянство і виступає за збірну України. А цього сезону у нього є шанс побити рекорд УПЛ за голами за сезон.

Клебер vs Пєєв

Б’ються не тільки із суперниками. У «Динамо» серйозний конфлікт трапився між болгарином Георгієм Пєєвим та бразильцем Клебером. Тоді киян тренував Йожеф Сабо. Відео цього моменту немає, але є чимало свідчень очевидців та і самих учасників бійки.

«Клебер грав з Леко один в один. Вони вдарили один одного по ногах. Клебер став його штовхати і бити, а я був ближче за всіх. Підійшов розняти їх, щоб не було бійки. Клебер сильно відштовхнув мене і матом образив мою матір англійською. Я сказав, що зараз поб’ю його. Мене вигнали з тренування.

Наступного дня він чекав мене в машині на стоянці і накинувся зі спини, намагався вдарити ногою в голову. Добре, що в останній момент я почув шум ззаду, розвернувся і встиг уникнути удару. Шовковський тоді проходив повз і розтягнув нас. Суркіс попросив мене, як старшого, більше не брати участь в розбірках. В результаті мене відсторонили від команди. Спочатку сидів у запасі, потім навіть в заявку не потрапляв. Адже це Сабо запрошував Клебера в команду. А його не любили навіть бразильці, він підла людина», – описав конфлікт зі свого боку Пєєв.

Клебер теж не став відмовчуватися.

«У будь-якому колективі трапляються такі речі. Нам, бразильцям, які потрапили в незнайомий світ, було вкрай важко в Україні в плані адаптації. Це звичайна практика в будь-якому клубі, де багато іноземців з різною культурою. Кожен хоче завоювати своє місце.

З приводу Пєєва. Він для мене залишився людиною, яку я дуже люблю і поважаю. Бійка виникла через те, що я був запальний і гарячий. Він теж молодий. Слово за слово, і зчепилися. Але я не злюся на Пєєва – навпаки, поважаю його як професіонала і як людину», – пояснив бразилець.

Нещодавно про цей конфлікт згадав Артем Мілевський.

«Бійка серйозна була. Йдемо до Сабо, щоб він приймав рішення. А він каже: «Так, а що? Це футбол. У вас 1:1». Потім вони не спілкувалися. Бразилець був своєрідним, «смердючим» футболістом».

Від преси скандал намагалися приховати, а через деякий час всі учасники бійки залишили «Динамо».

Родріго vs Алієв

Це була не єдина бійка гравців «Динамо» між собою. Родріго і Олександр Алієв пішли ще далі – влаштували сутичку просто на полі під час матчу у 2005 році. Правда, це була гра за дубль киян у Полтаві проти «Ворскли». Футболісти не поділили штрафний удар.

Алієв ввів м’яч у гру, а обурений Родріго вдарив свого одноклубника по ногах. Арбітр показав бразильцеві червону картку.

«Я був не правий на 100%, – визнав захисник через 14 років. – Я був дуже експресивним і хотів виконати штрафний удар. Але за штрафні в молодіжній команді відповідав Алієв. Це була неповага з мого боку, і мене заслужено покарали. У роздягальні я вибачився перед Алієвим і конфлікт було вичерпано».

Про подвиги Клебера ми вже написали, але варто додати, що він бився навіть зі своїми земляками.

«Одного разу Ігор Суркіс зупинив тренування через нашу бійки. Клебер – ще та звірюка, заводився з півоберта. Ми могли повбивати один одного, якщо б президент не втрутився. Ми обидва були фізично сильні, ніхто не хотів поступатися. Дійсно, могли травмувати один одного в тому епізоді», – зізнався Родріго.

Цікаво, що з суперниками Клебер був не таким жорстким, як зі своїми партнерами по команді.  

Соса vs Девич

Лідери «Металіста» влаштували сутичку просто на полі під час матчу чемпіонату України проти «Волині». Наприкінці першого тайму Девич і Соса почали з’ясовувати, хто кому мав віддати передачу. Слів стало замало і Хосе зі злістю штовхнув Марко в груди, а потім попросив заміну. Маркевич прохання капітана проігнорував.

У другому таймі обидвоє продовжили грати, але стосунки залишилися напруженими. Девич забив м’яч і побіг святкувати його до запасних гравців. Тим часом Соса демонстративно пив воду.

«Хотів би вибачитися перед нашими вболівальниками за те, що сталося під час останньої гри. Це була миттєва спортивна лють. Я капітан, і не повинен був так реагувати. Вперед, «Металіст»!»

Але це був не єдиний конфлікт Девича з аргентинськими легіонерами команди. Сергієв Валяєв в інтерв’ю Tribuna.com розповів про особливості поведінки латиноамериканців.

«В аргентинців свій стіл, у бразильців свій. Якихось конфліктів не було. В основному аргентинці зі своїми ж рубалися. Торсільєрі з Торресом, або Торрес ще з кимось. Торрес приїхав і зчепився з Девичем. Марко – це ікона, а людина приїжджає, взагалі ніхто і ніщо, починає йому щось розповідати. Або Торсільєрі – стрибав на всіх на тренуваннях, людей просто ламав, ліктями бив, ззаду стрибав.

І що вражало – стоять тренери, помічники, дивляться, і ніхто слова не говорить. Ну як це так? Я б такого не дозволив у команді. Розумію, є лідери, але не можна такого допускати. Сьогодні один так себе веде, завтра іншому теж захочеться.

Соса – хороший футболіст, але, відверто кажучи, знав собі ціну. Це було видно навіть по його ході, поведінці на полі. Коли йому тренери говорили щось з бровки, він на них так дивився і продовжував робити своє».

Через три роки «Металіст» припинить своє існування.

Рибка vs Матюк і Максимов

Тут була не просто штовханина, а реальна бійка. У листопаді 2006 році «Динамо-2» грало проти ЦСКА матч першої ліги. У другому таймі воротар киян Олександр Рибка вийшов на перехоплення м’яча і отримав ногою в обличчя від форварда ЦСКА Сергія Матюка. Залитий кров’ю Рибка кілька разів ударив ногою лежачого суперника.

До воротаря відразу кинулися свої і чужі футболісти. А також головний тренер ЦСКА Юрій Максимов, який вирішив вчинити над гравцем суперника самосуд. Він кілька разів вдарив Рибку кулаком у голову. Після гри Олександр опинився у лікарні з черепно-мозковою травмою. Матюку зробили рентген і відпустили.

«Болить усе тіло. Рибка мене добряче побив. Хоч голову не зачепив, а тільки руки й ноги. Зараз пересуватися дуже важко, сильно шкутильгаю. Не знаю, правий Максимов чи ні, але вдячний, що заступився за мене», – сказав після цього епічного матчу Матюк.

Рибку і Максимова дискваліфікували до кінця сезону. Для 19-річного воротаря це був четвертий струс мозку за кар’єру. Попередній він отримав у вересні того ж року після удару захисника «Реала» Серхіо Рамоса.

Каніболоцький vs фанат «Олександрії»

Так, сутичка між футболістом і вболівальником теж була. В 2015 році на поле вибіг фанат «Олександрії» і показав воротареві «Шахтаря» Антону Каніболоцькому середній палець просто перед самісінькими очима. Футболіст відштовхнув цього сміливця, а потім схопив за горло. Чоловік продовжив щось говорити голкіперу поки не прибігла охорона стадіону і не вивела його за межі поля.

Після матчу Каніболоцький вибачився за свою поведінку.

«Шкодую, що не стримався в цьому епізоді. Не треба було таким чином реагувати на дії цієї людини. Що він мені сказав? Це був потік нецензурних образ».

Цей момент потрапив у підбірку FourFourTwo з найбільш скандальними конфліктами між уболівальниками і футболістами, які відбулися просто на полі. Сумнівне досягнення для воротаря, але компанія у нього там зіркова – Ерік Кантона, Петер Шмейхель, Гордон Стракан та інші гравці, які також не стримали емоцій.

Фото: «Металіст», «Динамо», «Шахтар»

Другие посты блога

Все посты