Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Український чемпіон заново вчився ходити після жахливої ДТП. Чи повернеться Олег Жох у спорт?

Український чемпіон заново вчився ходити після жахливої ДТП. Чи повернеться Олег Жох у спорт?

Ця трагедія сколихнула Україну два роки тому.

Автор — Ірина Козюпа
23 января 2020, 14:07
5
Український чемпіон заново вчився ходити після жахливої ДТП. Чи повернеться Олег Жох у спорт?

Ця трагедія сколихнула Україну два роки тому.

Смертельна аварія по дорозі на змагання

14 листопада 2018 року на трасі «Київ – Чоп» під Рівним спортсмени Андрій Пушкар, Олег Жох і його батько Сергій потрапили у жахливу аварію. Вони їхали до Львова, звідки мали рейс на літак в Польщу на турнір «Золотий тур» з армрестлінгу. Це був перший день погіршення погодних умов в Україні.

«Автомобіль «Сітроен» рухався в напрямку Львова. Найімовірніше, його занесло на смугу зустрічного руху, де він зіштовхнувся з вантажним автомобілем. Водій вантажівки не постраждав. Всі учасники ДТП були тверезі», – заявили в поліції.

Пушкар і Сергій Жох загинули на місці. Олег з важкими травмами потрапив у реанімацію. У нього був забій головного мозку, проблеми з легенями, перелом кісток передпліччя лівої руки.

Спортсмен зламав саме свою робочу руку, на котрій повинен був боротися з росіянином Віталієм Лалетіним. А турнір у Польщі називав головною подією року. 

Хоче повернутися у спорт, але буде складно

Спортсмен заново вчився ходити та орієнтуватися в просторі через пошкодження мозку. Довгий час він не міг згадати про обставини, через які опинився в лікарні, мав проблеми з короткостроковою пам’яттю. 

Вже зараз рукоборець  хоча б двічі на тиждень працює в залі.

«Починав тренуватися з 2-3 кг гантелями. Зараз вага вже трохи більша, але це ще далеко не те, чого б хотілося, – розповів Жох у коментарі Tribuna.com. – Руки повернути легко, але потрібно ще розібратися з головою. Це найголовніше. У мене були серйозні травми голови, пам’ять ще треба повертати. Відновлення йде за планом, але потрібно багато працювати над собою».

Олег знову наголошує, щоб хоче повернутися у спорт, але коли це трапиться і чи трапиться взагалі, поки відкрите питання.  

«У першу чергу, хочу повернути себе до життя, вирішити всі свої проблеми, щоб вони мене більше не турбували, і просто жити. Навіть був згоден відмовитися від спорту після аварії. Люди взагалі дивувалися, як я можу думати про повернення, якщо все це трапилося через спорт. Багато хто думав, що я вже поставив хрест на армрестлінгу, але я ще не здаюсь.

Перші змагання, які я можу теоретично відвідати, будуть у березні чи квітні цього року. Але не думаю, що на них потраплю. Шансів дуже мало».

Відновлювався в Україні

Зараз рука в Олега вже не болить, лише залишилися шрами по всьому тілу. Жартує, що не хотів таких прикрас.

«Були задіяні лікарі зі всього світу, але все відновлення проходило в Україні. Вони сказали, що немає ніякого сенсу перевозити мене в якісь інші країни. Якщо потрібно, то лікарі приїдуть до мене сюди, – згадує Жох. – Той етап, коли я був на межі життя і смерті, вже пройшов. Можна сказати, що мене повернули з того світу. Зараз зі мною займаються психолог, реабілітологи та масажисти».

Наш рукоборець продовжує стежити за армрестлінгом. Згадує, як раніше на змаганнях бачив спортсменів, які боролися після переломів рук.

«Я тоді не розумів, як можна змагатися після такої травми. Думав, що таке неможливо. Але тепер, якщо я хочу повернутися у спорт, то мені також доведеться боротися зламаною рукою. Навіть не просто зламаною, а скаліченою».

Має унікальну ліву руку

Ліва рука Олега має вроджену гіпертрофію, права – звичайна. Про це канал YouTube-канал ARMBETS TV навіть зняв окремий випуск.

За словами батька, в дитинстві ліва рука хлопчика була настільки слабкою, що він все виконував правою. Тільки з часом завдяки тренуванням він зробив її настільки сильною. Для цього вдома самотужки зробили тренажер з підручних матеріалів.

Жох намагався виступати і на правій руці, але тут не пішло.

«В армрестлінг прийшов у 17 років. У 20-22 почали приходити результати. Завжди тренував дві руки, просто лівій все давалося краще».

На перших серйозних змаганнях, юніорському чемпіонаті Європи, здобув бронзову медаль. До аварії Олег був молодою зіркою та семиразовим чемпіоном світу з армспорту. Боровся у ваговій категорії до 70 кг. Не дивлячись на свою невелику вагу, виносив більших і досвідченіших за себе суперників.

«2018 рік був найбільш топовим для мене. Виграв кубок, який проводили у Молдові. Там я став першим в абсолютній ваговій категорії на ліву руку. Вважаю, що це було моє найбільше досягнення. Не знаю, чи вийде у мене це повторити. Туди приїхали всі найсильніші спортсмени з усього світу. Навіть американці, які рідко приїжджають, бо не вірять в наші турніри. Був навіть легенда армрестлінгу Джон Брзенк».  

Андрій Пушкар і Олег Жох

Але найвидатнішим рукоборцем Жох вважає Пушкаря. Андрій безліч разів вигравав найпрестижніші світові турніри. Андрія поховали у рідному Кременці Тернопільської області. На похорони принесли його медалі, а в місті оголосили жалобу.

Фото: сторінка Олега Жоха у фейсбук

Другие посты блога

Все посты