Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Чигринський в «Барселоні»: підтримка Гвардіоли, спілкувався більше з Іброю, ніж з Мессі

Чигринський в «Барселоні»: підтримка Гвардіоли, спілкувався більше з Іброю, ніж з Мессі

Українець затримався в Іспанії всього на сезон, незважаючи на рекордний трансфер.

Автор — Ірина Козюпа
25 октября, 18:22
44
Чигринський в «Барселоні»: підтримка Гвардіоли, спілкувався більше з Іброю, ніж з Мессі

Дмитро затримався в Іспанії всього на один сезон. 

Став першим українцем у складі «Барселони»

В 2009-му було спекотне для нашого футболу літо, а перехід Дмитра в команду Хосепа Гвардіоли – довготривалою трансферною сагою.

Чинний переможець Ліги чемпіонів і володар Суперкубка УЄФА був дуже серйозно налаштований і доклав чимало зусиль, щоб Чигринський змінив Донецьк на Барселону. Весь серпень 2009-го клуб намагався переконати керівництво гірників продати захисника. На переговори в Донецьк особисто прилітав тодішній президент каталонців Жоан Лапорта.

Однак Рінат Ахметов залишався непохитним – 15 мільйонів євро його не влаштували. Пізніше президент «Шахтаря» погодився на покращену пропозицію «Барселони». Більше того, на той час трансфер захисника за 25 мільйонів євро став рекордним для «Шахтаря».

На старті сезону Дмитра заграли за «Шахтар» у матчах кваліфікації Ліги чемпіонів проти «Тімішоари» – і за тодішнім регламентом не цілий сезон грати за «Барсу» у Лізі чемпіонів. Але трансфер однаково відбувся. Відразу після гри за Суперкубок Європи (так, проти «Барси») він разом з партнерами по команді повернувся в готель, щоб забрати речі і переселитися в інший готель. В Донецьк Чигринський вже не повертався.

«Було дивно грати проти команди, яка через декілька днів стане твоєю. Але після стартового свистка я був повністю зосереджений на грі», – зізнався пізніше Дмитро.

31 серпня 2009 року Чигринський пройшов медогляд і підписав з каталонським грандом п’ятирічну угоду, а відступні за дострокове розірвання контракту становили 100 мільйонів євро. Дмитро став першим українцем в історії клубу. 

«У «Барселоні» я пройшов серйозне медичне обстеження, яке тривало кілька годин. Чотири роки тому у мене було кілька рецидивів, тричі рвав передню поверхню бедра. У той час я вилетів десь на чотири місяці. Мою ногу переглядали на кількох машинах. Медики помітили рубець, але сказали, якщо за чотири роки нога мене не турбувала, то все нормально.

Після цього я відвідав тренування команди, де познайомився з гравцями, тренерським штабом, обслуговуючим персоналом, включно з лікарями та масажистами. Далі ми перейшли до офіційної частини і підписали всі документи. Потім прес-конференція і презентація для вболівальників. Я вийшов на поле стадіону «Камп Ноу» і понабивав м’яча. А ввечером відправився на матч «Барселони» зі «Спортингом», – розповів українець про свої перші кроки у новій команді.

У контракті серед іншого була умова – вивчити каталонську та іспанську мови. А ще керівництво «Барси» заборонило Чигринському сідати за кермо мотоцикла.

Президент «Барселони» пишався Чигринським після дебюту за команду, але Дмитро зіграв всього 14 матчів за сезон

12 вересня Дмитро вперше зіграв у футболці «Барселони» – на виїзді проти «Хетафе». Каталонці перемогли 2:0 завдяки голами Ібрагімовича та Мессі. А дебют українця фахівці і преса оцінили, як вдалий. «Чигринський ідеально відіграв у цій зустрічі. Перед матчем я відчував, що ми зробили гарний трансфер. Українцеві лише 22 роки, і він принесе ще багато користі «Барселоні», – зазначив Гвардіола.

Сам Діма скромно говорив, що не відчував себе зіркою європейського футболу.

«Для мене нічого не змінилося. У кожного футболіста є амбіції, які він намагається реалізувати. Перехід в «Барселону» – це новий етап моєї кар’єри. А зірки є на небі. У футболі все по-іншому. Думаю, це також престиж і для мене, і для «Шахтаря», і України загалом».

Президент «Барселони» навіть заявив, що завдяки Чигринському команда стала трішки українською.

«Він дуже допомагає нашій команді. Тренеру і вболівальникам він подобається. Діма – джентльмен, професіонал і просто хороший хлопець. Ми пишаємося цим гравцем. «Барселона» – це великий, глобальний клуб, і завдяки Чигринському він став трішки українським», – говорив про захисника Жоан Лапорта.

У дебютному сезоні Чигринського акуратно підпускали до основи «Барселони». У вирішальних матчах на поле виходила зіграна пара центральних захисників – Пуйоль – Піке. У підсумку українець зіграв 12 матчів у чемпіонаті Іспанії, з них 10 – в основному складі. А всього за «Барселону» Дмитро провів 14 зустрічей. Він став чемпіоном Іспанії та клубним чемпіоном світу. Але це занадто мало. Не на таку кар’єру розраховував Чигринський і «Барселона».

Епізод в матчі з «Сарагосою» свого часу став хітом інтернету. «Барселона» перемагала на виїзді з рахунком 2:0 і на 73-й хвилині Пеп сказав українцеві готуватися до виходу на поле. Чигринський пояснив тренеру, що той уже використав усі три заміни. Тоді лавка запасних посміялася зі свого тренера.

У 2017 році читачі Marca визнали перехід Чигринського в каталонський клуб найгіршим трансфером за останній час. Хоч рамки вказані досить розмито, однак у цьому голосуванні з великим відривом переміг саме українець, випередивши захисника Дугласа і форварда Кейріссона.

А минулого року сайт 90min склав свій топ-10 найгірших трансферів «Барселони» у 21 столітті. Окрім нашого Дмитра до антирейтингу також потрапили такі гравці, як Коутіньйо, Алекс Сонг, Еммануель Петі, Олександр Глєб, Арда Туран, Андре Гомеш, Ібрагімович і Філіп Крістанваль. За іменами ще та компанія.

Що пішло не так?

Це питання Чигринському задають дуже часто. Там комплекс причин, але в першу чергу все зводиться до величезного тиску на гравця.

«Це були абсолютно нові, невідомі раніше відчуття, з якими в українському чемпіонаті не доводилося зустрічатися. Я ще не зіграв жодного матчу, а Гвардіола і Хаві пояснили мені, який це специфічний клуб, і як тут важко грати.

Наводили приклади, коли трибуни «Камп Ноу» своїм свистом «з’їдали» новачка, і він назавжди зникав зі складу, навіть якщо був непоганим гравцем. Добре запам’ятав настанови від Хаві перед моєю першою домашньою грою – проти «Атлетико»:

«Діма, ти потрапив в таку команду, де навіть я, який народився в гранатово-синій футболці, не можу відчувати себе захищеним від гніву фанатів. Варто разок чи другий погано зіграти – не чекай нічого доброго. Пресинг трибун буде безжалісним».

Також на Чигринського тиснула сума його трансферу – 25 мільйонів євро.

«Нікого не хвилює, з якого чемпіонату ти прийшов, в якому віці і з яким досвідом, готувався до сезону разом з новим клубом чи приєднався до команди у розпал сезону – будь добрий приноси користь негайно, тут і зараз.

Завищена вимогливість з боку уболівальників підігрівалася ще й сумою, яку заплатили каталонці «Шахтареві». «Барса» – народна команда без жодних лапок: вболівальники, які є членами клубу, регулярно сплачують членські внески, тобто є акціонерами. Вони цілком резонно вважають, що в цих 25 мільйонах були їхні кровні гроші теж. І якщо на гравця витрачена така сума, то забути про це йому не дадуть ні на хвилину.

Питання «Коли ти почнеш відпрацьовувати гроші?» у тій чи іншій інтерпретації переслідувало мене майже в кожному інтерв’ю. Каталонські журналісти дуже вміло транслюють на гравців громадську думку, настрої, що панують серед уболівальників «Барселони», – розповідав Дмитро. 

Тьєррі Анрі у фільмі про «Барселону» згадав, як грав з українцем.

«Ми проводили матч проти «Осасуни», яка погано захищалася в зоні Хаві. У той день вийшов Чигринський з його хорошою лівою. Правою він теж добре грав, але ліва – просто чарівна. Ми повинні були віддавати м’яч йому, а він направляти його Хаві, але Дмитро кілька разів закинув на Златана. Ібра з такого пасу мало не забив, але Пеп зняв Чигринського в перерві – через те, що це руйнувало модель гри».

Жерар Піке в інтерв’ю ESPN минулого року розповів, як намагався допомогти адаптуватись Чигринському.

«На одному з перших тренувань я спробував розповісти йому про рівень нашого захисту, про конкретних футболістів. Звісно, він не говорив іспанською, тому я намагався щось пояснити йому англійською, а іншу частину – за допомогою жестів і знаків. Я витратив на все це чимало часу, а коли я закінчив свою промову, то він просто кинув речі і пішов», – зізнався захисник.

Життя після «Барселони» – повернення в «Шахтар», «Дніпро», АЕК

Чигринський провів у команді лише один сезон. У червні 2010 року він повернувся у «Шахтар» за 15 мільйонів євро.

«Після невдалої гри на Кубок Іспанії з «Севільєю» перестав виходити на поле. Тоді Ахметов звернувся до керівництва «Барси», мовляв, якщо ви раптом вважаєте, що помилилися, запросивши Чигринського, ми готові за ту ж суму викупити його трансфер назад. Каталонці тоді відповіли відмовою: «Ми на нього розраховуємо», – згадує ті часи Чигринський.

Українець не хотів залишати Іспанію, але змінився президент клубу – на місце Жоана Лапорта прийшов Сандро Россель.

«Була повна впевненість, що наступний сезон в каталонській команді стане моїм, – каже Дмитро. – Але логіка нового боса «Барселони» в розмові зі мною була така: «Так, я знаю, що на тебе, як і раніше, розраховує головний тренер. З одного боку, ми могли б потерпіти ще рік, дати тобі другу спробу, але з іншого – є можливість виручити серйозні гроші. Клуб опинився у складному фінансовому становищі, тому ми вибираємо гроші».

Гвардіола до останнього не хотів в це вірити. «Викинь все з голови і спокійно відпочивай до 19 липня. У новому сезоні ти мені потрібен максимально свіжим», – говорив Пеп перед відпусткою. Для мене ці слова були дуже важливі. Одна річ, коли тренер в тобі розчарувався, і зовсім інша, коли переважили обставини, на які він вплинути не міг».

Але з українцем таки попрощалися попри спротив тренера. Ця ситуація з Чигринським мала глобальні наслідки. Легендарний Йохан Кройфф говорив, що в кризі «Барси» винне керівництво. Боси клубу втручалися у кадрову політику тренера, тому і не було результату.

«Цей процес почався не сьогодні. Тата Мартіно робить все, що в його силах, але в «Барселоні» командує не тренер, і йому дуже складно управляти командою. Така проблема існує з часів Пепа Гвардіоли. Спад клубу почався з продажем Чигринського, проти відходу якого був особисто Пеп, але його ніхто не послухав», – говорив Кройфф в інтерв’ю Mundo Deportivo.

Чигринський досі підтримує зв’язок з Гвардіолою. Коли Пеп тренував «Баварію», то розпитував про Дугласа Косту, а українець пізніше домовлявся з тренером про стажування для Володимира Єзерського.

Після «Барселони» Дмитру так і не вдалося повернутися на свій колишній рівень. Кар’єру почали псувати часті травми. Після «Шахтаря» та нетривалого періоду у «Дніпрі» українець перейшов в АЕК, з яким він став чемпіоном Греції у 2018 році. Там Чигринський кайфує і від футболу, і від життя. Жартує, що за УПЛ стежить, але не сумує.

Як це було – грати в одній команді з Мессі?

Дмитру пощастило сезон відіграти у команді, яка складалася із зірок і великих гравців того часу. І одного генія.

«Коли я підписував контракт з клубом, мені відразу сказали, що багато чого буде залежати від того, які у мене складуться стосунки з Мессі. Негативного ставлення до себе я точно не відчув.

Скромняга – дуже вдале слово, яке проситься на язик. Незважаючи на шалену популярність він дуже сором’язливий. У побуті – жодної зірковості. І над ним хлопці жартують запросто, і він може пожартувати над будь-яким партнером. Якщо не знати, який це монстр на полі, мабуть, пройдеш повз – і не звернеш уваги.

Не треба думати, ніби в «Барселоні» життя йде під девізом «Віддай м’яч Мессі – і буде всім щастя». Він ідеально вбудований в ігрові схеми каталонського клубу, відчуває себе як риба у воді, виглядає дуже органічно. Його яскрава індивідуальність цілком і повністю підпорядкована інтересам команди. Однак не можна сказати, що атака «Барселони» цілком залежить тільки від Мессі».

Але Чигринський ближче спілкувався з іншою зіркою клубу – Златаном Ібрагімовичем. Швед так само, як і українець, не затримався в каталонській команді надовго.

«Златан – феноменальна людина. Дуже специфічний. Він відчуває себе особливим, і, в принципі, таким є. Знайти з ним спільну мову нескладно. Просто він не любить нечесних хлопців.

Вийшло так, що він був першим, кого я побачив після появи на базі «Барселони». Златан привітав з хорошою грою за Суперкубок УЄФА, побажав успіху. Потім ми ще неодноразово перетиналися, і виходило так, що спілкувалися більше з ним і з Максвеллом. З Максвеллом у нас взагалі зав’язалися дружні стосунки. Ібрагімович кричав Іньєсті і Хаві: ти, мовляв, клоун, куди м’яч віддаєш. Тобто критикував тих, хто в «Барсі» робить погоду.

Я зараз не беру рівень майстерності – в цьому плані там були люди і крутіші. Мессі – взагалі інопланетянин. Але як особистість – Ібра вище всіх!»

Фото: «Барселона», Getty Images

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты