Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Український хокеїст пройшов бої в АТО після «Зважених та щасливих». І повернувся на проект

Український хокеїст пройшов бої в АТО після «Зважених та щасливих». І повернувся на проект

Микола Ворошнов захищав Маріуполь.

Автор — Ірина Козюпа
26 сентября 2019, 18:26
38

Колишній гравець молодіжної збірної України та «Сокола» Микола Ворошнов в цьому році став учасником «Зважених та щасливих-9».

Іронія долі, що Микола 8 років тому вже брав участь у цьому проекті — став переможцем першого сезону. Тоді 25-річний Ворошнов прийшов на «Зважені та щасливі» з вагою 175 кг і мрією про повернення у професійний хокей. Погладшав через особисті та спортивні проблеми – просто почав їх заїдати. 

«Харчувався практично тільки в ресторанах фаст-фуду. У квартирі лежали коробки з-під піци. На ніч міг випити літр пива. Не дивно, що набирав вагу. До початку шоу цей процес у мене все ще тривав», – згадує Микола.

Піти на проект захотів сам, але йому не вистачало сміливості. Поштовхом для хокеїста стала мама.

«Вона зателефонувала і сказала: «На СТБ оголосили кастинг товстунів. Може, ти б спробував туди потрапити? Сам навряд чи візьмешся за себе». Мама хвилювалася за мене і розуміла, що без зовнішнього поштовху, так званого «чарівного пенделя», нічого робити не буду» – зізнався Ворошнов в інтерв’ю 2012 року.

На шоу скинув 85 кг і знову зміг вийти на лід. 

20 листопада 2013 року воротар після п’ятирічної перерви зіграв у чемпіонаті України. Ворошнов провів 4 хвилини і 16 секунд у другому періоді в матчі «Білий Барс» – «Вінницькі Гайдамаки».

«З одного боку, я дуже радий. З іншого – мені страшенно соромно, в першу чергу перед собою, що так все склалося. Я пропустив чотири шайби. Свій «come back» я уявляв трішки по-іншому, але не буду впадати у відчай. Потрібно рухатися далі», – прокоментував Микола своє повернення у професійний спорт.

Втім, кар’єра тривала не довго, а «Білий Барс» став останньою командою для воротаря.

«Ми їхали з Білої Церкви після гри і в першу ж ніч я опинився на Майдані. Був безпосереднім учасником всіх подій, які там відбувалися (на фото у куртці з гербом України). Почав дуже сильно згорати морально і в лютому друзі запросили в Канаду. Після того, що сталося на Інститутській, вирішив поїхати туди на кілька місяців», – розповів Микола в інтерв’ю 2017 року.

У Канаді Ворошнов працював за контрактом – тренував воротарів у дитячій хокейній команді. Але стежив за анексією Криму та початком військових дій на Донбасі. 

«Ми зіграли останній наш матч і через 4 доби я вже був на Сході України. Це моє особисте рішення. Я був абсолютно впевнений у тому, що роблю правильну річ, але батькам і друзям нічого не розповідав.  

Найжахливіше — це втрачати своїх братів. Я поховав 12 хлопців. Одному з побратимів сказав: «Якщо ти, падло, загинеш, то я не приїду до тебе на похорон». Але потім зібрався і поїхав», – згадує Микола.

Ворошнов захищав Маріуполь у складі добровольчого батальйону «Донбас». Його позивний – «Канада». Терористи навіть помістити його у базу «Трибунал» як представника «київської хунти». 

«У добровольчих батальйонах особлива атмосфера. Потрібно там побувати, щоб це відчути. Це не армія, а колектив, який схожий до каменю. На засадах, які панують серед цих хлопців, може будуватися державність України. Під час бойових дій ти можеш покластися на побратимів. 

Якби не війна, то навряд чи я б опинився у Маріуполі. Але так склалася доля, що я перебував на безпосередніх рубіконах і був маленьким камінчиком в обороні цього міста. Я бачив мапу України, коли навчався у школі. Бачив тату з контурами України на біцепсах своїх друзів. На все життя, до мого останнього подиху, Україна залишиться такою», – говорив хокеїст і боєць у 2017 році. 

Демобілізувався після двох років служби. Зараз допомагає друзям у зоні бойових дій. 

Цього року Микола знову став учасником проекту «Зважені та щасливі» - на старті його вага складала 220 кг. Він працює у команді колишньої дружини боксера В’ячеслава Узєлкова Марини Боржемської. 

«Перші великі проблеми з вагою пішли у зоні АТО. Яка найкраща їжа для військових в окопах? Бутерброд з паштетом. Немає сну та відпочинку, переживаєш величезний стрес. Можете уявити, як на це реагує організм.

Мені дуже хочеться, щоб моє життя повернулося до норми, яка була у 2013 році. Мої побратими б дуже цього хотіли», – розповів Микола у першому епізоді проекту «Зважені та щасливі-9».

Свого часу Ворошнов був одним з найперспективніших хокеїстів України. Разом з молодіжною збірною виходив у ТОП-дивізіон чемпіонату світу.

Вже у 15 років дебютував за ХК «Київ», а у 16 перейшов у «Сокіл», де був дублером основних воротарів: Вадима Селіверстова, братів Євгена та Владислава Бруля. У 17 років поїхав грати в юніорську канадську лігу, але пробитися в НХЛ не вдалося.

Має дві вищі освіти. Навчався в академії МВС на магістра права. Вболіває за футбольне «Динамо» і часто ходить на матчі команди на «Олімпійський». В одному з постів в інстаграмі написав: «Віримо в команду. Разом і до кінця! «Динамо» – це МИ!»

Фото: СТБ, сторінка Миколи Ворошнова в Інстаграм

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты