Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/«Почали тренувати навіть 3-річних дітей». Як працює академія «Бенфіки» в Україні

«Почали тренувати навіть 3-річних дітей». Як працює академія «Бенфіки» в Україні

Тут займаються сини Марлоса і Хачеріді.

Автор — Ірина Козюпа
16 декабря 2019, 16:32
19
«Почали тренувати навіть 3-річних дітей». Як працює академія «Бенфіки» в Україні

Школа «орлів» функціонує в Україні з квітня цього року.

Вперше матеріал опубліковано на Tribuna.com у жовтні 2019-го.

На відкриття до Києва приїжджав посол клубу Луїзао. У вересні португальці запустили свою школу також у Харкові. Цю філію очолив екс-гравець «Бенфіки» Сергій Кандауров, а Олександр Горяїнов став одним із тренерів.

Академія «Бенфіки» – одна з найкращих у світі. У клубі вміють виховувати гравців і заробляти на трансферах. Яскравий приклад – Жоау Фелікс у червні цього року перейшов в «Атлетико» за 120 мільйонів євро. 

Серед вихованців «орлів» такі зірки, як воротар «Манчестер Сіті» Едерсон, захисник «Барселони» Нелсон Семеду, півзахисник «Лілля» Ренату Санчеш, півзахисник «Евертона» Андре Гомеш, півзахисник «Манчестер Сіті» Бернарду Сілва.

Координатор академії «Бенфіки» в Україні Альфредо Алмейда

Чому «Бенфіка» відкрила свою академію саме в Україні?

У Східній Європі португальський топ-клуб взагалі не мав своїх філій. Найближча до нас знаходиться у Швейцарії.

Координатор академії «Бенфіки» в Україні Альфредо Алмейда розповів Tribuna.com, що попередня підготовка тривала два роки.

«Для початку роботи ми вимагали певних умов. Наші місцеві партнери виконали їх. Україна має високий футбольний потенціал, що є вагомим приводом для присутності тут академії «Бенфіки». Східна Європа – це завжди бажаний ринок. У нас є історія українського футболіста у клубі. Це Сергій Кандауров. Тепер ми в Україні, і зараз це має першочергове значення», – каже Алмейда.

Як працює академія?

«Бенфіка» не проводить відбір, як більшість футбольних шкіл чи академій. Займатися може фактично кожен.

«Свого часу ми пішли таким шляхом та максимально розширили можливості, – пояснює координатор академії. – Ми почали тренувати навіть 3-річних дітей, щоб вони могли займатися футболом, мали спортивну практику і професійну підготовку для охочих зробити кар’єру у футболі. Ми робимо можливим і продовжуємо розширювати доступ для всіх дітей, які дійсно люблять футбол».

Академія «Бенфіки» може взяти дитину навіть, якщо у неї майже немає здібностей до футболу.

«Щоденна робота з дітьми за стабільною моделлю тренувань зменшує складність наших рішень. Тривала робота з підопічними дає можливість зрозуміти їх потенціал якнайкраще. Це дозволяє тренерам приймати правильні рішення щодо дітей та підвищувати вміння учнів.

Наше навчання саме по собі підвищує індивідуальність в колективному контексті. Таким чином, кожен гравець має специфічну адаптацію в межах загальної підготовки та приходить до максимальної ефективності, коли повністю вливається в групу».

Зараз у Києві та Харкові в академії «Бенфіки» займається близько 350 маленьких орлят. Серед них сини Марлоса, Євгена Хачеріді та Дениса Олійника.

«Наш девіз – тренуйтеся, щоб перемогти. Ми не прив’язуємось до конкретних термінів та не ставимо дедлайнів. Що можна сказати точно – в Україні є таланти. Щодо решти, то тут ми не беремось щось прогнозувати.

«Бенфіка» розробила метод, який не є ні кращим, ні гіршим, ніж в інших клубів. Він просто інший. І ця велика різниця полягає в інтеграції різних факторів продуктивності гри під час навчання дітей.

Методика головної академії «Бенфіки» застосовується за тими ж принципами та цінностями у всіх своїх філіях. Але у кожному регіоні потрібна своя адаптація, оскільки жодна дитина не схожа на іншу навіть в одній країні».

Хто тренує в академії «Бенфіки»?

Як португальські, так і українські тренери.

«Підбираємо спеціалістів традиційним шляхом – проводимо співбесіди, – коментує Алмейда. – Але вибір не робиться індивідуально за моїми чи чиїмось особистими критеріями, а в межах параметрів, визначених «Бенфікою» з урахуванням усіх вимог роботи нашої академії.

Мовний бар’єр справді є проблемою, але сильні колективи зосереджуються не на перешкодах, а на їх вирішенні. Так можна сформувати класну команду, яка зараз є у нас в Україні.

Партнери, тренери та спортсмени дивують мене. Я приймаю участь у відкритті вже другої школи в іншій країні згідно нашої моделі тренувань. І дуже задоволений кадрами тут, в Україні, в плані розуміння та якості роботи. Плюс здивований самим футбольним потенціалом України».

Одним із українських тренерів в академії «Бенфіки» став Денис Ситнік. Футболіст виступав за клуби з України, Ісландії, Румунії та Мальти. 

«Результат не ставлять на перше місце, акцент не роблять на фізичну підготовку футболістів до 14-16 років, тут дозволяють помилятися. За португальською методикою закладаються технічні навички хлопців та вміння обігрувати один в один. Найважливіше – ми прищеплюємо правильну психологію гри у футбол», – пояснює Ситнік. 

Альфредо Алмейда і Денис Ситнік з вихованцями

Чи можна з України потрапити в головну академію «Бенфіки»?

Кожен спортсмен знаходиться під спостереженням координатора та скаутів із головної академії. Останнім, хто пробився у першу команду «Бенфіки» зі Східної Європи став російський воротар Іван Злобін.

«Міжнародні правила дуже чіткі щодо віку, в якому спортсмени можуть їхати в інші країни, і ми не можемо не зважати на це, – каже Алмейда. – Зараз головне, що тренери «Бенфіки» присутні в Україні. У нас є модель навчання та організації, якою ми ділимось зі своїми учнями. Ми запустили дуже великий процес і хочемо лише прогресувати.

Діти в Португалії та Україні однаково сильно люблять футбол, тому наші цілі та очікування, як тренерів однакові. Ми тут, тому що діти хочуть грати та перемагати. Але для цього ми маємо сформуватися та працювати ефективно».

Португальці хочуть, щоб навчання в академії стало частиною повсякденного шкільного життя дітей.

«Нехай всі спортсмени отримують задоволення та насолоджуються тренуванням та грою у футбол. Так само хочеться, щоб всі тренери відчули, що тренування «Бенфіки» виконують свої цілі щодо створення спортивної культури з цінностями, які всі ми хочемо для наших дітей».

Чи працюють в академії «Бенфіки» з дівчатами?

Так. Але поки окремої команди дівчат немає. Їх в академії займається до 10. Дівчата тренуються або з хлопцями по віковому розподілу, або у своїй маленькій групі.

«У співпраці з місцевими асоціаціями та федерацією наша академія намагається просувати жіночий футбол в Україні та більше знайомити з ним у різних напрямах. Лише за допомогою розголосу, конкретних і чітких дій у розвитку жіночого футболу можна буде збільшити кількість дівчат, які грають у футбол», – зазначив Алмейда.

Фото: сторінка Benfica Ukrainian Football Academy у фейсбук

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты