Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/«Якщо «Зоря» не зробить ПЛР-тести, матч скасують». УАФ увімкнула жорсткий контроль, хоча мала це зробити тиждень тому (оновлено)

«Якщо «Зоря» не зробить ПЛР-тести, матч скасують». УАФ увімкнула жорсткий контроль, хоча мала це зробити тиждень тому (оновлено)

Луганський клуб заявляє, що всі тести зробив згідно з графіком.

Автор — Ірина Козюпа
6 июня 2020, 16:20
29
«Якщо «Зоря» не зробить ПЛР-тести, матч скасують». УАФ увімкнула жорсткий контроль, хоча мала це зробити тиждень тому (оновлено)

Луганський клуб заявляє, що всі тести зробив згідно з графіком.

Після спалаху коронавірусу в «Карпатах» ставлення до ПЛР-тестування на коронавірус в клубах УПЛ стало жорсткішим. 

Ми вже писали, що з рестартом прем’єр-ліги в Україні поквапилися. Бо лише 26 травня остаточно стало відомо, що МОЗ дозволило знову грати у футбол. Тоді ж міністерство надало УАФ перелік тимчасових рекомендацій для проведення матчів в умовах карантину. Потім був виконком УАФ і максимально термінове відновлення чемпіонату. 

30 травня вже відбулись перші матчі, хоча не всі команди зробили необхідні ПЛР-тестування, як цього вимагало МОЗ. Згідно з документом, його мають проводити кожні 14 днів. 

ПЛР-тестування – обов’язкове для всіх клубів УПЛ. В УАФ кажуть, що після ситуації з «Карпатами», але ця вимога була в медпротоколах перед відновленням сезону

Є два основні види тестів на COVID-19. ПЛР-тестування (полімеразна ланцюгова реакція) на сьогодні – найбільш точний метод діагностики коронавірусу. ПЛР-тест показує наявність/відсутність в організмі людини ДНК або РНК вірусу. Завдяки цьому він може виявити в захворілого коронавірус ще в перші дні зараження.

Для дослідження беруть мазки з носа і горла. Цей варіант тестування дорогий і займає більше часу – 36 годин (до трьох діб).

«Фінансово ПЛР-тести – це дуже дороге задоволення. За нашими підрахунками, проведення тестування для однієї команди коштує в межах 120-130 тисяч гривень», – пояснив Tribuna.com голова спортивно-медичного комітету УАФ В’ячеслав Попов.

За нашою інформацією, ці витрати додатково лягли на плечі клубів. УАФ та УПЛ не допомагали клубам УПЛ фінансово. 

Інший варіант – експрес-тестування. У цьому випадку беруть кров з пальця. Експрес-тести виявляють в організмі людини не сам вірус, а антитіла, які виробляються для боротьби з ним. Вони з’являються в крові лише на 5-7 день з моменту прояву перших симптомів.

Цей метод дешевий і швидкий, але менш точний. В УАФ кажуть, що ПЛР-тестування тепер обов’язкове для всіх клубів УПЛ.

«Клубні лікарі і керівництво сприймали постанову МОЗ, як рекомендацію, а не вимогу, яку потрібно виконувати. Після ситуації з «Карпатами», де 29 осіб інфіковані коронавірусом, прийнято рішення УАФ разом з медичним комітетом про обов’язкове ПЛР-тестування кожні 14 днів», – заявив Попов.

Але всі ці вимоги були обов’язковими для виконання – про це писала УПЛ на своєму офіційному сайті ще до старту першого туру після карантину. Невідомо, чому УАФ та УПЛ не наполягали на виконанні цього правила з самого початку.

Чи всі клуби УПЛ здали саме ПЛР-тест?

«Ми протягом місяця ведемо переписку з командами. Всі папери затверджені і вчасно їм відправлені. Деякі команди проходили ПЛР-тестування 26-28 травня, тому на цей тур у них діє закон двох тижнів.

Перед наступним туром їм вже доведеться проходити тестування. Інші клуби провели тести 12-15 травня. У них вже термін вийшов, і вони обов’язково мають здати тести перед найближчими матчами», – сказав Попов.

Здається, найкритичніша ситуація у «Зорі». Свій перший тест в клубі пройшли 18 травня, тому на цьому тижні треба було вже робити повторний. Офіційний сайт «Зорі» відзвітував про такий захід 4 червня без уточнення виду тестування.

Але на фотографіях що з 18 травня, що з 4 червня видно, що у гравців беруть кров з пальця – явна ознака експрес-тесту. 

Коментарі «Зорі» Tribuna.com отримати не вдалося.

***

У інших клубів – судячи з соцмереж та повідомлень на офіційних сайтах – були саме ПЛР-тестування.

«Динамо» двічі тестували методом ПЛР, але через строгий карантинний режим у клубі, прес-служба не робила фотосесій цих медичних процедур. Навіть на базу пускали тільки тих, хто пройшов тестування.

На офіційному сайті «Олександрії» немає жодної інформації про тестування команди на коронавірус. Директор клубу Дмитро Кітаєв заявив у коментарі Tribuna.com, що команда проходила ПЛР-тестування.

Остання інформація про тести в «Колосі» – новина на офіційному сайті за 11 травня без фото і уточнення, яким саме методом проводили тестування. Спортивний директор клубу Віталій Лисицький сказав Tribuna.com, що «Колос» кожного тижня здає ПЛР-тести. Ісландський легіонер Арні Вільхамссон також нам підтвердив, що зразки для аналізів беруть з горла. 

5 червня «Ворскла» повідомила, що на днях вдруге пройшла ПЛР-тест на COVID-19. Вперше полтавці зробили це 14 травня. Фото Чеснакова саме з того тестування. 

«Олімпік» написав, що пройшов ПЛР-тестування 3 червня.

«Львів» поінформував, що команда пройшла повторне тестування 3 червня. Але не уточнюється, яким саме методом перевіряли на коронавірус. Перше тестування команда провела 18 травня також без детальної інформацією, але з фото, де видно, як у гравців беруть зразки з горла.

Клуб на запит Tribuna.com повідомив, що для гравців та персоналу проводили ПЛР-тестування.

«Дніпро-1» 5 червня повідомив про негативні результати чергового ПЛР-тестування.

«Десна» вчора на своїй сторінці у фейсбук написала, що успішно пройшла ПЛР-тестування.

«Маріуполь» пройшов ПЛР-тест на коронавірус у Києві. 29 травня, у другій половині п’ятниці тренери, гравці і персонал здали зразки, наступного дня зранку отримали результати. Про це написав офіційний сайт клубу.

Як правило, цей метод займає 2-3 днів. Але, за словами медиків, тестування може зайняти 6 годин, якщо його проводять поза чергою. Клуб цю ситуацію не коментує.

У прес-службі «Шахтаря» повідомили, що команда здає ПЛР-тести раз на два тижня. Востаннє робили це перед матчем з «Динамо».

Згідно з інформації офіційного сайту, «Карпати» вперше здали ПЛР-тести 15 травня. Пізніше клуб підписав угоду про партнерство з медичним центром «Medicover». 27 травня львів’яни провели ще одне ПЛР-тестування.

А вже 30 травня команда пішла на карантин через позитивні результати у гравців і персоналу. Чемпіонат поки триває без «Карпат».

Яке покарання за непроходження ПЛР-тесту?

Без ПЛР-тестування команду не допустять до матчу. Про це заявив В’ячеслав Попов.

«За виконанням цієї умови стежить делегат матчу. Він перевіряє списки з результатом тестів і приймає рішення щодо проведення гри. Якщо клуб не пройшов ПЛР-тестування, то він відстороняє всю команду від матчу. Все буде жорстко.

Знаю про ситуацію з «Зорею». Якщо вони не зроблять ПЛР-тести, то матч (сьогодні грають з «Колосом») буде скасовано. Делегат їх просто не допустить до гри, доповість керівництву УАФ, яке прийме рішення про відміну матчу і зарахує команді технічну поразку.

У клубі про це знають. Думають, якщо перший раз з експрес-тестами все пройшло, то пройде знову, але тепер так не буде. Жарти вже закінчилися», – сказав Попов.

За 90 хвилин до матчу лікар команди має передати делегату список усіх присутніх членів команди. Там мають бути зафіксовані температура тіла у день гри та результат останнього ПЛР-тесту на COVID-19.

Що кажуть в «Зорі»?

За годину до початку матчу з «Колосом» «Зоря» опублікувала звернення на офіційному сайті:

«У зв’язку з нагнітанням деякими людьми ситуації навколо матчу «Зоря» – «Колос», вважаємо за необхідне висловити офіційну позицію футбольного клубу «Зоря» і прояснити ситуацію щодо тестів на коронавірус.

28 травня команда пройшла перше тестування на коронавірус, про що є відповідні документи. Згідно з усіма рекомендаціями у команди є два тижні для проходження наступного тесту.

Однак футбольним клубом «Зоря» було прийнято рішення провести додаткове тестування в рамках експрес-тесту, про що було повідомлено на офіційному сайті у четвер 4 червня. Відповідні документи так само є в наявності. Наступний ПЛР-тест запланований у нас у вівторок 9 червня в рамках підготовки до гри з київським «Динамо».

Футбольний клуб «Зоря» робить все, відповідно до рекомендацій МОЗ та своєчасно проводить тестування гравців для проведення футбольних матчів», – сказано в зверненні.

Фото: «Зоря», «Шахтар», «Карпати», «Ворскла», «Десна», ФК «Львів», «Олімпік», «Маріуполь», «Дніпро-1»

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты