Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Як Рабінович в 2008-му нагнав 40 тисяч людей на «Олімпійський»

Як Рабінович в 2008-му нагнав 40 тисяч людей на «Олімпійський»

Історія, про яку вже забули.

Автор — Ірина Козюпа
23 декабря 2019, 14:36
49
Як Рабінович в 2008-му нагнав 40 тисяч людей на «Олімпійський»

Маркетинг по-українськи. 

Серйозно? Таке було?

Стартовий матч другого кола сезону 2007/2008 зібрав 40 500 глядачів згідно даним ПФЛ. Це була зустріч київського «Арсенала» і луганської «Зорі». І це не жарт. 29 лютого 2008 року, у п’ятницю, на домашній матч команди, в якої ніколи не було великої фанатської бази, прийшла половина старого «Олімпійського». НСК до реконструкції вміщував 80 тисяч глядачів.

Ця гра стала найбільш відвідуваною у сезоні. Тоді у вищій лізі України грало 16 команд. «Шахтар», «Динамо», «Металіст» і «Дніпро» у жодному своєму матчі не змогли зібрати стільки глядачів. До всього – це була перша гра «Арсенала» на «Олімпійському». Вхід на НСК клуб зробив вільним до кінця сезону. Перше коло команда орендувала стадіон «Динамо».

Чи справді на матчі було 40 тисяч глядачів?

За офіційною інформацією – так. Але за словами журналістів, які були на матчі, дані різняться. Одні стверджують, що вболівальників справді було 30-40 тисяч за рахунок молоді, студентів. Люди скучили за футболом після зимової паузи, а тут хороша гра і розваги. 

Інші говорять, що їх було майже вдвічі менше – 25 тисяч.

«Перед початком матчу я обмінювався думками про кількість глядачів з декількома авторитетними вболівальниками зі стажем. Ми зійшлися на думці, що на трибунах знаходяться тисяч 25 киян і 150 луганчан. Яке ж було моє здивування, коли, заглянувши в Інтернет, я з’ясував, що ця цифра дивним чином збільшилася чи не вдвічі. Не думаю, що це був злий намір делегата матчу, який відправив свій звіт в ПФЛ. Очевидно, саме стільки гривень «роздали» при вході на стадіон організатори свята», – написав у своєму звіті про матч кореспондент сайту Главред.

Як «Арсеналу» це вдалося?

Тоді президентом клубу був Вадим Рабінович – бізнесмен і політик, але новачок у великому футболі. Він почав вкладати кошти в «Арсенал» і популяризувати команду з шаленою енергією та нетрадиційним підходом.

Перед матчем із «Зорею» пообіцяв, що на стадіоні збереться мінімум 10 тисяч глядачів. А гравці «Арсеналу» поклялися президенту, що при такій кількості вболівальників, як мінімум не програють.

Матч розпочинався о 19:00. Але вже за дві години до цього стартувала величезна шоу-програма, ніби перед фіналом Ліги чемпіонів.

«Гостей свята чекають парад футбольних команд Києва, різні конкурси, матч молодіжних команд, мега-караоке з Ігорем Кондратюком (воно претендує на занесення до Книги рекордів України) та розіграш автомобіля від ФК «Арсенал», який відбудеться після матчу», – написали в анонсі гри.

Спокуса виграти авто була настільки великою, що глядачів зібралося набагато більше, ніж обіцяв Рабінович. Схема розіграшу теж була оригінальною. При вході на «Олімпійський» кожному вболівальнику вручали банкноту номіналом в одну гривню.

«Гривня, по-перше, залишиться в кишені вболівальника, а по-друге – стане лотерейним квитком, перші п’ять цифр якого візьмуть участь у розіграші автомобіля», – говорив тоді Рабінович в коментарі журналістам.

Кореспонденти, які були на тому матчі розповідають, що отримали від клубу у подарунок стильні дощовики у червоно-синіх кольорах. Також відзначають винятково ввічливу поведінку міліції на стадіоні (так, тоді на матчах порядок забезпечували саме працівники міліції).

«Ясна річ, не всі присутні відзначалися щирою любов’ю до футболу: хтось прийшов в надії виграти машину, а хтось в розрахунку підкріпитися безкоштовними напоями та булочками. Але головне інше. Президент «Арсеналу», який у великому футболі менше року, в пух і прах зруйнував один зі сформованих стереотипів, про те, що наших уболівальників на трибуни і силою не затягнути», – написав Сергій Ситник у своєму звіті з матчу для сайту UA-Футбол.

Кажуть, цей матч довгий час був предметом гордості для Рабиновича. 

Що сталося з автомобілем?

Його таки розіграли, але є один нюанс. 

«У новенького Chery Tiggo, замість одного щасливого господаря, відразу два. Справа у тому, що організатори лотереї не врахували, що на гривнях, крім номера, нанесені ще й серії. Як ділитимуть виграш невідомо», – писав журналіст Главреда. 

Ходить легенда, що автомобіль мала виграти підставна особа – охоронець Рабіновича. Але щось пішло не так із номером на гривнях і переможців виявилося двоє. У підсумку машину вручили охоронцеві, а інший «щасливчик» отримав втішний приз – атрибутику клубу. Але ні підтвердити, ні спростувати цю версію не вдалося. Учасники тих подій або не вийшли на зв’язок, або відмовились говорити. 

Як пройшов матч?

Команди зіграли внічию – 1:1. Рахунок відкрив Юрій Целих, а найкращий бомбардир «Арсенала» Євген Селезньов врятував киян від поразки.

«Арсенал» відразу спробував позначити серйозність своїх претензій, але, мабуть, з підопічними Заварова злий жарт зіграли... вболівальники. Так-так, на мій погляд, господарі ніяк не очікували, що їх прийдуть підтримати стільки глядачів і просто розгубилися.

У дебюті у «канонірів» не клеїлася не тільки комбінаційна гра, але навіть індивідуально сильні гравці втрачали м’яч буквально на рівному місці. Селезньов, який діяв на вістрі атаки, за перші чверть години встиг чотири рази потрапити в «офсайдну пастку», – писав Ситник, який бачив матч на «Олімпійському».

«Арсенал» – «Зоря» – 1:1

Голи: Целих (16), Селезньов (67)

«Арсенал»: Рева, Распопов, Симоненко, Беньо, Кузнєцов, Ессола, Селезньов, Жоземар, Біто (Алан 52), Старгородський, Данішевський (Захаревич 90)

«Зоря»: Бажан, Бабай, Коротецький, Луценко, Дунич, Воробей (Бровкін 85), Салхі (Шевчук 90), Савін, Бредун, Целих (Буневчевіч 66), Храмцов

Попереджені: Беньо 24, Распопов 48, Алан 65, Селезньов 87, Данішевський 89 – Бажан 30, Луценко 52

Вилучені: Симоненко 52 – Луценко 54

Олександр Заваров, головний тренер «Арсеналу»:

– Хочу подякувати керівництву клубу за організацію цього свята. На трибунах зібралося величезна кількість людей, і, повірте, ми зробили все, щоб вони отримали задоволення від гри.

Олександр Косевич, головний тренер «Зорі»:

- Чи відчували ви тиск уболівальників, які заповнили трибуни НСК?

– У Луганську це звична картина, тому нічого особливого не сталося. Інша справа, що для столиці така маса уболівальників на трибунах – це дійсно явище.

У тому сезоні «Арсенал» фінішував на шостому місці за 5 очок від зони Інтертото.  

Чим ще епатував «Арсенал»?

Гравці команди знялися з оголеними моделями у фотосесії для журналу «Playboy». Також клуб випустив еротичний календар. Якщо дівчата були практично без одягу, то футболісти вирішили залишитися у формі. Лише деякі роздягнулись до пояса.

Крім фотосесій «Арсенал» намагався завоювати нову аудиторію відкритими вечірками у модних клубах Києва та товариськими матчами з журналістами та вболівальниками. Такий агресивний піар давав деякі результати – про клуб писали і говорили, але мегапопулярним «Арсенал» від цього не став.

У січні 2009 року екс-міський голова Києва Леонід Черновецький купив «Арсенал» у Рабиновича за 1 гривню. Новим президентом клубу формально вважався син міського голови Степан Черновецький. А у 2013 році той «Арсенал» знявся з усіх змагань і розпочав процедуру банкрутства.

Фото: «Playboy», Главред, «Арсенал», Raffinade entertainment, Lepetukha Aleksandr/УНIАН

Другие посты блога

Все посты