Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/«Усик поб’є їх всіх». Алі Башир – про Олександра в супертяжах, повернення Кличка та крововилив у мозок

«Усик поб’є їх всіх». Алі Башир – про Олександра в супертяжах, повернення Кличка та крововилив у мозок

Бонус: топ-9 боксерів за версією тренера.

Автор — Ірина Козюпа
8 марта 2020, 09:37
6
«Усик поб’є їх всіх». Алі Башир  – про Олександра в супертяжах, повернення Кличка та крововилив у мозок

Тренер українського супертяжа Владислава Сіренка Джеймс Алі Башир у лютому прибув до Києва, щоб допомогти своєму підопічному підготуватися до поєдинку з південноафриканцем Джонні Мюллером за титул WBC Asia. Бій відбудеться 28 березня у Німеччині.

Раніше Алі Башир працював другим тренером Володимира Кличка, а Олександр Усик став з ним чемпіоном світу. В інтерв’ю Ірині Козюпі тренер розповів про бажання повернутись до роботи з Олександром Усиком, можливість повернення у бокс Володимира Кличка та про напад на нього у США. Бонус: топ-9 боксерів за версією тренера. 

«Якщо психологічний стан Ф’юрі буде в порядку, то він знову поб’є Уайлдера»

– Чому Ф’юрі переміг Уайлдера?

– Як на мене, це була більше боротьба, аніж бокс. Багато бруду, притримок, Ф’юрі скував Уайлдера, пережав його і розколов.

Так, він став чемпіоном світу в суперважкій вазі, але це не був хороший боксерський поєдинок. Це було більше схоже на вуличну бійку. Це не зовсім бокс для мене. Це просто один хлопець переборов, пережав, перемахав іншого.  

– Як Деонтею відновитися після такої поразки?

– Не знаю, чи зможе він це зробити. Вся кар’єра Уайлдера базувалася на силі його правої руки. На мою думку, він ніколи не вчився, як правильно боксувати, використовувати джеби, ухилятися від удару, працювати ногами. У нього не було такої необхідності, бо його права рука просто всіх нокаутувала.

Але Тайсон Ф’юрі виявився достатньо розумним, щоб триматися подалі від головної зброї суперника. Коли йому вдалося нівелювати фактор правої руки Деонтея, то бій на цьому закінчився.

Про це Уайлдеру потрібно було подумати раніше і приділити більше уваги вивченню боксу. Наприклад, якщо сховати свою праву руку за спину, то що в тебе лишається? Нічого більше. Не знаю, чи зможе він оговтатися після такого бою. Адже тепер всі знають, як можна його побороти. Ф’юрі чудово це продемонстрував. Перед боєм Тайсон сказав, що затягає Деонтея по рингу. І він саме це зробив.

– Вірите в їхній третій бій?

– Так. Якщо психологічний стан Ф’юрі буде в порядку, то він знову поб’є Уайлдера. Ти ніколи не знаєш, чого від нього знову очікувати. Після бою він сказав, що розважиться з кокаїном і проститутками. І це говорить чемпіон світу з боксу. Можете собі уявити, що Володимир Кличко робить подібні заяви?

– Ф’юрі володіє одним титулом, в Джошуа – 3 пояси. Хто зараз найкращий боксер у суперважкій вазі?

– Ніхто. Для мене зараз немає №1. Тайсон Ф’юрі –  не номер 1, Ентоні Джошуа – теж не №1. Ніхто зараз не №1. Зараз ідеальний час для Володимира Кличка повернутися у бокс. Думаю, він зможе розібратися з цими хлопцями.

- Якщо Тайсон і Ентоні зустрінуться влітку, хто переможе?

– Це дуже близький бій. Якщо Тайсону вдасться психологічно вплинути на Джошуа, то він виграє цей бій. Якщо ні, то виграє Ентоні.  

– Олександр Усик – обов’язковий претендент на пояс Джошуа за версією WBO. Коли можна очікувати на цей бій?

– Думаю, що зараз Усик – головна темна конячка суперважкого дивізіону. Кажу так, тому що знаю його, як ніхто інший – його характер і ментальність. Я спостерігав за ними під час нашої співпраці, навіть коли він цього не бачив, і дуже добре його вивчив.

Джошуа буде фаворитом цього бою, але Усик поб’є його. Я знаю його потенціал, тому що працював з ним три роки. Що стосується Ентоні, то він не досяг свого максимуму. Люди, які працюють з ним, не знають, як його потрібно розвивати далі. Не хочу їх критикувати. Просто кажу, що у них немає розуміння, як рухатися далі. Тому я і впевнений, що Усик переможе його.

Коли я розпочинав тренувати Усика, сказав, що він стане абсолютним чемпіоном світу в крузервейті. І я теж сказав, що він стане абсолютом в суперважкій вазі. Він всіх їх поб’є. 

Зараз у нього запланований бій з Дереком Чісорою. Це буде важке випробування, але його треба пройти.

Думаю, що він вже два роки може побити Деонтея Уайлдера, ще коли він бився за статус абсолютного чемпіона в крузервейті. Також Усик може перемогти і Джошуа. З Ф’юрі буде складніше через його таку собі незграбність. Зрештою, прийде час, коли він поб’є всіх цих великих хлопців.

На це є як очевидні, так і не дуже очевидні причини. Але я зараз не відкриватиму всі карти і не скажу, що робить Олександра таким особливим. Тільки мені це відомо. Але я знаю, що кажу. Навіть попри те, що говорять нібито він замалий для хевівейту.

Знаю про Усика речі, які, можливо, він сам про себе не знає. Я з ним працював і розумію, яку кнопку потрібно натиснути, щоб він показав все, на що здатний. А більшість не знає, як це зробити. 

– Які труднощі можуть виникнути в Усика в бою з Чісорою?

– Це бій може бути дуже важким у плані фізики. Але я впевнений, що Олександр подолає всі труднощі, які виникатимуть в ринзі. Це дуже хороший тест для нього.

Разом з тим Чісора розуміє, що має побити Усика, якщо хоче залишатися на виду у хевівейті і мати там вагу. Якщо він цього не зробить, то просто стане боксером з натовпу.

«Усик зробить велику помилку, якщо знову не запросить мене до співпраці»

– Ви були присутні на поєдинку Дениса Берінчика і спілкувалися там з Усиком. Про що говорили?

– Ми поважаємо один одного, у нас нормальні стосунки, і ми підтримуємо зв’язок. Він розуміє, що я його дуже добре знаю. Можливо, краще за будь-кого іншого. Лише Анатолій Ломаченко може знати Олександра краще за мене, бо він працював з ним більше за мене. Він розуміє і бачить ті самі речі, що і я.

– Усик говорив, що вибачиться перед вами за те, як з вами розірвали співпрацю. Він це зробив?

– Не надто зациклююсь на таких речах. Люди приходять і йдуть. Життя триває. Усик прийняв таке рішення, і я його поважаю. Він сказав, що хоче працювати по-іншому. Це дало мені можливість розпочати роботу з Владом Сіренком. І я дуже задоволений нашою роботою. Це вийшов непоганий обмін. Я кажу це щиро.

Але якщо Усик хоче досягти максимуму у супертяжах, то має подумати про те, щоб знову почати працювати зі мною. Тому що ніхто не витягне з нього все найкраще, так як зроблю це я.

Він зробить велику помилку, якщо знову не запросить мене до співпраці, не випише хороший чек і не дасть комфортних умов для роботи, щоб стати абсолютом в суперважкій вазі. Я потрібен йому. І лише дурнувата гордість може стати цьому на заваді.

Непросто буде перемогти Джошуа, Уайлдера і Ф’юрі, але я вірю, що він може це зробити.

– Якщо буде така пропозиція, то ви знову будете з Усиком?

– Зараз я працюю з Владом Сіренком. Але якщо Олександр потребуватиме мене, щоб зробити крок уперед, то я буду радий допомогти йому. Ніхто так не розуміє хевівейт так як. Ви бачили, що відбувалося з кутком Уайлдера під час бою з Ф’юрі. Йому ніхто не допомагав, там всі виглядали розгубленими. А коли нарешті їм вдалося зібратися, то бій вже закінчився.

Не можна підкорювати хевівейт без чіткого плану. Потрібно знати що, коли і як робити. Звести ці всі компоненти докупи – це не просте завдання. Пам’ятаєте бій Усика проти Брієдіса? Це був перший поєдинок Олександра без мене. Бій тривав 12 раундів, а Усик переміг рішенням суддів (пізніше зізнався, що це був його найважчий бій у кар’єрі). Коли бій має таку високу ціну – гроші, слава, можливість ввійти в історію, то треба бути до цього готовим.  

– Як вам було працювати з Усиком? Він говорив, що йому комфортніше з тренером своєї культури.

– Завжди добре мати поруч когось із своєї країни. Це дуже допомагає. Але ми говоримо про перемогу у суперважкій вазі. І я знову скажу те, що вже говорив раніше – ніхто краще за мене не зможе допомогти йому виграти титул. Я знаю, що йому потрібно робили, щоб перемагати.

Так само ми зараз працюємо з Владом. Якщо він все робить правильно, я кажу, що все добре. Але якщо він виконує щось не так, як потрібно, то я кажу, що це погано.

«З наступного року Влад Сіренко буде готовий битися з топ-боксерами»

– На якій стадії зараз підготовка Влада до бою?

– Ми на початку. Наш план – перемагати і тільки перемагати. Завжди треба прагнути виграшу. Не кожен бій вдається закінчити нокаутом, але потрібно до цього йти. Візьміть будь-яку сферу діяльності – перемагати важливо всюди.

– Які його сильні та слабкі сторони?

– Владу бракує знань і досвіду. Якщо ти чогось не знаєш, то це твоя слабкість. Все, як у звичайному житті – досвід приходить з часом. Але досвід – не завжди найкращий вчитель на відміну від знань.

– Коли він буде готовий битися з топ-боксерами?

– Думаю, вже з наступного року. Цей рік нам потрібен для розбігу. Літак перед тим, як злетіти в небо, має розігнатися і відірватися від землі. Ми з Владом поки ще на злітній смузі, але у 2021 році будемо готові злетіти.

Цього року ми продовжимо боксувати проти суперників хорошого рівня. Ці боксери не видатні, але й не погані. Хочемо переконатися, що Влад справді готовий. Коли маленька дитина вчиться ходити, то ми підтримуємо її за руку. Тоді поступово відпускаємо руку – і маля вже йде саме. Влад – ще дитина. Йому всього 25 років.

– Скільки боїв Сіренку потрібно провести, щоб стати чемпіоном світу?

– Я амбіційніший за будь-кого іншого, бо, як тренер, бачу речі, які іншим непомітні. В теорії він міг би вже цього року здобути титул чемпіона світу, але якщо тверезо дивитися на речі, то Владу знадобиться ще 2-3 роки.

Потрібно поспішати повільно. Боротьба за чемпіонський пояс – це поступовий процес. Ми не можемо просто так вийти і взяти його. Тим більше, що у боксі зараз багато політики.

Наш курс – рухатися крок за кроком. Але якщо хтось прийде до нас і скаже, що дасть мільйон доларів за чемпіонський бій, то ми приймемо цей виклик просто зараз. Як часто у нас виникатиме можливість заробити такі гроші? Хтось може сказати, що це неправильне рішення, але мільйон доларів – це мільйон доларів. Така моя позиція.

Багато що залежить від можливостей, які у вас можуть виникати. Якщо їх немає, то ви продовжуєте рухатися за своїм планом.

– Яка ваша глобальна мета у роботі з Владом?

– Зробити його чемпіоном світу. Коли він здобуте пояс, то я буду щасливим, а мою роботу можна буде вважати виконаною. Дуже хочу, щоб Влад ввійшов в історію України і світу як чемпіон світу у суперважкій вазі. Я наче шеф-кухар, який додає до пасти соус, і у нього виходить чудова страва.

Моє першочергове завдання – вчити. З нашого першого дня спільної роботи з Владом я постійно кажу йому: «Ти маєш робити так і так». Знаю, що іноді це може діяти йому на нерви, але це те, чим і має займатися тренер. Постійно нагадую йому про речі, які трапилися з ним раніше, і цілі, які він має досягти.

Розумію, що мої розмови можуть його втомлювати, але я буду повторювати, поки він всього не зрозуміє і у моїх словах вже не виникатиме необхідності. Влад зовсім не важка людина для навчання. Він – молодий і розумний, все вбирає наче губка.

Є багато молодих, але дурних людей. Ти їм говориш, як потрібно щось робити, а вони все виконують по-своєму. Мені 68 років, а моїй молодшій доньці – 41. Що вони можуть мені сказати? Я працював з Володимиром Кличком. Він дуже розумна людина і завжди слухав. Це один з найбільших професіоналів з яким мені доводилось мати справу.

«Володимир Кличко у свої 43 роки перебуває у дуже хорошій фізичній формі»

– Вірите, що Володимир Кличко може повернутися в ринг?

– Думаю, що так. Володимир у свої 43 роки перебуває у дуже хорошій фізичній формі. Кличко може повторити те, що свого часу зробив Джордж Форман. Він був поза спортом 10 років, а тоді повернувся і став чемпіонам світу у суперважкій вазі.

Зараз кондиції Кличка вдвічі кращі, ніж були у Формана. А він зміг повернутися на вершину суперважкого дивізіону. Володимир здатен зробити те саме і навіть краще. Я в це вірю, хоч і не знаю, яке рішення він прийме. 

Звичайно, багато хто говоритиме, що він вже застарий і тому подібне. Але я оптимістично дивлюся на його камбек. Справді вірю, що він може повернутися і стати чемпіоном.

Кличко програв Ентоні Джошуа, але в цьому бою він довів, що належить до теперішнього покоління боксерів. Між ними велика різниця у віці, але згадайте, який бій провів українець. Думаю, він знову здатен підкорити суперважкий дивізіон.

– Яка з епох у суперважкому дивізіоні була найсильнішою – тепер чи у часи домінування братів Кличків?

– Період з Кличками. Зараз є лише кілька крутих хлопців, які справді топ-рівня. Тоді у суперважкому дивізіоні було більше класних боксерів – Кріс Бьорд, Коррі Сандерс та багато інших. Вони були кращими бійцями, ніж теперішні супертяжі, а також тоді проводили більше великих і конкурентних боїв.

Якщо Володимир справді цього захоче, то він повернеться в спорт. Ми підтримуємо зв’язок навіть після того, як Кличко завершив кар’єру. У нас стосунки, ніби між старшим і молодшим братом. Інколи я кажу речі, які йому не подобаються, або він не згоден зі мною. Але Володимир не закривається, а дає мені можливість висловити свою позицію. Він знає, що мені не байдуже, тому я говорю з ним відкрито.

Кличко – один з найвидатніших людей, з якими мені доводилось проводити разом час. Він просто неймовірний. Володимир стільки років був на вершині боксу, що це просто феноменальне досягнення. Віталій теж чудовий хлопець. Не знаю, як для інших, але для мене брати дуже хороші люди.

В дитинстві моя мама говорила: «Коли ти зустрічаєш хороших людей, то не відпускай їх від себе, будь з ними серцем і душею. Ти не знаєш, яка ваша зустріч може стати останньою. Важливо, щоб у них залишилося гарне враження від тебе». Кожен раз, коли ви з кимось зустрічаєтесь – це дуже особливий час. Не марнуйте його.

– Ви справді думаєте, що Кличко сумує за боксом?

– Думаю, що так. Скажу навіть більше – Віталію теж не вистачає боксу, бо обидва брати були дуже успішними на ринзі. Зараз їм не вистачає цього духу протистояння та очікування бою.

Зараз Віталій – мер Києва, але коли я спілкуюся з ним, то по очах бачу, що він сумує за боксом. Я б навіть не здивувався, якби він повернувся у спорт. Я б не скидав братів з рахунків. Вони здатні це зробити.

– Братів часто запитували про бій між собою. Хто б переміг, якби він насправді відбувався?

Всі знали, що такого бою не буде. Це ж два брати. Така ідея – це просто ще один доказ того, наскільки Клички домінували у суперважкій вазі у свій час. Вони перебували на вершині настільки довго, що людям стало нудно. Їх ніхто не міг побити, тому всім стало цікаво, що трапиться, якщо брати боксуватимуть між собою. Важко сказати, хто б переміг у такому бою. Я собі навіть уявити такого не можу.

Думаю, що якби відбувався другий бій між Кличком і Тайсоном Ф’юрі, то Володимир переміг би британця. Більше того, я впевнений, що Тайсон сам це прекрасно розумів. Були дві можливості провести реванш, і обидва рази вони зірвалися через Ф’юрі. Спочатку у нього була депресія, потім проблеми з наркотиками. Що б не стало причиною, він не хотів повертатися в ринг для зустрічі з Кличком. Він знав, що Володимир переможе його.

Тайсон хитрий до певної міри, але справа в іншому. Ф’юрі – великий хлопець зростом 2,06 м і розмахом рук 2,16 м. Він наче будинок. Якщо хочеш його побороти, то зовсім не обов’язково намагатися дістати його голову. Свій джеб можна спрямувати на його тіло. Мені досі хочеться побачити їхній реванш. Це був би дуже цікавий бій. Або ж протистояння Володимира проти Уайлдера чи Джошуа.

– Хто буде фаворитом у цих боях?

– Не Кличко – все через його вік. Але люди не знають його так, як я. Зараз він у чудовій формі. Фаворитами вважатимуть трьох молодих хлопців, але він може з ними суперничати.

«У мене двічі був крововолив у мозок, а цього хлопця просто відпустили на волю»

– Це ваш перший приїзд в Україну після нападу на церемонії зважування вашої боксерки. Як ви себе почуваєте?

– Це був не просто якийсь нещасний випадок. Мене вдарили в голову. Зі мною ще досі не все у порядку. Я відновився на 80%. Залишилося повернути ще 20%. Думаю, мені вдасться це зробити до кінця цього року або на початку наступного. Тоді я вже повністю одужаю.

Мені потрібно вставити кілька зубів, в мене ще досі відчувається травма голови. Головне, я знаю, що зможу відновитися. Я дуже щасливий від цього.

Справу з нападом на мене в США вирішили зам’яти. Мовляв, все було не так і серйозно. Люди так говорять, тому ще це трапилося не з ними чи їхніми близькими. Все було дуже серйозно. Цей чортів боягуз (брат боксерки Кларесси Шилдс – Артіс Джекел Мак) напав на мене, коли я цього не бачив. Підійшов ззаду і вдарив по голові, а я впав на мармурову підлогу і сильно вдарився.

Коли я прийшов до тями, то був увесь у крові. У той момент я навіть не відчував болю, лише хотів зрозуміти, що відбулося.

Якби таке трапилося з білим чоловіком чи жінкою, то був би суд і напад розцінювали б, як замах на життя. Якби на моєму місці був Ларрі Мерчант, Джим Лемплі, Фредді Роуч, Боб Арум чи інші відомі люди боксу, то цього хлопця б кинули за грати. Але оскільки я не білий, то це не так і важливо. Подумаєш, чорні знову побилися.

Нападника мали б довічно відсторонити від боксу і навіть не допускати до місць проведення боїв. Він мав би отримати 10 років за те, що вчинив. А його просто відпустили на волю, мені навіть ніхто не телефонував з поліції, щоб взяти свідчення. Політична машина в цьому місті спрацювала на користь Шилдс. А в мене двічі був крововолив у мозок.

Тому мене дуже розізлило, коли цього хлопця просто відпустили. Але тепер йому потрібно все своє життя ходити і оглядатися назад. В Америці багато людей, які люблять мене. Навіть у тому ж самому місті, де все відбулося. Невідомо, коли, хто і як може прийти по тебе і напасти так, як ти це зробив зі мною. І чесно кажучи, я сподіваюся, що так і станеться. За все у цьому світі треба платити – око за око, зуб за зуб.

Я виріс у місті, де такі речі неприпустимі. Якщо є якась проблема, то її вирішують по-чоловічому, а не б’ють когось ззаду. Інакше всі відвернуться від тебе і навіть вб’ють.

– Не важко було повертатися до роботи?

– Як тільки лікарі дозволили мені літати, я прибув до Києва, щоб працювати з Владом. Поки я не можу бути у кутку під час боїв. Лікарі рекомендують ще не робити цього. Тому в кутку Сіренка буде інший тренер. Можливо, під час наступного поєдинку вже я зможу це робити. А поки мені треба дотримуватися рекомендацій медиків.

Минулого року я був стількох похоронах, як за все своє попереднє життя. Розумію, що у мене залишилося не так багато часу, тому не хочу витрачати його марно. Моя мета – виховати ще одного чемпіона світу. Тому зараз я працюю з Владом. І коди прийде мій час, то хочу, щоб він прийшов на похорон з чемпіонським поясом. Не знаю як, але я точно про це якось дізнаюся.

– В одному з інтерв’ю ви назвали Україну своїм другим домом. Що вам тут подобається?

– Я люблю Україну та українців з багатьох причин. Взяти хоча б ваші вулиці. У порівнянні з Америкою вони такі чисті. З того що я бачу, більшість чоловіків поважають жінок – вдень і вночі.

Українці хочуть кращого життя для себе і своїх дітей. Мені здається, ваш президент Зеленський – хороший хлопець, який зацікавлений у тому, щоб країна розвивалася. Лише час покаже, наскільки він добре розбирається у політиці. Вам потрібен президент, який дбатиме про людей. Життя тут може бути набагато кращим, і політики мають забезпечити комфортні умови для своїх громадян. Сподіваюся, українці житимуть краще і матимуть більше.

В США теж багато проблем. Мені не подобається Дональд Трамп. Він працює в інтересах багатих, а не простих людей. Але Бог все бачить.

***

ТОП-9 боксерів P4P за версією Джеймса Алі Башира

До свого списку тренер включив Володимира Кличка, який вже завершив кар’єру.

«Хоч він і на пенсії, я все одно вважаю його одним з найбільш технічних боксерів», – пояснив своє рішення Башир. 

1.  Теренс Кроуфорд

2.  Шон Портер

3.  Еррол Спенс

4.  Менні Пакіао

5.  Олександр Усик

6.  Володимир Кличко

7.  Василь Ломаченко

8.  Сауль Альварес

9.  Джермалл Чарло

Фото: прес-служба Владислава Сіренка, Gettyimages.ru/Alexander Hassenstein/Bongarts;  globallookpress.com/Sergii Kharchenko/ZUMAPRESS.com

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты