Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Блохін у 37 років закінчував на Кіпрі: був найшвидшим у команді та збирав стадіони

Блохін у 37 років закінчував на Кіпрі: був найшвидшим у команді та збирав стадіони

Спогади екс-гравців «Аріса» та багато фото.

Автор — Ірина Козюпа
7 июня 2021, 16:31
22
Блохін у 37 років закінчував на Кіпрі: був найшвидшим у команді та збирав стадіони

Спогади екс-гравців «Аріса» та багато фото.

Вперше текст було опубліковано на Tribuna.com 29 квітня 2020 року.

Зоран Самарджія, Девід Кенні та Олег Блохін

Початок літа 1989 року. На Кіпрі обговорюють останні чутки. Пишуть, нібито «Аріс» готує трансферну бомбу – підпише великого Олега Блохіна. Такі новини здаються жартом, викликають у людей лише посмішки і ніхто в це не вірить. Ніхто, окрім фанатів «Аріса» і керівників клубу з Лімасола.

Але диво стається – Блохін таки виступатиме за «Аріс». Його і в 2020 році вважають найвеличнішим футболістом, який коли-небудь грав на Кіпрі (принаймні, в «Арісі» в цьому впевнені). А також єдиним володарем «Золотого м’яча», який ганяв м’яча на острові.

Блохін провів в «Арісі» всього один сезон і після цього завершив кар’єру.

«Мені пропонували контракт ще на п’ять років. «Хлопці, – говорив їм, – мені вже 38 скоро». Спека 42 градуси, а я то захисник, то півзахисник, то нападник. «Аріс» – маленький клуб, гроші там невеликі були. За такі у нас зараз, напевно, не тільки в першій лізі не вийшли б, але і в другій, а я грав. Вважав, що треба грати, годувати сім’ю – словом, щось робити. Тим більше, це був 89-й рік, коли в Союзі почався повний розвал», – згадував Блохін у 2010 році.

В «Арісі» навіть через 30 років з любов’ю і теплом згадують свого зіркового легіонера. Нещодавно у клубі записали відео-звернення до Блохіна від його колишніх партнерів, які запрошують Олега в Лімасол.

«Сезон 1989/90 вийшов фантастичним для команди. «Аріс» фінішував четвертим у чемпіонаті та вперше в історії був настільки близьким до зони Кубка УЄФА. Також ми дійшли до півфіналу Кубка Кіпру, де нас зупинила «Омонія» з Нікосії. За сезон Блохін зіграв 28 матчів за «Аріс» і забив 7 м’ячів – 22 зустрічі у чемпіонаті (5 голів) і 6 поєдинків у Кубку (2 голи). Олег переважно носив 11 номер у команді. Хоч у тому сезоні ми не виграли жодного трофею, але завоювали повагу кожного футбольного фаната на Кіпрі своєю грою», – розповіли Tribuna.com у клубі. 

Партнери по «Арісу» розповіли Ірині Козюпі про сезон Блохіна на Кіпрі:

Антрос Крістофі, колишній воротар «Аріса»

«У ті часи за регламентом у команді могли грати тільки двоє легіонерів. Одним з них у сезоні 1989/90 для нас став Олег Блохін. Він був найстаршим іноземним гравцем на Кіпрі.

Того сезону ми фінішували четвертими у чемпіонаті, хоча мали таку саму кількість очок, як бронзовий призер. Також ми були четвертою командою за відвідуваністю. Багато людей приходили на наші матчі просто, щоб подивитися на Блохіна.

На одному з тренувань посперечався з Олегом, хто найшвидший у нашій команді. Ніхто не зміг у нього виграти. Не дивлячись на свій вік, він був найшвидшим гравцем всього чемпіонату Кіпру. Окрім того, що Блохін – великий гравець, він також був спокійною, доброю людиною і підтримував зі всіма чудові стосунки. Пам’ятаю, що Блохін був фанатом кіпрських пляжів і сонця.

Я щасливий і гордий, що грав з ним разом в одній команді. Ми провели тоді в «Арісі» незабутній сезон, в якому було багато радісних і веселих моментів. Сподіваюсь, Олег здоровий і щасливий».

Зоран Самарджія, колишній форвард «Аріса»

«Я бачив матчі Олега Блохіна за «Динамо» Київ проти «Баварії», коли був малим хлопцем. Тоді він був найкращим гравцем Європи та моїм ідолом. Я також грав з №11 на спині.

В «Арісі» нас тренував Андреас Міхалідіс – один з найкращих тренерів у моїй кар’єрі. Перша гра Блохіна на Кіпрі, тренер називає стартовий склад і каже, що Олег гратиме під №9. Олег бере футболку з №9, віддає її тренеру зі словами: «Тепер ти можеш грати в ній, а я не буду».

Тоді тренер сказав, що просто пожартував: «Олеже, твій №11, а 9 візьме Зоран». Ніколи не забуду цей момент – вся роздягальня сміялася. Це справді було весело. У Блохіна був сильний характер».

Антоніс Ламбру, колишній гравець «Аріса»

«Блохін – найкращий футболіст, з яким мені доводилось грати. Звичайно, йому тоді було 37 років, але він все одно бігав набагато швидше за мене. Олег – дуже розумний. Він говорив англійською і трохи вивчив грецьку.

На полі він був футбольним монстром, його робота з м’ячем вражала. На кожен наш матч збирався повний стадіон. 

Розкажу про один випадок. Ми грали в Нікосії матч Кубка Кіпру. У другому таймі тренер замінив Олега. Він зняв футболку ще в центрі поля і дав її тренеру після заміни. Блохін був дуже гордою людиною».

Фото: «Аріс», особистий архів гравців «Аріса»

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты