Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/«Динамо» варто повчитися філософії «Копенгагена»: простота і радість від маленьких речей

«Динамо» варто повчитися філософії «Копенгагена»: простота і радість від маленьких речей

Вербич, Лорд, туман – погляд на матч з-за воріт.

Автор — Ірина Козюпа
25 октября 2019, 17:33
11
«Динамо» варто повчитися філософії «Копенгагена»: простота і радість від маленьких речей

Ірина Козюпа подивилася матч Ліги Європи з-за воріт.

Люблю скандинавські команди. Вони несуть з собою хюгге. Це суміш гумору, простоти і радості від маленьких речей.

Харизматичний Столе Сольбаккен повеселив ще на прес-конференції перед матчем з «Динамо».

«Тут зі мною Карлос Зека. Він вважає, що дві зустрічі з киянами будуть найкращими матчами в його кар’єрі. Можливо, після них його купить якийсь український клуб», – потролив тренер свого капітана.

«Копенгаген» – один з небагатьох клубів Європи, який влаштовує мікст-зону за день до матчу. Журналісти перед тренуванням можуть поговорити як з тренером, так і з будь-яким гравцем команди. Навіть із самим Лордом. Ніклас Бендтнер – найзірковіший у команді за статусом і найскандальший за репутацією, але на тренуванні виділяється лише своїм високим зростом. Складає враження простого хлопця. «Не відчуваю себе зіркою, я просто частина команди», – скромно говорить екс-гравець лондонського «Арсенала».

З Данії приїхали 500 фанатів «Копенгагена». Досить велика кількість ультрас для виїзної зустрічі. Виникла ідея подивитися гру у фан-секторі, але ці амбітні плани відразу розбилися об данську бюрократію. Купити квиток у гостьовий сектор можна лише, якщо ви зареєстровані, як вболівальник «Копенгагена».

«Ми знаємо всіх фанатів, які приїдуть до Києва, за іменем. Мені дуже шкода, але такі у нас правила», – пояснив правила гри прес-аташе клубу.

Переходжу до плану Б. Раз не вдається потрапити на фан-сектор, піду на матч фотографом. Трохи комплексую, бо в мене маленька стара дзеркалка, а в колег фотокамери з  величезними об’єктивами. Та ще й заплуталась в манішці для фотографів, як Маріо Балотеллі. Але з поля зовсім інший огляд трибун і самого матчу. Стадіон навіть звучить по-іншому.

Особливо, якщо стояти поблизу фан-сектора «Копенгагена», де 500 данців співають весь матч. Досі у голові дзвенить від їх барабану.

Обидва м’ячі забили у протилежні від мене ворота. Щоб їх подивитися, потрібно переглянути матч або хоча б огляд. Під час голу Сотеріу взагалі стояла спиною до поля і фотографувала фанатів «Копенгагена». Зрозуміла, що рахунок відкрито, за божевіллям на гостьовому фан-секторі. Там відразу стався вибух щастя. А гол Шабанова для мене – це радісна реакції Бущана біля своїх воріт.

Але коли знаходишся біля поля, то помічаєш купу дрібних деталей. Як гравці спілкуються між собою, як боковий кричить у навушник головному арбітру про офсайд, наскільки зеленою стала біла форма киян, з яким бажанням розминаються запасні, не відриваючи очей з поля. Такий собі ефект присутності.

Вчора «Олімпійський» виглядав по-особливому ще й через туман, який все більше опускався на поле і трибуни. Вийшло дуже атмосферно, коли у другому таймі вболівальники засвітили ліхтарики на телефонах.

Після фінального свистка більше нічиї радів «Копенгаген». Фан-сектор взагалі поводився ніби їх команда перемогла. Здавалось, що ультрас зараз повистрибують на бігові доріжки і побіжать обіймати своїх гравців. Але футболісти самі підійшли до вболівальників, подякували за підтримку, а Бендтнер кинув свою футболку.

Беньямін Вербич не забув про свій період в «Копенгагені» і також підійшов до фан-сектора. Гравця «Динамо» дуже тепло зустріли, а він виглядав зворушеним таким жестом фанатів.

«Було приємно бачити уболівальників «Копенгагена», – сказав після матчу сумний Вербич. – Хотілося виграти, забити м’яч. Це надмірне бажання мені нашкодило, я багато помилявся на початку матчу. Незадоволений своєю грою. Для мене і Бесєдіна була важка зустріч. Багато боротьби. Потрібно все це проаналізувати».

«Копенгаген» продовжив дивувати після гри. Расмус Фальк вийшов до данських журналістів босоніж. Йенс Стаге був у тапочках, але з великим шматком льоду біля ноги. Сольбаккен щось довго та емоційно пояснював своїм журналістам. І при цьому всі посміхалися. 

Заздрість – це погано, але саме з таким почуттям ми дивилися на своїх данських колег. Та відпустіть вже цього босоногого гравця у роздягальню. Ще застудиться. І про що так довго можна говорити у мікст-зоні?

Більшість гравців «Динамо» традиційно мовчки пройшли повз українських журналістів. Якщо не знати результату матчу, то можна було подумати, що кияни програли. «Напевно, всі сильно чекали, коли ми пропустимо, ось будь ласка», – заявив на емоціях Георгій Бущан.

Навряд більше 21 тисячі глядачів, які прийшли о 10 годині вечора на стадіон, цього хотіли.   

Наступний матч в Лізі Європи «Динамо» проведе у Данії. Не знаю, як щодо найщасливішої нації на світі, але таких усміхнених людей давно не бачила. Чекаю, що кияни привезуть з Копенгагена гарний настрій і трохи хюгге. Команді не завадило б перейняти у суперника трохи позитивного мислення. 

Фото: «Динамо», Tribuna.com

Другие посты блога

Все посты