Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Ми забули, що Яна Клочкова – найвидатніша спортсменка України

Ми забули, що Яна Клочкова – найвидатніша спортсменка України

Згадуємо історію нашої Золотої рибки.

Автор — Ірина Козюпа
13 января 2020, 14:55
33
Ми забули, що Яна Клочкова – найвидатніша спортсменка України

Згадуємо історію нашої Золотої рибки. 

Яна Клочкова у дитинстві

Випадково потрапила на плавання

Яна народилася у Сімферополі у спортивній сім’ї – батьки займалися легкою атлетикою. У 4 роки дівчинку відвели у секцію спортивної гімнастики, де вона подавала великі надії – відразу ж сідала на шпагат і робила місток.

Але незабаром секцію закрили. Батьки вирішили відправити доньку на художню гімнастику. Коли тато вів маленьку Яну на тренування, дорогою вони зустріли тренера Ніну Кожух. Досвідчений фахівець з Харкова відразу визначила, що дівчинку не візьмуть в гімнастки. Зріст мами Клочкової (1,75 см) перевищував оптимальні показники для цього виду спорту.

Генетика завадила Яні стати гімнасткою, а природне середовище, навпаки, сприяло успіхам у плаванні. Ніна Кожух у своїх інтерв’ю пояснювала, що діти в Криму відрізняються від своїх ровесників в інших регіонах. Клімат на півострові допомагає їм рости і розвиватися швидше. Велику роль зіграло і те, що в Сімферополі на той момент побудували новий сучасний басейн.

«Мені шалено подобалася вода. Батьки жартують, що плавати я навчилася раніше, ніж ходити. Спочатку вони просто у дворі ставили ванночки, і я хлюпала у них годинами. А коли ми поїхали на море, то я попливла, шокуючи весь пляж. Мені тоді не було і двох років», – згадувала Клочкова в одному з інтерв’ю.

Але спочатку 7-річна Яна не викликала захоплення у своїх тренерів. Кожух згадувала, що дівчинка не вирізнялася на тлі однолітків, особливий талант в ній розглянути було складно. Інші діти дали їй прізвисько Молекула. Але робота на тренуваннях зробила свою справу – дівчинка працювала по 6 годин на день. Клочкова щодня записувала відстань, яку пропливала в басейні. За місяць Яна долала дистанцію, яку можна порівняти зі шляхом від українського до турецького берега в Чорному морі.

«Досі не знаю, що ж в мені розгледіли тренери – Ніна Кожух і її чоловік Олександр. Проте вони заявили головному тренеру: «Будемо робити з Яни чемпіонку». «З Клочкової? – здивувався той. – Але ж в ній немає нічого особливого!»

Стала олімпійською чемпіонкою у 18 років

Свою винятковість Яна почала показувати вже у 14 років. Перша серйозна медаль – срібло на юніорському чемпіонаті Європи у 1996 році. Наступного року вона вже візьме золото. До своєї першої Олімпіади Клочкова встигне ще не раз завоювати медалі юніорських, європейських та світових чемпіонатів і Кубка Світу. У 15 років вона стала наймолодшою ​​у світі володаркою чемпіонського Кубка світу з плавання.

Після чемпіонату Європи в 1999 році в Лісабоні за перспективною українкою закріпилося прізвисько Золота рибка. Турнір тривав 4 дні, і кожен день Яна вигравала по золотій медалі.

Спеціально перед Олімпіадою в Сіднеї Ніна Кожух возила її до легендарного радянського тренера Бориса Земова, щоб відпрацьовувати брас.

Багато очевидців відзначали, що перед іграми 18-річна Яна абсолютно не хвилювалася. Сама ж спортсменка говорила, що добре себе почувала перед змаганнями і прекрасно пройшла акліматизацію.

Заплив на дистанції 400 м комплексним плаванням серед жінок проходив 16 вересня 2000 року. У фіналі Клочкова прийшла першою, завоювала олімпійське золото і побила олімпійський рекорд, що тримався 20 років. З результатом 4 хв. 33,59 сек. Яна також оновила минулий світовий рекорд на 1,20 сек. Колишній же олімпійський рекорд українка перевершила на 2,7 сек.

Тренер Клочкової після перемоги зазначила, що готувала її до цього понад 10 років. Сама Яна зізналася, що трохи втомилася, адже довгі роки, крім басейну, в її житті нічого і не було.

Світовий рекорд Яни змогла побити американка Кеті Хофф в 2007 році (результат 4 хв. 32,89 сек). А олімпійський рекорд перевершила австралійка Стефані Райс через 8 років – 4 хв. 29,45 сек.

На Олімпіаді-2000 українка завоювала ще одне золото – в запливі на 200 м комплексним стилем (результат 2 хв. 10,68 сек). А у запливі на 800 метрів вільним стилем Клочкова стала другою, програвши 3 секунди американці Брук Беннетт.

Перша і поки єдина чотириразова олімпійська чемпіонка України

Візитною карткою Клочкової стало комплексне плавання. Саме в цій дисципліні на дистанціях 200 і 400 метрів Яна виграла свої чотири золотих медалі – спочатку у Сіднеї, а за 4 роки і в Афінах.

«Була дуже важка друга Олімпіада в 2004 році. Яна зовсім не хотіла працювати, – розповідала Ніна Кожух в інтерв’ю «Сегодня» в 2012 році. – Мій чоловік їй говорив: «Ти станеш героєм на все життя». І коли на збори до Словенії приїхала польська спортсменка Медведчак, ми разом почали підготовку до Олімпіади. Ця спортсменка потрапила в автокатастрофу, в якій загинув її брат, але змогла перебороти свій біль і почала готуватися до Олімпіади.

Яна подивилася на це – і сказала: «Якби я так працювала, то побила б всі світові рекорди». Це так вплинуло на неї, що вона почала тренуватися і перемогла. Навіть її батьки не вірили, що ми виграємо другу Олімпіаду, ніхто не вірив».

Всього на чемпіонатах світу Клочкова завоювала 10 золотих і 4 срібні нагороди, а на чемпіонатах Європи – 19 золотих, 5 срібних і 3 бронзових.

Встановила 50 рекордів України на дистанціях 100, 200, 400 м комплексним плаванням, 200, 400 і 800 м вільним стилем, 100 і 200 м на спині, 200 м батерфляєм і в естафетному плаванні.

Яна з тренером Ніною Кожух

На третю Олімпіаду поїхала в ролі талісмана

У Пекіні-2008 на старт Яна так і не вийшла, хоча тренери і розглядали її як одну з претенденток на місце в естафетній команді. На церемонії відкриття вона несла український прапор. І це був останній вихід чемпіонки.

«Яна могла виграти у Пекіні. Призером була б точно. Але світське життя її поглинуло», – говорила Кожух.

На початку 2009 року Клочкова заявила про завершення кар’єри у великому спорті. На скромних проводах великої чемпіонки Яні подарували акваріум із золотою рибкою.

«У житті кожного спортсмена настає час задуматися про завершення кар’єри. У плаванні зараз велика конкуренція: результати Олімпіади в Пекіні говорять самі за себе. Але життя після спорту триває. Сподіваюся, надалі буду такою ж успішною, як в спорті», – прокоментував Яна своє рішення.

Життя Клочкової після спорту

За словами Ніни Кожух, до Яни залицявся Олімпійський чемпіон з Італії Массіміліано Розоліно, але українку він не зацікавив. Клочкова зустрічалася з на 13 років старшим автогонщиком Олексієм Мочановим. Пара навіть мешкала разом, а потім Яна важко переживала болісне розлучення.

«Не хотіла ні їсти, ні пити, ні спати, стежила за його життям, роботою, шукала зустрічей. І все ж я ні про що не шкодую. Першим коханням треба «перехворіти» хоча б для того, щоб випробувати ні з чим не порівнянне, пронизливе почуття», – відверто говорила Яна.

У 2010 році вона народила сина Олександра від грузинського бізнесмена Левана Ростошвілі.

«Леван зробив мені пропозицію – подарував обручку з невеликим діамантом, – розповіла Клочкова. – Я згоди поки не дала, обіцяла подумати».

Весілля так і не відбулося. Дівчина сама виховує сина. В одному з недавніх інтерв’ю зізналася, що має залицяльників, але заміж поки не вийшла.

Яна з сином Сашком

Клочкова пробувала свої сили в якості спортивного менеджера – очолювала Київське відділення Національного олімпійського комітету, але залишила посаду зі скандалом. Мотивувала це тим, що її використовували в якості моделі.

«Було соромно зізнатися, що у Яни Клочкової немає навіть власного столу, не те щоб кабінету», – писала спортсменка у своєму блозі на «Українській правді».

Є у спортсменки і політичний етап у житті. У 2006 році Яна стала депутатом Харківської міськради. Також Клочкова була членом Партії Регіонів і учасницею депутатської групи «Молоді регіони» в Харківській міськраді.

Час від часу Яна постить фото з окупованого Криму – в Ялті живе її рідна сестра з сім’єю. Олімпійська чемпіонка їздить до них у гості.

Клочкова засвітилась у телевізійних проектах «І прийде кохання», «Танцюю для тебе», зриває Інстаграм відвертими фото і веде світське життя.

Зараз Яні 37 років. Поки Золотій рибці не вдається стати такою ж успішною у житті, якою вона була у спорті.

«Як з’ясувалося, спорт і життя – дві різні речі. На доріжках басейну я була зухвалою, рішучою, будь-якого суперника могла розірвати на шматки. А на дорогах життя відчуваю себе невпевнено, соромлюся, ніяковію перед авторитетами і всіх пропускаю вперед, – зізналася Клочкова в інтерв’ю журналу «Караван» три роки тому. – А ще відчуваю брак освіти. Інституту фізкультури, який я закінчила, сьогодні недостатньо. Свого часу мене без проблем могли зарахувати в Харківську юридичну академію. Але ходити на лекції, готуватися до іспитів не було часу, а отримати диплом просто так не хотілося. 

Ще пристрасно мрію знайти собі справу до душі. Адже Благодійний фонд, яким ми займалися з Денисом Силантьєвим, закрився – спонсор припинив дотації. А державі немає діла, чим займається його «Герой» після завершенні спортивної кар’єри. Ось і виходить, що я знову можу розраховувати тільки на себе. Хоча, якщо чесно, сподіваюся знайти партнера по бізнесу. Я багато працювала на своє ім’я. Прийшов час імені попрацювати на мене!»

Фото: Інстаграм Яни Клочкової, Караван, Donald Miralle/Getty Images Sport

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты