Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/💙💛Українці почали ходити на свою збірну, а не на суперника

💙💛Українці почали ходити на свою збірну, а не на суперника

Погляд Ірини Козюпи з трибун стадіону «Металіст».

Автор — Ірина Козюпа
12 октября 2019, 19:51
29
💙💛Українці почали ходити на свою збірну, а не на суперника

Погляд Ірини Козюпи з трибун стадіону «Металіст».

Коли DZIDZIO заспівав гімн України, то з очей пішли сльози. Добре, що в мене водостійка туш, інакше макіяж був би, як у Хоакіна Фенікса у «Джокері». Я знала, що у нього сильний голос, і пісня про Бодька-павука – не вершина можливостей, але це виконання «Ще не вмерла України» просто порвало всі шаблони. DZIDZIO – Пономарьов 1:0.

Виконання гімну зацінили навіть литовці. Прес-аташе збірної Литви сидів на ряд нижче в ложі преси і відразу викладав все у сторіс. Перед матчем показала йому матеріал на Tribuna.com про особливості литовської мови. Здається, це його зворушило.

«О, так. У нас справді немає брудних лайливих слів. Якщо хочемо щось таке сказати, то використовуємо російські чи англійські матюки, бо від наших ефекту ніякого – засміявся литовець. – Мені 30 років. Я розумію російську, але не вмію нею розмовляти. Покоління моїх батьків добре нею говорить, а от молодші взагалі не знають, що таке російська мова. Натомість вчать англійську, французьку чи іспанську».

А ось Гедимінас – йому 75 років. Він історик литовського футболу, добре говорить російською. Навіть трохи знає українську, бо служив в армії у Кривому Розі. Починає наспівувати українську народну пісню, щоб показати свої знання. А ще Гедимінас має два паспорти мандрівника України. Побував у більше, ніж 20 наших містах. Багато говорить про минуле литовського футболу, а про теперішнє лише одним словом: «Крах».

«Якщо програємо 0:5 сьогодні Україні, то це буде успіх. Вітаю вас з виходом на Євро», – каже Гедимінас ще до початку матчу.

У фан-секторі збірної Литви десь 100 вболівальників. Ще двоє литовців з прапорами затесалися у центральному секторі за лавкою запасних своєї команди. Це батько і син. Їздять за збірною на всі матчі. Обидва прогнозують перемогу України. Батько за 2:0, а син каже 4:0.

«Я тебе в Харкові залишу за такі прогнози», – жартує старший із цього фан-сімейства.  

Навіть неважливо, що в Харкові був неповний стадіон. Підтримка – топ

В якийсь момент зловила себе на думці, що в Україні тепер почали ходити не на суперника, а на свою рідну команду. У Львові так було завжди. Тепер Харків підтягнувся. Тут і на відкрите тренування прийшло понад 6 тисяч вболівальників.

Більше того, на гру фанати летіли з Лондона і їхали з Донецька.

Вже не уявляю матчу збірної України без Ендрю Тодоса, який завжди прилітає на матчі національної команди спеціально з Великобританії. Цього разу не витримую і запитую, що про це думає його бос.

«У мене є 21 день відпустки на рік. Витрачаю її тільки на поїздки на матчі збірної. А ще був на Суперкубку України цього року». Просто респект хлопцеві за це. Правда, з прогнозом на матч Ендрю помилився на один гол.

Інший хлопець спеціально приїхав на гру з окупованого Донецька. Дуже хотів побачити матч збірної України.

Ця збірна України для звичайних вболівальників – це любов, емоції, гордість. Особливо сильно все це відчувається на стадіоні. Збилась з рахунку скільки разів трибуни скандували «Шева, Шева». Навіть після голів Малиновського кричали ім’я тренера збірної. Андрій Миколайович кожного разу дякував фанатам за визнання і прикладав руку до серця.

А після фінального свистка вся команда красиво відсвяткувала перемогу з фанатами та яскравим піро-шоу.

«Я гарантую, що збірна України вийде на Євро-2020. Можете купувати квитки». Ці слова Шевченко сказав не вчора, а на прес-конференції у листопаді 2017 року. Пройшло два роки, і ми майже там. Залишилося зовсім трішки, щоб офіційно оформити участь у чемпіонаті Європи. І що найприємніше – все залежить від нас.

Найбільше у мікст-зоні говорив Андрій Ярмоленко. Помітно, що скучив за Україною. «Головне, зараз відновитися перед Португалією, а не забили більше, бо Литва сьогодні зіграла краще, ніж у себе вдома».

Журналістів класно повеселив Марлос – коли в мене впав телефон на підлогу, наш бразильський українець підняв його, поклав собі у кишеню… і пішов до автобуса. Правда, потім повернувся і віддав телефон. Дякую! Не очікувала такого тролінгу від завжди спокійного Марлоса.

А на вулиці на футболістів чекали щасливі вболівальники, хоча вже настав новий день. Після таких емоцій навіть заснути важко. 

І з яким би результатом не завершився матч у Києві проти Португалії, свій найважливіший поєдинок відбору на Євро-2020 Україна вже виграла.

Фото: Tribuna.com, Виталий Витлео

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты