Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Українець в «Ювентусі»: починав у «Карпатах», за стилем гри схожий на Роналду, вчиться з його сином в одній школі

Українець в «Ювентусі»: починав у «Карпатах», за стилем гри схожий на Роналду, вчиться з його сином в одній школі

Андрія Фірмана називають гравцем перспективи клубу.

Автор — Ірина Козюпа
7 февраля 2020, 15:53
40
Українець в «Ювентусі»: починав у «Карпатах», за стилем гри схожий на Роналду, вчиться з його сином в одній школі

Знайомтесь, Андрій Фірман. Його називають гравцем перспективи клубу.

Українець грає в «Ювентусі». Як так вийшло?

Андрію Фірману – 15 років, він виступає за команду свого віку. Грає на позиції центрального нападника, або на фланзі. Кажуть, за стилем гри схожий на Кріштіану Роналду.

Фірман народився у Львові. У 8 років потрапив у школу «Карпат», де навчався 3 роки.

«Почали говорити, що в Андрія є талант. Зрозуміло, що в Італії можливості для розвитку молодих футболістів більші, тому я почала займатися оформленням документів і з часом забрала сина до себе, – розповіла в інтерв’ю сайту «Футбол 24» мама Андрія Наталія Савка, яка тривалий час мешкає в Італії. – У червні 2016 року він уже переїхав до мене. Першого вересня того ж року пішов у звичайну італійську школу в Чезенатіко».

Вже четвертий рік українець займається футболом в Італії.

«Спочатку це був любительський футбольний клуб міста Чезенатіко, де проживав хлопець з мамою – ФК «Бакія», – розповів Tribuna.com скаут «Кальярі» Алекс Великих. – Далі він перейшов у клуб з адріатичного узбережжя Італії «Чезена».

Перед сезоном 2019-2020 керівництво департаменту молодіжного та юнацького футболу «Ювентуса» поставило завдання провести внутрішню селекцію й підсилити склад команди завдяки придбанню нових гравців.

В Італії діє закон, що забороняє перехід футболістів, які не досягли 14 років з одного регіону країни в інший. Тобто в U-15 така заборона вже не діє. Зі складу команди минулого сезону залишили лише 15 гравців, а 10 відрахували. На їхні місця залучили 9 нових хлопців з різних регіонів Італії. Найбільша кількість новачків припала на лінію атаки – четверо. Одним з нападників якраз і став українець».

Заради «Ювентуса» Андрієві довелося залишити маму і оселитися у спортивному гуртожитку клубу. Тепер їх розділяє 400 км.

«Ювентус» боровся з такими клубами, як «Сассуоло», «Інтер» та «Аталанта» аби отримати талановитого гравця. Процес залучення був поступовим. Ще виступаючи за «Чезену», Андрія запросили зіграти у престижному турнірі у складі «Ювентуса». Так у клубі перевіряють не лише рівень його технічної майстерності, але й психологічну адаптацію до колективу. Такий екзамен наш хлопець здав на відмінно», – каже Великих.

Але початок сезону для Андрія склався не дуже вдало. Він зламав руку і залишився поза грою на два місяці.

«Повернувшись у гру команди, він швидко знайшов порозуміння з партнером по атаці – італійцем Алессіо Вакка. Також йому вдалося нагадати, що недаремно генеральний директор клубу Фабіо Паратічі назвав Фірмана – гравцем перспективи клубу.

Швидкість, нестандартні рішення, відчуття позиції – це ті якості, що найяскравіше характеризують українця з технічного боку. Грає на позиції крайнього форварда, або одного з двох центральних нападників. У більшості випадків, як другий форвард. Андрій демонструє не лише дриблінг, але й потужний удар лівою, непоганий правою, та впевнену гру на другому поверсі».

Головний тренер U-15 Корадо Граббі відзначає корисність для команди Фірмана та підкреслює ще такі його позитивні риси – високу працездатність, наполегливість і силу характеру.

Вчиться в одній школі із сином Роналду

З діючих футболістів Фірману подобаються Гаррі Кейн та Роберт Левандовскі. Стежить за «Ліверпулем» та «Карпатами», але зараз головна команда в його житті – це «Ювентус».

«Вболіваю за «Карпати», попри їхнє місце у турнірній таблиці, – розповів Андрій в інтерв’ю «Футбол 24». – Серед друзів хвалюся тим, що збірна України змогла вийти на Євро-2020 з такої складної групи, посівши перше місце і випередивши зіркову Португалію. Тут всі задоволені, що колишня зірка італійського футболу Андрій Шевченко став сильним тренером.

Якщо матчі ніяк не перетинається із тренувальним процесом, то дивлюся на українські команди в єврокубках. Бачив гру «Шахтаря» проти «Динамо» Загреб у Харкові. Був у курсі справ київського «Динамо» в Лізі Європи».

Українець навчається в одній школі зі старшим сином Кріштіану Роналду.

«Грати з ним не можу, бо у нас різний вік, – каже Андрій. – На перерві він копає м’яча зі своїми друзями на маленькому полі. Дитина, як дитина».

Двічі Фірман подавав м’ячі на матчах першої команди «Ювентуса» – у грі Серії А проти «Мілана», а потім у Лізі чемпіонів проти «Локомотива».

Хоче грати за збірну України

Якщо у майбутньому Фірману доведеться обирати, за яку країну виступати, то він вже знає відповідь.

«Коли буде вибір між Італією та Україною, то, звичайно, я оберу останню. Україна – це моя батьківщина. Я там народився».

Мама Андрія теж говорить, що син мріє грати саме за свою рідну країну. А Великих радить УАФ не втратити цього футболіста для збірної України.

Також в системі «Ювентуса» займається 18-річний центральний захисник Микита Власенко. Він народився в Донецьку, але має швейцарське громадянство і мріє надягнути пов’язку капітана збірної Швейцарії.

А в юнацькій команді «Мілана» виховують нового Шевченка – українця Владислава Нагрудного. Хлопець народився вже в Італії, але хотів би виступати за Україну.

Фото: «Ювентус», Футбол 24

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты