Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Дайте Кашшаї спокій. ВАР не зарахував би гол Девіча – у Мілевського був офсайд

Дайте Кашшаї спокій. ВАР не зарахував би гол Девіча – у Мілевського був офсайд

Треба вже відпустити цю історію.

Автор — Ірина Козюпа
9 сентября, 18:33
65
Дайте Кашшаї спокій. ВАР не зарахував би гол Девіча – у Мілевського був офсайд

Треба вже відпустити цю історію.

(Вперше цей текст був опублікований 4 січня 2020 року)

Угорський арбітр Віктор Кашшаї наприкінці 2019 року оголосив про завершення кар’єри. В Україні більшість пам’ятає його, як того самого рефері, який не зарахував «чистий» гол Девича у ворота збірної Англії і поховав шанси України на вихід з групи.

Цю новину українська преса зустріла челенджем на найкреативніший заголовок:

«скандальний рефері/ «убивця» збірної України завершив кар’єру арбітра/ненавистный для украинцев арбитр/ один из главных врагов болельщиков Украины/ завершил карьеру арбитр-обидчик сборной Украины».

Фанати теж іронізували, мовляв потрібно було зав’язати з суддівством ще до Євро-2012.

Насправді, це один із найбільших міфів українського футболу. Пояснюємо, чому Кашшаї не винен, а гол Девича не потрібно було зараховувати. 

Яким арбітром Кашшаї був до Євро-2012?

Найкращим рефері 2011 року у світі. Того сезону він працював на фіналі Ліги чемпіонів між «Барселоною» і «Манчестер Юнайтед» на «Вемблі». Тоді Віктору було 35 років. Угорець став наймолодшим арбітром матчів такого рангу.

Його кар’єра почалася у 15 років, коли він здав суддівський іспит. З 1999 року почав працювати на матчах чемпіонату Угорщини. У 27 років потрапив у списки арбітрів ФІФА. Обслуговував матчі єврокубків, Олімпіади, кваліфікації Євро-2008. А найуспішнішим став для Кашшаї чемпіонат світу-2010 в ПАР – йому довірили судити аж п’ять матчів.

Далі – Євро-2012. 36-річний Кашшаї – наймолодший арбітр турніру і один із головних претендентів на фінал.

Що трапилося у матчі Україна – Англія?

Все йшло добре до 62-ї хвилини. Далі відбулися два ключові епізоди цього матчу.

  • Офсайд Мілевського. Артем потрапив у положення поза грою після пасу Євгена Селіна. Але асистент арбітра на лінії не побачив офсайд.

Ще раз. Офсайди – це зона відповідальності лайнсменів, а не головного арбітра.

  • Гол Девича. Тут взагалі все складно. Марко забив після пасу Мілевського. Пам’ятаємо, що Артем перебував в офсайді. М’яч перетнув лінію воріт, а вже після цього Джон Террі зміг винести його ногою. Якби м’яч зарахували, то тоді вже англійська преса і вболівальники хейтили б угорських арбітрів.

У будь-якому разі, тоді за воротами перебував асистент Іштван Вад, який сигналізував, що голу не було. Це його зона відповідальності.

У «Відьмаку» головний герой Геральт з Ривії постійно мав обирати між більшим і меншим злом. Незарахований гол у матчі якраз і виглядає більшим злом. Ця помилка набагато більш очевидна, ніж офсайд, який далеко не всі помітили. У тому числі і бригада арбітрів. 

Вся лють і ненависть дісталися Віктору Кашшаї, який був головним арбітром і приймав остаточні рішення. Його головна проблема у тому, що у потрібний момент його підвели асистенти.

Матч так і завершився перемогою збірної Англії завдяки голу Руні – 1:0. Україна не вийшла з групи, а судді залишали поле під свист трибун «Донбас Арени».

«Цей гол вже не приходить до мене у тривожних снах. Хоча забути його неможливо. Це залишиться зі мною на все життя. Якби арбітр зарахував м’яч, рахунок став би 1:1, у нас були б великі шанси дотиснути англійців і в підсумку пробитися у плей-оф Євро-2012.

Я відразу зрозумів, що гол був. Навіть з моєї позиції було видно, що м’яч у воротах. А вже лайнсмен і асистент арбітра, який тепер розташовується за воротами, просто не могли цього не побачити», – говорив Девич за рік після Євро.

Які наслідки були у цього матчу?

Кашшаї і вся його бригада більше не судили ігри Євро-2012. Їх відправили додому з поясненням – для запобігання зайвого тиску на них.

«Кашшаї – один з найкращих арбітрів в Європі. Його провини в цьому рішенні немає», – сказав після матчу бос європейських арбітрів П’єрлуїджі Колліна.

Віктор після повернення додому навіть дав прес-конференцію по ситуації з голом Девича. Говорив дипломатично, але не забув передати привіт своїм помічникам.

«Після матчу ми подивилися повтори, і відразу ж зрозуміли, що зробили помилку. Ми проаналізували ситуацію, але відповідно до вимог УЄФА, судді не повинні коментувати власні рішення на публіці. У нас дуже невдячна професія, адже ми можемо прийняти 199 правильних рішень, але одна помилка може виявитись фатальною.

Мені важко перенести те, що трапилося, адже я знаю, скільки людей вірило в нас. Але не можна змінити те, що вже відбулося. Ми змушені повернутися додому і повинні визнати, що ми закінчили чемпіонат Європи не так, як планували, оскільки допустили велику помилку. Тим не менше, я впевнений, що всі члени моєї команди вивчать урок з цієї невдачі, і в наступному сезоні ми зможемо довести, що все ще залишаємося в авангарді світового суддівства».

Генеральний секретар УЄФА Джанні Інфантіно зазначив, що помилка в матчі Англія – ​​Україна стала першою, яку зробив додатковий помічник арбітра в 1000 європейських матчах зі старту експерименту в 2009 році.

Дошка побажань Кашшаї після матчу в Донецьку

Попри всі ці нюанси Віктор Кашшаї став об’єктом хейту, насмішок і критики українців. Олег Ляшко навіть вимагав оголосити угорця персоною нон-грата в Україні і порушити кримінальну справу проти президента УЄФА Мішеля Платіні та бригади арбітрів.

Ще один наслідок цього матчу – знову спалахнула дискусія щодо технологій у футболі. Президент ФІФА Йозеф Блаттер написав у Твіттері: «Після вчорашнього матчу GLT (технологія електронної фіксації взяття воріт) – вже не один з можливих варіантів, а необхідність». 5 липня 2012 року стало відомо, що ФІФА буде вводити цю технологію.

У лютому 2016 року в Японії пройшов клубний чемпіонат світу, який став майданчиком для тестування VAR. Більше того, Кашшаї – перший арбітр, який призначив пенальті після перегляду відеоповтору у матчі «Касіми Антлерс» і «Атлетико Насьональ».

***

У рідній Угорщині Кашшаї – селебріті. Він часто дає інтерв’ю, бере участь у футбольних програмах, зустрічається з молодими арбітрами.

Його батько теж працював суддею, але у нижчих лігах. Сам Віктор зараз зустрічається з арбітром Каталін Кульчар, яка у 2016 стала найкращою у світі серед жінок. Вона також судить матчі чемпіонату Угорщини серед чоловіків.

Після Євро-2012 у Кашшаї вже не було настільки успішного року, як 2011-й. Він судив матчі Євро-2016, Ліги Європи та Ліги чемпіонів, але вже без фіналів в якості головного арбітра в полі (хоча був резервним на фіналі Євро-2016 і фіналі Ліги чемпіонів-2016). Фейлів теж було чимало, в тому числі лівий пенальті у матчі «Шахтаря» з «Манчестер Сіті». Але це вже зовсім інша історія.

Фото: REUTERS/Kim Kyung-Hoon, Tribuna, mlsz.hu

Лучшее в блогах
Больше интересных постов
Показать еще 65

Другие посты блога

Все посты