Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Хрещений батько Поворознюк, одні з найбагатших в другій лізі. Сенсація Кубка не проти зіграти з «Динамо»

Хрещений батько Поворознюк, одні з найбагатших в другій лізі. Сенсація Кубка не проти зіграти з «Динамо»

«Альянс» – єдина професійна команда Сумщини.

Автор — Ірина Козюпа
5 ноября 2019, 13:11
10
Хрещений батько Поворознюк, одні з найбагатших в другій лізі. Сенсація Кубка не проти зіграти з «Динамо»

У чвертьфінал Кубка України пробилася одна команда другої ліги. Це «Альянс» із селища міського типу Липова Долина Сумської області.

Хто володіє командою?

Це єдиний професійний клуб регіону, який проводить свій перший сезон в ПФЛ. В 1/8 фіналу команда обіграла «Гірник-Спорт» з Горішніх Плавнів – 5:3. 

«Далі хочеться зіграти з кимось із грандів. Буде цікаво перевірити себе на фоні команди з прем’єр-ліги. Для нас це буде великий досвід, – сказав після матчу головний тренер «Альянсу» Юрій Ярошенко. – Президент взагалі ставив перед нами завдання – 1/8 фіналу Кубка України. А ми навіть перевиконали наш план».

Напередодні матчу команда повним складом переглянула бойовик «Двійник» з Віллом Смітом у кінотеатрі. «Після цього фільму у нас була хороша аура», – жартує Ярошенко.

«Альянс» – на 100% аграрний клуб, який фінансує сім’я підприємців Івана та Сергія Демченків (батько і син). Підприємство «Альянс» займається вирощування зернових культур. Команда заснована 2016 року. Свої домашні матчі проводить на стадіоні «Ювілейний» у Сумах, який вміщує більше 25 тисяч глядачів. Ще одна арена зі штучним покриттям на 520 місць знаходиться у селі Байрак. Поруч функціонує спортивний комплекс.

Населення Липової Долини трохи більше 5 тисяч людей. Смт розташоване у двох годинах їзди від Сум. 

«Раніше у Липовій Долині була команда. Я сам трохи грав за неї, а тоді трапилася перерва у футболі на 6-7 років», – розповідає президент клубу Сергій Демченко Tribuna.com.

До чого тут Поворознюк?

Демченки товаришують з президентом «Інгульця» Олександром Поворознюком. За його порадою розпочали капітальне будівництво інфраструктури, найняли професіоналів, купили крутий автобус. 

«У 2016 році він і ще деякі люди схилили мене і батька взятися за футбол. Поворознюк – це взагалі хрещений батько «Альянсу». На початку він нам давав багато різних порад. Зараз вже трохи рідше бачимося. З ним більше мій батько спілкується.

Почали з команди на район, вийшли з нею на область. Потім я запросив тренера Ярошенка, збільшили бюджет у рази. Ми не думали так швидко рухатися, але ж ми максималісти у житті».  

Ярошенко вчить команду грати через пас. Це її сила і слабкість, бо інші роблять ставку на атлетизм. Він три роки грав у дублі «Динамо», але не провів жодного матчу за першу команду. Потім вісім років виступав за «Зорю». Батько футболіста Костянтина Ярошенка, який пограв на рівні прем’єр-ліги та закордоном.

«Ми граємо в атакувальний футбол, який подобається вболівальникам. Було кілька матчів, після яких я говорив з командою і тренерами, що нас таке не влаштовує. Ми вимагаємо видовищної гри.

На наші матчі ходить по три тисячі глядачів на «Ювілейному». Возимо на ігри вболівальників з Липової Долини та Ромнів. Провели роботу з коледжами, технікумами, ПТУ. Для дітей до 16 років вхід на матчі вільний. Своїм гравцям, їхнім родичам та друзям також дали безкоштовні абонементи».

На що претендує?

Команда знаходиться у трійці лідерів групи Б другої ліги і претендує на підвищення у класі.  

«Ми тримаємо у голові вихід у перші лігу, але ще багато матчів. Попереду у нас два важких виїзди – у Кривий Ріг і Херсон. Якщо збільшимо відрив від «Гірника», то втримаємо третє місце. Так само не хочеться відпускати далеко від себе «Кристал» і «ВПК-Агро».

У складі команди є кілька цікавих гравців. Форвард Сергій Загинайлов грав за дубль «Металіста», центральний півзахисник В’ячеслав Піднебенний – вихованець «Шахтаря», брати Стас та Влад Шараї забили 14 м’ячів на двох у цьому сезоні. Останні троє якраз повністю ведуть гру «Альянсу».

«Можна виділити кількох футболістів, але на першому місці у нас командна гра і дисципліна. У нас багато місцевих гравців – 15 хлопців представляють Сумську область. А з половиною команди ми вигравали ще чемпіонат області півтора роки тому».  

«Альянс» називають найбагатшою командою другої ліги. Демченко бюджет не називає.

«Не можу зараз сказати. Можливо, коли закінчимо сезон. Не знаю чи найбільший у лізі. Мабуть, у «Полісся», «Вереса», «Миколаєва»-2 чи «ВПК-Агро» більше. Наш бюджет залежить від результатів команди. Якщо ми виграємо, то він нормальний, а якщо програємо, то не дуже. Багато витрат іде на оренду стадіону у Сумах, харчування, виїзди, рекламу, трансляцію матчів в YouTube.

Команда буде розвиватися паралельно нашому бізнесу. Це у всіх так. Чекаємо, щоб у регіон прийшла адекватна влада, з якою можна спілкуватися і вирішувати проблеми. А не так як зараз, коли нікому нічого не потрібно. Ми – єдиний професійний футбольний клуб області. Слава Богу, що у нас є друзі, які допомагають закривати деякі організаційні моменти. Але тут мова не йде про фінанси».

З першої ліги до наступної стадії Кубка України вийшли «Інгулець» і «Минай». УПЛ представлена 5 командами – «Динамо», «Десна», «Ворскла», «Маріуполь», «Олександрія».

«Хотілося б команду, яку ми зможемо пройти. Апетит приходить під час їжі, тому зараз вже є думки про вихід у півфінал. Можна зіграти і проти «Динамо», а з «Інгульцем» у фіналі».

Жеребкування 1/4 фіналу Кубка України пройде у грудні, а самі матчі вже навесні наступного року. Фінал Кубка України відбудеться 13 травня 2020 року. Фаворитом на проведення матчу називають Тернопіль.

Фото: ФК «Альянс»

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты