Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Маркевич та збірна України: це було недовго та дуже дивно

Маркевич та збірна України: це було недовго та дуже дивно

Жодної поразки, але лише чотири матчі.

Автор — Ірина Козюпа
27 мая 2020, 18:36
49
Маркевич та збірна України: це було недовго та дуже дивно

Жодної поразки, але лише чотири матчі.

Збірна України готувалася до домашнього Євро-2012. Олексій Михайличенко залишив команду після того, як не зміг пройти Грецію у стикових матчах ЧС-2010. 1 грудня 2009 року у нього і його штабу закінчилися контракти. Пропозиції про продовження співпраці не надійшло. А 1 лютого 2010 року виконком ФФУ зібрався, щоб назвати ім’я нового тренера для національної збірної.

Ним став Мирон Маркевич.

Очолив збірну у свій день народження, отримав завдання виграти Євро-2012

Ця історія починалася красиво і багатообіцяюче. Маркевичу виповнилося 59 років, і щойно здійснилася його велика мрія. Президент ФФУ Григорій Суркіс подарував Мирону Богдановичу розкішний букет червоних троянд та збірну України.

Обговорення кандидатів проходило за закритими дверима і тривало понад годину. Проголосували практично одностайно, утримався лише тоді голова дніпропетровської федерації Андрій Павелко.

Отже, Маркевич – головний тренер, Юрій Калитвинцев – перший помічник, завдання – виграти Євро-2012.

Власник «Металіста» Олександр Ярославський категорично відмовлявся відпускати свого тренера, тому вирішили, що Мирон Богданович поєднуватиме роботу у клубі та збірній. Востаннє суміщення практикував Валерій Лобановський. Тоді українці не змогли пройти Німеччину у стиках на ЧС-2002.

«Маркевич – найкращий тренер в Україні, який не працював у «Динамо». І він чудовий мотиватор. Як і Калитвинцев», – заявив Суркіс на представлені нового коуча.

Мирон Богданович і справді перервав тривалу гегемонію представників «Динамо» у національній команді. До нього лише Прокопенко і Ткаченко були не з динамівського табору. Окрім Маркевича ФФУ розглядала інші варіанти, але Луческу не погодився на суміщення посад, Грозного не відпустив Рабинович, Яковенко вирішив зосередитися на молодіжці, а Калитвинцев став правою рукою (також продовжив працювати з «Динамо-2»). Кандидатури Блохіна тоді не було у списку кандидатів. 

У свій тренерський штаб Маркевич ще покликав Семена Альтамана та Олександра Хацкевича.  

Був тренером збірної лише чотири матчі, вперше викликав Коноплянку і Зозулю, Алієв – король штрафних

Маркевич поки перший і єдиний тренер збірної України, який не програв жодного матчу. Також він став першим після Лобановського, хто переміг у своїй дебютній грі. У Харкові українці приймали Литву і легко розгромили суперника 4:0 завдяки дублям Алієва (перший гол з коронного штрафного) та Шевченка.

Новий тренер запросив на перший збір сімох новачків і омолодив склад, а команда показала веселу гру – намагалася контролювати м’яч і комбінувати. Одним з дебютантів став півзахисник «Дніпра» Євген Коноплянка.

«Це перша гра, тому ми всі хвилювалися. Перший тайм був дещо нервовий, а в другому команда зіграла моментами дуже непогано. Хоча, звичайно, ми тільки почали працювати, але добре, що футболісти прислухаються до вимог, які ми їм висуваємо.

Цілісної гри ще немає, тому що в такому складі збірна діяла вперше. Треба зігратися, працювати над комбінаціями. Деколи вони в нас виходили, але хотілося, щоб це було частіше», – сказав після свого дебюту Маркевич.

Україна – Литва – 4:0

Голи: Алієв, 10, 16, Шевченко, 68 (пен.), 78

Україна: Горяїнов, Кобін, Чигринський, Михалик (Русол, 83), Гусєв (Польовий, 75), Тимощук, Алієв (Девич, 69), Ротань (Федецький, 83), Шевченко (Селезньов, 79), Коноплянка, Мілевський (Олійник, 56)

Другий свій матч у збірній України Маркевич провів у Львові. Цього разу суперник вже був сильнішим і проблем для українців створив в рази більше, ніж Литва. Нашій команді не вдалося показати комбінаційний футбол, виникали проблеми у кожній з ігрових ліній, але знову перемога.

Алієв знову забив зі штрафного, Коноплянка зіграв на добиванні після удару Шевченка, а магія Львова й автогол футболіста збірної Румунії забезпечили Україні вольову перемогу.

«Перший тайм був непоганим. Дійсно, ми не доходили до ударів по воротах. Але треба віддати належне і супернику, вони досить грамотно грали в обороні, особливо Ківу. Все-таки це футболіст «Інтера» і відчувалося, що він стримував наші атаки. Але в цілому я був задоволений нашою грою у першому таймі.

Потім ми пропустили два нелогічних голи, практично з нічого. Добре, що наші футболісти дотиснули суперника. Це було важливо для нас», – підкреслив Маркевич.

Україна – Румунія – 3:2

Голи: Алієв, 15, Коноплянка, 75, Тамаш, 78 (автогол), – Тамаш, 54, Нікулає, 63

Україна: П’ятов, Кобін (Олійник, 58), Чигринський, Михалик, Ощипко (Польовий, 62), Тимощук, Гусєв (Федецький, 86), Алієв (Селезньов, 89), Коноплянка, Мілевський (Ротань, 83), Шевченко (Худоб’як, 90+2)

Третя перемога поспіль збірної України під керівництвом Маркевича, але знову невиразна гра. Цього разу грали на виїзді проти Норвегії. Тренер відпустив гравців основи та викликав футболістів молодіжки – Бойка, Каніболоцького, Ракицького, Степаненка, Ярмоленка та Зозулю.

Єдиний і переможний м’яч забив якраз дебютант Зозуля наприкінці матчу. Голкіпер норвежців відбив м’яч перед собою після удару Коноплянки зі штафного, а Роман таким подарунком відразу скористався. Скандинави дивом не відігралися – не влучали навіть у порожні ворота.

«Ми сьогодні вперше грали таким складом, а також залучили чотирьох гравців молодіжної збірної. Звичайно, не все у нас клеїлося, і я говорю про це абсолютно відверто. Хоча моментами команда грала досить непогано

Треба враховувати, що у нас в суперниках була досвідчена команда, яка вже кілька років грає фактично одним складом. Сьогодні відчувалося, що норвежці більш зіграні і досвідчені. Звичайно, ми задоволені перемогою, але у нас роботи непочатий край. З іншого боку, ми побачили, на яких виконавців можемо розраховувати в майбутньому», – оцінив скандинавський виїзд Маркевич.

Норвегія – Україна – 0:1

Гол: Зозуля, 79

Україна: Дикань, Ракицький, Чигринський, Русол, Ощипко, Гусєв (Олійник, 84), Тимощук, Яковенко (Кобін, 56), Коноплянка (Федецький, 90+3), Ярмоленко (Девич 55), Зозуля (Ротань, 82)

Маркевич вперше не виграв на чолі збірної. У Донецьку Україна провела спаринг з другим складом срібного призера ЧС-2010 Нідерландами. «Донбас Арена» була заповнена ледве на третину.

Українці намагалися нав’язати свою гру, але перший тайм вийшов скупим на яскраві моменти. Після перерви команди ожили та навіть обмінялися голами. Алієв традиційно поклав гол-красень зі штрафного. Нічия з віце-чемпіоном світу – дуже навіть непогано. Хай навіть Нідерланди й грали експериментальним складом.

«Задоволений другим таймом. Перша ж половина зустрічі вийшла трохи змазаною, хоч у Шевченка і був хороший момент. Не знаю, чому, але мало місце зайве хвилювання і багато передач назад, хоча на установці ми говорили: «Грати тільки вперед!». Втім, треба враховувати, що вперше сьогодні зіграли Федецький і Романчук. В їхніх діях відчувалася боязнь.

А другий тайм вийшов кращим. Могли забивати Романчук, Алієв, але в цих моментах добре зіграв воротар суперник. Я радий, що у командній грі в обороні ми зробили невеликий крок вперед. Всі хлопці сьогодні відпрацьовували, старалися. У нас триває пошук, ми намагаємося знайти оптимальне поєднання гравців в кожній лінії», – зазначив Мирон Богданович.

Втім, більше матчів на чолі збірної України він не проводив.

Україна – Нідерланди – 1:1

Голи: Алієв, 75 – Ленс, 73

Україна: П’ятов, Федецький (Олійник, 77, Чеберячко, 89), Чигринський, Ракицький, Романчук, Тимощук, Алієв, Коноплянка, Ротань (Кобін, 35), Шевченко (Селезньов, 57), Воронін (Мілевський, 46)

Сам подав у відставку, заявив, що у збірної України немає майбутнього, а Суркіс назвав його баластом

6 місяців і 18 днів Маркевич керував першою командою країни. Пішов зі збірної не через погані результати чи гру. Це був протест проти рішення ФФУ – його «Металіст» оштрафували на 25 тисяч доларів і позбавили 9 очок за договірний матч 2008 року проти «Карпат».

«Я був і залишаюся тренером «Металіста» і не можу зрадити рідний клуб. Моя совість перед українськими вболівальниками чиста. Протягом тих місяців, коли я очолював збірну, вона не зазнала жодної поразки», – пояснив своє рішення тренер.

А ще раніше Григорій Суркіс відкрито говорив у пресі, що найкращим тренером для збірної України став би Мірча Луческу.

«Спокійно на це відреагував. Своєю роботою доведу, що це не так», – відповідав Маркевич також через пресу. Але після відставки за власним бажанням тренер вже не був таким дипломатичним і говорив все, що думає.

«Суркіс з самого початку не хотів, щоб я був головним тренером. Але йому довелося змиритися. Він тільки й чекав мого провалу. Крім «Динамо», Суркіс нічого навколо не бачить. Як тільки хтось стає на ноги, він відразу знищує. «Карпати» стали на ноги в 1999 році, а мене раптом звільняють. Я тоді не знав, звідки ноги ростуть. І захистити було нікому. А тепер є.

Я себе не почував тренером, а коли приїхав на жеребкування відбіркового циклу Євро-2012, президент ФФУ сказав, що він не хотів такого наставника збірної. Напевно, ще тоді мені потрібно було подати у відставку. Я не бачу майбутнього у збірної України.

За чотири місяці я отримав задоволення від роботи з командою, це була одна сім’я, панувала прекрасна атмосфера. І цей період буду згадувати у найкращих своїх думках».  

Пізніше Маркевич уточнив, що не бачить особисто свого майбутнього у збірній України, але бомба вже зірвалась. Григорій Суркіс свою відповідь дав на позачерговому виконкомі ФФУ. І також слів не добирав.

«Якщо ця людина говорить, що у збірної немає майбутнього, то він є баластом. А від баласту потрібно позбавлятися. Не думаю, що Маркевич сам є режисером того, що відбувається. За його спиною хтось є».

Основним питання виконкому було звільнення Маркевича і подальша доля збірної України. Відставку Мирона Богдановича прийняли, а в. о. національної команди став Калитвинцев. Наступного року прийшов Олег Блохін, з яким команда і зіграла на Євро-2012.  

Фото: Євген Кравс, Павло Кубанов

Другие посты блога

Все посты