Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Гравці «Динамо» знову проігнорували мікст-зону «Олімпійського». Це порушення регламенту УПЛ

Гравці «Динамо» знову проігнорували мікст-зону «Олімпійського». Це порушення регламенту УПЛ

Розбираємось, чому це постійно повторюється.

Автор — Ірина Козюпа
30 сентября 2019, 22:34
36
Гравці «Динамо» знову проігнорували мікст-зону «Олімпійського». Це порушення регламенту УПЛ

Розбираємось, чому це постійно повторюється.

Після  лише троє гравців «Динамо» пройшли через мікст-зону. Це були Денис Гармаш, Артем Бєсєдін та Артем Шабанов. І жоден з них не дав коментаря для преси.

Це далеко не унікальний випадок. Таке повторюється регулярно і вже далеко не перший сезон. Насправді, післяматчевий коментар – це всього 3-5 питань. Спілкування займає 3-5 хвилин.

Наприклад, капітан «Дніпра-1» Сергій Кравченко спочатку дав флеш-інтерв’ю транслятору, а потім у мікст-зоні поговорив з журналістами, де за гарячими слідами висловив свою думку про пенальті імені Бєсєдіна і правила оренди Супряги. 

Захисник «Динамо» Тамаш Кадар перед стартом сезону зізнався, що не любить давати післяматчеві інтерв’ю. А ще більше не любить читати образливі коментарі вболівальників під своїми словами. Мовляв, це відволікає від ігор і тренувань, тому краще мовчати.

Що таке мікст-зона?

Це простір на шляху від роздягалень до місця, з якого команда їде зі стадіону. Там має бути достатньо місця для журналістів та футболістів. Метраж приблизно такий – один метр на одну телевізійну камеру.

Розміри змішаної зони залежать від кількості акредитованих журналістів на гру. На матчах УПЛ вона має бути розрахована щонайменше на 20 журналістів, теле- і радіокореспондентів. 

Йти в мікст-зону обов’язково для гравців?

У регламенті УПЛ на цей сезон чітко написано:

– Змішана зона має розміщуватися на шляху проходження футболістів, тренерів команд та офіційних представників від роздягальні до місця стоянки транспорту команди.

– Клуби мають забезпечити прохід усіх футболістів та тренерів команд через змішану зону.

Ще раз: всі гравці повинні пройти через мікст-зону. Але у регламенті нічого не сказано, що вони зобов’язані зупинитися і відповідати на питання. Ось такий парадокс. Все залежить тільки від бажання гравців. Справа в іншому: важко взяти коментар, якщо ви після матчу навіть не перетинаєтесь. На «Олімпійському» більшість гравців «Динамо» просто оминає мікст-зону.

 

У чому ж проблема?

В особливостях логістики «Олімпійського». Футболісти можуть потрапити з роздягалень на паркінг до своїх автомобілів, оминаючи мікст зону. Вона розташована рівнем вище і веде до виходу на стоянку клубного автобуса.

Але після матчів більшість динамівців залишають стадіон на своїх власних авто. Без особливої потреби ніхто не хоче робили зайве коло. Або ж плутають мікст-зону з флеш-зоною, де працюють тільки бродкастери і клубний канал «Динамо». Навіть офіційний сайт киян не має права там записувати коментарі. І навіть, якщо гравці виходять до журналістів в мікст-зону, то на прохання про коментар відповідають: «Я вже давав інтерв’ю внизу».

У післяматчевому включені FootballHub чимало гравців «Динамо» прокоментували матч з «Дніпром-1» – де Пена, Бущан, Бурда, Вербич, Бєсєдін. Також канал 2+2 записав Ігоря Суркіса, Циганкова, Миколенка і Михайличенка. Але це все у рамках флеш-зони, до якої немає доступу у майже всієї пресси.

На відео бродкастера чітко видно, як гравці виходять на паркування і не піднімаються у мікст-зону, що є порушенням регламенту УПЛ.

Варто зазначити, що гостьова команда практично завжди повним складом проходить через мікст-зону «Олімпійського». У них немає іншого шляху, як дістатися до свого автобусу. За винятками, коли гравці залишаються у столиці та не повертаються разом з командою автобусом.

Так було з Владом Калитвинцевим після перемоги «Десни» над «Динамо». Футболіст залишився у Києві та не повертався в Чернігів разом з командою. Відповідно, через мікст-зону він не проходив. А саме його найбільше хотіли бачити журналісти.

Що говорять в УПЛ?

Після звернення Tribuna.com, пообіцяли розібратись з цим питанням, щоб ситуація більше не повторювалася. 

В Лізі Європи теж саме?

НІ, там мікст-зона працює краще. Вся справа у розташуванні. Після гри з «Мальме» змішана зона працювала внизу – у тому самому місці, де розташована флеш-зона на матчах чемпіонату. Просто територію облаштували під мікст-зону за допомогою додаткового монтажу тимчасових конструкцій. Робити так на кожен матч УПЛ у клубу не вистачає ресурсів.

У регламенті Ліги Європи на сезон 2019/2020 написано:

«Після матчу мікст-зона для медіа має бути влаштована на шляху з роздягальні до місця розташування командного транспорту. Ця територія виключно для тренерів, гравців та журналістів. Змішана зона дає можливість репортерам записати післяматчеві інтерв’ю. Всі гравці обидвох команд, які брали участь у матчі (у стартовому складі чи на заміні) повинні пройти через усю мікст-зону, щоб поспілкуватися з медіа. Клуби відповідальні за те, щоб футболісти виконали свій обов’язок». 

На матчах Ліги Європи представники УЄФА стежать і навіть галочками позначають гравців, які пройшли через мікст-зону. 

Яка ситуація з мікст-зонами на інших стадіонах України?

Загалом краща. Там немає таких проблем, як на «Олімпійському», але виникають інші питання. У змішану зону можуть потрапити глядачі, які просять автографи чи селфі. А мікст-зона – це територія виключно для роботи медіа.  

Журналістам теж заборонено просити автографи та робити фото з гравцями. Кодекс етики УЄФА говорить, що репортери та футболісти у цей час знаходяться на роботі, тому кожен має виконувати свої функції. Це також стосується персоналу стадіону, стюардів і віп-гостей.

У випадку порушень УЄФА може обмежити кількість акредитацій у зону гравців на міжнародних матчах.

Як мікст-зона працює закордоном?

Подібно до України, але є нюанси. Прес-аташе варшавської «Легії» Ізабела Крук поділилася досвідом з Tribuna.com.

«За останні 5 років «Легія» Варшава грала у 7 різних турнірах – Ліга чемпіонів, Ліга Європи, чемпіонат і Кубок Польщі, Florida Cup і товариські матчі. Всюди різний регламент і формат медіа-активностей.

Якщо говорити про матчі Екстракласи, то гравці повинні відвідувати флеш-зону і мікст-зону. Згідно з регламентом, кожен гравець команди має пройти через змішану зону, але не зобов’язаний зупинятися і давати інтерв’ю.

У нас є хороша практика, коли прес-служба клубу сама обирає як мінімум трьох гравців, які говоритимуть з журналістами стільки часу, скільки це буде потрібно. І як мінімум один з них має спілкуватися польською. Це зменшить затрати часу на переклад і є привабливим варіантом для радіостанцій.

Трохи інший підхід у флеш-зоні. Перед фінальним свистком телевізійники самі обирають гравців, з якими вони хочуть поговорити та ми робимо все, що у наших силах, щоб якомога швидше привести їх на інтерв’ю», – розповіла Крук.

Дуже цікавий варіант, який би вирішив проблему мікст-зони «Динамо» на «Олімпійському».

Фото: «Динамо», Tribuna.com

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты