Tribuna/Триатлон/Блоги/Апельсинова кава/Новий міністр спорту: олімпійський чемпіон з фехтування, володів бізнесом у Росії, колишній помічник Тедеєва

Новий міністр спорту: олімпійський чемпіон з фехтування, володів бізнесом у Росії, колишній помічник Тедеєва

Його підтримали Харлан і Бубка.

Автор — Ірина Козюпа
5 марта 2020, 15:05
61
Новий міністр спорту: олімпійський чемпіон з фехтування, володів бізнесом у Росії, колишній помічник Тедеєва

Верховна Рада сьогодні обрала новий склад Кабінету міністрів. Влада відмовилась від об’єднаного міністерства культури, молоді та спорту та повернула міністерство молоді та спорту. Його очільником став Вадим Гутцайт. 

Олімпійський чемпіон з фехтування на шаблях

Гутцайт народився 6 жовтня 1971 року у Києві. Фехтуванням почав займатися у школі, показував хороші результати. Виграв бронзу чемпіонату Європи у команді, срібло (командна шабля) і бронзу (особисті змагання) чемпіонату світу.

Учасник трьох Олімпіад – в 1992, 1996 і 2000 роках. В Барселоні завоював командне золото у складі Об’єднаної команди країн колишнього СРСР. Це його найвище спортивне досягнення. Після завершення кар’єри працював тренером. Був наставником української команди шаблісток, яка здобула історичні золоті медалі на Олімпіаді у Пекіні.

«На нього можна ображатися, з ним можна лаятися і з ним важко, але з ним обов’язково доб’єшся результату. Багато в чому я реалізувалася завдяки Вадиму Гутцайту і хочу, щоб весь наш спорт розвивався під його керівництвом», – написала учасниця тієї золотої четвірки Ольга Харлан у своєму фейсбук.

Підтримку Гутцайту також висловив президент НОК України Сергій Бубка та різноманітні федерації.

Був кандидатом на виборах від партії «Слуга народу»

З 2018 року Гутцайт очолює департамент молоді та спорту Київської міської адміністрації. З 2012 до 2017 року працював генеральним директором олімпійської бази в Конча-Заспі. Під час одного з аудитів нібито знайшли порушення на сотні тисяч гривень. Однак ці дані не знайшли підтвердження.

У 2014 році у спортивних колах Гутцайта називали можливим претендентом на посаду міністра молоді та спорту. Його характеризували як талановитого спортсмена з бізнес-жилкою і хорошими зв’язками в різних колах, в тому числі політичних. Наближені до нього кажуть, що він буває жорстким зі своїми підопічними, але завжди обережний і дипломатичний з тими, хто стоїть вище за нього.

Був кандидатом в народні депутати України від партії «Слуга народу». Займав у списку 81 місце (прохідна частина списку), але ще до старту відмовився від участі у виборах. Заявив, що готовий прийняти виклик, якщо президенту знадобиться фахівець, який може вивести спорт України на міжнародний рівень.

«Я знаю, як дитину довести до олімпійської медалі і що для цього потрібно. Тому кориснішим я буду у виконавчій владі. Будь це тут, в департаменті КМДА, або ж в міністерстві. Знаю, як бути менеджером спорту. Якщо мені дадуть виклик очолити міністерство, я із задоволенням його прийму», – говорив Гутцайт в інтерв’ю iSport.ua минулого літа.

Планує робити ставку на дитячий спорт

Основним напрямком своєї роботи Гутцайт називає дитячий спорт.

«Повинна бути державна програма розвитку дитячого спорту. Підтримка шкіл, будівництво нових об’єктів для тренувань. Чим їх більше, тим більше дітей ми зможемо залучити до фізичної культури і спорту. Істотну фінансову підтримку потрібно давати саме на дитячий спорт і на тренерів. Без цього не буде майбутнього.

Другий пласт розвитку галузі – спорт вищих досягнень: олімпійські, неолімпійські види і паралімпійський спорт. Коли є спортивні перемоги – нація об’єднується».

Розподіл фінансів залежатиме від популярності та успішності виду спорту.

«Також потрібно дивитися вперед і інші види спорту фінансувати не за залишковим принципом. Якщо у нас є традиції в даному виді, але зараз немає великих перемог, то потрібно допомагати, щоб цей вид спорту не помер, а навпаки відродився і зміцнів».

Гутцайт виступає за закон про меценатство.

«Тоді у сильних і багатих людей нашої країни з’являться зацікавленість і можливість допомогти спорту. Міністерство більше повинно працювати на поліпшення законодавчої, матеріально-технічної бази, а вищий спорт піде на невеликі гроші підживлення держави, і стане жити на спонсорські і меценатські гроші. Ми за державні гроші будуватимемо арени, а вищий спорт розвиватиметься за рахунок бізнесменів. Я вважаю, що це буде набагато краще і якісніше для розвитку нашого спорту». 

Міністр пропонує популяризувати спорт за рахунок реклами та телебачення.

«Потрібна реклама, обов’язково соціальної спрямованості. Щоб була не реклама сигарет і алкоголю, а занять спортом. Причому, не з іноземними спортсменами, а нашими, такими як Сергій Бубка, Яна Клочкова, Василь Ломаченко, Ольга Харлан та іншими олімпійськими чемпіонами, чемпіонами світу.

Погано, що у нас немає спорту на телебаченні. Канали кажуть, що спорт – це не рейтингово. Але може є сенс ввести квоти і зрозуміти, що рейтинг рейтингом, а здоров’я нації – важливіше. Потрібно зробити квоту, розрахувати час, який буде безболісним для каналу, повернути хоча б спортивні новини. Дивишся зараз новини і стає страшно жити в країні – вбили, зарізали, обікрали. А як було б добре, щоб після цих новин виходили б спортивні. Вся Україна дивиться і розуміє, що наш спорт є, що наші великі спортсмени – існують. І батьки хочуть віддати своїх дітей в спортивні секції». 

Бізнес у Росії, звинувачення у плагіаті, помічник Тедеєва

Є у біографії нового міністра кілька скандалів. Два роки тому громадські активісти з’ясували, що Гутцайт є співвласником шиномонтажу «Альтаїр» у російському місті Лобня Московської області. Наявність цього бізнесу чиновник у декларації не вказував. 

Громадський активіст Філіп Альїд опублікував дані з російських реєстрів, датовані 1 серпня 2018 року. Співвласником «Альтаїра» значився повний тезка Гутцайта. Інші власники – полковник та підполковник збройних сил російської армії Ільгар Мамедов та Станіслав Поздняков (обидва займалися фехтуванням). Зараз серед співзасновників «Альтаїра» Гутцайта вже немає. Історія змін в російських реєстрах вказує, що свою частку він передав Мамедову.

Коли Гутцайт став директором департаменту молоді та спорту КМДА, то одразу потрапив у скандал. Після конкурсу на заміщення посади його звинуватили у плагіаті. 

«Завдання успішно склав тільки кандидат Вадим Гутцайт, який на той момент був виконувачем обов’язків департаменту молоді і спорту. Конкурсна комісія оголосила його переможцем, – розповідав Філіп Альїд в інтерв’ю Громадському радіо. – Зробив запит, аби мені надали ці відповіді. Вже в першу хвилину прочитання був здивований, як можна за дві години написати роботу в такому гарному академічному стилі. Це виглядало як майже наукова стаття.

Щоб переконатися остаточно, скористався програмою, яка дає змогу перевірити текст на плагіат. Коли вніс роботу переможця, то виявив понад 30% абсолютно ідентичного плагіату».

Гутцайт відкинув усі звинувачення, а перевірка ніяких порушень при проведенні конкурсу не знайшла.

«Щоб стати олімпійським чемпіоном, я наполегливо працював 10 років. Зараз метою моєї діяльності є розвиток спортивної та молодіжної галузі в місті Києві, а саме – стати керівником новоствореного Департаменту молоді та спорту КМДА. Для досягнення цієї мети я готувався протягом року. Щодня наполегливо працював. На мою думку, конкурс був проведений прозоро, та до виконання завдань я поставився з повною відповідальністю», – прокоментував Гутцайт.

Потрапив до кількох антикорупційних журналістських розслідувань.Був пов’язаний з Партією Регіонів. Протягом трьох скликань Верховної Ради працював помічником скандального регіонала-борця Ельбруса Тедеєва.

У декларації за 2019 рік Гутцайт вказав кілька об’єктів нерухомості в Києві – квартиру, дачний будиночок і дві земельні ділянки. Також у нього є два автомобілі – «Тойота» і «Лексус».

Дружина – майстер спорту з художньої гімнастики, журналістка і ведуча каналу ICTV Оксана Гутцайт. Пара разом виховує доньку Еліну та сина Марка. Минулого року з дівчиною трапився нещасний випадок. Еліну збило таксі «Уклон» на пішохідному тротуарі. Порушник втік з місця подій. У дівчини діагностували струс мозку і забій правої гомілки. Кілька днів вона провела у лікарні. Таксиста знайшли і Гутцайт збирався подати на нього позов.

Фото: isport.ua, VIVA, фейсбук Вадима Гутцайта, НОК України

Показать еще 61

Другие посты блога

Все посты