Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/У Польщі заробили на ТБ-правах, угорці та чехи пускатимуть вболівальників на стадіони

У Польщі заробили на ТБ-правах, угорці та чехи пускатимуть вболівальників на стадіони

Як наші сусіди виходять з карантину.

Автор — Ірина Козюпа
29 мая 2020, 16:50
8
У Польщі заробили на ТБ-правах, угорці та чехи пускатимуть вболівальників на стадіони

Як наші сусіди виходять з карантину.

УПЛ готується до рестарту сезону на ці вихідні. Наші сусіди ще раніше оговталися від карантину і почали грати матчі. За основу всюди брали протокол німецької бундесліги, але в кожній країні є свою нюанси.

У Польщі будуть проводити матчі з уболівальниками, заробили на продажі ТБ-прав країнам Європи

Рестарт польської екстракласи – 29 травня. Сезон дограватимуть також перша і друга ліги. Матчі кубку провели серед тижня. Протокол схожий до українського за деякими виключеннями. Без урахування команд і арбітрів на стадіоні можуть бути присутні 200 людей, які забезпечують проведення матчу. Зокрема, на матчі працюватиме преса – до 15 журналістів і 10 фотографів.

Всі окрім гравців, арбітрів і головних тренерів мають носити маску, яка закриватиме рот і ніс. Якщо м’яч виб’ють на трибуну, то працівник клубу повинен продезінфікувати його перед тим, як повернути на поле. Не буде жодного кейтерінгу, а двері по дорозі з роздягальні до поля мають бути відкритими, щоб футболісти якомога менше торкалися дверних ручок. 

Але поляки пустять на стадіони вболівальників (можливi варiанти – до 999 осіб або 20% від заповненості арени). Уже з 19 червня вони зможуть приходити на стадіон. Про це сьогодні заявила федерація. Звичайно, існуватиме ряд обмежень – жодного кейтерингу, обов’язкова дезінфекція рук перед входом на стадіон, без вболівальників команди-гостей. Поки в уряді країни працюють над медичним протоколом для фанатів екстракласи та першої ліги.

Президенти польських клубів скаржаться, що втрачають великі кошти через карантин і матчі без вболівальників. Але тепер вони отримають більше за телевізійні права. Після рестарту екстракласу покажуть у Великій Британії та Ірландії, Данії, Швеції, Норвегії та Ізраїлі.

Співпраця також була розширена з телеканалами Німеччини, Австрії та Швейцарії. Тривають переговори з іншими мовниками. За останні 11 турів чемпіонату ліга заробить стільки, скільки, як правило, отримує за весь сезон, який закінчиться 31 липня.

В Угорщині влаштовують шоу на стадіоні і планують пускати вболівальників на матчі

Тамтешній чемпіонат відновився матчем «Ференцвароша» Сергія Реброва проти «Дебрецена» (2:1). Тренери вітаються ліктями, але матч проводять без масок, дезінфікатор стоїть навіть біля поля, запасні сидять на відстані, а післяматчеве інтерв’ю тренери дають на дистанції.

«Ференцварош» вмудрився навіть у таких умовах влаштувати шоу. Перед грою на полі виступав місцевий діджей, на трибунах розмістили 5 тисяч картонних вболівальників, а фанати перед стадіоном влаштували файєр-шоу.

На ці вихідні планують проводити матчі з уболівальниками – по одному на чотири сидіння. Але остаточне рішення залишається за самим клубом-господарем матчу, який може встановити свої правила відвідування. Сама ж федерація футболу Угорщини вже продає квитки на фінал Кубка – тільки онлайн. 

У Чехії до 500 людей на матчі, тестування на COVID-19 командам робили безкоштовно

Чемпіонат у вищій і першій лігах відновили ще 23 травня. Чехія стала другою країною Європи після Німеччини, де знову почали грати у футбол.

«Ситуація у німців з COVID-19 була в десять разів гіршою, ніж у Чехії, – розповів Tribuna.com агент В’ячеслав Заховайло, який живе у Празі. – Для чехів епідемія коронавірусу пройшла практично непомітною. На 10 мільйонів населення було мало хворих (більше 9 тисяч інфікованих, 319 померли). Чехія першою почала виходити з карантину. Вже можна ходити без масок, але потрібно ними користуватися у транспорті, відкриті всі ресторани. Ще під забороною концерти і дискотеки».

Зараз на стадіоні під час матчу може перебувати 500 людей. У першій грі після рестарту «Слован» Ліберець грав на виїзді проти «Тепліце» без глядачів. Клуб-господар запросив діджея, який міксував треки, як трибуни реагують на гольові моменти і голи.

«Дивився цей матч по телевізору, – продовжує Заховайло. – Глядачів на стадіоні немає, а звук і атмосфера, ніби там сто тисяч сидять. Вийшло креативно, але інші клуби не перейняли цей досвід. Зате почали пускати невелику кількість вболівальників – до 500 людей. Кажуть, що через два тижні стадіони вже будуть заповнені на 30-40%. Квитки продаватимуть так, щоб вболівальники сідали, зберігаючи потрібну дистанцію».

У чемпіонаті після рестарту дозволили робити п’ять замін.

«У перших матчах їх ніхто не використав. Всі традиційно робили по три заміни. Клуби отримали 20 днів на підготовку перед рестартом сезону. Дехто скаржився, що цього було замало, але команди показують цікавий футбол і грають на високих швидкостях».  

Клубам, які переживають труднощі, допомагає держава. Вони отримують великі кошти на команди до 21 року – до півмільйона євро на рік.

Якщо у когось з гравців з’являться симптоми, то його ізолюють, але чемпіонат не зупиняють і всю команду не відправлять на карантин. Якщо у когось діагностують коронавірус, то тоді клуб пройде тестування. Міністерство охорони здоров’я проводить тести безкоштовно. Їх оплачує страхова компанія.

Фото: «Ференцварош», gol24, «Спарта» Прага

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты