Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Українська династія хокеїстів: батько став легендою НХЛ, старшого сина ненавидять суперники, молодший бився з Малкіним

Українська династія хокеїстів: батько став легендою НХЛ, старшого сина ненавидять суперники, молодший бився з Малкіним

Знайомтесь з родиною Ткачаків.

Автор — Ірина Козюпа
30 марта 2020, 19:26
12
Українська династія хокеїстів: батько став легендою НХЛ, старшого сина ненавидять суперники, молодший бився з Малкіним

Знайомтесь з родиною Ткачаків. 

Відомі спортсмени з українським корінням – зовсім не рідкість. Особливо, це стосується хокею. Американських та канадських хокеїстів українського походження можна набрати на кілька збірних.

Свого часу в НХЛ запалювала легендарна трійця Uke Line. На межі 1950/60 років за «Бостон Брюїнз» грали Вік Стасюк, Джонні Буцик та Бронко Хорват. Усі народилися в Канаді. Віктор та Джон були етнічними українцями, Хорват походить з угорської родини, яка емігрувала із Закарпаття.

«Моя родина – не зовсім українського походження, – говорив Бронко. – Але якщо це в інтересах нашої лінії, то я з радістю погодився, щоб вони мене всиновили». Журналісти іронізували, що Стасюк і Буцик не надто поспішають всиновлювати 27-річного центрфорварда.

Частково юкі можна вважати навіть легендарного Вейна Гретцкі. Його бабуся Марія переїхала до Канади з українського села Підгайці на Тернопільщині.

Династія Ткачаків теж українського походження. Про це щонайменше говорить поширене в Україні і діаспорі прізвище.

Кіт Ткачак (Кейт Ткачук)

Про предків хокеїста відомо не так і багато. Прапрадід Ткачака емігрував у США під час однієї із перших хвиль еміграції. В мережі можна знайти припущення, що Кіт має російське, польське чи словацьке походження, але сам спортсмен в кількох інтерв’ю чітко заявив:

«Так, мій прапрадід народився в Україні. На жаль, мені не дісталися слов’янські руки для гри в хокей».

28 березня 1972 року в сім’ї Джеррі та Джона народився хлопчик Кіт. Сім’я мешкала у місті Мелроуз штату Массачусетс, а хокейну освіту Ткачак отримав у сусідньому передмісті Бостона – католицькій школі Малдена.

«Втім, в його характері не було нічого особливо релігійного. Кіт – один з найкращих силових форвардів, народжених в США. Як і будь-якого бостонця, його вирізняє рішучість і розум, він чітко розуміє, що повинен робити на майданчику, і не дасть спуску нікому.

Його «Сент-Луїс Блюз» одного разу подумав, що може обійтися без Ткачака, і продав його в «Атланту». Всього лише рік знадобився, щоб зрозуміти: Кіта замінити неможливо. І його повернули», – писали у журналі Desporter.

Ще на початку своєї кар’єри Ткачак отримав прізвисько «Волт». Це відсилка до ще одного хокеїста українського походження Волта Ткачука, який став легендою «Нью-Йорк Рейнджерс». Кіт мав надприродне відчуття голу та унікальне взаєморозуміння з партнерами по команді, що допомагало йому віддавати результативні передачі.

Кіт виступав за «Вінніпег Джетс», «Фінікс Койотс», «Сент-Луїс Блюз» та «Атланту Трешерз». У регулярних чемпіонатах він зіграв 1201 матч і набрав 1065 (538+527) очок, в 89 матчах розіграшу Кубка Стенлі Ткачак набрав 56 (28+28) очок. Правда, сам трофей йому так і не підкорився. Всього форвард провів 19 сезонів в НХЛ і завершив кар’єру у 2010 році. Хокеїсту було 38 років.

Разом зі збірною США він став володарем Кубка світу 1996 року, а також срібним призером Олімпіади-2002. У 2011 році Кіт увійшов до Зали хокейної слави США. 

У 1997 році Ткачак одружився з Шанталь Остер. Подружжя разом виховує трьох дітей – синів Меттью, Бреді і доньку Тарін. Ткачаки-молодші теж стали хокеїстами і вже підкорюють НХЛ.

«Вони різні, і ігровий почерк кожного з них мені до душі. Радий, що вони розвиваються і, можливо, продовжать мій шлях. Вони весь час запитують, як зіграли, що потрібно виправити. Але вони повинні самі розуміти, що відбувається. Я ж намагаюся бути відвертим з ними.

Для мене головне – це розум гравця, як він мислить в різних ситуаціях, які рішення приймає. Важливо думати правильно, навіть перебуваючи під тиском. Потім мені важливо стиль катання гравця, а третій аспект – конкурентоспроможність, цілеспрямованість хокеїста», – сказав Кіт в одному з інтерв’ю про своїх синів.

Меттью Ткачак

Старший син Кіта народився 11 грудня 1997 у Скотсдейлі, коли батько виступав за «Фінікс». Меттью теж грає на позиції форварда. На драфті НХЛ 2016 року «Калгарі Флеймз» обрав Ткачака в 1-му раунді під загальним 6-м номером. 25 вересня 2019 року Ткачак підписав з «Калгарі» новий трирічний контракт на 21 млн доларів.

Попри свої 22 роки хокеїст вже має репутацію найбільш ненависного гравця в НХЛ, якому не проти врізати мало не кожен суперник. За свій дебютний сезон Меттью зібрав повну колекцію – трешток, бійки, скандали.

«Упевнений, що він може ним бути. У мене багато друзів в інших командах, і вони теж не люблять його. Але в такому стилі він грає. Своїми діями він заводить команду, і коли це трапляється, гра може повернутися в інший бік», – заявив захисник «Лос-Анджелеса» Дрю Дауті у 2018 році.

Давайте дивитися, чим він вже встиг відзначитися. 

Забрав ключку у Брента Бернса

Мало не вирубив Дрю Дауті ліктем у голову

Атакував ключкою з лавки Метта Мартіна з «Айлендерс»

Провів кілька силових прийомів проти Зака Кессіана

І ще одна бійка за участю Ткачака

Але найважливіше – красиві шайби

Бреді Ткачак

Молодшому з династії Ткачаків 20 років. Він – один з найкращих молодих гравців ліги, який намагається підняти «Оттаву» з дна.

«Сенаторз» обрали Бреді на драфті 13 серпня 2018 року в 1-му раунді під загальним 4-м номером. У своєму другому матчі в НХЛ він оформив дубль у ворота «Філадельфія Флайєрс». Форвард став найшвидшим Ткачаком, який забив свою першу шайбу в НХЛ. Бреді обігнав за цим показником свого зіркового батька і старшого брата. За підсумками сезону 2018/19 він потрапив у символічну збірну новачків чемпіонату.

А в лютому минулого року брати вперше зіграли між собою в матчі НХЛ. «Оттава» Бреді програла 1:2 «Калгарі» Меттью. На гру приїхали подивитися 35 родичів з Бостона, Вінніпега і Сент-Луїса. Всі одягнули білі футболки, які підготували Кіт і Шанталь. Спереду були написи «Оттава» і «Калгарі», а ззаду – «Брати Ткачаки».

«Це був особливий досвід», – сказав Бреді, який забив свій 14 гол у сезоні, але «Сенаторз» знову програли. Меттью теж думав, що забив, але його гол в першому періоді скасували, коли «Оттава» оскаржила взяття воріт через атаку на воротаря.

«Прикро, що той гол відмінили, бо забити дуже хотілося, але зараз я радий, що ми перемогли, а мій брат відзначився шайбою, – сказав Меттью. – Упевнений, що батьки були щасливі».

«Немає нічого кращого, ніж спостерігати за грою своїх дітей. І дуже приємно дивитися, як вони вперше грають один проти одного в НХЛ. Емоції ще не вляглися», – сказав розчулений батько.

Шанталь заздалегідь змусила синів домовитися, що вони не будуть битися один проти одного. «Ніяка мама не хотіла б бачити таке», – сказала вона. «У нашому будинку вона головна», – Кіт підтримав дружину.

Коли Ткачаки були дітьми, то Меттью вдарив молодшого брата міні-ключкою і залишив глибоку рану над оком.

«Він був набагато більшим за мене, – сказав Бреді. – Він завжди мене обігравав, але часи змінилися. Тепер він знає, що жартувати зі мною не варто».

Наприкінці минулого року Бреді став учасником масової бійки в матчі «Піттсбург» – «Оттава» (5:2). Ткачак притиснув зірку господарів Євгена Малкіна до борту, після чого до сутички приєдналися інші гравці обидвох команд.

Схоже, брати Ткачаки розриватимуть НХЛ не гірше за батька. 

Фото: Gettyimages, інстаграм братів Ткачаків, The Athletic

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты